CC699F64-F27B-4F92-8BF5-915E39C5887E.png

Ida og Narve imponerte på fredagskvelden

Ida Breigan og Narve Gilje Nordås er helgas navn i norsk friidrett. Tjalve-jenta forbedret for tredje gang den norsk innendørsrekorden i lengde, mens Narve Gilje Nordås var rett bak Jakob Ingebrigtsens norske innendørsrekord på 3000 meter. Dette er vår samleside for det som skal skje og har skjedd i februar og som ikke er omtalt i egne saker.

Dette har skjedd i februar:

Bjerkeli Grøvdal beste europeer
Karoline Bjerkeli Grøvdal åpnet sesongen med 30:59 på 10 kilometer gateløp i spanske Castellon søndag. Tjalve-løperen var åttende raskeste kvinne i løpet, og beste europeer, etter at hun løp meget jevnt med passering 15:32 første halvdel.
Bjerkeli Grøvdal sin pers på øvelsen er på 30:32 fra 2020, og med farten hun la ut i var det ganske tidlig klart at det skulle bli tøft å forbedre den norske rekorden. Hun får uansett godkjent for sesongdebuten og det blir spennende å følge henne utover året.
Tidenes mestvinnende kvinne i EM i terrengløp la seg inn som nest beste europeer på 10 kilometer gateløp i år og hennes neste løp på planen er halvmaraton i New York om tre uker, der hun tidligere har imponert. Vinneren i kvinneklassen ble Faith Chepkoech fra Kenya på 29:49 og tre kvinner var under halvtimen.
Den norske rekordholderen på øvelsen Zerei Kbrom Mezngi ble beste nordmann med en 14. plass. Skjalg-løperen løp på 28:05, et lite stykke bak hans norgesrekord fra 2021 på 27:39. Sondre Nordstad Moen fra Vidar havnet på plassen bak med tiden 28:22, 27 sekunder bak persen fra 2017.
Ibrahim Buras fra BUL var fire sekunder bak pers da han ble nummer 17 med 28.58. Buras sin klubbkompis Abdullahi Dahir Rabi var meget offensiv fra start, men fikk det tyngre etter noen kilometer og måtte slippe seg bak. Han passerte halvveis på 13:57, men kom seg aldri til mål.
Nordstad Moen var fremst av de norske løperne halvveis da han passerte 5 kilometer på åttendeplass med 13:49, åtte sekunder bak lå Mezngi. Trønderne hadde en litt svakere siste halvdel og ble forbiløpt av Mezngi. Vinneren ble Tadesse Worku fra Etiopia med 27:01. Resultater - friidrett1 søndag 25. februar.

God plassering av Ull/Kisa
 Ull/Kisa ble nummer åtte i menn senior i ECCC i terrengløp, European Champion Clubs Cup Cross Country, i portugisiske Albufeira på søndag. Fredrik Sandvik gjorde et godt løp da han ble nummer ti etter å ha unnagjort 9.13 kilometer på 28:18. Han var 59 sekunder bak den spanske vinneren Thierry Ndikumwenayo. Sandvik lå godt fremme hele løpet, men tapte noen plasseringer mot slutten. Senay Fissehatsion og Trym Tønnesen var de to andre på laget.
Sigrid Jervell Våg ble som ventet beste norske i kvinneklassen da hun løp på 34:10 og endte på en 23. plass. Trønderen løp et veldisponert løp og hentet flere løpere på slutten. Tjalve endte på en 10. plass i lagkonkurransen, de øvrige på laget var Maiken Homlung Prøitz og Sara Yasmin Abid, Varegg endte på en 20. plass. Resultater - friidrett1 søndag 25. februar.

Eriksen løp 400 meter
Josefine Tomine Eriksen løp 400 meter under Ken Shannon Last Chance Meet i Seattle på lørdag. Utøveren fra Sem løp på 53.64 og vant det sjette heatet, noe som holdt til en sjetteplass totalt. Hun var 22 hundredeler bak innendørspersen hun satte for en måned siden. Resultater - friidrett1 lørdag 24. februar.

Thon Rosvold bak pers
Elisabeth Thon Rosvold fikk det ikke helt til å klaffe under Big 12 Championships i helgen. Hun ble nummer 23 i kule på lørdag med 13.42, mens persen er 14.72 fra slutten av januar Fredag ble Tjalve-utøveren nummer 14 i vektkast med 15.95, 98 centimeter bak pers. Resultater - friidrett1 lørdag 24. februar.

Nok en rekord av Breigan
Ida Andrea Breigan har hatt en strålende innendørssesong i USA og fortsatte den gode trenden fredag kveld norsk tid. Tjalve-utøveren hoppet 6.58 i lengde og vant øvelsen under AAC Indoor Championships i Birmingham, Alabama. Breigan forbedret den norske innendørsrekorden hun satte for et par uker siden med seks centimeter.
Se rekordhoppet på X/twitter.
Breigan har konkurrert i lengde tre ganger i år og har satt personlig rekord i alle konkurransene. Hun var nå bare tolv centimeter bak EM-kravet, men fortsetter hun som nå skal det være muligheter til å få Roma-tur basert på ranking.
Utendørs er det bare en norsk kvinne som har hoppet lengre enn Breigan gjorde i går, nemlig EM-bronsevinner fra 2012 Margrethe Renstrøm. Breigan leverte en solid serie: 6.30, ugyldig, 6.37, 6.48, 6.58 og 6.56.
Breigans studievenninne på UTSA, Madelen Haaheim Sveinungsen fra Sørild, hoppet 1.59 i høyde. Resultater - friidrett1 fredag 23. februar.

Narve rett bak den norske rekorden
Narve Gilje Nordås leverte et sterkt løp på 3000 meter i Madrid fredag kveld. Sandnes-løperen vant Indoor Tour Gold-stevnet på 7:41.28. Han forbedret innendørspersen fra i fjor med fire sekunder, var tre hundredeler under utendørspersen og 96 hundredeler bak Jakob Ingebrigtsens norske innendørsrekord.
Hør hva Narve sa etter løpet på X/twitter.
Nordås var 66 hundredeler foran toer Ermias Girma fra Etiopia, som ble U20-verdensmester på 800 meter i 2022. Nordås sin treningskompis Per Svela fra Norna-Salhus gjorde også et fint løp da han ble nummer syv med 7:47.86. Han forbedret innendørspersen med vel tre sekunder og avanserte til en sjetteplass i Norge innendørs gjennom alle tider.
Det gikk i god fart fra start med passering på 2:33 på første 1000 meter av haren. Farten holdt seg med passering 2000 meter på 5:07. Nordås var offensiv og lå godt fremme i feltet hele løpet. Han ledet da det ringte for en runde igjen og holdt unna i tet etter en god sisterunde. Løpet var hans generalprøve før neste ukes VM i Glasgow og han viste solid form før 1500 meteren han skal løpe der. Resultater - friidrett1 fredag 23. februar.

7.59 av Vilde i Berlin
Vilde Humstad Aasmo ble nummer seks i det andre forsøksheatet på 60 meter under ISTAF Indoor i Berlin på fredag. Tjalve-løperen løp på 7.59, var 14 hundredeler bak pers og kom seg ikke til finale. Resultater - friidrett1 fredag 23. februar.

Fjerdeplass i NM langrenn
Malin Hoelsveen ble nummer fire i klassisk sprint under NM langrenn på Beitostølen fredag. Raufoss-jenta var nummer tre i prologen, før hun vant sin kvartfinale og semifinale. Fram til gullet, og det som ville gitt Kongepokal, skilte det 85 hundredeler - fredag 23. februar.

Anisa Abdulle klarte VM-kravet i Dubai
Det norske para-laget reiste hjem fra Grand Prix-stevnet i Dubai med fine perser, en ny utøver med VM-krav, og mye erfaring. Stevnet i Dubai er det største og mest proffe arrangmentet, og står ikke tilbake for hverken PL eller VM når det gjelder tilrettelegging og det å skape mesterskapsstemning. En fin arena for å kjenne på alvoret som kommer i de store mesterskapene. Les mer om innsatsen og følg våre parautøvere på deres Facebook-side - lørdag 17. februar.

Rabi forbedret Nordås-rekord
Abdullahi Dahir Rabi fra BUL forbedret søndag den norske rekorden på 5 kilometer gate til 13:24 i Monaco. Det var en forbedring av Narve Gilje Nordås sin rekord fra i fjor høst med to sekunder.
Rabi var to sekunder bak vinneren Yann Schrud fra Frankrike men to sekunder foran treningskameraten Niels Laros som satte ny europarekord for junior. Resultater - søndag 11. februar.

Innendørspers i debuten
Narve Gilje Nordås ble nummer fem på 1500 meter i sesongåpningen under Meeting Hauts-de-France Pas-de-Calais i Lievin på lørdag. Sandnes-karen løp på 3:37.45 og forbedret innendørspersen fra i fjor med vel fire sekunder. Han er nå nummer fire i Norge innendørs gjennom alle tider, bak Jakob og Filip Ingebrigtsen og Ferdinand Kvan Edman.
Nordås var tre sekunder bak vinneren Azeddine Habz, som satte fransk innendørsrekord med 3:34.39. Nordås la seg som vanlig bak i feltet fra start av, men innendørs er det vanskeligere å avansere og han var aldri helt med i teten. Vi vil nok se VM-bronsevinneren fra Budapest i bedre slag utover våren.
På 2000 meter løp Ferdinand Kvan Edman inn til 5:03.41 og det holdt til en sjetteplass. Tjalve-løperen løp, slik jeg kan se det, inn til norsk bestenotering på øvelsen innendørs. Vinneren Lamecha Germa fra Etiopia løp på 4:51.23 og var vel sekundet bak verdensbestenoteringen. Sems Moa Bollerød brøt løpet like før halvveis. Per Svela fra Norna-Salhus ble nummer ni på 3000 meter med 8:00.97 Resultater - friidrett1 lørdag 10. februar.

Kjerpeset slo Johansen
Florøs Øyvind Strømmen Kjerpeset ble nummer to på 200 meter under Tyrvinglekene inne på lørdag med 21.40, tidelet foran Skjalgs Mathias Hove Johansen. Gediminas Truskauskas fra Litauen vant på 21.09. Også for kvinnene ble beste norske utøver nummer to, Christine Bjelland Jensen fra Norna-Salhus løp på 23.99 og var 33 hundredeler bak den latviske vinneren Gunta Vaicule. Marius Bull Hjeltnes fra Tjalve vant lengde med 7.39. Resultater - friidrett1 lørdag 10. februar. Lørdagens resultater er ikke tilgjengelig på iphone eller via Safari på Mac. Velg en annen browser, for eksempel Chrome.

Godt løp av Henriksen
Vilje Våge Henriksen noterte seg for 9:13.62 på 3000 meter i Boston natt til lørdag norsk tid. Haugesund-jenta hadde 9:25.09 utendørs fra 2022 som tidligere bestenotering - lørdag 10. februar.

Norsk innendørsrekord av Breigan
Den norske rekordfesten i starten av det nye året fortsatte i USA i natt. Ida Andrea Breigan hoppet hele 6.52 i lengde og forbedret Berit Berthelsen sin norske innendørsrekord fra 1967 med en centimeter. Breigan går første året på University of Texas at San Antonio, UTSA, og hun vant lengdekonkurransen i Don Kirby Invitational i natt. Hun leverte en jevn og sterk serie: 6.41, 6.43, 6.46, 6.52 og 6.39 før hun stod over siste omgang.
Før denne sesongen stod Breigan med en pers i lengde på 6.30 utendørs fra nordisk i fjor, før hun perset til 6.47 for en snau måned siden. Det er tydelig at hun har klart å tilpasse seg treningen og livet på college i USA raskt og på en meget bra måte, det blir meget spennende å følge utviklingen videre.
Sist en kvinnelig norsk lengdehopper hoppet lengre enn 6.52 utendørs var i 2016, Nadia Akpana Assa hoppet 6.53 og ble det året nummer åtte i EM. Nattens norske innendørsrekord var den sjette i 2024 og det som er aller mest gledelig er at alle rekordene er satt av kvinner. Resultater. Se hoppet her - friidrett1 lørdag 10. februar.

Fine resultater under første dag av Tyrvinglekene
Det ble løpt fort av flere under første dag av Tyrvinglekene inne på fredag. Per Tinius Fremstad-Waldron fra BUL viste form i forsøket på 60 meter og barberte tre hundredeler av persen, til 6.74. Salum Ageze Kashafali fra Norna-Salhus løp på 6.83, mens Moelvens Håvard Bentdal Ingvaldsen perset til 6.95. Det ble identiske tider for Fremstad-Waldron og Bentdal Ingvaldsen i finalen, mens Kashafali løp på 6.84.
Vidars Jonathan Hertwig-Ødegaard gjorde nok et sterkt løp på 60 meter hekk i G18/19 med 7.89. Han var da syv hundredeler bak aldersrekorden han tangerte tidligere i vinter. Even Elias Grannes Pedersen fra Overhalla så 7-tallet for første gang da han løp på 7.97. Uten hekker løp Hertwig-Ødegaard 60 meter på 7.01 i forsøket og 7.03 i finalen.
Martine Hjørnevik fra Norna-Salhus vant 60 meter hekk på 8.42 og Ingrid Pernille Rismark fra Vidar løp på 8.56. Det ble pers på vinneren av J18/19 Sunniva Indahl fra Ski med 8.57. Markus Le Fjeld fra Tyrving løp inn til fin pers 8.13 på korthekken i G17. Lina Svarlien fra Tyrving perset til 5.61 i lengde i J16. Resultater - friidrett1 fredag 9. februar.

Fantastisk tid av Jæger
Henriette Jæger har hatt en ellevill start på sesongen og fortsatte trenden med et strålende løp på 400 meter under Copernicus Cup i polske Torun på tirsdag. Aremark-utøveren løp på 51.05 og forbedret den nordiske innendørsrekorden hun satte forrige uke med 52 hundredeler. Som i løpet i Ostrava forrige uke ble hun nummer to bak nederlandske Lieke Klaver, som vant på 50.57.

Se rekordløpet - NRK med tillatelse fra VG+ Sport.

Jæger satte sin tredje norske innendørsrekord for året, hun åpnet sesongen med 22.99 på 200 meter for noe uker siden. Jæger var nå bare to hundredeler bak utendørspersen og tidelet bak OL-kravet. Hun er verdens fjerde raskeste kvinne på 400 meter hittil denne sesongen.

- Får Warholm-vibber - NRK

Jæger sikret seg nok en gang godt med rankingpoeng og ligger allerede nå meget godt an til å få Paris-tur basert på ranking. Men kravet vil nærmest være en «formalitet» til sommeren om hun fortsetter sin strålende utvikling.
Men det som gjør det enda villere var at Jæger nok mistet en sub 51-tid med et litt misslykket forsøk på å angripe Klaver inn i siste sving.
Sondre Guttormsen skulle også deltatt i stevnet, men startet ikke i stav grunnet noen smerter som oppstod under oppvarmingen. Resultater - friidrett1 tirsdag 6. februar.

Lillefosse over OL-kravet
Pål Haugen Lillefosse var i aksjon under Mondo Classic i Uppsala tirsdag kveld. Fana-utøveren endte på en fjerdeplass i Mondo Duplantis “sitt” stevne, da han kom seg over 5.82. Den svenske verdensrekordholderen vant med 5.92, mensHaugen Lillefosse tangerte OL-kravet og tok også kravet til EM.
Den regjerende EM-bronsevinneren har en pers på 5.86 fra NM i 2022, mens han tangerte innendørspersen fra fjorårets Mondo Classic. Lillefosse tok åpningshøyden 5.52 i første forsøk, før han trengte to forsøk på 5.67. Neste høyde var 5.82 og der spratt han over i første forsøk, mens det ble tre riv på 5.92. Det er utrolig gledelig å se Lillefosse tilbake i meget bra slag og hopp enda nærmere seks meter er absolutt mulig i løpet av de neste ukene. Resultater - friidrett1 tirsdag 6. februar.

Seier til Aae Skotheim
Det ble seier til Sander Aae Skotheim i syvkamp under Indoor Combined Events i Tallinn. Tjalve-karen endte med 6281 poeng. Like bak hans norske rekord på 6318 poeng fra fjorårets EM, der han tok sølv. Skotheim leverte den nest beste syvkampen av en nordmann gjennom alle tider.
Tolv utøvere blir invitert til innendørs-VM i mangekamp og fem av utøverne kommer med på årsbestelisten for 2024. Fristen går ut neste helg, og Skotheim leverte en meget god søknad om å komme med til mesterskapet der hans klubbkompis Markus Rooth allerede er kvalifisert.
Skotheim er nest best i verden i år og det er en stor overraskelse om fire utøvere skal prestere bedre enn han den neste uken.
Skotheim åpnet dag to med 8.11 på 60 meter hekk, syv hundredeler bak pers og seks hundredeler bak rekordserien. Han tapte da 15 poeng mot den norske rekorden. Den norske rekordholderen kom seg over sin åpningshøyde i stav 4.74 i andre forsøk, det samme med 4.94. Han trengte tre forsøk på å komme seg over 5.04 og dermed plukket han noen poeng mot rekordserien, der han hoppet 5.00. Det ble stopp på 5.14 og før siste øvelse stod Skotheim med 5381 poeng, 39 poeng bak rekordserien.
Hans pers på 1000 meter er 2:37.82, som han løp på både i Tallinn og Istanbul i fjor. For å sette norsk rekord måtte han senke persen med tre og et halvt sekund. Det ble en ørliten persforbedring da han vant den avsluttende øvelsen på 2:37.63 - friidrett1 søndag 4. februar.

Disk for Eikeng
Ida Eikeng stilte også i Tallinn og åpnet femkampen med 8.31 på 60 meter hekk, åtte hundredeler bak det hun hadde i sin persserie og elleve hundredeler bak persen fra 2020. Det ble deretter 1.73 i høyde, to centimeter under persen hun satte på vei mot sin mangekamppers.
Det ble fine 14.13 i kule, ti centimeter bedre enn persserien, og 5.82 i lengde, persen er 6.06. På den avsluttende 800 meteren tråkket hun dessverre på streken i første sving og Tjalve-utøveren ble diskvalifisert. Hun ble stående med 3548 poeng på fire øvelser - friidrett1 søndag 4. februar.

Skotheim leder etter første dag
Sander Aae Skotheim har levert tre sterke øvelser og en øvelse litt under hans normale nivå under første dag av Indoor Combined Events i Tallinn på lørdag. Tjalve-karen står med sterke 3504, leder syvkampen etter fire øvelser og er 37 poeng bak det han stod med etter første dag da han satte sin norske rekord under EM innendørs i Istanbul i fjor.
Skotheim åpnet med 7.02 på 60 meter, tre hundredeler bak pers og to hundredeler bak tiden fra Tallinn i fjor, men tre hundredeler foran tiden fra hans rekordserie. Han tok da ti poeng på den norske rekorden.
I lengde åpnet han med 7.58 før han smalt til med hele 7.83 i andre omgang, som er det lengste han har hoppet noensinne. Han tok hele 57 poeng på persserien og var bare fire centimeter bak den norske innendørsrekorden til Henrik Flåtnes.
I kule leverte den regjerende sølvmedaljevinneren fra EM innendørs i syvkamp en jevn serie med 13.93, 13.95 og 13.84. Dette er hans tredje beste kulekonkurranse noensinne, men han tapte ni poeng mot persserien.
Lørdagens siste øvelse var høyde, som er Skotheims sterkeste i mangekamp. Han kom seg over 2.00 i første forsøk, før han igjen hoppet på 2.06 og trengte tre forsøk på å komme seg over. Det samme trengte han på 2.09, før det dessverre ble stopp på 2.15. Under rekordserien i fjor hoppet han hele 2.19, han tapte nå 95 poeng mot den serien. Se ellers forhåndssak lenger ned i denne feeden - friidrett1 lørdag 3. februar. 

Nordstad Moen med sterk halvmaraton
Sondre Nordstad Moen er for tiden stabil på et meget bra nivå og ble i natt nummer fire på Marugame Half Marathon. Vidar-løperen ble klokket inn på 1:00:11 som er hans nest beste tid noensinne, 23 sekunder bak den norske rekorden han satte i Valencia i 2017.
Trønderen uttalte selv etter løpet at det ble løpt fartslek mellom 8 og 12 kilometer og der hadde han en kilometertid godt ned på 2:40-tallet og flere rundt 2:45. Han mente selv det var en helt middels dag, noe som lover godt. Løypen er ikke blant de aller raskeste og i løp i en raskere løype senere i år lever den norske rekorden uhyre farlig. Vinneren var Richard Etir fra Kenya på 59:32, han har en pers på 13:00.17 på 5000 meter fra i fjor.
Det er meget gledelig å ha Nordstad Moen skadefri og tilbake på høyt nivå. Han har lagt opp en spennende konkurransekalender i vår, som kulminerer med Boston Marathon i april - friidrett1 søndag 4. februar.

Sterke 1500-metere på Island
Unge Håkon Moe Berg fra Kyrksæterøra ble nummer to på 1500 meter under Reykjavik International Games på søndag. Han løp på 3:41.56 og var 51 hundredeler bak vinneren Baldvin Þór Magnússon. Det ble norsk også på tredje- og fjerdeplass i Kjetil Brenno Gagnås med 3:44.28 og Magnus Øyen fra Rindal med 3:45.21. Alle satte personlige rekorder og Moe Berg og Øyen er blant de aller sterkeste i henholdsvis G18 og G17 i Norge gjennom alle tider. Resultater - friidrett1 søndag 4. februar.

Lerifall Bremset nær seks meter
Thale Leirfall Bremset vant lengde under Norgeslekene inne i Nes Arena på søndag med 5.97. Tjalves Malin Ingeborg Nyfors tok en ganske overlegen seier på 800 meter med 2:05.65. Resultater - friidrett1 søndag 4. februar.

Andreplass til Kubon
Philip Andreas Kubon fra Fana ble nummer to i stav under Göteborg inomhus med sesongbeste 5.10. Embla Njerve fra Bergens Turnforening vant kvinneklassen med 3.85. Resultater - friidrett1 søndag 4. februar.

Rønningen andre norske kvinne under 7.30
Helene Rønningen løp fort på 60 meter under Folksam GP Indoor i Stockholm på lørdag. Tyrving-løperen vant det andre forsøksheatet på 7.29 og forbedret med det persen fra i fjor med tre hundredeler. Hun er andre norske kvinne noensinne under 7.30 på 60 meter og var tidelet bak kravet til VM innendørs. Rønningen leverte også i finalen da hun ble nummer tre med 7.31. Hun leverte altså sine to beste løp på 60 meter i karrieren lørdag ettermiddag, noe som lover meget godt for sesongen videre. Resultater - friidrett1 lørdag 3. februar. 

Nytt 3.43-løp av Halvorsen
Flere norske utøvere var i aksjon under IFAM Indoor i Gent lørdag kveld. Ole Jakob Høsteland Solbu fra Ås ble nummer to i det andre heatet på 800 meter og fem totalt med 1:48.85. Han var vel halvsekundet bak heatvinner Jakub Dudycha fra Tsjekkia og vel sekundet bak innendørspersen han satte for kort tid siden.
Ull/Kisas Andreas Fjeld Halvorsen tok en sterk tredjeplass på 1500 meter med 3:43.94, han var da 81 hundredeler bak vinneren Piers Copeland fra Storbritannia og 75 hundredeler bak innendørspersen. Han slo flere løpere med pers på 3:30-tallet. Vilde Humstad Aasmo fra Tjalve ble nummer 21 på 60 meter med 7.53. Siste øvelse var 3000 meter og litt før klokken 23:00 løp Jacob Boutera fra Ull/Kisa i mål på en tiendeplass med 7:59.77. Resultater - friidrett1 lørdag 3. februar.

Fremstad-Waldron tangerte persen
Første dag av Norgeslekene inne ble arrangert i Nes Arena på lørdag. Per Tinius Fremstad-Waldron fra BUL tangerte persen da han vant 60 meter på 6.77, Marte Pettersen fra Tjalve var like bak pers da hun vant kvinneklassen på 7.64.
På 1500 meter måtte målfoto avgjøre hvem som vant, både Anne Gine Løvnes fra Tjalve og Wilma Bekkemoen Torbiörnsson fra Ull/Kisa løp på 4:18.96. Førstnevnte vant, begge satte innendørspers og Torbiörnsson løp også raskere enn hun noensinne har gjort uten tak over hodet. Hun er på en sjetteplass i J17 i Norge gjennom alle tider. Viljar Helgestad Gjerde fra Norna-Salhus vant tresteg med 15.24 og Lakeri Ertzgaard fra Tjalve vant 400 meter på 55.06. Resultater - friidrett1 lørdag 3. februar. 

Ulseth vant i USA
Elise Hoel Ulseth fra Norodd vant femkamp under Bison Indoor Open på fredag med 4042 poeng. Resultater - friidrett1 fredag 2. februar. 

Smått og stort fra januar 2023.