loypemaling-705x405.jpg
Samuel Hafsahl måler opp en løype for Torghatten Maraton. Foto: Torghatten Maraton .

Norge har fått sin første internasjonale A-løypemåler

7. juli ble en merkedag for Norsk friidrett. Først ble Jan Schjetlein sertifisert som Norges første internasjonale A-løypemåler, før Bjarne Vad Nilsen og Ivar Andreas Sandø ble sertifisert som internasjonale B-målere.

Parallelt med Norges Friidrettsforbund utdanning av nasjonale løypemålere (C-sertifisering) fra høsten 2021, har man også hatt fokus på å oppgradere allerede eksisterende norske erfarne løypemålere til internasjonalt nivå (A- og B-sertifisering).

7. juli kom beskjeden fra World Athletics og AIMS om at Jan Schjetlein (BUL-Tromsø friidrett) oppgraderes fra B-måler til A-måler, mens Bjarne Vad Nilsen (Strindheim friidrett) og Ivar Andreas Sandø (BFG Bergen Løpeklubb) oppgraderes fra C-målere til B-målere.

Schjetlein har vært internasjonal B-måler helt siden 2015, mens Vad Nilsen og Sandø har målt i en årrekke selv om de formelt sett ble sertifiserte nasjonale C-målere i 2021.

Fornøyde løypemålere

Løypemålerne selv var godt fornøyde med nyheten de fikk.

- Det var veldig hyggelig å bli oppgradert, og gøy også med de to andre norske. Samtidig må jeg si at det er fabelaktig at NFIF har tatt tak i dette, og jeg synes løypemålingsordningen man har fått til i Norge er blitt suveren, sa Jan Schjetlein.

Bjarne Vad Nilsen samtykker:

- Det er hyggelig å bli satt pris på etter å ha målt en del løp gjennom noen år. For Trøndelag som fylke vil det jo dessuten lette en del mtp eventuelle rekorder osv.

Også Ivar Andreas Sandø fra Bergen tok begeistret imot meldingen:

- Det var veldig hyggelig å bli B-sertifisert mindre enn ett år etter gjennomført kurs, og at mine års erfaringer som kontrollmåler for Kondis også ble godtatt. Jeg ser fram til å fortsette å støtte alle de dyktige gateløpsarrangørene i landet for å heve status og kvalitet på deres løp.

Hva innebærer det i praksis?

Ansvarlig for mosjonsområdet i NFIF, Magnus Næss Trosdahl, var strålende fornøyd med meldingen, og forklarte viktigheten av sertifiseringen:

- For det første er det en stor annerkjennelse av jobben løypemålerne gjør. Løypemåling er nøyaktighet og presisjon til tusen, og dette viser at nivået og kvaliteten på det de leverer holder absolutt høyeste nivå. For det andre får vi nå tilgang til norske løypemålere med internasjonal sertifiseringsgrad, noe som betyr at gateløp i Norge vil kunne heve standarden betraktelig enklere og samtidig bli mer attraktive. Med kontrollmålte A- og B-løyper i Norge, kan det nå både sankes rankingpoeng, settes verdensrekorder, og løpes kvalifiseringsløp. Dette er en vinn-vinn for alle.

Og hva er så egentlig forskjellen på de forskjellige sertifiseringsgradene?

- Det finnes tre sertifiseringsnivåer (A, B, og C) og disse følger en trappemodell.
C-sertifiserte løypemålere er det vi betegner som «nasjonale løypemålere», mens A- og B-sertifiserte løypemålere regnes som «internasjonale løypemålere». Felles for alle sertifiserte løypemålere, er at de har bestått et teoretisk og praktisk 12-timerskurs i regi av en A-måler. Etter endt kurs sender kursdeltakerne inn rapporter til kursholder og når disse er godkjent blir de sertifisert som C-målere. Med en viss erfaring kan man oppgraderes fra C-måler til B-måler dersom man sender inn enda flere rapporter og disse godkjennes. For å oppgraderes ytterligere fra B til A, må man imidlertid ha vært B-måler i minimum to år samt sende inn en mengde rapporter.

Du kan lese mer om sertifisering og løypemåling på NFIFs sider om løypemåling.

Flere løypemålere kan bli innstilt i tiden fremover

Vi har i dag 18 meget dyktige nasjonale C-målere, og en del av disse har også som mål å oppgraderes. De aktuelle løypemålerne har god dialog med NFIF og WA/AIMS, og det er ikke usannsynlig at flere av disse innstilles som b-målere mot slutten av 2022.

Så er det også viktig å huske på at for de fleste mosjonsløp i Norge, er en kontrollmåling gjort av en nasjonal C-måler mer enn godt nok. Tidene vil da være godkjente for statistikker og for aldersklasser. Frem til 01.01.2025 vil også kontrollmålte C-løyper være nok til å få en norgesrekord godkjent så lenge alle andre krav og kriterier også er oppfylt.