Oda Utsi Onstad. Foto: Eirik Førde

Oda Utsi Onstad nær norsk rekord

Oda Utsi Onstad imponerte i sin sesongdebut utendørs under Oslo Sommerstevne, der det var imponerende høyt deltakerantall og flere gode resultater. Ellers leverte Sondre Guttormsen en fin plassering i Tyskland og et par nordmenn var i aksjon i Finland.

Oslo Sommerstevne:
Oda Utsi Onstad var gledelig tilbake i konkurranse for første gang utendørs i 2019. Hun hadde en strålende innendørssesong med tre gull og to norgesrekorder under NM innendørs. Norna-Salhus-utøveren åpnet med 13.39 (0.1) i tresteg, før det ble ugyldig i andre og tredje omgang. Hun smalt deretter til med 13.65 (1.9) i fjerde omgang, to centimeter bak hennes pers utendørs fra Tyrvinglekene i fjor og identisk med hennes norske innendørsrekord. Kvinnen fra Fagernes avsluttet en sterk serie med 13.37 (0.7) og ugyldig i de to siste omgangene. Utsi Onstad vant naturligvis konkurransen med 13.67 og var ikke lengre bak den norske rekorden til Lene Espegren fra 1999 enn 18 centimeter.

Utsi Onstad ga seg ikke med dette og stilte også i lengde. Der leverte hun 6.25 (0.4), 6.28 (1.0) og 6.31 (0.3) i tredje, fjerde og femte omgang og vant naturligvis klart. Det lengste hoppet på 6.31 er norsk årsbeste og samtidig tangering av hennes innendørspers fra Gøteborg fra 2006.

Ezinne Okparaebo fra Norna-Salhus vant 100 meter på 11.43 (1.2) og forbedret med det sin norske årsbeste med fem hundredeler. VM-kravet lyder på 11.24 og dette er et naturlig mål for den norske rekordholderen. Orions Tonje Fjellet Kristiansen løp inn til andreplass på 11.75, pers med hele 24 hundredeler. Ida Eikeng fra Urædd ble siste kvinne på pallen med 12.02. I forsøket cruiset Okparaebo inn til 11.68 (0.6), der løp Eikeng tre tideler saktere og Fjellet Kristiansen noterte 11.85 (1.5).

Salum Kashafali fra Norna-Salhus vant som ventet herrenes korteste distanse på 10.42. Tiden er to hundredeler raskere enn verdensrekorden han har løpt i paraklasse T12, men vindmåleren viste +2.2 og tiden er da ikke gyldig som rekord. Kashafali viste styrke også i forsøket med 10.54 (1.2). På 200 meter løp Kashafali på 21.40 (0.2) og han var da under gjeldende verdensrekord i T12.

I første løpet på 110 meter hekk ble det dansk seier til Andreas Martinsen i duellen med Vidars Vladimir Vukicevic. Tidene ble 13.77 (0.3) og 13.98, årsbeste for sistnevnte. De to utøverne er nasjonale rekordholdere for sine land og på løp nummer to, en drøy time etter det første, var det nok en gang danske Martinsen som var den sterkeste i en jevn duell. Martinsen ble klokket inn på 13.99 (0.6), hundredelet foran Vukicevic.

Emma Kirkeberg Mørk fra Hellas tok en klar seier på 3000 meter med 9:36.62, pers med nærmere tre sekunder og hun er inne som nummer elleve i J17 gjennom alle tider.

På 800 meter løp Nesbyens Sondre Juven på 1:51.09 da han vant og løp inn til sin nest beste tid på distansen noensinne, 61 hundredeler bak persen fra Boysen Memorial i fjor. Moelvens Jørgen Kåshagen ble nummer to med 1:52.84 og gjorde da et bra løp. Han løp 400 meter forrige uke, hans første løp siden 2014, og nå forbedret han sin pers fra det året på den doble distansen med nesten fem sekunder.

Ull/Kisas Amalie Sæten gjorde et fint sololøp på 800 meter med 2:06.84 og vant med nesten fem sekunder. Sørlendingen forbedret sin årsbeste med halvannet sekundet og var to sekunder bak persen fra i fjor.

Marius Bull Hjeltnes gjorde nok en fin lengdekonkurranse. Han hoppet 7.46 (0.6) i femte omgang, etter fire døde sprang, og perset da med 15 centimeter. Tjalve-hopperen var et stortalent med aldersrekord i 15-årsklassen, så pers 7.01 da han var 16 år. Etter dette gikk han mange år før han slettet persen, det klarte han i fjor før han i år har tatt nye steg, noe som er meget imponerende av mannen fra Ulvik.

På 3000 meter for menn kom fire karer seg under 8:20. Steinkjers Abduljaleel Hir vant på 8:13.16 og han forbedret dermed sin personlige rekord fra Arne Risa Classic fra i fjor med drøye syv sekunder. Gulars Bjørnar Lillefosse løp sitt andre løp for året med 8:15.32, mens Abdullahi Dahir Rabi fra Runar og Trond Einar Moen Pedersli fra Strindheim noterte 8:19.19 og 8:19.70. Førstnevnte er født så seint som i 2003 og forbedret persen med drøye sekundet.

På 200 meter ble det seier til kvinnen med årsbeste i Norge, Elisabeth Slettum fra Skjalg. Hun løp i mål på 24.01 (1.2) og var da 12 hundredeler foran Tonje Fjellet Kristiansen, som senket sin pers utendørs med syv hundredeler og innendørspersen med tre hundredeler. Ezinne Okparaebo ble nummer tre med 24.35.

I spyd vant Tyrvings Ane Dahlen etter å ha kastet 53.48 i fjerde omgang. Dette er hennes sjette beste resultat noensinne og drøye meteren bak persen fra Tjalvelekene. Kasper Sagen var tilbake i aksjon for første gang siden 2017, nå i Bækkelaget-singlet, og han vant herrenes spydkonkurranse med 63.44, snaue fem meter bak persen fra 2017.

I diskos fikk Solveig Fredriksen fra Fana opp 51.53 i femte omgang og slo persen fra 2014 med en drøy halvmeter. Tyrvings Hedvig Kallåk var like under persen i høyde da hun vant med 1.68. Resultater.

Stabhochsprung Jockgrim:
Sondre Guttormsen ble nummer to i et sterkt stavfelt i Tyskland onsdag kveld med 5.61. Vidar-utøveren gikk inn i konkurransen på 5.51 og kom seg over i første forsøk. Denne høyden åpnet også Mundo Duplantis og Raphael Holzdeppe på, men de rev i alle tre forsøkene og dermed slo den norske rekordholderen de to karene. Guttormsen gikk over 5.61 i andre forsøk, men rev i alle forsøkene på 5.71, som hadde vært over hans norske årsbeste på 5.65. Vinneren ble greske Konstantinos Filippidis, som klarte 5.61 i første forsøk. Resultater.

Savo Games:
Stords Tom Erling Kårbø ble nummer seks på 3000 meter hinder med 8:35.02 under våte forhold i Lapinlahti i Finland og han var da litt bak både sin årsbeste på 8:29.70, persen fra i fjor på 8:29.41 og VM-kravet på 8:29.00. Farten i feltet var bra nok til VM-kravet, vinneren Bilah Tabti fra Algerie løp på 8:22.75, hundredelet foran finske Topi Raitanen. Kårbø sin årsbeste er foreløpig god nok til å få invitasjon fra IAAF til mesterskapet. Det skal være med 45 løpere på hinder og Kårbø ligger som nummer 39 foreløpig.

Jonathan Quarcoo var gledelig tilbake i aksjon på 100 meter i kveld. I forsøket løp han på 10.63 (2.0), mens i finalen løp Orion-karen tre hundredeler raskere i medvind 1.2 og ble nummer seks. Bronsemedaljevinneren fra U23-EM i 2017 har slitt med lårene i år og gjorde sin første konkurranse siden starten av juni og forhåpentligvis er han skadefri fremover, da vil han nok komme ned mot persen på 10.22 fra i fjor. Resultater.