Forsidesak.png
Endelig er Lerøy-lekene i gang

Status etter første dag av Lerøy-lekene

Nye arrangører leverer til de grader, og spenningen er stor både i nord, vest og øst!

Rjukan serverer idrettsglede i praksis!

 Det mest fremtredende eksempel kom før stevnestart. Da manglet en av de deltagende kretsene, nemlig Innlandet. Rjukan-ordfører Steinar Bergsland var en stolt ordfører da han ønsket velkommen til sin by og sitt flotte stadion. Bergsland ser gjerne av arrangørklubben søker enda større oppdrag i fremtiden.

For Dag 1 av Lerøy-lekene har fått som på skinner. Et «papirløst» arrangement hvor dommere og funksjonærer ellers behersker moderne teknikk og legger alt forløpende inn på mobiltelefonene sine. Sekretariatet får resultatene umiddelbart videre til banespeaker, og vips; er resultatene tilgjengelige «for hele verden».

- Vi har bevisst unngått å henge opp resultater på papir for å unngå mulig koronasmitte, understreker stevnesjef Andres Sætre.

«Aggresjon i bussen»

Det at troppen fra Innlandet ikke rakk åpningen håndterte arrangøren elegant. De som kom for sent til sine hopp- og løpsøvelser, fikk anledning til både å hoppe og løpe for å kvalifisere seg til finalen.

En «innlending» som ikke trengte spesialbehandling, var Nissi Kongolo fra Søndre Land. Det kunne virke som om den ekstra lange bussturen hadde fått i gang ekstra adrenalinproduksjon, for Nissi var suveren i kuleringen. Lengstestøtet på 12.96, som var pers med en meter!

- Jeg er med i sprint og lengde også, fortalte Nissi, som er medlem av en søskenflokk på åtte hvorav syv er gutter og de fem yngste allerede har gjort seg bemerket på resultatlistene i friidrett!

Nissi kule IMG_0040.JPG

Nissi Kongolo var virkelig i støtet i kuleringen lørdag. Foto: Thore-Erik Thoresen

Første gullvinner

80 meter hekk for gutter 14 var første øvelse som kåret en vinner. Til topps gikk gutten med et av stevnets lengste navn: Emilio Storm Røgeberg-Ortiz.

- Jeg har norsk pappa, svarte Emilio, som er født og oppvokst i Mexico før han kom til Ski/Akershus for to måneder siden. Med 12,29 på hekkeøvelsen sin, vant Emilio relativt komfortabelt mye taket være farten fra siste hekken og frem til målstreken.

- Jeg tror det var pers, og jeg liker 300 meter hekk enda bedre, fortalte Emilio, men den øvelsen står ikke på programmet i Lerøy-lekene.

Lengde for jenter 13 hadde nok kåret sin vinner før Emilio løp, og der i gropen var Frida Rimstad totalt suveren. Frida, som representerer Akershus i likhet med Emilio, kommer fra Raumnes og Årnes. Nå slo hun til med 5.34 allerede i første omgang, et resultat som gir 1071 poeng på Tyrving-tabellen. Bortsett fra andrehoppet, hadde Frida gyldige resultater over fem meter i alle de andre omgangene.

- Jeg har drevet med friidrett i to år etter å ha spilt fotball først. Høyde er favoritten min, og vi får god trening i klubben min, mye takket være samarbeid med Ullensaker/Kisa.

Emilio hekk IMG_0023.JPG

Emilio Emilio Storm Røgeberg-Ortiz hadde en durabelig fight mot Buskeruds Martin Beitnes Kreken på 80 meter hekk. Foto: Thore-Erik Thoresen

Fornøyd med ny pers

Å ramse opp navnene til alle dem som «perset» på Rjukan, ler seg knapt gjøre. Vi har Maia Traet-Akermann fra Buskerud representere den store massen etter 11.39 i kule for jenter 13.

- Klart jeg er fornøyd med pers, strålte Maia etter å ha hentet gullet sitt. Hun har drevet friidrett i Eiker-Kvikk siden hun fylte 10 og var suveren i denne konkurransen med trer støt over 11 meter.

Å se etternavnet «Ramirez» på en resultatliste, gir fremdeles assosiasjoner til Fernando, som lenge var å finne fremst blant landets fremste sprintere.

- Min pappa er fetter til Fernando, som lovet å komme og trene meg en gang, men det ble det ikke noe av, beklaget Zion Narciso Ramirez fra Lørenskog/Akershus. I stedet ble det pappa Jonathan som tok treneransvaret. Lørdag vant Zion sin 200 meter for gutter 13 på flotte 24,87, men dessverre var vinden i friskeste laget (+2.4). Tiden var uansett verd 1096 poeng på Tyrving-tabellen.

Zian 200 IMG_0042.JPG

Ingen hadde noe å stille opp mot Zion Narciso Ramirez på 200, men så har han et etternavn som forplikter. Foto: Thore-Erik Thoresen

- Gøy å vinne, sa Aurora også

Oslos utøvere var relativt beskjedne i medaljefatet denne lørdagen, derfor sto Aurora Kristiansen Langbakk forbilledlig frem med seier på 600 meter i jenter 13. 1.41,66 var et stykke bak persen, men gullmedaljen hun hentet seg, var like stor som den alle de andre vinnerne plukket opp der ute på pallen.

- Jo, klart det er gøy å vinne, innrømmet Aurora, som trener «som vanlig nesten hver dag» hjemme i BUL. Og søndag løper hun 1500…

Aurora 600 IMG_0052.JPG

Aurora Kristiansen Langbakk sørget for et etterlengtet gull til Oslo på 600 meter. Foto: Thore-Erik Thoresen

Mot spennende søndag på Rjukan

Det går mot en spennende søndag på Rjukan etter at deltagerne fra Akershus og Østfold forlot stadion helt likt med 183 poeng. Deretter følger Buskerud med 161, Telemark med 138, Vestfold har 135 poeng, Innlandet 115, mens Oslo overnatter på nederste plass med 105 poeng.

Men vi er bare halvveis!

Vestlandet (Haugesund):

På Vestlandet har Hordaland vunnet samtlige leker siden 2004 uten noen særlig reell utfordrer. I år var kvotetallene for Hordaland for første gang likt med Rogaland, og mange spådde derfor en tettere kamp om førsteplassen.

Allerede tidlig i konkurransen så de fleste ut til å få rett, da Rogaland og Hordaland fulgte hverandre tett. Bak kjempet Agder og Sogn og Fjordane om å ikke komme sist. Agder med 40 utøvere, Sogn og Fjordane med 30, men i poeng skilte det kun 3.

Utover dagen dro naturlig nok Rogaland og Hordaland fra de andre, mens Agder på sin side dro i fra Sogn og Fjordane.

Sluttstilling i Haugesund etter første dag viser en uhyre jevn batalje, og vi gleder oss til morgendagen:

Hordaland                     135

Rogaland                      133

Agder                            114

Sogn og Fjordane           44

 

Midt- og Nord-Norge (Trondheim):

I Trondheim var det en spent gjeng som hadde stelt i stand stevne på rekordtid. På mindre enn en uke hadde de tatt på seg oppgaven med å steppe inn for Måndalen, og gleden var derfor stor etter at første dag var avsluttet. Ola Sakshaug i Sør-Trøndelag friidrettskrets var et eneste stort glis:

- Vi er veldig fornøyd med første dag av Lerøy-lekene. Tatt i betraktning at vi kun har brukt en uke på forberedelsene så kunne vi nesten ikke forvente mer.

Sakshaug jobbet selv med forberedelser inn i de sene nattetimer, mens regnet plasket ned.

- Da vi kikka ut og registrerte det voldsomme regnet og all torden og lyn, så det bokstavelig talt mørkt ut. Vi satt opp en mengde telt, men da dagen kom var alt uvær borte. Vi har rett og slett hatt helt perfekte forhold!

Hjemmelaget i tet:

Og kanskje spredde arrangørens entusiasme seg over til hjemmekretsen, for Sør-Trøndelag gikk rett opp i tet og så seg aldri tilbake.

- Vi er utrolig fornøyd sportslig sett, og endelig er vi i tet. Som et eksempel har vi 7 av 8 seiere for gutter 13 år. Det er sterkt, og sier mye.

På andre plass holder Møre en jevn luke, men bak dem er det et rotterace om tredjeplassen. Kretsene Nordland, Troms og Nord-Trøndelag kniver om den plassen.

Helt sist ligger Finnmark, men så har de også en nærmest umulig oppgave med en veldig mye mindre kvote enn de andre. All honnør til dem!

S-trondelag.jpg

Hjemmekretsens Sven William Nevin sikrer nok en seier for Sør-Trøndelag Friidrettskrets! Foto: Ola Sakshaug