IMG_2023-09-03-095817.jpg

Klart for Lerøy-lekene

Byrkjelo, Rjukan og Trondheim melder alt klart: Lørdag og søndag skal landets beste 13.- og 14.-åringer kjempe om edelt metall!

I år er det faktisk et aldri så lite jubileum: 55 år er gått siden alle barne- og ungdomslekers «far og mor», Donald Duck-lekene, så dagens lys på Kongsberg. Siden har lekene hatt en rekke forskjellige navn, men med en stadig like høy status blant unge og håpefulle utøvere. Nå er det klart for Lerøy-lekene for sjette gang, og forventningene er atter skrudd himmelhøyt landet rundt.

- Vi ser med all tydelighet at også dagens desidert fremste utøvere fremdeles har et ømt punkt i hjertet for Lerøy-lekene, sier barne- og ungdomsansvarlig Linn Baarlid i Norges Friidrettsforbund og trekker frem stavhopperen Sondre Guttormsen som en ekte Lerøy-ambassadør:

Under årets NM var Sondre med og delte ut medaljene under en helt spesiell Lerøy-stafett.

- Jeg var selv med i tilsvarende leker i 2012 og 2013. Her møtte jeg andre utøvere som fremdeles hører med blant mine mange og gode friidrettsvenner, sier Sondre.

IMG_0951.jpg
Sondre Guttormsen stilte som Lerøy-ambassadør under NM på Jessheim.

Under VM i Budapest, som ble avsluttet sist helg, var det i den norske troppen tre av utøverne, som fremdeles står oppført som rekordholdere i barne- og ungdomslekene:

* Line Kloster har med 1.68 rekorden i høyde J14 fra 2004!

* Henriette Jægers 29,30 på 200 meter hekk J14 ble satt i 2008!

* Pål Haugen Lillefosse har følgende fem rekorder: 8,29 på 60 m hekk og 3.90 i stav G13 fra 2014, samt 7,36 på 60 m, 11,43 på 80 m hekk pluss 4,52 i stav G14 fra 2015!

Slår seg sammen helt i nord

Det skal arrangeres etter tradisjonelle mønster alle tre stedene denne helgen, og i den utstrekning vi kan snakke om nyheter, blir det i Trondheim:

- Her skal de to nordligste fylkene, Finnmark og Troms, slå seg sammen og stiller felles lag, opplyser Baarlid.

Dette er den kretsvise fordelingen med antatte deltagertall i helgens leker:

* Rjukan 239 deltagere fra:

Agder

Akershus

Buskerud

Oslo

Telemark

Vestfold

Østfold

* Byrkjelo i overkant av 170 deltagere fra:

Innlandet

Hordaland

Rogaland

Sogn og Fjordane

* Trondheim 145 deltagere fra:

Møre og Romsdal

Sør-Trøndelag

Nord-Trøndelag

Nordland

Troms og Finnmark

Slik gikk det i fjor

På Rjukan ble det en durabelig kamp om den flotte pokalen mellom tittelforsvareren Akershus og Oslo, en kamp laget fra hovedstaden til slutt vant med 13 poeng: 366 mot 353. Her ble det videre rekkefølgen Buskerud (331), Østfold (286), Vestfold (254), Telemark (232) og Agder (222).

3 Lerøy-lekene 2022 Rjukan.JPG
Laget fra Oslo jubler for seieren og den store pokalen i fjorårets utgave av Lerøy-lekene.

I Byrkjelo viste laget fra Hordaland seg atter som det sterkeste med sine 289 poeng. Her fulgte Sogn og Fjordane (240), Rogaland (227) og Innlandet (136) på de neste plassene.

Måndalen ga hjemmeseier til Møre og Romsdal (344) foran Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag (309), Troms (304), Nordland (290) og Finnmark (60).

To nye i 2024

Det er allerede klart at neste års utgave av Lerøy-lekene vil få to nye arrangører:

Gjesdal og Kristiansund kommer inn som nye, og spesielt sistnevnte ser frem til å vise frem sitt nye stadion, Atlanten. Allerede denne høsten skal dette anlegget få sin debut som friidrettsarrangør med TINE-stafetten.

Trondheim får etter hvert status som «super-reserven» etter å ha overtatt for Måndalen i «korona-året» 2020. I år har Måndalen fått en «stevnekollisjon», og dermed var veien atter kort opp til Trondheim der Trondheim Friidrett, Nidelv IL og Ranheim IL trår til og skal lose de to dagene vel i havn på Øya ved Nidelvens bredd.

Sosial profil

- Vi satser på en sosial profil og skal tilby våre gjester en lørdagskveld i Badeland, opplyser stevneansvarlig Tommy Storøygard på Rjukan, som har fått beskjed om at de skal arrangere Lerøy-lekene to år til, i 2024 og 2025.

- Men selv om det er fjerde gang vi skal arrangere nå, er det første vi kan arrangere som en kopi av fjoråret, kommer det fornøyd fra Storøygard.

2 Lerøy-lekene 2020 Rjukan.JPG
Arrangørstaben på Rjukan begynner å få god rutine i å arrangere Lerøy-lekene.

I Trondheim har arrangøren latt seg inspirere av den sosiale Rjukan-profilen, og dermed blir det tilbud om Badeland der i byen også.