Rjukan 01.JPG
Her kommer Akershus! Laget var, i henhold til sin plassering i alfabetet, først inn til åpningsseremonien der arrangørens Stian Sætre viste vei.

Akershus overnatter på topp

Like under Gaustatoppen overnatter laget fra Akershus i suveren ledelse etter første dag av Lerøy-lekene på Rjukan.

Ikke bare satte Akershus et suverent punktum etter første dag med to solide gjennomførte stafetter. Utøverne i gult var trofaste gjester der medaljene ble utlevert. Men uansett hvor suverene Akershus var denne lørdagen, var det like suverent å se den gjensidige idrettsgleden som ble utspilt på Rjukans flotte friidrettsstadion hvor en synlig stolt ordfører, Steinar Bergsland, atter kunne ønske velkommen til den europeiske kulturbyen.

Etter første dag på Rjukan, er dette stillingen:

Akershus 209

Østfold 180

Oslo 177

Vest fold 156

Buskerud 155

Innlandet 135

Telemark 87

I Haugesund er dette stillingen etter lørdagens konkurranser:

Hordaland 127

Rogaland 112

Agder 66

I Måndalen ligger det slik an:

Sør-Trøndelag 190

Sogn og Fjordane 189

Møre og Romsdal 188

Nordland 179

Troms 165

Nord-Trøndelag 155

Finnmark 19

Flott utvikling i diskosburet

Friidrett.no tok oppstilling ved diskosburet der Susanne Tveit Amundsen gikk til verket med en pers på over 40 meter før hun åpnet med to døde kast og høye skuldre foran det avgjørende tredje forsøket som betød et være eller ikke-være. Og skjerpingen virket umiddelbart med serien 28.90 – 37.81 – 38.98 og avsluttet med 39.33! Mot dagens slutt stilte Susanne på stafettlaget, og var i tillegg innom en 200 meter.

- Søndag er jeg med på 200 meter hekk og tresteg, kom det fornøyd fra den suverenediskosvinneren.

Snublet fra seier

På 60 meter hekk gutter 13 ble det en dramatisk avslutning. Her ledet Christoffer Vråle Rønning fra Buskerud over siste hekken, men snublet fra seieren som havnet hos Carl Henrik Breigan fra Østfold. 9,53 mot 9,64, og for dem som drar kjensel på etternavnet, er det bare å konstatere at Carl Henriks faderlige opphav heter Bo og var i sin tid med på å prege norsk friidrett på 400 og 800 meter.

- Jeg er kjempefornøyd med løpet og det at jeg kom meg helskinnet over den siste hekken, slo Carl Henrik fast.

I 14 årsklassen for jenter gikk Vestfolds Ingrid Louise Selseth perfekt over hekkene og inn til seier på 9,85, 8l/100 foran Emma Sofie Klausen fra Østfold-kretsen.

- Jeg er kjempefornøyd, men jeg vet ikke om jeg var favoritt, innrømmet Ingrid, som i tillegg til hekk, har lengde som en av favorittene.

Allsidig kar fra Moss

Og mens vi er inne på faderlige opphav og østfoldinger: Melvin Tollefsen startet stavkonkurransen der konkurrentene forlot den. Gikk inn på 2.70, fortsatte med 2.82 og var himmelhøyt over 2.92. Den gamle persen var på 2.80, og for virkelig å sende den til værs, forlangte han listen opp på 3.01 som han gikk elegant over. 3.11 ble derimot i høyeste laget denne gang.

- Jeg satser på mangekamp, erklærte Malvin, som før stav hadde vunnet kule på 11,79 og senere på lørdagen var innom kastburet.

Og apropos faderlig opphav: Pappa Jørn løp stafett for Moss sammen med Geir Moen da mossingene satte norsk rekord på 4x100!

Ikke bare en arrangør

Rjukan IL – Friidrett høstet mange lovord etter at klubben ved foten av Gaustatoppen på kort varsel overtok arrangementet av Lerøy-lekene for Hamar for et år siden. Nå er det en rutinert arrangør som ønsker velkommen til en bane som bokstavelig har vasket seg der den ligger rød og lekker.

Det er med rette Andres Sætre er en stolt friidrettsleder på Rjukan. Han ser en stab som oser rutine og får lekene til å gli velsmurt gjennom tidsskjemaene. Men han er også en stolt leder som ser sine utøvere i aksjon:

- Vi har anslagsvis 100 utøvere under 20 år i klubben. Under det nylig arrangerte UM var det ni deltagere fra Rjukan. De kom hjem med to medaljer og flere finaleplasser. I KM for Vestfold/Telemark hadde vi 20 deltagere. De tok til sammen 33 gullmedaljer. Bare Tønsberg slår oss!

Ingen snakker om at det er dyrt å drive friidrett på Rjukan:

- Det koster kun 100 kroner i kontingent, resten er gratis. Ingen betaler egenandeler til reisene eller har utgifter til stevner ut over eget utstyr. Vi har en stor og flott voksen dugnadsgjeng som gjør at vi kan påta oss store arrangementer, sier Andres og viser til at «gruppen hans» drives med et budsjett på en million kroner, som i sin helhet er avkasting etter arrangementene.

PS: Neste år skal idrettslaget markere sitt 111 årsjubileum! Det vil merkes også under Lerøy-lekene 2022.

Her er hjemmehåpene! Disse fem er plukket ut til å representere Telemark på hjemmebane. Fra venstre: Sebastian Forberg, Iben Skov Våer, Bastian Ringsevjen, Teodora Nilisic og Kaja Storøygard.

Her finner du frem til resultatene fra de tre arenaene:

Haugesund: https://webres1.andro.no/ungdomelekene/2021/haugesund/

Måndalen: https://webres1.andro.no/ungdomelekene/2021/m%C3%A5ndalen/

Rjukan: https://www.rjukanfriidrett.no/leroy2021/resultater/