Web-bilde galla.png

Prisvinnere ved årets Friidrettsgalla

Lørdag 28. oktober inviterte Hordaland Friidrettskrets til sin årlige friidrettsgalla. Over 130 gjester deltok på den flotte festkvelden på Scandic Bergen City. I flotte omgivelser, med god underholdning og under ledelse av kveldens dyktige konferansier Atle Tellevik, ble det delt ut priser til våre, utøvere, trenere, ledere, klubber, arrangører og frivillige. Her kan dere se videoppsummering fra gallaen, lese om vinnerne og begrunnelse for tildelingene:

Hordaland Friidrettskrets krystallpokal 2023

Kriterier:

Hordaland Friidrettskrets krystallpokal tildeles utøvere fra kretsen som:

  • oppnår individuell medalje i et internasjonalt junior (U23, U20) el. senior mesterskap (EM, VM eller OL) på eller utenfor bane
  • blir tildelt Kongens Pokal i hoved-NM

PRISVINNER 1 – HORDALAND FRIIDRETTSKRETS KRYSTALLPOKAL 2023:

Denne jenten brøt den magiske 4-metersgrensen i stav, som syvende norske kvinne gjennom tidene, da hun tok sølv med 4.00 i hoved-NM i Kristiansand i 2021. I 2022 ble det nye NM-sølv, både inne og ute, og sølv også i nordisk U23, hennes første internasjonale mesterskapsmedalje, på 4.07.

I 2023 har hun hevet seg stort. Først med en meget betydelig forbedring av klubbvenninnen Katrine Haarklau sin 10 år gamle seniorkretsrekord innendørs, fra 4.03 til hele 4.30 – sølvhoppet i NM i Bærum, som også var tangering av den norske U23-rekorden innendørs.

Utendørs ble 4.07-persen raskt forbedret med hele 23 cm til 4.30, bronsehoppet i årets nordiske seniormesterskap i København. I Karlstad 4.juli toppet prisvinneren også Katrines 2013 -seniorkretsrekord utendørs, på 4.35, da hun svingte seg over 4.36, og tre dager senere ble det et nytt NM-sølv på Jessheim, på 4.31. En meget god opptakt inn mot sesongens store høydepunkt, U23-EM i Espoo, der hun forbedret sin ferske kretsrekord til 4.40 og tok en historisk bronsemedalje.

Utendørs er norgesrekordholder Lene Retzius den eneste norske kvinne som har hoppet høyere enn Kitty. Som på den 15. juli 2023 ble tidenes første norske kvinne med medalje i stav i et stort internasjonalt mesterskap (EM/VM/OL) - Bronse i stav (med 4.40) i EM U23 i Espoo, Finland, 13-16.07.23.

KITTY AUGUSTA FRIELE FAYE, FANA IL

 

PRISVINNER 2 – HORDALAND FRIIDRETTSKRETS KRYSTALLPOKAL 2023:

Prisvinneren er selve rekordgrossisten innenfor norsk stavhopping. Han holder de norske U23- og U20-rekordene, pluss samtlige norske aldersrekorder for 13-18 år. Han har i tillegg gitt oss magiske øyeblikk med norske seniorrekorder, som 5.85 i fjorårets Trond Mohn Games og 5.86 i hoved-NM i Stjørdal, en bragd som sikret ham fjorårets kongepokal. Han er nå den nordmann som har hoppet nest høyest gjennom alle tider.

Stavhopperen sine rekorder er også av svært høy internasjonal klasse. I hele fem år på rad satte han europeiske aldersrekorder. Det femte av disse årene ble det riktignok med tangering, av den europeiske aldersrekorden for 15-årsgutter, på 5.30 – til Armand Duplantis.

Mesterskapsmerittlisten er også formidabel – med bl.a. gull i EYOF i Györ i 2017, gull i stav og bronse på 100m(!) i U18-EM samme sted i 2018, og gull i U20-EM i Borås i 2019. Før han så, i EM i München i 2022, sikret seg en historisk bronsemedalje – den første pallplassering i et senior-EM på bane i Hordaland FIK sin historie.

I 2023 ble det igjen gull både i nordisk innendørs, og i NM innendørs og utendørs. Og etter 5.72 på Jessheim, tidenes nest beste hoved-NM-resultat i stav, slo prisvinneren til med sin sjette medalje i et stort internasjonalt mesterskap, da han tok bronse (på 5.66) i U23-EM i Espoo.

PÅL HAUGEN LILLEFOSSE, FANA IL.

 

PRISVINNER 3 – HORDALAND FRIIDRETTSKRETS KRYSTALLPOKAL 2023:

Med VM-gull på 100m i Dubai i november 2019 markerte prisvinneren seg for alvor som Hordaland FIK sin første superstjerne innenfor parafriidretten. En stor bragd, som likevel bare var begynnelsen. Og alt i 2021 ble prisvinneren sin internasjonale parafriidrettsmerittliste komplett. Først tok han EM-gull i polske Bydgoszcz, og så kom det store klimakset, med Paralympics-gull i Tokyo (29.08.21), på råsterke 10.43. Som fortsatt er gjeldende verdensrekord i paraklasse T12.

Han er imidlertid enda mye mer enn en ubestridt verdensener innenfor parafriidretten. Han har i tillegg, i en årrekke, markert seg i den ypperste norske senioreliten for funksjonsfriske – der han også har stått for historiske prestasjoner. Allerede i 2015 ble han Hordaland FIK sin aller første norske seniormester på 60m, og i 2019 ble han faktisk også kretsens første mannlige sprinter med gull på 100m i hoved-NM.

I parafriidretten byttet utøveren klasse nå i 2023, fra T12 til T13. Samtidig nådde han et nytt toppnivå, da 10.43-persen fra Paralympics-gulløpet ble forbedret til fenomenale 10.37 under Bislett Games. Med det er han (delt) tredje raskest i Hordaland noensinne, blant funksjonsfriske – og verdensrekordholder også i T13!

Også i 2023-sesongens aller viktigste stevne, VM i Paris, var prisvinneren på topp, og med bunnsolide 10.45 i motvind (12. juli) sikret han seg sin andre VM- tittel – og nok en krystallpokal fra Hordaland FIK.

SALUM AGEZE KASHAFALI, IL NORNA-SALHUS.

 

PRISVINNER 4 – HORDALAND FRIIDRETTSKRETS KRYSTALLPOKAL 2023:

Prisvinneren ble norgesmester i motbakkeløp i 2014, og så igjen, i 2016. Da hadde han allerede etablert seg som en internasjonal fjelløper. Dette året to han to VM-gull i Skyrunning (i regi av International Skyrunning Federation) i Lleida, Spania, i SkyMarathon og Vertikal. I begge disse øvelsene fulgte han dessuten opp med VM-bronse i 2018. I vertikal har han også tatt sølv (2015) og bronse (2016) i EM.

Prisvinneren har prestert jevnt på meget høyt nivå over tid, og kan vise til sammenlagtseire i World Mountain Trail Series både i 2018 og i 2021. I 2021 vant han også normaldistansen (35 km) i EM i Skyrunning i Portugal.

I begynnelsen av november i fjor kom så en skikkelig fulltreffer, med VM-gull i Short Trail (38 km, og 2425 høydemeter), på 3:08:29 – over tre minutter foran nærmeste konkurrent. Dette var et korona-utsatt mesterskap fra 2021, så alt i juni 2023 fikk prisvinneren anledning til å forsvare sin VM-tittel. Det lyktes, etter en voldsom kraftprøve, over 45.2 km, 3132 høydemetre og 2719 meters nedstigning. Med 4:19:00 hadde verdensmesteren fra Bergen over to minutters klaring til sølvvinneren, og en ny, stor VM-bragd var et faktum.

STIAN HOVIND ANGERMUND, IL VAREGG

(som da får to krystallpokaler: En for VM gull i november 2022, og en for VM gull i 2023).

 

Hordaland Friidrettskrets – Årets trener 2023

Kriterier:

Miljøskapende, oppdaterende, samarbeidende og kunne vise til gode resultater. Årets trener skal dele kunnskap med andre i eget lag og med kretsen, ved eks. å delta aktivt på trenersamlinger, miljøsamlinger og lignende. «Årets trener» skal ha trenererfaring gjennom flere år i et eller flere lag.

Begrunnelse:

Juryen, bestående av hederstegnkomiteen og kretsstyret har hatt en vanskelig jobb. Blant de innkommet forslag har der vært flere gode kandidater. Her er begrunnelsen:

Prisvinneren er en engasjerende trener som er opptatt av å utvikle sporten uavhengig av klubbtilhørighet. Hans engasjement, innsats og tilstedeværelse har ført til utallige medaljer i norske junior mesterskap og internasjonal representasjon (bronse i EYOF og finale i U20 EM i år). Prisvinnerens kjennetegnes av smittende humør og ungdommelig pågangsmot, kombinert med ærlige og forståelige tilbakemeldinger – noe som sørger for at hver trening blir nyttig. Prisvinneren er til de grader samarbeidende der han også bidrar inn mot kretsens stavprosjekt – et prosjekt som teller opp mot 30 utøvere fra 10 forskjellige klubber. Han er en god samtalepartner og viktig bidragsyter i Fanas trenergruppe, spesielt som sparringspartner på stavspesifikk trening til Bjørn Åge Herdlevær.

Prisvinneren dekker alle kriterier for prisen ved å være miljøskapende, oppdaterende, samarbeidende og kan vise til gode resultater.  Årets trener i Hordaland Friidrettskrets er:

EIRIK DOLVE, FANA IL

 

Årets arrangør på bane i Hordaland Friidrettskrets 2023

Kriterier:

Hederspriskomiteen, sammen med Kretsstyret vurderer alle kretsens arrangørklubber, med kriterier som: Antall approberte arrangementer på bane, antall deltakere, gjennomføringsevne, media dekning, fokus på miljø og bærekraft, opplevelse for deltagere og publikum, nyvinning, verdi for friidretten.

Begrunnelse pris:

Klubbene i Hordaland Friidrettskrets er Norges beste arrangører. Det ble arrangert totalt 198 stevnedager i kretsen fra oktober 2022 til oktober 2023. Dette er 22% av alle stevnene i Norge! Våre arrangører topper også topp 20 listen med tanke på antall deltakere pr stevne.

Prisvinneren har utmerket seg ved at arrangementet er svært verdibasert. Arrangementet skaper inspirasjon og motivasjon for frivilligheten, utøvere, barn, ungdom, senior og veteraner. Arrangementet, som er et samarbeidsprosjekt, skaper samhold i kretsen – blant klubber, frivillige og utøvere. Årets vinner skaper oppmerksomhet for friidretten. Arrangementet markedsføres godt over lang tid, og når ut til svært mange mennesker – i år med hele 244.000 seere på NRK. Organisasjonen med totalt 300 frivillige har stor gjennomføringsevne og høy kompetanse. Arrangementet har stor verdi for friidretten i Hordaland, da den er en inspirasjonsarena, rekrutteringsarena og en arena som skaper gode inntekter til både kretsen og de 10 arrangørklubbene som er involvert i arrangementet. Arrangøren er nyskapende og har bærekraft som fokusområde. Det vektlegges like muligheter og man har fokus på miljøet. Årets nyvinning med digitalt magasin, som skapte større interaktivitet, har vært en inspirasjonskilde til Bislet Games og neste års NM arrangør Sandnes IL.

Årets nyvinning i arrangementet var stavkonkurranse på Torgalmenningen: Sparebanken Vest Bergen Jump Challenge.

Arrangøren har opprettet eget selskap med 3 eiende klubber, men mange flere klubber er med som viktige arrangører og tar del i verdiskapningen.

Vi gratulerer årets arrangør på bane: Trond Mohn Games ved IL Norna-Salhus, Gneist IL og IL Gular.

 

Årets arrangør utenfor på bane i Hordaland Friidrettskrets 2023

Kriterier:

Hederspriskomiteen, sammen med Kretsstyret vurderer alle kretsens arrangørklubber, med kriterier som: Antall approberte arrangementer utenfor bane, antall deltakere, gjennomføringsevne, media dekning, fokus på miljø og bærekraft, opplevelse for deltagere og publikum, nyvinning, verdi for friidretten.

Begrunnelse pris:

Prisvinneren er en klubb med lange arrangørtradisjoner. I 2022 feiret de sitt 75 årsjubileum og fokuset i klubben er først og fremst å være et samlingspunkt for alle som liker å løpe. Avdelingene i klubben består av Rekrutter, Ungdomsløpere, Juniorer & Seniorer, Fjellgeiter, Melkesyre og Distanseløperne.

På arrangementssiden har klubben vært nytenkende og årlig arrangeres der flere banekaruseller, der løp utenfor bane blir flyttet inn på bane – med litt færre krav og struktur i forhold til banestevner. Dette ser juryen som et godt lavterskel folkehelsetiltak, som også kan skape større rekruttering til baneløp.

Klubbens aller største løpsarrangement er noe som ALLE Bergensere har et forhold til. Stoltzekleiven startet for 45 år siden – i 1979, og var i 2022 det 6. største arrangementet i Norge, målt i antall deltagere. Som enkeltdistanse i løpsarrangement er Stoltzekleiven opp det 3. største enkeltarrangement!

Årets arrangør utenfor bane arrangerer også en hel rekke andre løpsarrangement og er svært medvirkende til at kretsen er den suverent beste løpsarrangør i Norge.

Vi gratulerer Varegg Fleridrett – Friidrett som årets arrangør utenfor bane!

 

Årets frivillige 2023

Kriterier:

Årets frivillige skal ha utmerket seg ved god frivillig innsats gjennom flere år for sin, eller andre klubber. Innstilling til prisen kommer fra klubbene. Hederstegnskomiteen, sammen med kretsstyret, kan beslutte inntil 3 prisvinnere pr år.

Begrunnelse pris:

Kretsen ønsker for 2023 å hylle 3 store frivillige enestående foregangspersoner. Felles for alle 3 er at de har brukt og bruker det meste av sin fritid på friidretten. Gjennom utrettelig innsats har de skap en sosial, inkluderende og utviklende arena for barn, ungdom og voksne. De har engasjert seg både i trenervirket, administrative oppgaver og arrangementsoppgaver for både klubb og krets. De er primus drivende krefter i sine klubber. Friidretten er svært heldige som har slike miljøskapende profiler i våre rekker.

Edith Helgeland Qvale, Fana IL

Edith er bemannningsansvarlig i Fana. Er en motor, pådriver, olje i maskineriet og en pillar. Viktigste grunnen til at Fana kan arrangere alle stevner og søke og gjennomføre nasjonale mesterskap. Tar ansvar utenfor hva som er forventet og lar ikke ting ligge før de er tatt hånd om. Detaljorientert uten å miste de lange linjene. Første som kommer og siste som går. Fungerer også som mor for alle, muskler når det trengs, stevnelege og sørger for all mulig annen organisering.

Åge Lavik, Ask Friidrett

Åge har gjennom verv i Ask Friidrett i nesten 30 år utført en uvurderlig frivillig innsats i klubben, blant annet over 20 år som leder. Han har i tillegg vært vår representant fra klubben i «Stafett for livet» siden oppstarten for dette store arrangementet, også her som frivillig.

Øyvind Skjerping, Laksevåg T&IL

Øyvind har i en årrekke stått på for klubben. Han har vært medlem siden barnsben. Som ung var han aktiv og i voksen alder har det vært frivillighets arbeid. Han har vært med i styret i en lang periode. Spesielt vil vi trekke frem hans arbeid med Lyderhorn opp. Løpet startet som en ide hos han for 11 år siden. I 2013 gikk første løp av stabelen, og han har siden start vært primus motor for løpet og hovedgrunnen til at klubben klarer å gjennomføre løpet. I klubben kalles han Mr. Lyderhorn opp.

I tillegg bidrar han aktiv i rekrutteringsarbeid og andre arrangementer.

 

Friidrettens venner:

Friidrettens Venner (FIV) og Stiftelsen Norsk Friidrett (SNF) har siden 1974 gjennom sin virksomhet tilført norsk friidrett over 60 millioner kroner til aktiviteter og konkrete tiltak på landsbasis - både til Norges friidrettsforbund, kretser og klubber samt utviklingsprosjekter. De har også i en årrekke bidratt med priser og stipender til de beste norske utøverne i senior-, junior- og ungdomsmesterskapene, samt til ledere og trenere.

Årlig tildeles nasjonale priser, samt regionale kretspriser:

«Beste jente 18 år», «Beste gutt 18 år» og «Friidrettens venners trener/lederpris». 

 

Friidrettens Venner pris - Beste Jente 18 år 2023

Denne jenten viste fin fremgang i 2023, og allerede i innendørssesongen forbedret hun sin bestenotering i stav, fra 3.33 til 3.50, som ga 7.plass i en meget god NM-konkurranse. Både innendørs og utendørs sikret hun seg UM-gull.

Det aller største høydepunktet, bokstavelig talt, i prisvinneren sin 2023-sesong, kom imidlertid en fin sommerdag, da hun svevde hele 360 cm over Torgalmenningen – og plasserte seg som tidenes tredje beste i stav utendørs i jenter 18 i Hordaland. Denne prestasjonen gir 1060 poeng etter Tyrvingtabellen.

Vi gratulerer:

MATHILDE HANDELAND, FANA IL

 

Friidrettens Venner pris - Beste Gutt 18 år 2023

Denne gutten imponerte med stabilitet på høyt nivå gjennom 2023-sesongen, og presterte hele seks 400m-løp på 48-tallet. Klimaks kom da han tok gullet under junior-NM i Sandnes på pers 48.78, og dermed er han tredje raskest i Hordaland gjennom alle tider i gutter 18.

Han oppnådde videre 7.plasser i hoved-NM og i det nordiske U20-mesterskapet, og hjemme på Fana stadion ble det (som i innendørs-UM i Ulsteinvik) UM-gull på 400m. Her avsluttet prisvinneren sesongen på topp, med en forrykende 400-etappe som sikret Gneist-seier på 1000m stafett.

Beste resultat i 2023 er 400 meter på tiden 48.78 som gir 1088 poeng etter Tyrvingtabellen, 35.41 på 300 meter med 1062 poeng og 200 meter på 22.47 som gir 1015 poeng etter Tyrvingtabellen.

SINDRE STRØNSTAD-LØSETH, IL GNEIST

 

Friidrettens Venners Trener/leder pris 2023

Kriterier:

Fri nominasjon fra klubbene, med grundig begrunnelse. Styret i kretsen velger hvem som skal innstilles til Friidrettens Venner, som beslutter. Trener / leder skal ha utmerket seg, med stor arbeidsinnsats og engasjement, i sitt nærmiljø - over flere år.

Begrunnelse:

Prisvinneren har svært mange år bak seg (og foran seg 😊 ) i friidretten. Personen var mangeårig trener i IL BUL Oslo, før hun flyttet til Bergen og har vært trener og primus motor i T&IF Viking. Hun var medlem av NFIFs valgkomité fra 2013 til 2016, leder av komitéen 2015 til 2016. Har vært medlem av Kontrollutvalget NFIF siden 2017. Ved siden av vervet i T&IF Viking jobber hun i dag i Vestland Fylkeskommune med idrettssaker. Prisvinneren har vært leder av Hordaland Friidrettskrets i flere år, og har fått Norges Friidrettsforbunds fortjenestemedalje.

Vi gratulerer:

BJØRG LARSEN, TIF VIKING

 

Spesiell heder Hordaland Friidrettskrets 2023

Statuttene sier:

Spesiell heder deles ut til den utøver som oppnår individuell medalje i et internasjonalt mesterskap for U18, på eller utenfor bane.

 

PRISVINNER 1 – HORDALAND FRIIDRETTSKRETS SPESIELL HEDER 2023:

Denne jenten markerte seg som en av tidenes aller beste norske jenter i diskos alt i 2021, da hun satte en imponerende kretsaldersrekord med 0.75-diskosen, på 49.09 – bare 1.23 bak den norske aldersrekorden.

I 2022 var det den «voksne» 1.0-diskosen som gjaldt, og her forbedret hun kretsaldersrekorden vår med over to meter, til hele 45.90, som er femte lengst i Norge gjennom alle tider i jenter 16. Samtidig tok hun steget opp i den norske U20-eliten, med gull i diskos og sølv i kule i junior-NM. Internasjonal mesterskapsdebut ble det også, i U18-EM i Jerusalem, med flott 10. plass i diskos.

Allerede i 2023 tok prisvinneren sin første medalje i et norsk hovedmesterskap, da hun sikret seg bronse på Jessheim, med en soleklar diskospers på 48.05. Som hun så forbedret til 49.16, tredje best i Norge noensinne i jenter 17, og mer enn 5 meter over kretsaldersrekorden fra før sesongstart. Og det i sesongens viktigste stevne, i Maribor, der Helene ble tidenes første individuelle EYOF-vinner på jentesiden fra Hordaland FIK.

Helene Mariel Ramslien, FIL AKS-77:

Gull i diskos (med 49.16) i EYOF i Maribor, Slovenia, 23-29.07.

 

PRISVINNER 2 – HORDALAND FRIIDRETTSKRETS SPESIELL HEDER 2023:

Denne jenten hadde i et par år markert seg som en meget lovende mellomdistanseløper da hun forsøkte seg på 2000m hinder for første gang i AKS-leikane 2022. Debuten på 7:01.93 var over 3 sekunder raskere enn kvalifiseringskravet til U18-EM, men den bleknet likevel mot karrierens andre hinderløp, i VU-spelen i Göteborg. Med imponerende 6:45.07 markerte hun seg for alvor som en internasjonal U18-løper, og i U18-EM i Jerusalem knapt tre uker senere slo hun til med nytt toppløp – på 6:47.23, som holdt til en glimrende 5.plass.

Prisvinneren fortsatte den fine utviklingen i 2023, og med sine flotte kretsaldersrekorder er hun nr. to i Norge gjennom alle tider, både på 1500m hinder i jenter 16 og på 2000m hinder i jenter 16 og 17. På sistnevnte distanse har hun, på begge rankinger, bare storløperen Karoline Bjerkeli Grøvdal foran seg. Etter at hun i år presterte de to raskeste løp på distansen noen gang av en Hordalandsjente, uansett alder: 6:36.27 i VU-spelen og så 6:33.99, som sikret henne sølv i Maribor, Hordalands første distansemedalje i EYOF noensinne.

Andrea Nygård Vie, FIL AKS-77:

Sølv på 2000m hinder (med 6:33.99) i EYOF i Maribor, Slovenia, 23-29.07.

 

PRISVINNER 3 – HORDALAND FRIIDRETTSKRETS SPESIELL HEDER 2023:

Denne jenten hadde allerede før årets sesong markert seg med en rekke riktig pene stav-resultater. Hun holder bl.a. norske aldersrekorder, både i jenter 13 (3.38 utendørs og 3.25 innendørs), jenter 14 (3.40 utendørs) og jenter 15, med 3.80 utendørs. Dette er en rekord med virkelig internasjonal sus over, og UM-gullhoppet på 3.80 ga henne da også en råsterk (delt) 4.plass på fjorårets verdensstatistikk for U16.

I fjor sikret prisvinneren seg dessuten sin første nasjonale juniormesterskapstittel, og i vinter fulgte hun opp med bronse i senior-NM i Bærum på 3.85 – fem cm under den norske aldersrekorden som hun satte da hun tok et nytt UM-gull i Ulsteinvik. Utendørs var prisvinneren tilbake i toppform da det gjaldt som mest, og hun satte igjen aldersrekord, på 3.90 - i Maribor, der hun tok bronse, og ble tidenes første jenter 16-utøver fra Hordaland på EYOF-pallen i en teknisk øvelse.

Embla Njerve, Bergens TF:

Bronse i stav (med 3.90) i EYOF i Maribor, Slovenia, 23-29.07.

 

NFIFs diplom for administrativ innsats 2023

Kriterier:

Forbundets diplom kan etter enstemmig vedtak av Styret tildeles for administrativt arbeid gjennom flere år.  Klubbene innstiller til kretsstyret, som innstiller til NFIF.

Prisvinnere:

Bernt Kåre Sangolt, Skogsvåg IL

Kjell Fossen, IL Fri

Ørjan Svendsen, FIL AKS-77

John Flatøy, FIL AKS-77

 

Årets klubb i Hordaland Friidrettskrets 2023

Kriterier:

Hederspriskomiteen, sammen med Kretsstyret vurderer alle kretsens klubber, med kriterier som: breddeaktivitet, toppidrettsresultater, serieresultater, arrangementsaktivitet, nye dommere, nye trenere, og sist, men ikke minst: oppfyllelse av strategimål: «Friidrett for alle – hele livet».

Begrunnelse pris:

Denne klubben scorer svært høyt på alle kriteriene. Når det gjelder de sportslige resultatene nevner vi: Klubben hadde 3 av 5 Bergensutøvere uttatt til Verdensmesterskap i 2023. De hadde 8 av 48 på landslaget i Nordenkampen, var beste klubb i innendørs NM med 7 gull, 4 sølv og 3 bronse, totalt 14 medaljer i hoved-NM. Var nest beste klubb i junior NM på bane. Utøverne i klubben satt 5 kretsrekorder denne sesongen.

Klubben jobber godt med rekruttering og breddeaktivitet, der det er et tilbud til rekrutter, barn, ungdom og senior. Klubben arrangerer rekrutteringsstevner og andre rekrutteringstiltak. Serieresultatene er ikke klar, men klubben ligger an til å være helt i toppen for både kvinner senior, menn senior, gutter og jenter.

På arrangementssiden har klubben svært mye aktivitet gjennom hele året, og gjennomfører arrangement for bredden, toppidretten – både på og utenfor bane. Folkehelsetiltak som løpskarusell og Åsaneløpet. På banen hadde klubben det 3. største stevnet i Norge i år med Norna-lekene, samt FRAMO-lekene som måtte reduseres noe grunnet TMG som ble arrangert samme helg. Klubben er initiativtaker og majoritetseier av Trond Mohn Games.

Klubben har rekruttert nye dommere og trenere. De er nytenkende og lever opp til filosofien at «Alle skal med», med blant annet å innføre gratis deltagelse i Åsane løpet for barn, som førte til nesten 800 deltagere (en dobling fra året før).

Årets klubb er:

IL Norna-Salhus

 

Hordaland Friidrettskrets Gullmedalje for aktiv idrett 2023

Kriterier:

Kretsens gullmedalje for aktiv friidrett kan av styret etter enstemmig vedtak tildeles den friidrettsutøver, som gjennom flere år har vist stor dyktighet og god innsats i friidrett. Det kan kun utdeles 1 medalje hvert år. Dette er en av de utmerkelsene som utdeles mer unntaksvis (og absolutt ikke årlig), da den henger meget høyt.

Begrunnelse pris:

Prisvinneren har prestert mye bra gjennom en lang og god friidrettskarriere. Allerede som 11-åring, i 2000-sesongen, markerte han seg som en lovende og allsidig utøver. Og han tok medalje i det første norske ungdomsmesterskapet han var gammel nok til å delta i, innendørs-UM i Stange i 2004. Der ble det bronse – i kule(!). De to KM-gullene han tok dette året, som G15-utøver, kom i diskos 1.0 og spyd 600, på pene resultater: 36.64 og 43.64.

Siden den gang har det, i all hovedsak, vært som distanseløper prisvinneren har markert seg. I 2006 ble det UM-sølv på 2000m hinder i Byrkjelo, etter at han tidligere i sesongen hadde tatt sin første medalje i junior-NM på Fana stadion, med bronse på samme distanse. I Tønsberg i 2007 tok han sitt første norske juniormesterskap, og dermed var det duket for internasjonal mesterskapsdebut, med 5.plass på 3000m hinder i nordisk U20 i Esbjerg som resultat. Og den nordiske terrengdebuten på senhøsten gikk såpass bra at han, på tampen av året, fikk prøve seg i U20-EM i terrengløp i Spania.

Prisvinneren forsvarte sitt juniormesterskap på 2000m hinder i Stavanger i august 2008, og helgen etter gikk han også til topps i nordisk U20, på Fana stadion – da på 3000m hinder. En 8.plass i nordisk terreng sikret deltakelse i terreng-EM for U20 i Brüssel, der han var med på å sikre sølv for Norge i lagkonkurransen.

I prisvinneren sin siste sesong som U23-løper, 2011, ble han også norsk juniormester på hinder, for femte år på rad. Dette året deltok han, for første gang, i et europamesterskap på bane, U23-EM i Ostrava, der han tok en sterk 8.plass. Da hadde han, alt året i forveien, fått med seg terreng-EM i U23, samt vunnet sølv på 3000m hinder i nordisk/baltisk U23 i Söderhamn.

Allerede som 20-åring i 2009 var prisvinneren på pallen i hoved-NM, da det ble bronse på Lillehammer. Både i Sandnes i 2010 og i Byrkjelo i 2011 sikret han seg sølv, og i Kristiansand i 2012 kom så den første senior-NM-tittelen.

Siden ble prisvinneren norgesmester på favorittdistansen også i Tønsberg i 2013, på Jessheim i 2014, på Ravnanger i 2016, og i Byrkjelo i 2018. Så slo han til med en ny sekvens med tre strake: I Kristiansand i 2021, i Stjørdal i 2022 og på Jessheim nå i 2023. I tillegg fikk han sølv i Haugesund i 2015 og i Sandnes i 2017, og han kan også vise til en bronse i hoved-NM på 5000m (2018).

Dermed er han oppe i hele 7 gull, 4 sølv og 1 bronse på 3000m hinder, noe som gjør ham til nest mestvinnende på 3000m hinder i hoved-NM gjennom alle tider – bak norgesrekordholder Jim Svenøy, EM-bronsevinner i 1998.

Prisvinneren innledet sin (individuelle) internasjonale seniormesterskapskarriere da han fikk 19. beste tid på 3000m hinder i forsøket under EM i Zürich i 2014. I neste EM, i Amsterdam i 2016, var han 16. best. På tredje forsøk nådde han så sin første EM-finale, i 2018 i Berlin, der han fikk en 11.plass.

I 2019 var det endelig duket for den etterlengtede VM-debuten. I varmen i Doha løp prisvinneren glimrende, perset til 8:27.01 og fikk 25. beste tid totalt i forsøket. I hans andre VM, i Eugene i 2022, gjentok historien seg, med pers i forsøket, på 8:26.12, som var 23. raskest totalt. Senere i sesongen fulgte han opp med 12.plass i EM i München.

Videre har han deltatt i hele fire EM i terrengløp (2016, 2017, 2018 og 2021), og i det siste av disse mesterskapene, i Dublin i 2021, var han med på det norske laget som tok bronse i lagkonkurransen. Han har vært med i tre EM for landslag, i 1.divisjon (2014, 2017 og 2019), med klimaks i 2019, da han vant 3000m hinder for Norge i Sandnes. Prisvinnerens imponerende merittliste inkluderer også sølv (2018) og bronse (2016) på 1500m i nordisk innendørs, samt NM-sølv på 3 km i terrenget (2017).

På 3000m hinder er han nr. 8 gjennom alle tider i Norge med sine 8:26.12 (like bak Sverre Sørnes sin 51 år gamle kretsrekord, på 8:26.0), og kretsbestenoteringen på 2000m hinder fra i fjor, på 5:29.13, er Jim Svenøy den eneste nordmann som har overgått. Uten hinder har han også flere fine perser, som 1:52.82 på 800m, 4:43.77 på 1500m, 7:58.48 på 3000m og 14:05.29 på 5000m.

Vi gratulerer:

Tom Erling Kårbø, Stord IL

 

Hordaland Friidrettskrets Fortjenestemedalje 2023

Kriterier:

Kretsens fortjenestemedalje er for frivillig administrativ innsats, og den er, som gullmedaljen for aktiv idrett, en utmerkelse som er ment å skulle henge høyt og som typisk ikke utdeles hvert år. Krever enstemmig vedtak i kretsstyret. Friidrettskretsens fortjenestemedalje utdeles til de menn og kvinner som i særlig grad har arbeidet for friidretten i kretsen. Det kan kun utdeles en medalje årlig.

Begrunnelse pris:

Hederstegnkomiteen og Kretsstyret har hatt en utfordrende jobb, da det finnes mange ildsjeler i kretsen med lang fartstid, som har betydd enormt mye for friidretten og lokalsamfunn. En av disse skal få denne høythengende fortjenestemedaljen i kveld:

Prisvinneren brenner godt over snittet for friidrett og trening. Han er en engasjert og dedikert trener, som alltid stiller opp med sykkelen, uansett vær.

Han bruker 20-30 timer i uken. Har trent unge utøvere, eliteutøvere opp mot 1000 utøvere totalt. Av disse har han fått opp ca 10-15 på toppnivå.

Prisvinneren er født og oppvokst på Stord. Startet med friidrett høsten 1978. Høydepunkt som aktiv kom i 1988 i JR NM terrengløp, der han ble nr. 6. Han har tatt NM gull i terreng i 1987 i lagkonkurransen for junior, og har løpt 10 maratoner, med en pers på 2.40.

Prisvinneren har tidligere blitt kåret til Årets trener i kretsen.

Han fungerer som fagansvarlig i Norges Friidrettsforbund, som omfatter reiselederansvar i mesterskap og oppfølging av landets beste O2 snappere i forbindelse med uttak. Han er nasjonal godkjent løypemåler.

Prisvinneren er klubbens primus motor på trenersiden, den administrative siden og arrangementssiden – med opptil flere banestevner og gateløpsarrangementer hvert eneste år. Han fikk klubbens hedersmerke i gull i 2010 og ble æresmedlem i klubben sin i 2014. På folkemunne er han Mr. Friidrett Stord, og er 24/7 friidrettsmann. Han er en høyt respektert person i friidrettsmiljøet og i lokalsamfunnet på Stord.

Han har vært trener for forrige prisvinner: Tom Erling Kårbø, og vi gratulerer med Hordaland Friidrettskrets sin høyeste utmerkelse, Fortjenestemedaljen:

Nils Hetleflåt, Stord IL