Med en gull, tre sølv og to bronsemedaljer sikret Elise Marie Wåle en solid medaljebeholdning under årets veteran VM i Tampere. FOTO: Heidi Barth

Imponerende innsats av de norske under veteran VM i Finland

Den norske troppen under årets veteran VM i Tampere i Finland sanket hele 34 medaljer.

Med 16 gull, åtte sølv og ti bronsemedaljer ble Norge den 13. beste nasjonen under årets mesterskap som samlet over 4.350 deltakere fra 81 nasjoner.

- Dette må vi si oss fornøyd med. Vi har flere utøvere som har markert seg skikkelig, som 86 år gamle Jostein Haraldseid som tok hele fire gull og en bronse. Elise Marie Wåle fra Larvik tok ett gull og totalt seks medaljer under mesterskapet. Arild Busterud og Knut Henrik Skramstad har som ventet sanket mange medaljer, men vi har flere som har hevdet seg og reiser hjem med medaljer i sekken, sier styremedlem i norsk friidrett og teamleder under mesterskapet Kalle Glomsaker.

Første 100 gull på 35 år

Med fire gull og en bronse, der i blant på «Formel 1» øvelsen 100 meteren, imponerte Jostein Haraldseid fra Bækkelaget de fleste norske som var til stede under mesterskapet. Han ble den første norske utøveren siden Olaf Granås i Göteborg i 1977 og Kirsten Hveem i Christchurch, New Zealand i 1981 og Melbourne i 1987 som tok hjem en VM-tittel på sprinten.

Seks medaljer

Flest medaljer totalt av de norske tok 80 år gamle Elise Marie Wåle fra Larvik Turn. Med en gull, tre sølv og to bronsemedaljer, sikret hun seg en plass i historiebøkene etter årets mesterskap.

20 titler totalt

Norsk veteranfriidretts grand old man, 85 år gamle Knut Henrik Skramstad sikret seg tre gull, der i blant i tikamp og i stavsprang. Gjennom VM-karrieren sin har Kongsbergmannen sikret seg over 20 VM-titler. I tikampen fikk han selskap av 75 år gamle Arne Warem som tok sin aller første VM-tittel da han gikk til topps i mangekampen.

Lange kast

Ett år etter at Arild Busterud ble kåret til 2010-tallets fremste veteran friidrettsutøver i verden av det internasjonale veteranfriidrettsforbundet, sikret 73-åringen seg tre nye titler ved å vinne slegge, vektkast og kastfemkampen i 70-74-års klassen. I samme aldersklasse tok Kjell Adamski sølv i diskos.

Tre medaljer

Anny Undheim fra Finsland utenfor Kristiansand sikret seg gullet på både 200 og 400 meteren, i tillegg til en bronsemedalje i kvinner 65-klassen.

Gull på avslutningsdagen

Kjell Odd Steinset tok et suverent gull på 85-89 klassen på 1500 meteren da han ble klokket inn på tiden 7.30,08, like bak sin norske rekord.

Gull tok også Ulf Tudem i høyde i menn 70 klassen.  Jorunn Tangen Hole måtte vente helt til siste omgang før hun klarte å kaste diskosen lenger enn konkurrentene sine da hun sikret seg VM-gullet i 60-64 klassen.

På mesterskapets siste dag sørget Arne Tefre for den norske troppens siste tittel da han vant tresteg i menn 65-69 klassen.

På pallen

Larvik Turns Heidi Barth sikret seg sølv i lengde og bronse både på 100 meteren og i sjukampen i 60-64 årsklassen.

64 år gamle Stein Tore Klungland hoppet seg opp på det nederste trinnet i tresteg på avslutningsdagen. Samme valør mottok Oddvar Viulsrød i lengde i 55-59-klassen.

I sitt aller første internasjonale mesterskap sørget  Inger Lise Sundheim for sølv i høyde, mens Svein Olav Krakstad fra Stavanger løp inn til en imponerende bronse på 3000 meter hinder i 40 års klassen.

Jon Per Nygaard løp tok en flott bronsemedalje på åtte kilometer terrengløp i menn 55-klassen åpningshelgen.