plogger forsidebilde.png
GJENSIDIGE ER HOVEDSPONSOR FOR PLOGGER

Hva er plogging?

Plogging er trening med mening og  startet da svensken Erik Ahnström ble lei av forspølingen i Stockholm, startet nettstedet Plogga og fikk med seg løpere på plogging. De "jogga" og plukket søppel og plogging var en realitet. Nå har plogging blitt en verdensomspennende folkebevegelse, en helsefremmende aktivitet som handler om å gjøre en innsats for miljøet.  Det går fint an å plogge mens du går eller gjør andre aktiviteter som å sykle, skate eller padle. Og aller monner drar.

Standardploggeren har med seg en pose og plukker med seg det søppelet som dukker opp som del av løpeturen.  Avanserte ploggere har med flere poser og kildesorterer søppelet direkte.  Andre ploggere tømmer ut «fangsten» og sorterer etterpå, mens atter andre ikke er så nøye med akkurat det. Her kjenner hver enkelt hva man er motivert for, men tenk på at gjenstander som glasskår og annet farlig avfall (batterier for eksempel) skal håndteres forsvarlig og kastes på egnet sted (gjenvinningsstasjon eller lignende).

Hva trenger du?

  •  Plasthansker, hagehansker/arbeidshansker eller lignende passer utmerket til formålet. Votter blir fort litt klønete når man skal plukke småsøppel (som det er mest av)
  •  Poser til å ha det i (lommer kan brukes, men har litt begrenset kapasitet og bruksområde)

Ploggeøkter

Du kan plogge alene eller sammen med andre og den aller enkleste formen for plogging er å plukke med seg det man ser i farta og løpe videre. Du får med mange knebøyninger på kjøpet.

Under er det noen forslag til andre ploggeøkter som du enten gjør alene eller sammen med andre.

Ploggeintervall

Løp en strekning på 3-400 meter eller ca 60 sek, bruk pausen til å plukke søppel. Løp videre og bruk neste pause til å plukke søppel. Gjenta 10-20 ganger, pause ca 30 sek.

Ploggepyramide

Etabler en stasjon der du setter posen din. Løp pyramide, først i en retning, og deretter i motsatt retning. Løp ca 50 m eller 15 sek, plukk med deg søppel du finner der du stopper og bær det med deg mens du løper tilbake til stasjonen, plukk søppel rundt stasjonen i 15 sek, løp ca 100 meter eller 30 sek, plukk med deg søppel du finner der, løp tilbake og plukk søppel rundt stasjonen i 15 sek. Når du har kommet til toppen av pyramiden, snur du og løper i en annen retning.

Eksempel på pyramide på tid:

15/15-30/30-45/45-60/60-75/75-75/75-60/60-45/45-30/30/15/15 sek P: 15 sek mellom alle de doble.

Eksempel på distansepyramide:50/50-100/100-150/150-200/200-250/250-250/250-200/200-150/150-100/100-50/50m P: 15 sek mellom alle de doble.

Ploggestafett

Hvert lag har sitt område der søppelet de samler inn skal ligge. Alle starter samtidig og målet er å samle flest mulig søppelbiter på åtte minutter. Lagene må minst løpe 50 meter ut fra området før de begynner å samle, og det er maksimalt lov å ta med tre biter før de må inn til stasjonen og tømme seg. De kan plukke søppel hvor de vil, men de må løpe de 50 meterne ut før de kan begynne å plukke. Det laget som vinner er det som har flest søppelbiter.

Tips: velg stafettområde med omhu, det er fint om det er mye søppel der.

Ploggehopping

Hopp til søppelet og plukk det opp. Hopp tilbake til stasjonen og legg søppelet i posen. Varier gjerne med å hinke eller gjøre drills.

Ploggestyrke

Gå trillebår der den som er trillebår plukker opp søppelet og legger det på ryggen evt i en posen som den som kjører trillebåra  holder. Bytt etter ett minutt og gjenta fem ganger.