705-405 forside-oslomaraton.jpg
De fire som ”styrer butikken” BMW Oslo Maraton, fra venstre: May Britt Dørum-Persen, Tove Øier Vidje, Cecilie L’Orsa Tveit og Stine Hartmann. Foto: Thore-Erik Thoresen

Velkommen til ny løpefest i Oslo

BMW Oslo Maraton ikke bare banker på døren. Fra hovedkvarteret på Bislett dundres det på stortrommen med digre tall.

Ikke rart de er synlig stolte over alle tall og nyheter de kan presentere foran årets utgave av et av Norsk Friidretts desidert største enkeltarrangementer. Under paraplyen til 100-årsjubilanten SK Vidar jobber de fire heltid for selskapet som er etablert for å drifte arrangementet:

* May Britt Dørum-Persen er daglig leder.
* Cecilie L’Orsa Tveit er markedsansvarlig og arrangementsutvikler.
* Tove Øier Vidje er arrangementskoordinator og arrangementsutvikler.
* Stine Hartmann er kommunikasjonsansvarlig og prosjektleder.

Og i basen her på Bislett er de sammen dynamitt.

Øker over alt

Mens anslagsvis 100.000 finner veien til fortauene langs de forskjellige løpstraséene i hovedstaden lørdag 21. september var nøkkeltallene for de i alt syv distansene en drøy uke før festen disse:

* Totalt 20.299 påmeldte.
* 3.329 påmeldte på helmaraton mot 2.723 på tilsvarende tidspunkt ifjor.
* 10.867 påmeldte på halvmaraton mot 9.291 på tilsvarende tidspunkt ifjor.
* 5.611 påmeldte på 10 for Grete mot 5.038 ifjor.
* 4 påmeldte i racingrullestol. 11 startet ifjor, 10 påmeldte på tilsvarende tidspunkt.
* 350 påmeldte i Barnas Maraton. 833 startet ifjor, 534 var påmeldt på tilsvarende tidspunkt.
* 138 påmeldte i Oslotrippelen. 111 startet ifjor, 111 var påmeldt på tilsvarende tidspunkt. 
* 10 km plogging hadde 70 påmeldte. 119 startende ifjor.

Og fremdeles er det rom for økning den siste uken.

- Totalt har vi en økning på i underkant av 4.000 i forhold til 2018. Det er rundt regnet 30 prosent økning på maraton, 22 prosent økning på halvmaraton, 18 prosent økning på 10 for Grete og 29 prosent økning på trippelen. Sistnevnte var fullbooket i januar og har et lite begrenset antall som kan delta. Når det gjelder Barnas maraton, 10K plogging og Racing rullestor så er vi på omtrent det samme som i fjor, opplyser kommunikasjonsansvarlige Stine Hartmann.

Nevnte vi de 30 mer eller mindre organiserte heiagjengene og kulturstasjoner som skal skape entusiasme og smittende humør for de over 20.000 med startnummer der ute i gatene?
De er alle med på å gjøre arrangementet til en sammenhengende fest, både for de på to og de på fire.

05 20100920OsloMaratonGeiteStory.jpg

Oslo Maraton er for ”alle”. Som i 2010, da en geit ble påmeldt og behørig utstyrt med startnummer.

Nå også med egen app

- Noen nyheter foran årets arrangement?

- Ja, vi har fått nye sponsorer. Sport 1 Gruppen med Anton Sport og Løplabbet er med, og dessuten har vi fått en egen app. Nå kan BMW Oslo Maratons app lastes ned i App Store eller Google Play.

En annen nyhet som garantert vil glede spesielt de som skal ut på de lengste distansene er at løypetraséene er de samme som ifjor.

- Hvor mange funksjonærer står bak årets arrangement, og er det enkelt å rekruttere funksjonærer?

- Ja til det siste, og det blir i år rundt regnet 1200 funksjonærer, som er noen flere enn i fjor, sier Hartmann og legger til: 
- Med tanke på rekruttering har vi mange som blir med oss videre fra år til år, men vi har mange nye også. Det er selvsagt en stor jobb som må gjøres med rekruttering, men vi opplever at mange synes det er et morsomt arrangement å jobbe på. 

NM neste år

- Neste års NM halvmaraton går i forbindelse med BMW Oslo Maraton. Har dere søknad inne for kommende års norske mesterskap på hel- og halvmaraton?

- Det tildeles NM i maraton og halvmaraton kun for ett år av gangen og søknaden for 2021 må sendes inn innen midten av januar 2020. Vi vil søke hvert år. Vi forsøkte å søke om tre år fremover da vi søkte i januar 2019 men fikk til svar fra Norges Friidrettsforbund at det kun er senior-NM som tildeles, som tingsak, for 2021 og 2022. Ellers må de søkes for hvert år.

I løpet av de siste ti årene er det arrangert NM helmaraton i forbindelse med Oslo Maraton fem ganger, mens halvmaraton har fått NM-status to ganger. Og neste år er det atter klart for NM halvmaraton i Oslos gater.

01 2016NMmaratonOslo.JPG

Året var 2016 og NM maraton på den hele distansen ble vellykket arrangert sammen med BMW Oslo Maraton.

Sosial profil

Oslo Maraton fikk tidlig drahjelp av Grete Waitz. Ikke minst til prosjektet ”Aktiv mot kreft”, men også til ”Right to Play”. Dette gir arrangementet en ekstra sosial profil.

Således genererte arrangementet ikke mindre enn en halv million kroner til ”Aktiv mot kreft” ifjor, der ”Right to play” ble tilført 150.000 kroner totalt.

Med andre ord: Du løper ikke bare for deg selv, men også for gode saker når du fester startnummeret og gjør det klar for årets store løperfest i Oslo lørdag.

Link til en historisk oversikt og statistikk.

03 Oslo3kmMaraton270909.jpg

I 2009 gikk starten fra Festningsplassen på Akershus festning, hvor det raskt ble i trangeste laget.

02 FBOsloMaraton2010.jpg

Også i 2010 ble det anledning til en sightseeing i havneområdet med Operahuset som et velkjent landemerke.