JessLørFire 012 Hedmark staf.JPG
Hedmarks seirende lag i Donald Duck-stafetten. Bare blide fjes der i gården...

Siste stikk til Hedmark, Oslo leder

Ungdomslekene på Jessheim går mot en neglebitende søndag! Oslo har tatt ledelsen foran Buskerud og Akershus, men her kan «alt skje»! Friidrett.no er på Jessheim, de to andre arenaene oppdateres i egne saker.

Deltagerne fra de åtte kretsene oppstilt til stilig åpning på Jessheim lørdag. Under ønsker Ullensakers ordfører, Tom Staahle, velkommen til sin kommune. Til høyre ungdomskomiteens representant, Helena Myhre og prosjektleder Magnus Trosdahl i Norges Friidrettsforbund. Til venstre arrangementsleder Ole Kristian Wiig. Nederst: Helena Myhre fra Ungdomskomiten åpner UL på Jessheim.

Hedmark sikret seg lørdagens siste stikk med seier i Donald Duck-stafetten, en siste rest av det som var alle disse ungdomslekenes «mor og far» for 48 år siden! Den gang, tilbake i 1968 på Kongsberg, vant Oslo. Denne gang var det Hedmarks Marcus Henriksen som løp gullet hjem til «De brede bygder» ved Mjøsa. Men Marcus løper ellers for Orion, og der stamper de kontinuerlig gode sprintere opp av bakken!

Poengstillingen, som alle deltagerne går til kveldens sosiale samvær med, er:

Oslo 212

Buskerud 202

Akershus 188

Vestfold 172

Østfold 165

Hedmark 162

Telemark 155

Oppland 109

Sosial profil og ungdommelig åpning

Strålende sensommersol badet Jessheim Friidrettsstadion da Ullensaker-ordfører Tom Staahle sammen med Helena Myhre fra Ungdomskomiteen og Friidrettsforbundets prosjektleder for Ungdomslekene, Magnus Trosdahl, gjorde unna de formelle sidene ved åpningen.

- Vi har 319 påmeldte her på Jessheim, opplyste stevneleder Nils Kr. Wiig. Han er ikke den eneste som gleder seg storlig over at rundt regnet 250 av deltagerne er innkvartert på skolen like ved stadion. Her vil de sosiale sidene ved kjempearrangementet bli dyrket gjennom hele helgen.

Åtte kretser på Jessheim

Det er «tittelforsvarer» Akershus som stiller som favoritt, med Oslos tropp som den fremste utfordreren på Jessheim. Disse to får tøff konkurranse fra Hedmark, Oppland, Vestfold, Østfold, Buskerud og Telemark. Med andre ord ikke mindre enn åtte av friidrettskretsene våre har sendt sine beste 13- og 14-åringer til sesongens høydepunkt for disse aldersklassene her på Jessheim.

Håvard Dale Foyn Skovly inn til suveren seier på 600 meteren.

Seier, men ikke pers

Vestfolds Håvard Dale Foyn Skovly var suveren på 600 meteren i 13-årsklassen, men 1.33,10 fremkalte ikke den helt store jubelen hos hovedpersonen:

- Persen min er 1.31,92, her måtte jeg løpe hele veien uten noen form for drahjelp. Men jeg er selvsagt fornøyd med seieren og det er kjempegøy å være på ungdomsmesterskapet. Veldig moro å treffe alle de andre utøverne fra de andre kretsene, sa Håvard, som ikke bare løper, men også er med i diskosburet for sin krets på Jessheim.

Ungdomslekenes forløper het Donald Duck-lekene, som så dagens lys på Kongsberg i 1968. Med andre ord: Om to år kan Norsk Friidretts store ungdomsleker feire 50 årsjubileum!

På Kongsberg i 1968 var det aldersklassene 11 og 12 år som deltok, og i perspektiv til Håvards vinnertid i 13 årsklassen lørdag setter vi vinnertiden for yngste klasse på Kongsberg anno 1972:

11-åringen Bjørn Inge Larsen fra Bøler/Oslo vant på 1.45,2. Samme Larsen som senere i livet hadde jobben som Norges helsedirektør! Året etter vant han 12 årsklassen på 1.40,8. Men på Kongsberg var det koksgrus deltagerne løp på.

Og det gjør de antagelig fremdeles der.

Vilde Marstein fikk opp 5.12 i siste omgang, men vinnerhoppet kom i aller første forsøk.

Oslo kommer best i gang

Vilde Marstein fra Lambertseter sikret seg mange aksjer i Oslos ledelse et stykke ut på ettermiddagen lørdag. Og skulle hovedstaden vinne, vil det være for første gang i dette årtusen!

Vilde fikk opp sitt lengstehopp, 5.24, i første omgang:

- Jeg har aldri hoppet lengre i mitt liv, men jeg har fått trene mye i sommer etter å ha vært skadet et halvt år med tretthetsbrudd i foten, sa den spretne Oslo-jenta, som ikke bare hopper lengde på friidrettsbanen, men er med i høyde, alt av sprint opp til 200 meter og selvsagt litt hekk også. Og 14-åringen var ikke snauere enn at hun vant finalen her på sistnevnte også.

Bak Oslo har Buskerud inntatt andre plass, mens det er jevnt mellom Akershus, Telemark og Vestfold. Og Akershus har mest å forsvare i disse lekene med seire i samtlige år siden 2004. På Vestlandet har Hordaland vært like suveren, mens det i nord har vært fordelt mellom de to Trøndelag-fylkene samt fjorårsvinner Møre og Romsdal.

Tiril Lappegård ser diskosen fly ut av buret. Under vinner Daniel Oppen kappgang foran Martinius Lie-Pettersen og Ådne Opaker Øines. Nederst får Mari Ruud en advarsel like før målpassering, men vinner tross tidstillegget på 15 sekunder. Buskeruds Maren Karlsen Bekkestad vinner sin klasse.

Sterke kastere uten trener, mange og gode kappgjengere i aksjon

I diskosburet jenter 13 ble det dobbeltseier til Akershus ved nittedalsjentene  Lappegård og Ingrid Marie Løiten Dalhus. Tiril fikk opp 27.34 i første, Ingrid ordnet sølvet på 27.15 i siste omgang.

- Vi har et godt miljø, men vi kunne trenge en egen kasttrener, sa Tiril.

Kappgjengerne hadde fyldige felt hvor begge gutteklassene startet på samme skuddet, akkurat som jentene gjorde det etterpå.

I yngste gutteklasse kunne Buskerud juble høyest etter Daniel Oppens seier. Ikke bare vant han klassen, men han ankom målstreken foran de to beste i eldste klasse, begge fra Akershus: Martinius Lie-Petterson fra Tyrving og Ådne Opaker Øines fra arrangørklubben, Ullensaker/Kisa.

- Jeg startet med kappgang i Tyrvinglekene, og der vant jeg også, kom det stolt og fornøyd fra Daniel, som kommer fra Tranby, selv om klubben er Sturla.

Hos jentene var Mari Ruud fra Vestfold/Sandefjord, best hos de eldste, selv om hun måtte tåle et 15 sekunders tidstillegg av dommerne for ikke helt god knestrekk. I yngste klasse her var det Buskeruds Maren arlsen Bekkestad/Sturla, om vant. Og begge klasser gikk 1000 meter.

Streaming

Hele helgen igjennom finner du streaming fra Jessheim (med lyd!) på denne linken:

https://www.youtube.com/watch?v=isMbDcVVPXU&feature=youtu.be

Resultatene fra Jessheim ligger her:

http://webres.andro.no/ungdomelekene/2016/jessheim/