tresteg-jakob_2.jpg
Ved elva på garden heime laga Rypdal ei førsteklasses leirbane, der også den seinare kongepokalvinnaren Oddrun Lange Hokland hoppa.

Tresteg Jakob

Jakob Rypdal døde 6. desember

Jakob P. Rypdal, bedre kjent som Tresteg-Jakob er død etter lenger tids sjukdom. Han ble 89 år gammel. Rypdal er en av historiens fremste friidrettsutøvere i Møre og Romsdal.  

Det startet i 1946, da han slo Arve Opsahl (skuespiller Egon Olsen) i lengde under et stevne på Nørvebanen i Ålesund. Det ble NM-bronse i 1950 og debut på landslaget mot Nederland. Det ble 25 landskamper totalt, ofte sammen med sin sambygding Jakob Kjersem. Fire ganger endte det med seier. Hans bestenoteringer med 15,06 i tresteg og 6,86 i lengde kom i 1960.

64 NM-gull forteller sitt, de fleste i spesialøvelsen tresteg. Men han hevdet seg godt også i lengde og stav. Han markerte seg sterkt internasjonalt, ikke minst som veteran. Med to VM-gull, det siste som 73-åring. Han hadde flere verdensrekorder for veteraner, og deltok i sitt siste VM som 83-åring.

Jakob var en inspirator for unge talenter. Jeg fikk selv gleden av å lære lengde- og trestegteknikk i gropa han hadde anlagt ved heimgarden i Tresfjord. (Agnar Gjendem)

 

Minneord skrevet av Bjørn Morstøl