_L6Y6797EF.jpg
Eivind Henriksen hadde god grunn til å smile. Foto: Eirik Førde

Sterk norsk åpningsdag av EM

Europamesterskapet i friidrett er i gang i Berlin og første nordmann i aksjon var Jonathan Quarcoo i forsøket på 100 meter. Han imponerte med å lekende lett sikre seg semifinaleplass. Det samme klarte Ezinne Okparaebo, mens Eivind Henriksen er klar for sleggefinale. Også Helene Rønningen og Marcus Thomsen var i aksjon på første dag.

Nettsiden til mesterskapet 
Resultater 
Friidrett.no samleside
Forhåndsomtale 

Henriksen til finale i slegge

Eivind Henriksen fra Tjalve åpnet med 74.54 i B-gruppen i kvalifiseringen i slegge, en lengde bare fem utøvere i første kvalifiseringsgruppe slo. Etter første omgang lå han som nummer to i sin gruppe, altså godt innenfor å være blant de 12 som skulle til finale.

Før tredje omgang var Henriksen nede på en tredjeplass i B-gruppen. Han forbedret seg til 75.14 i sitt siste kast og ble totalt nummer seks i kvalifiseringen, altså godt innenfor finaleplass. Dermed sikret fjerdemannen fra U20-EM i 2009 sin første internasjonale seniorfinale etter å ha vært nære tidligere, blant annet med 13.plass i OL i London. Henriksen hadde forøvrig 74.36 i andre omgang, altså viste han strålende stabilitet på gode lengder i kvalifiseringen.

- Det var absolutt deilig å få kommet meg gjennom og få gjort det jeg skulle gjøre som om det var en hvilken som helst trening eller annen konkurranse, sa den norske rekordholderen.

Eivind Henriksen i aksjon. Foto: Eirik Førde

- Jeg var litt usikker etter de to oppvarmingskastene der jeg glapp sleggen, klister og svette hender fungerer dårlig sammen. Jeg visste at med ordentlig grep ville sleggen gå langt. På det siste kastet visste jeg at jeg var i en finale og kunne trykke litt mer på. Det er fortsatt litt mer å gå på, var den lovende meldingen fra mixed zone.

Siste nordmann i en EM-finale i slegge var forøvrig Oddvar Krogh for 60 år siden.

Okparaebo enkelt til semifinale

Ezinne Okparaebo løp i første forsøksheat på kvinnenes 100 meter. Hun hadde en strålende start på løpet, vant heatet og er da klar for semifinale på distansen for femte gang i hennes femte EM. Norna-Salhus-løperen noterte 11.44 (-0.7) og hadde da delt fjerde beste tid i forsøksheatene.

Ezinne Okparaebo med heatseier. Foto: Eirik Førde

- Det var veldig gøy å være der ute og være i et mesterskap, dette gir selvtillit, sa Okparaebo til NTB og Aftenposten etter løpet.

- Nå skal jeg nullstille meg frem mot semifinalen. Neste løp blir veldig tøft og jeg må ta et løp av gangen. Jeg har en positiv følelse, var den gode beskjeden fra en strålende opplagt Ezinne.

VG sin sak om heatseieren

Helene Rønningen fra Tyrving løp i det tredje forsøksheatet og løp inn til en åttendeplass med 11.70 (-0.2). Kvinnen som er første års senior likte det å løpe 100 meter for første gang i et europamesterskap for seniorer. 

- Det ble ikke helt som forventet, men det var utrolig gøy og jeg koste meg. Jeg husker ikke så mye av løpet, men jeg følte jeg hadde en fin flyt uten at trøkket helt var der, sa Rønningen som nå har 200 meter på programmet senere i mesterskapet, som er den øvelsen hun har fokusert mest på inn mot EM.

Helene Rønningen. Foto: Eirik Førde

- Det jeg tar med meg inn mot 200 meter er at jeg klarte å holde meg inne i boblen min, så det føler jeg at jeg klarte bra. Teknikken var grei og jeg må nok ha litt bedre spenst i steget, sa kvinnen som hadde norsk rekord på 200 meter i en måned tidligere i sesongen, med 23.27.

Quarcoo til semifinale

Jonathan Quarcoo var mannen som fikk æren av å være første norske utøver i aksjon i Berlin. Orion-løperen debuterte i europamesterskapet for seniorer med seier i det fjerde av fem forsøksheat på 100 meter med 10.37 (-0.3). De to beste i hvert heat, pluss de fem beste tidene, gikk videre til finale og fjorårets bronsevinner fra U23-EM på øvelsen sikret seg kontrollert en semifinaleplass. Dette var sterkt med tanke på at han hadde tredje beste pers og fjerde beste årsbeste av deltakerne i heatet. Quarcoo hadde forøvrig niende beste tid totalt sett i forsøket.

- Det var veldig morsomt at det gikk såpass bra, sa Quarcoo til det ventende pressekorpset fra Norge.

Jonathan Quarcoo kan kontrollere seg til semifinale. Foto: Eirik Førde

- Jeg følte at jeg kom bra ut og jeg følte at de siste 20 siste meterne kunne det gått fortere om jeg måtte det, sa han til NTB og la til at tiden var helt grei i vindstille forhold.

Thomsen med sterk prestasjon i nydelige omgivelser

Vakker kulearena. Foto: Eirik Førde

Kvalifiseringen i kule var lagt til Breitscheidplatz midt i Berlin sentrum. Mange publikummere hadde tatt turen og en vossing imponerte. Marcus Thomsen åpnet med 19.44 i første omgang, ikke langt bak persen på 19.70. I andre omgang oppnådde junioreuropamesteren fra i fjor 19.59 og han lå som nummer 16 etter to omganger, bare elleve centimeter bak 12.plass. Han avsluttet med 19.58 og endte som nummer 16 i sitt første europamesterskap for senior. Dette var imponerende av Tjalve-utøveren som har 37.beste årsbeste i Europa denne sesongen. 

Marcus Thomsen. Foto: Eirik Førde

- Jeg er på en måte fornøyd, men det er utrolig surt med de elleve små centimetrene. Jeg følte at jeg hadde det inne i dag, sa Thomsen som ga en tommel opp og ned tommel ned til fotografen.

- På oppvarmingen merket jeg den gode stemningen og de fine omgivelsene. I konkurransen gikk jeg inn i boblen og merket ikke så mye til det, men det er mye trøkk her, sa Thomsen som var den utøveren som var nærmest sin pers av alle de 30 utøverne som stilte i kule.