Lysbilde2.JPG
Sørilds hjemvendte sønn, Stian Flo, er allerede i full gang på treningen!

Sørild - snart herre i eget hus

Satsingsklubben Sørild Friidrettsklubb er ung av alder, men voksen som få hva angår meritter! Og nå får klubben Sørlandets første friidrettshall!

Spaden er satt i jorden i universitetsområdet like utenfor Grimstad sentrum. Her kommer om et drøyt år, ”Sparebanken Sør Grimstad Amfi”, som blir hallens fulle og hele navn. Dermed står den 32 år unge spesialklubben for friidrett foran sin første og virkelig store milepæl. Klubbleder Roar Flatland:

- Hallen vil gi oss et helårstilbud i en tid hvor det kan være vanskelig å holde på talentene.

Grunnarbeidene startet i mai og er allerede kommet godt igang. Dersom alt går etter planene, vil hallen kunne tas i bruk etter neste sommer.

Den første klubben vi presenterer i rekken av Norges Friidrettsforbunds 10 satsingsklubber 2016, ser på seg selv som ”en liten friidrettsklubb”, men 32-åringen fremstår idag som en av de aller største på Sørlandet og desidert størst i Aust-Agder.

Og selv om den aktive delen av sesongen fremdeles er ung, har klubben allerede vunnet en av sine desidert viktigste seire! Den kom tidligere i år, da fotballklubben Jerv, som Sørild deler Levermyr stadion med, forsøkte å få lokalpolitikerne med seg på at naturgress skulle erstattes med kunstgress, hvilket ville bety dårligere forhold for friidretten. Takket være rask respons fra friidretten lokalt, men ikke minst fra Anleggsutvalget i Norges Friidrettsforbund sentralt, ble ”kuppforsøket” stoppet i kommunestyret.

Historien fortsetter under bildet

 Sørild-leder Roar Flatland kan glede seg over lokalavisens reportasje rundt grunnarbeidene til den fremtidige friidrettshallen.
 Vil vokse i bredde og topp

- Vi kunne godt ha hatt flere utøvere i toppen, men med hallen på plass, ønsker vi "å bredde" oss ut, ikke minst på barne- og ungdomssiden gjennom et godt helårstilbud. Hittil har vi hatt et godt tilbud utendørs gjennom gode fasiliteter på Levermyr stadion, mens vi har slitt noe med liten plass innendørs, sier Flatland.

 Noen ”hårete planer” er det ikke snakk om. Derimot skal det ”bygges sten på sten”, med andre ord skal det gås sakt, men fremover!

 Stikkordene er ”ressurser”, ”kompetanse” og ”personer”, og klubben skal drives videre innen fornuftige økonomiske rammer:

 - Vi har ingen lønnede folk i vår organisasjon, her går alt på dugnad, understreker lederen. Hans håp er å få opp enda flere dedikerte trenere, som kan følge ”sine utøvere” oppover i systemet. Andre håp er å få øket kompetansen generelt innen felt som for eksempel startere, øke antallet dommere med erfaring, kort sagt bredde ut på de aller fleste felt. 

Sosial tilnærming

 Klubben har satt seg klare mål, først og fremst de sportslige målene, men samtidig ønsker Roar Flatland og hans styrende kvinner og menn også å rette oppmerksomheten mot mer sosial tilnærming:

 - Vi skal ha det trivelig sammen i en individuell idrett, er beskjeden.

 - Sørild arrangerte for litt over et år siden et forbilledlig stafett-NM, kommer dere til å søke lignende arrangementer i fremtiden?

 - Akkurat på dette feltet sliter vi nok litt med ressursene, så vi søker nok ingen større arrangementer før vi er i hus. Men det frister unektelig å søke et stafett-NM eller et NM terrengløp en gang i fremtiden.

Historien fortsetter under bildene

En ”tre-akter” fra Grimstad: Over fra møtet hvor ledelsen i klubben presenterte planene for ny hall. Datoen var 2. juni 2013. Under: Arkitektenes illustrasjon om hvordan hallen vil fremstå om et drøyt år. Nederst: De første grunnarbeidene på Sparebanken Sør Grimstad Amfi er igang. Datoen er 30. mai 2016. 

Stiller sterkt på trenersiden

Etter at klubbens fremste utøver, Even Meinseth, meldte overgang til Sandes, mistet Sørild sin fremste utøver. Motsatt vei gikk Sara Dorthea Jensen fra Bryne til Grimstad, klar for å kapre medaljer for sin nye klubb ved første anledning. Sammen med Ingvill ”Lillesøster” Meinseth, har Sørild medaljekandidater i de fleste nasjonale mesterskap. Og bak de aktive har klubben et stadig større trenerkorps:

* Sølvi og Frank Otto Meinseth har oppnådd gode resultater med ”egne og andres barn”!

* Stian Flo, utdannet lege, er tilbake i fødebyen og er allerede sentral i en nyetablert mellomdistansegruppe!

* Selvsagt er hans kone, Tonje, også aktuell på trenersiden i Sørild.

* Broder Erling Andre Flo er med som trener sammen med gode klubbrepresentanter som Hermund og Hilde Storsæter, Magnhild (Storsæter) Ølberg og latvieren Ivars Cacurs, en dedikert høydetrener.

Under dette nivået har klubben folk, les: foreldre, uten spesialerfaring, men allerede i full gang i de yngre aldersklassene.

- Vi hadde selvsagt gjerne sett at vi hadde hatt enda flere for å kunne gi et enda bedre tilbud, sier Flatland og viser til en rekke gode og lovende 16-17-åringer. Og ikke minst vokser det frem en fin gruppe mellomdistanseløpere rundt Stian Flo. Og nå virker det som om en annen merittert Sørild-utøver, Hans Kristian Fløystad, skal ut i sin turnustjeneste i Arendal, og dermed er veien kort hjem til Grimstad.

- Klubben er godt forspent med leger, politifolk og regnskapskyndige, understreker lederen og bruker regnskapsutdannede Sølvi Meinseth som eksempel.

Kommet godt igang

Sørild har allerede hatt besøk av Mette Dale med det foreskrevne startmøtet, og det er inngått avtale om oppfølgingsmøte til høsten.

- Jeg tror det er overkommelig, det vi har satt oss av målsetninger, sier Roar Flatland.

Parallelt med satsingen på aktiv friidrett, har klubben etablert en egen løpegruppe for voksne hvor et tyvetall entusiaster deltar. Sørild er dessuten medarrangør i Grimstad Maraton, som skal arrangeres for tredje gang. Dagen er 18. juni, og deltagerantallet ligger på mellom 500 og 600 sprekinger.

PS:

Tar vi med noen av klubbens fremste utøvere, nevner vi i fleng:

* Morten Næss med fire NM-gull i lengde i årene 1990-1993

* Hermund Storsæter med NM-gull på 400 meter i 1989

* Sølvi – både som ”Olsen” og Meinseth har NM-gull på 100, 200 og 400 for både Sørild, Gular og Vidar!

* Kåre Sagedal har tre NM-gull i slegge både for Sørild i tillegg til medaljene han vant for Froland og Tjalve

* Stian Flo løp NM-bronse hjem til Sørild før han tok sølv og gull i Tjalves drakt

* Hans Kristian Fløystad rakk ingen medaljer for Sørild i NM, men har NM-gull på 5000 for Tjalve

Og alle de nevnte figurerer på oversikten over klubbrekorder (http://www.sorild.no/index.php?pageID=74&page=klubbrekorder%2Fstatistikk)

Historien fortsetter under bildene

En annen megetsigende tre-akter fra Sørild: Over trenerekteparet og foreldrene Sølvi og Frank Otto Meinseth med gulljentene fra stafett-NM på hjemmebane i 2014. Under: Stian Flo i Tjalves trøye var mer enn en gang på det seirende laget i Holmenkollstafetten. Nederst: Hans Kristian Fløystad, også han i Tjalve-drakt, løp stafett på Levermyr i forfjor.

Even Meinseth har forlatt hjembyen til fordel for Sandnes, men det var som Sørild-utøver han ble tatt ut til junior-EM i Eskilstuna hvor han tok bronse.

Dette er Satsingsklubb 2016

* Norges Friidrettsforbund har plukket ut ti av klubbene til utvillingsprosjekt, Satsingsklubb 2016.

 * I tur og orden presenteres disse klubbene på friidrett.no.

* Før klubbene kom med blant de ti heldige, hadde de levert sine fyldige søknader, som så ble gjennomgått og vurdert sentralt i Norges Friidrettsforbund.

* Bakgrunnen for Satsingsklubb 2016 er i korte trekk Norges Friidrettsforbunds klubbutviklingstiltak, en oppfølger av NECON-klubben, som var et prosjekt, som gikk over tre år.

* Programmet for de ti utvalgte klubbene startet med start- og oppfølgingsmøter for egenutvikling sammen med klubbveiledere fra Norges Friidrettsforbund. I tillegg vil de få tilbud om en pakke som blant annet inneholder gratis kurs arrangert i egen klubb.

* I løpet av prosjektet vil Norges Friidrettsforbund gi støtte til de fem beste utviklingstiltakene, som hver vil motta 10.000 kroner.

* Planen er at det også skal kåres ”Årets satsingsklubb” og at denne kåringen vil finne sted på Kompetansehelgen til vinteren.

* De ti klubbene får anledning til å reklamere for seg selv og prosjektet gjennom bruk av logoen ”Satsingsklubb 2016” på sine respektive hjemmesider.

* Det vil også bli lagt opp til at de ti skal kunne delta i et forum for erfaringsutveksling med de andre satsingsklubbene i forbindelse med et nasjonalt stevne.