LøtenSats 001.JPG
”Familiefoto” fra Løten Friidrett til ære for friidrett.no! Store og små var varslet om besøket og stilte på treningen denne kvelden. Selv kornbønder lot treskeren få en kort pause.

Stadig sterke saker fra Løten

De samles rundt det som må være Norges mest solide sleggebur og en rundbane med god, gammel rødstubb. Men entusiasmen råder og ikke minst gjestfriheten overfor naboene: Møt Løten Friidrett! Satsingsklubb 2016!

- Du har fått med deg det grøvste, lyder det lakonisk fra sleggelegenden Arild Busterud når vi innrømmer våre svært begrensede kunnskaper om stedet Løten:

* Akevitt,

* Lysstøperi og

* Pultost

Rundt oss ankommer de fleste av Løten Friidretts nærmere 50 aktive, varslet om besøket fra friidrett.no via klubbens aktive Facebook-side. Og med solid bakgrunn i en plastperm fremlegger styreleder Anne Bente Smedstad klubbens godt voksne historie. De første 50 årene ble markert allerede i 1969 og i beretningen fra det året skildrer klubbens historiker, Oddbjørn Kleppen, friidretten i Løten som en stafett: ”I 1919 startet det i Løten en friidrettsstafett med lange etapper. Den 2. april 1944 var det klart for første veksling: 25 år var gått, men sjøl om friidretten i Løten hadde gjort en utmerket førsteetappe, var det ingen tilstede ved vekslingen”!

Det ble ingen markering av de første 25 årene. Også på Løten ble forholdene først normalisert våren 1945. Men fra da av har det bare gått den ene veien for det som opprinnelig het Løten Turn, men som underveis har endt opp med et navn det ikke skal herske tvil rundt, nemlig Løten Friidrett.

Historien fortsetter under bildene

Uoffisielt kåret til ”Norges mest solide sleggebur”, med åtte velvoksne telefonstolper og tettmasket garn. Under: Arild Busterud er en sentral skikkelse i Løten Friidrett. Her sammen med fire som var med i sensommerens UM i Sandnes, fra venstre: Mari Smedstad (med diskosbronsen om halsen!), Sebastian Busterud, Amund Solberg og Ingunn Nilsen Hagen. – Neste år sender vi dobbelt så mange til UM, lover styrelederen. Under: Spyd for alle penga for denne kvartetten, fra venstre: Mattis Hvideng, Karen Toven Murud, Nora Falkfjell og Even Trætteberg. Nederst: Truls Engen Olsen i aksjon i sleggeburet. Truls er landets desidert beste i sitt fag i 13 årsklassen!

Satser ungt med god hjelp fra de eldste

Sentralt i Løten Friidrett står det to virkelige veteraner: Arild Busterud og Marit (Dalby) Trætteberg. Ikke desto mindre skriver sistnevnte i sin søknad om å bli en av de ti satsingsklubbene til Norges Friidrettsforbund:
” Klubben ønsker å satse på unge, og ved å ha deltatt på "Ung:leder"-prosjektet, har vi sikret at ungdommene i klubben får være med å forme klubben i tiden som kommer.

* Løten Friidrett har et sterkt ønske om å lære mer om praktisk styrearbeid. Klubben ønsker å øke kompetansen til styret slik at politiske prosesser følges opp på en god måte, rekruttering gis gode kår både for foreldre og utøvere, samt å sørge for en utvikling av dommere og trenere som motiverer til å være med videre og gjøre en god jobb for klubben. Klubben ønsker å øke antall personer med dommerutdanning, samt å øke kompetansen til trenerne på de ulike aldersnivåene. Alt fra lekbetont trening til å kunne følge opp utøvere som begynner å hevde seg i toppen.

* Klubben har gode trenere, som trenger input for å kjenne seg trygge på arbeidet de gjør sammenlignet med andre klubber.

* Løten Friidrett ønsker veiledning på hvordan vi tar stilling til innkjøp utstyr og hva som bør prioriteres. Beholdningen i dag er ikke stor, og økonomien tilsier at det må rasjonell tenkning til når det skal investeres. Likeledes ønsker klubben veiledning i sponsorarbeid, samt funksjonell og dynamisk medlemsregistrering.

* Alt i alt ønsker Løten Friidrett veiledning på hvordan styret kan drive klubben framover i sitt praktiske arbeid, og klubben ønsker å bli utfordret på hvordan kanalisere og strukturere engasjementet i styret på en god måte for foreldre og utøvere i klubben. Nye og gamle. Styret ønsker også å lære mer om hvordan klubben kan imøtekomme og bidra i politiske prosesser slik at den fremstår som en aktiv part i saker vi ønsker kommunen skal være med på”, heter det i søknaden som sendte Løten Friidrett inn blant de ti satsingsklubbene 2016!

Historien fortsetter under bildene

Nesten perfekt hekkepassering av Karen Plukkerud. Under svever Severin Lie over lengdegropen til ny ”treningspers”! Og nederst er Amund Solberg i full fart gjennom svingen.

Nå skjer det noe…

Hva angår den siste setningen i søknaden, kan styreleder Anne Bente nå opplyse at Løten kommune later til å sette friidretten inn i de kommunale budsjetter for kommende perioder:

- Ja, det er kommet positive signaler om at det planlegges en gjennomgående oppgradering av anlegget vårt. Det gjelder kastbanen og det gjelder løpebanen med lengdegrop og de andre fasilitetene.

Men selv om banen er slitt og av gammel dato, står aktiviteten der ute på grusen ikke noe tilbake for den som praktiseres på de mer moderne anlegg rundt om Løten. Det være seg Hamar eller Elverum eller Romedal.

- Vi er som sagt rundt 50 aktive og vi har for tiden to trenere for løp og tre kasttrenere, og det er også noen flere som kan steppe inn, opplyser styrelederen.

At kast er den sterkeste siden i klubben, skyldes ikke minst Marit og Arild, der spesielt sistnevntes merittliste er like voksen som innehaverens alder, og hvor Marits meritter er nesten like imponerende:

Når det gjelder Marit, lyser hennes to NM-gull i diskos fra 1970 og 1971 pent opp i statistikkene sammen med sølvmedaljene fra 1968 og 1969 som Marit Dalby, nok en sølvmedalje, nå som Marit Trætteberg i 1972, og en bronsemedalje i 1974 under samme navn.

Og Arild Busterud:

* To NM-gull, tre NM-sølv og to NM-bronse, alt i slegge, og tatt i årene 1971-1977!

Siste gang vi så Arild i aksjon i et norsk mesterskap, var i Byrkjelo og året var 2011 Alderen 63!

- Det var mitt siste seniormesterskap. Nå begynner slegga å bli for tung for en som nærmer seg 70, humrer sleggebamsen, som er fornøyd med at arverekkefølgen blir ivaretatt av barnebarnet Sebastian. Men bestefar Busterud er en solid kar å ta med seg til de internasjonale veteranmesterskapene hvor gullmedaljene nærmest raser inn og hjem til Løten.

Alle er velkomne til Løten

- Det var kastmiljøet her på Løten som fikk meg til å satse på friidrett, innrømmer Arild Busterud. Han fant tidlig inspirasjon i guttegjengen som kastet alt som var tungt.

Mye takket være kapasiteten til kasttrenerne i Løten, kommer det utøvere fra Orion, Brandbu, Trysil og Kongsvinger for å trene under kyndig ledelse.

- Alle er velkomne hit, bare de kaster, humrer Busterud. Erfaringene fra andre klubber er ofte manglende tilbud innen spesielt slegge og diskos. På Løten er det alltid hjelp å få!

Og samtidig kan Løtens løpere søke hjelp på banen i Romedal, vinterstid i Stangehallen.

- Det gror virkelig godt i Løten Friidrett, understreker styrelederen. Løten kommune har litt over 7000 innbyggere, og det er bokstavelig talt en jordbrukskommune vi finner vår satsingsklubb i. Korn og poteter.

PS:

Der hvor vi innledningsvis listet opp våre tre referansepunkter for viten knyttet til Løten, kan det første punktet fjerner. Produksjonen av velkjente Løitens er forlengst flagget ut av kommunen. Men fremdeles skjer det sterke saker på friidrettsbanen!

Året var 2011 og Arild Busterud presenteres som en av sleggefinalistene i sitt aller siste hovedmesterskap. Til høyre en av dem som har tatt opp arven etter Arild, mannen som nå er eneherskeren av sleggeburet, Eivind Henriksen.

Dette er Satsingsklubb 2016

* Norges Friidrettsforbund har plukket ut ti av klubbene til utvillingsprosjekt, Satsingsklubb 2016.

 * I tur og orden presenteres disse klubbene på friidrett.no.

* Før klubbene kom med blant de ti heldige, hadde de levert sine fyldige søknader, som så ble gjennomgått og vurdert sentralt i Norges Friidrettsforbund.

* Bakgrunnen for Satsingsklubb 2016 er i korte trekk Norges Friidrettsforbunds klubbutviklingstiltak, en oppfølger av NECON-klubben, som var et prosjekt, som gikk over tre år.

* Programmet for de ti utvalgte klubbene startet med start- og oppfølgingsmøter for egenutvikling sammen med klubbveiledere fra Norges Friidrettsforbund. I tillegg vil de få tilbud om en pakke som blant annet inneholder gratis kurs arrangert i egen klubb.

* I løpet av prosjektet vil Norges Friidrettsforbund gi støtte til de fem beste utviklingstiltakene, som hver vil motta 10.000 kroner.

* Planen er at det også skal kåres ”Årets satsingsklubb” og at denne kåringen vil finne sted på Kompetansehelgen til vinteren.

* De ti klubbene får anledning til å reklamere for seg selv og prosjektet gjennom bruk av logoen ”Satsingsklubb 2016” på sine respektive hjemmesider.

* Det vil også bli lagt opp til at de ti skal kunne delta i et forum for erfaringsutveksling med de andre satsingsklubbene i forbindelse med et nasjonalt stevne.

Dette er klubbene som hittil er presentert:

Sørild:

https://www.friidrett.no/nyheter/satssorild/

Os:

https://www.friidrett.no/nyheter/satsingsklubbenos/

Skjalg:

https://www.friidrett.no/nyheter/satsingsklubbenskjalg/

Gneist:

https://www.friidrett.no/nyheter/satsingsklubbengneist/

Steinkjer:

https://www.friidrett.no/nyheter/satsingsklubbensteinkjer/

Høybråten og Stovner:

https://www.friidrett.no/nyheter/satsingsklubbenhsif/

Ullensaker/Kisa:

https://www.friidrett.no/nyheter/satsingullkisa/