Kashafali flagg 705.jpg
Salum Kashafali jubler etter VM-gullet på 100 meter i Para-VM. Foto: Runar Steinstad.

Salums fantastiske gull ble eneste norske medalje

- Det Salum Kashafali gjorde på 100-meteren var bare helt fantastisk. Målsettingen vår før mesterskapet var en medalje, men vi var også nær ved to. Slik oppsummerer ansvarlig for Parafriidretten i NFIF, Runar Steinstad, årets VM i Dubai som ble avsluttet nå i kveld.

Det var tirsdag ettermiddag Salum løp inn til sin fantastiske gullmedalje i klasse T12.
- Det er helt sykt at jeg er verdensmester. Dette har jeg jobbet for i hele år, og denne tittelen er kronen på verket, sa han etter løpet.

Kashafali medalje 600.jpg

Salum Kashafali med gullmedaljen. Foto: Runar Steinstad.

Sprinteren fra Norna Salhus hadde vært suveren både i forsøket og i semifinalen, og stilte til start i finalen med favorittstempelet.
- Men det skal gjøres å være favoritt og deretter innfri. Og det smakte ekstra godt å ha familien på tribunen. 

Utklassing
For da 100 meter-finalen var over skilte det hele 23 hundredeler ned til brasilianeren Joeferson Marinho de Oliveira. Salum rett og slett utklasset konkurrentene på veien til gullet, som både var det første norske gullet noen gang i Para-VM – i tillegg til ny mesterskapsrekord.

Kashafali NRK.jpg

Slik så det ut på toppen av NRK sin nettside etter at Salum hadde tatt gull.

For første gang prydet også en norsk parautøver i friidrett nyhetstoppen i de største norske mediene, og fra Hans Majestet Kong Harald kom det en velfortjent gratulasjon.

Allerede dagen etter gull-løpet ble han også mottatt som en helt da han landet på Flesland, og nå kan han starte forberedelsene mot Paralympics i Tokyo med en veldig god følelse.

Konge i tre løp
Selv om han vektla at VM-tittelen ikke kom av seg selv var han suveren i alle de tre løpene i Dubai.
Søndag var han klart raskeste løper da han vant sitt forsøksheat på 10.77 i medvind 1.4, og før de fleste her hjemme hadde stått opp mandag morgen hadde han kvalifisert seg til finalen etter å ha vunnet sitt semifinaleheat med tiden 10.49w/+3.4. Dette var nok en gang klart beste tid av deltakerne, 25 hundredeler foran den kommende sølvvinneren de Oliveira.

- Salum leverte et fantastisk mesterskap. Det er rett og slett ikke noe mer å si om den saken, sier Steinstad.

Fjerde- og femteplass til Ida
Ida Nesse fra Tyrving innledet sitt VM allerede søndag morgen da hun ble nummer fem i diskos F64 med 29.81, etter serien 29.62, 28.81, dødt, 29.81, dødt og 29.61.
- Det stemte ikke teknisk i dag. Det kokte litt utpå der med en times forsinkelse i programmet, og jeg presterte dessverre langt fra mitt beste i dag, sa Ida.

Ida kule 600.jpg

Ida Nesse i aksjon i kulefinalen. Foto: Runar Steinstad.

I onsdagens kulefinale lå Ida på tredjeplass i to omganger, etter å ha fått opp 9.07 i sitt fjerde støt. Men i sitt siste støt økte tsjekkiske Martina Simonova til 9.13, og gikk forbi Ida "på målstreken".
Idas serie var for øvrig 8.85, 8.78, 8.75, 9.07, 8.75 og 8.58.
- Jeg er selvfølgelig skuffet, men etter en sesong med mye skader er ikke det tekniske helt stabilt. Slik sett er det positivt med en fjerdeplass i VM, men det er kjedelig å bli slått ut av pallen med seks centimeter i siste omgang. Men slik er idretten. Nå er jeg imidlertid skadefri, og ser fremover mot og gleder meg til vintertreningen og treningsleir i januar, sa Ida til friidrett.no.
- Ida oppsummerer det hele veldig greit. Hun har hatt problemer gjennom sesongen som forklarer det meste, sier Steinstad.
- Det kunne likevel blitt stolpe inn i stedet for stolpe ut i kulefinalen, men som hun selv sier; slik er idretten, sier han.

Fjerdeplass i det første VM
Odd Markus Lütken fra Steinkjer Friidrettsklubb var med i tidenes første VM-finale i racerunning, og i fredagens finale i klasse RR3 ble han nummer fire med 19.92.
- Han er stolt over å ha deltatt i det første verdensmesterskapet i øvelsen, men når han selv ikke er fornøyd med tiden slutter jeg meg til det, sier Steinstad.

Odd 600.jpg

Odd Markus Lütken. Foto: Runar Steinstad.

- Han har nok slitt lenger med den lange flyreisen enn både han og jeg hadde trodd, fortsetter Steinstad.
- Fjerdeplass var nok det mest realistiske, men vi håpet jo at han kunne klare en pallplass. Men han måtte ha perset seg med nesten tre tideler for å ha klart det. Når det er sagt er ikke tider høyt oppe på 19-tallet det han normalt leverer.

- Lærte mye
Mandag var VM-debutanten Ida-Louise Øverland fra IK Hind i aksjon på 100-meteren i klasse T47.
Hun ble nummer fem i sitt forsøksheat med tiden 13.31, noe som ikke holdt til finale. Det var de to beste i tre heat og to tider utenom som gikk videre.
- Det var et bedre løp enn i sesongstarten. Jeg er fornøyd og hadde det kjempegøy. Jeg har lært masse som jeg tar med meg til neste år, sa hun til friidrett.no.

Overland 600.jpg

Ida-Louise Øverland. Foto: Runar Steinstad.

- Jeg syntes Ida-Louise gjør den jobben man kan forvente. Hun var først og fremst med for å skaffe seg masse erfaring, for jeg håper og tror hun er en utøver vi kan få mye glede av i årene som kommer. Det er det nest beste løpet hun har levert, og det er sterkt av en 16-åring i en VM-debut, avslutter Steinstad.

For å si litt om bredden i internasjonal parafriidrett kan vi nevne at 63 nasjoner reiste hjem fra Dubai med medalje, og at 46 av disse hadde sikret seg minst en gullmedalje.

Link til tidsskjema og resultater
Link til arrangementets hjemmeside.

-  Målsettingen i VM er minst en medalje.