2018-versjon-705x405.jpg

Og nå 50 år senere … klart for Lerøy-lekene

Femti år etter at Donald Duck-lekene på Kongsberg så dagens lys står Osterøy, Hamar og Måndalen klare til å føre tradisjonen videre med Lerøy-lekene.

- Helgen 8. og 9. september vil omkring 700 tretten- og fjortenåringer fra hele Norge møtes, og jeg ser ikke bort fra at det kan bli markeringer av 50-årsjubileet for de første Donald Duck-lekene, sier prosjektleder for barn og ungdom i Norges Friidrettsforbund, Magnus Trosdahl.

I år er det to helt nye arrangører for Lerøy-lekene; Måndalen i Møre og Romsdal, ikke langt unna EM-bronsevinner Karoline Bjerkeli Grøvdals hjemsted Isfjorden, og Hamar.

Osterøy skulle ha vært erstattet med Haugesund, men i respekt for 100 årsjubileet til Osterøy IL, blir det Lerøy-leker på Osterøy også i år. I Måndalen er det Måndalen IL som er blitt tildelt ansvaret for det store arrangementet, mens for Hamars vedkommende blir det Hamar IL og FIK Orion som deler ansvaret.

Kan vinne EM-drakten til Karsten

- Vi prøver å få til markeringer av 50-årsjubileet for de første Donald Duck-lekene, men det er ikke bestemt noe konkret. Vi har tatt kontakt med arrangørene på de tre stedene, og dersom deltagere fra de aller første Donald Duck-lekene skulle dukke opp på arenaene vil vi garantert finne en oppgave til dem. Som for eksempel å dele ut premier, sier Trosdahl.

Med det gullkantede europamesterskapet i Berlin i stadig friskt minne kan det også tenkes at noen av medaljevinnerne eller deltagerne dukker opp for å kaste litt ekstra glans over Lerøy-lekene. Dessverre passer ikke lekene i Måndalen inn for de lokale heltene Karsten Warholm og Karoline Bjerkeli Grøvdal, men Karsten bidrar på en kjempefin måte ved at arrangøren kan lodde ut en av flere drakter han brukte i Berlin.

Gode arrangører

Etter strålende arrangementer de senere årene, både på Jessheim og i Stjørdal, står Måndalen og Hamar foran store utfordringer:

- Jeg føler meg trygg på at vi har gode arrangører, og det gir selvsagt litt ekstra trygghet at fjorårets arrangører har stilt opp og bistått etterfølgerne med gode råd og tips. Vi følger det samme opplegget som tidligere, inkludert feiringen av «glade lakser» som et fantastisk flott element for fair play innen friidretten, sier Magnus Trosdahl.

- «Gladlaks» var en nyvinning I fjor. Denne prisen skal fremme en utøver som fortjener en ekstra påkjenning for sin positive innstilling og åpenhet for ny og allsidig trening. Den skal gå til en deltager som har vært med å bidra til lokal og sosial miljøbygging i sin krets, ikke bare under lekene men også under kretssamlingene. Det er hver enkelt lagleder som plukker ut deltageren for sin respektive krets, og som nominerer vedkommende til arrangøren, sier Trosdahl.

- Er det noen «nyheter» foran årets leker?

- Når det gjelder reglene har vi kun en liten regelendring. De to frie etappen i Donald-stafetten er nå erstattet med én valgfri etappe gutt, og én valgfri etappe jente.

Ellers prøver vi hvert eneste år og gjennomføre arrangementet på ungdommenes premisser. Det er viktig at vi moderniserer og fornyer oss hele tiden da dette arrangementet tross alt er tilrettelagt for en gruppe som vi svært gjerne ønsker å beholde i friidretten. I år vil vi for eksempel gå vekk fra den tradisjonelle og litt formelle og «trauste» innmarsjen, og heller lage litt mer show rundt det og sette mer fokus på lagene. Kretsene vil bli presentert én og én mens de løper ut av en portal/telt, sier Trosdahl.

Genererer inntekter

- Lerøy-lekene genererer gode inntekter for arrangørene?

- Prosjektet koster penger, men det er til gjengjeld et særdeles viktig arrangement i kampen mot frafallet, sier Magnus Trosdahl og viser til at Norges Friidrettsforbund yter reisestøtte til de fire nordligste fylkene - samt Agder, pluss en god del i arrangørstøtte. Og dersom kretsene arrangerer egne ungdomssamlinger opp mot Lerøy-lekene vil vi også støtte disse. Totalt yter forbundet økonomisk støtte på godt over en halv million kroner til Lerøy-lekene, sier Trosdahl.

Dette er Lerøy:

* Lerøy Seafood Group er et verdensledende sjømatselskap med røtter tilbake til 1899. Kjernevirksomheten til konsernet er produksjon av laks og ørret, fangst av hvitfisk, videreforedling, produktutvikling, markedsføring, salg og distribusjon av sjømat.

* Hver eneste dag leverer 3800 ansatte sjømat tilsvarende fem millioner måltider. Gruppen har et bredt utvalg av bærekraftige, sunne produkter som serveres til over 80 land.

* Hovedkontoret ligger i Bergen, men Lerøy driver med fangst og havbruk langs hele kysten av Norge og har fabrikker, som produserer og pakker i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Frankrike, Nederland, Portugal, Spania og Tyrkia. I tillegg har Lerøy salgskontorer i USA, Japan og Kina.

* I 2016 hadde konsernet en omsetning på 17,2 milliarder kroner. Gjennom dette medvirker Lerøy blant annet til lokal verdiskaping langs hele norskekysten. I 2016 bidro de ansatte med 451 millioner kroner i skatteinntekter til nær 200 kommuner i Norge!

* Daglig leverer Lerøy tusenvis av sjømatprodukter til butikker, restauranter, kantiner og hoteller. «Vi er stolte over å servere verden med sjømat tilsvarende 1,75 milliarder måltider i året», sier konsernet i sin presentasjon av seg selv, en presentasjon som avsluttes med:

* «Vår visjon er å bli den ledende og mest lønnsomme globale leverandøren av bærekraftig kvalitetssjømat. Verdiene til selskapet er å være skapende, ærlig, åpen og ansvarlig».

Les og lær mer om Lerøy på dette nettstedet.