tnm1.jpg
Maria Sagnes Wågan til topps i kvinner senior, flankert av sølvvinner Anne Nevin, til venstre, og Marthe Katrine Myhre.

«Oddsbomber» under terreng-NM i Rindal

Maria Sagnes Wågan fra Namdal og Tjalves Senay Fissehatsion gikk til topps i de to seniorklassene i søndagens terreng-NM i Rindal. I et mesterskap som ikledde seg sin aller beste ramme.

 

Senay Fissehatsiuon også førstegangs gullgutt i terreng-NM, her med broder Okubamichael på sølvplass og Sondre Nordstad Moen etter endt dyst.

Fra den stilige åpningsseremonien hvor fanfarer, ordførertale, norske flagg og nasjonalsangen skapte den rette stemningen som ethvert NM skal kjennes på. Og ute i den tøffe løypen ble det kjempes innbitt om medaljene, heder, ære, og sjekker til de beste i seniorklassene.

Maria Sagnes Wågan hørte ikke til de heteste favorittene på kvinnenes 6 kilometer de «Maraton-Marthe» Katrine Myhre dro opp farten og etter hvert sprengte feltet til det besto av en tettrio og ved målpasseringen var godt med «vann mellom båtene». Bakover til Marthe hadde Maria 15 sekunder, men i mellom dem kom Anne Nevin, som dermed fikk med seg to medaljer fra Rindal-turen: Sølv i senior og gull i veteranklassen! 15 sekunder.

- Jo, jeg løp billig på den første runden og satset på å ha litt å kjøre med på slutten, sa Maria, som lenge har vært en trofast tjener for friidretten og som målbevisst har kjempet seg frem til sin aller første gullmedalje i et terrengmesterskap.

- Jeg trodde jo de andre skulle ha mer å gi på slutten, innrømmet den glade vinneren, og hun stiller selvsagt i nordisk i neste måned dersom hun blir tatt ut.

Og slik passerte de to vinnerne målstreken i Rindal søndag.

Litt dramatikk hos menn senior

Med situasjonen fra EM i Zurich hvor den franske vinneren på 3000 meter hinder kastet trøyen før målpasseringen og ble disket fra gullet, ble denne situasjonen straks trukket frem da franskmannen ble kopiert av Senay Fissehatsion. 30 meter fra mål trakk han trøyen av seg og løp med den i neven de siste meterne til målstreken var passert.

- Jeg gjorde det i ren glede, forklarte Senay, som fryktet at han kunne bli disket for episoden, men juryen valgte å avvente protester og da de ikke kom, ble resultatlisten stemplet som offisiell.

- Nei, det var ikke aktuelt for meg å protestere, fastslo Vegard Ølstad, som kom i mål som fjerdemann. – Det hadde jo vært OK med en NM-bronse og sjekken, men jeg regner med at han trenger pengene bedre enn det jeg gjør, kom det sporty fra Ren-Eng-løperen.

EM er målet for Sondre

Sondre Nordstad Moen var favoritten hos de fleste og det var da også han som lå i test mesteparten av de 10 kilometerne før han inne på gresset og de siste 300 meterne måtte melde pass for de to eritreiske brødrene Okubamichael og Senay Fissehatsion.

- Normalt skal jeg springe fra dem underveis, men det var ikke noen vits i å jogge, og det er fremdeles EM som er målet mitt. En bronse i NM terrengløp er ikke nødvendigvis noe bedre enn en 20.-30.plass i EM terrengløp, så jeg må heve meg et par hakk til EM i desember, lød det lakonisk fra Sondre, som også fortalte om en litt plagsom rygg de siste dagene.

Stine Wangberg inn til suveren gullmedalje i juniorklassen.

Morsomt blant juniorene

I de to juniorklassene gikk favorittene greit inn. Varteigs Stine Wangberg slo til i den siste bakken ute ved tjernet, og i mål var hun 10 sekunder foran Mariann Roe fra Skarphedin og med Christine Næss, Asker inn til bronsen.

- Jeg merket at Christine begynte å slippe etter rykket mitt, og det er jo moro å være i så god form fremdeles, strålte Stine. Hun hadde slakket litt av på treningen og kunne løpe NM på et herlig overskudd.

Stian Øvergaard Aarvik fra Gneist vant menn junior, også han slo til på den siste runden, og i mål var han 10 sekunder foran Birk Nagell Skogland fra Haugesund. Kampen om sølvet ble en av søndagens heteste dueller der Birk kastet seg foran Simen Halle Haugen fra Runar på de siste meterne og sikret seg det ene sekundet som skulle til.

- Jo, jeg likte denne løypen godt, for etter å ha sett den på video på arrangørens nettside, var jeg nok litt skeptisk. Jeg hadde mye å kjøre med på slutten, men jeg kunne ikke holde meg fra å snu meg og kontrollere. Bare en gang, da, kom det fornøyd fra juniormesteren.

Han ser ut som om han er i en helt annen arena enn på terreng-NM, der han passerer mål, Stian Øvergaard Aarvik.

Og under bilder av medaljevinnerne i henholdsvis J15, J16, J17, G15, G16 og G17, ovenfra og nedover!

Arrangørens NM-side meed resultater:

http://www.rindalil.no/nm-i-terrengloep-lang-loeype.352767.no.html