hoved.jpg
Dimnas Ådne Andersen i grønn trøye startnummer 21462 bokstavelig talt fløy ut fra start på halvmaraton på Rådhusplassen i Oslo lørdag. 1:05.38 senere ankom han mål som førstemann. Foto: Thore-Erik Thoresen.

Rundt 18.500 løpere deltok i Oslos gater lørdag

Sensommerens flotteste eventyr utspilte seg i Oslos gater lørdag. Mens titusener kranset løypene, var nærmere 18.500 løpere i stort og smått i aksjon i de forskjellige løpene i Oslo Maraton.

maraton600.jpg

Thomas Asgautsen lot seg ikke be to ganger og løftet vinneren av kvinneklassen, russiske Marfa Troeva, i været. Foto: Thore-Erik Thoresen.

Sjelden har så mange svettet og slitt seg rundt i sentrumsgatene og forstedene i Oslo. På en dag som værmessig kan karakteriseres som ”Indian summer” kunne arrangøren og hundreårsjubilanten SK Vidar registrere en bursdagsfeiring av aller ypperste merke.

Hvor du enn snudde deg, ble du møtt med store og fornøyde smil. Selv de som ankom førstehjelpsteltene i målområdet var fornøyde.

Fra startskuddet smalt for de seks i rullestolklassen klokken 09:00 om morgenen, og ut over formiddagen og senere ut over ettermiddagen, ble det ene feltet større enn det andre sendt av gårde fra Rådhusplassen.

De på hel- og halv maraton fikk en mer eller mindre herlig tur gjennom en god del av hovedstadens bydeler, som Frogner, Smestad, Skøyen, Sentrum og Sankthanshaugen.
Forbi og delvis gjennom Frognerparken, over Aker Brygge, rundt Akershus Festning og forbi Operaen. Forbi entusiastiske heiagjenger, elleve drikkestasjoner for de på de 42 kilometerne og fem til løperne på halvmaraton, og med den sensommervarmen som gjestet Oslo lørdag ble det kontinuerlig anbefalt å ta til seg drikke.
Masse drikke, for her ble det væsketap av dimensjoner.

- Noe av det største hittil
For Thomas Asgautsen fra Stavanger Friidrettsklubb kunne dagen knapt blitt bedre.
Ut fra start la han seg i tet sammen med etiopieren Mezgebu Alemu Molla. Sistnevnte forsøkte seg et par ganger på å bli kvitt konkurrenten, men hver eneste gang seg Thomas innpå.
Da duoen hadde passert Frognerparken for andre gang, var Thomas der igjen oppe i ryggen på Molla.
Deretter løp han fra etiopieren og siste halvpart av løpet ble en sammenhengende æresrunde for Thomas, som for tre uker siden løp hjem sølvet i NM hjemme i Stavanger.
Til daglig jobber vinneren i Oslo for Bane Nor, men med gode treningsmuligheter etter å ha konvertert fra håndball til friidrett for fem år siden.
- Jeg tror dette var mitt syvende eller åttende maratonløp, og denne seieren betyr mye for meg. Det var sinnssykt kult, lo Asgautsen, som fikk den sjeldne opplevelsen av å bli intervjuet av en joggende reporter oppe på Sankthanshaugen.
- Hva var planen din?
- Jeg ante ikke hva jeg gikk til og kjente ikke noe spesielt til konkurrenten, så ja, jeg gamblet nok litt, innrømmet vinneren.
- Og løypen?
- Som ifjor. Hardt, konstaterte Thomas etter 2.26,54 og solid avstand til konkurrentene sine.
Neste maraton blir i Valencia i begynnelsen av desember.
I kvinneklassen gikk seieren til russiske Marfa Troeva som innrømmet at hun ikke hadde all verden med erfaring på de 42 kilometerne, men som etter en barnefødsel begynte å komme inn i en mer alvorlig treningsperiode.

Mye moro for liten og stor
Alt mens de store slet seg rundt i Oslo, hadde de yngste en herlig dag på Kontraskjæret under de solide murene på Akershus festning.
”Barnas Maraton” het det herlige opplegget. Etter å ha sett ungene gjennomføre sine aktiviteter, er vi ikke i tvil om at det heller burde hete ”Barnas Moroton”.

Seieren på halvmaraton gikk bokstavelig talt rett vest, til Karsten Warholms egen Dimna og med Ådne Andersen i hovedrollen. Vinnertiden var 1:05.38. Amerikanske Annie Bergsagel løper for Tjalve og vant kvinneklassen.

Ådne Andersen ledet etter 10 kilometer med en passering på 30:30. På andreplass etter 10 km var Senay Fissehatsion fra Tjalve på 30:31. Disse to løp tett gjennom første halvdel av løpet, og vel så det.
Til arrangøren sa Ådne dette etterpå:
- Jeg ble litt sjokkert over hvor raskt det gikk i starten. Rundt ni minutter på de første tre. Skikkelig gøy å løpe i Oslo.
Andersen er egentlig mellomdistanseløper og satser mest på 1500 meter.
- Det blir også mellomdistansesatsing fremover. På sikt kan det bli lengre distanser, sier Ådne Andersen, som bor i kollektiv sammen med Karsten Warholm.
- Vi slapper mer av sammen enn vi trener sammen, sa Ådne etterpå.

En herlig maratondag
- Jo, det har vært en herlig dag, kom det fra den fornøyde kommunikasjonsansvarlige og prosjektleder Stine Hartmann, som oppsummerte tidenes maratonsuksess i Oslo med disse tallene for friidrett.no:
* 3476 påmeldt på helmaraton.
* 11659 påmeldt på halvmaraton.
* 6532 påmeldt på 10 for Grete.
* 6 påmeldt i rullestolklassene.
* 785 påmeldt i Barnas Maraton.
* 136 påmeldt i Oslo-trippelen.
* 117 påmeldt i 10 km plogging hvor det også ble plukket søppel!
* Og endelig de seks på ledersyklene, og totalt ga det rekordtallet 22717.

- Og det kommer til å bli flere når vi har alle etteranmeldinger på plass. Vi lander på en økning i antall deltakere på rundt 22 prosent sammenlignet med fjoråret. Ja, vi har rundt 4500 flere løpere i år enn under fjorårets utgave av BMW Oslo Maraton, sier daglig leder May Britt Dørum-Persen i SK Vidar og Oslo Maraton i en pressemelding fra arrangøren.
- Dette er idrettsglede og ikke minst folkehelse. Vi ser at stadig flere løper. Og vi ser at stadig flere løper i grupper frem mot BMW Oslo Maraton. Det mellommenneskelige er også en viktig del av arrangementet, sa Dørum-Persen og registrerte at det ble stadig varmere på den store løpsfesten i hovedstadens gater.
- Men vi får god hjelp av brannvesenet til å kjøle ned løperne. Vi takker både politi og brannvesen for en solid innsats under arrangementet vårt, sier May Britt Dørum-Persen.

PS: De som ikke kan få nok av tall og resultater, kan bruke denne linken og finne absolutt alt om navn og tall.

Bilder: (Foto: Thore-Erik Thoresen)

02 Oslo Maraton2019 008.JPG

For første gang på turen passerer teten på maratondistansen Frognerparken med etiopiske Mezgebu Alemu Molla først og Thomas Asgautsen hakk i hæl.

03 Oslo Maraton2019 014.JPG

Mesteparten av de totalt 73,3 kilometerne som utgjorde Oslo-trippelen, løp Magnus Warvik (73039) og Sebastian Conrad Håkansson (73054) side om side. Men etter den siste distansen var det Warvik som sto frem som vinner med 3.47,47 mot 3.53,05!

04 Oslo Maraton2019 018.JPG

Lena Schrøder fra Norges Paraishockeylandslag var den eneste kvinnen i rullestolklassen, men også en av dem som imponerte aller mest denne dagen. Lena suste gjennom de ti kilometerne på 30 minutter og ti sekunder!

05 Oslo Maraton2019 020.JPG

Andreas Gjessing Sundt fra Vålerenga Para Ishockey, var raskest i sinn rullestol i herreklassen på 31,25.

06 Oslo Maraton2019 026.JPG

Barnas ”Moroton” gikk som en lek på Kontraskjæret.

07 Oslo Maraton2019 027.JPG

Blant de mest populære langs gatene i Oslo lørdag, var betjeningen på drikkestasjonene. Her på Akershuskaia.

08 Oslo Maraton2019 028.JPG

Hørt om mannen som løp fra sin egen skygge i Oslo lørdag? Thomas Asgautsen likte bildet da han fikk se det!

09 Oslo Maraton2019.JPG

Litt betuttet, men i gode hender etter en uheldig avslutning på løpsdagen i Oslo.

10 Oslo Maraton2019.JPG

Ikke alle hadde unødvendig med klær på seg! Denne kreasjonen ble sist sett i TV2’s ”Skal vi danse” med Frank Løke som innehaver av drakten.

11 Oslo Maraton2019.JPG

Solid og ungdommelig heiagjeng fra barneværelset møtte (mamma) Anniken Borgen da hun rundet ved Sørkedalsveien og startet turen ned Skøyenveien på sin halvmaraton.