jakob2020.jpg
Jakob Ingebrigtsen. Foto: Knut Skeie Solberg.

Gull til Jakob, sølv til Karoline og lagsølv i U20

Jakob Ingebrigtsen tok sitt fjerde strake EM-gull i U20-klassen og var i høyeste grad delaktig i sølvmedaljen i lagkonkurransen. I kvinnenes seniorklasse ble det sølv til Karoline Bjerkeli Grøvdal etter fire strake bronsemedaljer. Norsk Friidrett fortsetter å levere langt inn i adventstiden, og endte opp som fjerde beste nasjon i medaljeoversikten i årets terreng-EM. Vi oppsummerer.

Resultater EM terrengløp

Norge endte mesterskapet i Lisboa med en gullmedalje og to sølvmedaljer. Med dette ble vi delt fjerde beste nasjon på medaljetabellen, etter å ha vært nærmest sensasjonelt beste nasjon i 2018. På plasseringstabellen ble Norge nummer åtte og befestet da sin posisjon som en av Europas ypperste terrengnasjoner, imponerende i mesterskapet som hadde utøvere fra 40 ulike nasjoner påmeldt.

Jakob helt suveren

Jakob Ingebrigtsen tok et suverent gull i U20-klassen. Han valgte å sette fart halvveis og tok tilslutt et overlegent gull. Sandnes-karen løp på 18:20 og vant da 38 sekunder foran sølvvinner Ayetullah Aslanhan fra Tyrkia og 41 sekunder foran bronsevinner Efrem Gidey fra Irland. Vinnermarginen er den desidert største i U20-klassen i mesterskapet noensinne. Den tidligere rekorden var på 15 sekunder.

- Han er et unikum [NRK].

– Det var en kul løype og mye bra publikum. Det var kult å løpe et progressivt løp der jeg økte farten gradvis. Det skal løpes før man tar et gull og jeg merket tidlig hvem som hadde mer krefter igjen og hvem som pustet tungt i bakkene. Jeg følte jeg hadde mer å kjøre med og da var det gøy å øke farten gradvis, sa Jakob til NRK like etter løpet.

solvguttene.jpg

Det norske sølvlaget i U20. Fra venstre Magnus Tuv Myhre, Ibrahim Buras, Håkon Stavik, Jonatan Vedvik og Jkaob Ingebrigtsen. Foto: Knut Skeie Solberg.

Håkon Stavik fra Ålesund hadde en strålende avslutning på sitt løp og sikret en sterk åttendeplass etter å ha plukket plasser hele løpet. Ibrahim Buras fra Lillehammer imponerte også på slutten og ble nummer 29. Det sørget for at det norske laget tok en meget solid sølvmedalje i lagkonkurransen med plassiffer 38 og laget var da ett plassiffer foran bronsevinner Irland og det fjerde laget Portugal. Storbritannia tok forøvrig et suverent gull i lagkonkurransen. De to øvrige norske karene var Magnus Tuv Myhre fra Brandbu og Jonatan Vedvik fra Tønsberg og de leverte også solid med 40. og 47.plass. Både Buras og Tuv Myhre debuterte i EM, mens Stavik og Vedvik leverte sine klart beste prestasjoner i EM i terrengløp noensinne.

Jacob Ingebrigtssen_9496(1).jpg

Gull nummer fire - på rad. Historisk. Foto: Decabild.

Jakob sitt gull er utrolig nok hans fjerde strake i U20-klassen, noe som er en rekke som er nærmest uslåelig. Han er bare andre utøver med fire strake individuelle gull i samme klasse, ukrainske Serhiy Lebid tok fem strake i seniorklassen 2001-2005. Totalt har Jakob nå ni individuelle EM-gull, der seks av de er U20-klassen, som han nå aldri mer skal løpe i. Det norske lagsølvet var en plass ned fra fjorårets historiske gull, men det var uansett meget sterkt å ta en sølvmedalje, noe det norske U20-laget også gjorde i 2008.

gulljakterr19.jpg

Fire gull på rad. Jakob Ingebrigtsen og i bakgrunnen EA-president Svein Arne Hansen. Foto: Knut Skeie Solberg.

Jakob la seg til litt bak i feltet fra start av, noe også resten av nordmennene gjorde med flere av de ganske langt bak etter noen hundre meter. Etter et par minutters løping lå Jakob og Stavik helt i fremre del av feltet, mens minuttet etterpå var storfavoritten i tet. Da en runde, 1625 meter, var løpt lå Jakob som nummer fire, Stavik nummer 24, Vedvik nummer 57, Magnus Tuv Myhre 63 og Ibrahim Buras 73. Norge lå som nummer ni i lagkonkurransen.

stavik19.jpg

Håkon Stavik. Foto: Decabild.

Jakob viste seg igjen helt fremme i front og økte farten litt etter et par kilometer, noe som gjorde at feltet trakk seg godt ut. Etter to runder hadde det skilt seg ut en tetgruppe på få løpere og de norske utøverne hadde avansert slik at de lå som nummer 5 i lagkonkurransen. Jakob økte farten like etter halvveis og dro da fra resten av feltet. Da en runde gjenstod hadde Jakob en luke på fire sekunder til forfølgerne og det ble en parademarsj inn til gullet. Stavik fortsatte å avansere og lå som nummer 12, mens det norske laget lå på bronseplass der det var meget jevnt om plassene bak Storbritannia.

Ett steg opp

Karoline Bjerkeli Grøvdal tok sølv da hun løp på 27:07. Med det var hun 15 sekunder bak gullvinner Yasemin Can fra Tyrkia, som tok sitt fjerde strake gull. Det ble to nordiske løpere på pallen da svenske Samrawit Mengsteab spurtet inn til bronsemedalje 36 sekunder bak Bjerkeli Grøvdal. Ved at Can forsvarte fjorårets gull ble det tittelforsvar i fem av seks individuelle klasser i mesterskapet, bare Filip Ingebrigtsen var den eneste som ikke klarte å forsvare sitt gull fra Tilburg.

karrosolv.jpg

Karoline Bjerkeli Grøvdal. Foto: Knut Skeie Solberg.

Bjerkeli Grøvdal har tatt bronsemedalje i de fire siste utgavene av EM i terrengløp og tok nå sin første sølvmedalje. Etter seks bronsemedaljer i EM på seniornivå, hun har også to på bane, ble det nå hennes første medalje av en annen valør. I U20-klassen har Bjerkeli Grøvdal gull både på bane og i terrenget, hun er med andre ord en virkelig medaljegrossist i europamesterskap. Kvinnen fra Isfjorden har totalt syv individuelle medaljer i EM i terrengløp, som er mest av alle kvinner i mesterskapets historie.

Endelig sølv til Grøvdal [NRK].

Hennes klubbvenninne fra Tjalve Maria Sagnes Wågan gjorde et meget sterkt løp og ble tilslutt nummer 18 i sin EM-debut. Hun løp i mål på tiden 28:54 og presterte en god del bedre enn hva man kunne forvente. Bare Bjerkeli Grøvdal og Gunhild Halle Haugen har løpt bedre av norske kvinner i denne klassen noensinne i EM i terrengløp.

Karoline Bjerkeli Grøvdal_9522.jpg

Karoline Bjerkeli Grøvdal. Foto: Decabild.

Bjerkeli Grøvdal tok kommandoen fra start av og satte fart. Det ble luker nedover og hun fikk bare med seg favoritt Yasemin Can og tyske Elena Burkard. Can tok etterhvert over teten og hun og Bjerkeli Grøvdal hadde fått en god luke ned til de øvrige løperne etter at Burkard måtte slippe. Maria Sagnes Wågan la seg greit til fra start av omtrent midt i feltet. Da seks minutters løping var unnagjort måtte Isfjordens store datter gi en liten luke til Can.

Luken opp til Can økte sakte, men sikkert for Bjerkeli Grøvdal og ved passering 3625 meter var det syv sekunder mellom den regjerende gull- og bronsevinneren. Ned til forfølgergruppen hadde Bjerkeli Grøvdal hele 25 sekunder, mens Sagnes Wågan lå som nummer 27 og la opp til et meget solid løp. En runde senere var Bjerkeli Grøvdal 13 sekunder bak Can, mens gruppen som kjempet om bronse nå var 32 sekunder bak vår suverent beste kvinnelige langdistanseløper, mens Sagnes Wågan hadde avansert fem plasser.

På nest siste runde hadde Bjerkeli Grøvdal plukket inn et par sekunder på lederen, men måtte virkelig ha noe ekstra på lager om hun skulle kunne løp inn til sitt første EM-gull på seniornivå. Sølvmedaljen så sikret ut da det var 39 sekunder ned til duoen Fionnuala McCormack fra Irland og Samrawit Mengsteab fra Sverige, som kjempet om bronsemedaljen. Sagnes Wågan lå fortsatt som nummer 22 og lå an til å få en meget sterk plassering.

Bjerkeli Grøvdal klarte ikke å tette luken til Can på den siste runden, men hun leverte absolutt et solid løp og skal være fornøyd med sølvmedalje etter en banesesong som ikke ble helt som hun håpet på. Sagnes Wågan hadde en solid avslutning på løpet og plukket plasseringer også på den siste runden.

MARIA SAGNES WÅGAN_9537_1.jpg

Maria Sagnes Wågan. Foto: Decabild.

Dessverre måtte Sigrid Jervell Våg fra BUL trekke seg tidligere denne uken grunnet tretthetsbrudd i leggen. Hvis hun hadde stilt og vært i god form burde hun kunne kjempe omtrent likt med Sagnes Wågan og det kunne holdt til en meget fin lagplassering for Norge. Det får være målet neste år.

Lagkonkurransen ble vunnet av Storbritannia foran Irland og Portugal. Dermed ble Storbritannia klart beste nasjon i mesterskapet med hele fem gull- og en bronsemedalje.

Bra av Filip og Tønseth imponerte

Filip Ingebrigtsen løp et habilt løp i seniorklassen. Sandnes-karen var regjerende mester og fikk det for tøft med å forsvare sitt gull i løpet der det ble satt fart tidlig og han egentlig aldri var med i kamp om medalje. Filip ble tilslutt nummer elleve, som faktisk er tangering av den nest beste plasseringen av en nordmann i herrenes seniorklasse i EM i terrengløp noensinne. Tilslutt var det 58 sekunder opp til gullet.

– Det kostet litt mer enn jeg hadde håpet de første par rundene og da ble fokuset å disponere så godt som mulig, for jeg følte at jeg aldri kom a jour med teten. Jeg måtte fokusere på en god plassering og er greit fornøyd. Jeg var ikke like pigg som i fjor og da ble det som dette, sa Filip til NRK.

Det gledelige var at Filip ikke kjente noe til mageproblemene han har slitt med på lengre løp denne sesongen.

Filip Ingebrigtsen_9528.jpg

Filip Ingebrigtsen. Foto: Decabild.

Mosviks Didrik Tønseth gjorde sin debut for Norge i friidrett og gjorde et overbevisende løp. Han hang lenge med i gruppen til Filip, men fikk det litt tungt mot slutten og tapte noen plasseringer. Han ble nummer 25 i mål, 1:26 bak vinneren. Dette er en meget sterk prestasjon og bare fire norske løpere, Filip og Henrik Ingebrigtsen, Sondre Nordstad Moen og Urige Buta, har løpt inn til bedre plasseringer av nordmenn i denne klassen noensinne. Med litt mer erfaring og trening inn mot et slikt mesterskap kunne han nok kjempet om en topp 10-plassering.

didrikt.jpg

Didirik Tønseth. Foto: Knut Skeie Solberg.

– Jeg ble for ivrig i starten og trodde jeg var bedre enn det jeg var. Det ble en liten smell halvveis og jeg hadde ikke sjanse til å øke farten. Det er dårlig disponert og jeg er skuffet da jeg ikke får ut det jeg føler at jeg er god for, sa Didrik til NRK like etter løpet.

– Hadde jeg vært Didrik hadde jeg valgt noe litt lettere og mer behagelig som idrett nummer to enn løping. Han bør ikke være misfornøyd med 25. plass, og jeg er imponerte over Didrik, men jeg forstår han er litt misfornøyd hvis han disponerte litt feil, skjøt Filip inn.

De to øvrige løperne på det norske laget var Ådne Andersen fra Dimna og Per Svela fra Gular. De lå lenge samlet rundt plassering nummer 50 og Andersen var sterkest på slutten da han ble nummer 47, mens Svela ble nummer 57. Det norske laget tok en hederlig åttendeplass med plassiffer 84. Storbritannia vant med plassiffer 36, to siffer bedre enn Belgia, mens Spania ble bronsevinnere.

Det ble svensk gull til Robel Fsiha, som løp inn til tiden 29:58 og vant hele elleve sekunder ned til 2016-vinner Aras Kaya fra Tyrkia. Fsiha tok da det første gullet til Sverige i herrenes seniorklasse i EM i terrengløp noensinne. Yemaneberhan Crippa fra Italia, som ble nummer åtte på 10 000 meter under VM i Doha og har gull både i U23- og U20-klassen tidligere, tok bronsemedaljen 22 sekunder bak Fsiha.

Europarekordholderen på maraton Julien Wanders satte fart med en gang startskuddet gikk og Filip la seg rundt nummer 12, Per Svela og Ådne Andersen la seg samlet lengre bak, mens Didrik Tønseth jobbet seg litt oppover de første minuttene og lå som nummer 35 etter drøyt 600 meters løping. Da seks runder gjenstod ble det småluker fra tetgruppen og nedover, både Filip og Tønseth lå bak et par av disse lukene. Filip tok etterhvert teten i en av forfølgergruppene og prøvde å tette sekundene opp til tet.

Wanders fortsatte å holde farten oppe og fikk hjelp av blant annet Aras Kaya. Ved passering 2625 meter lå Filip som nummer 12 fem sekunder bak teten, Tønseth lå som nummer 16, mens Andersen og Svela var nummer 45 og 49. Norge lå som nummer syv i lagkonkurransen. Flere som lå i gruppen til Filip og Tønseth kom seg opp til teten, men den regjerende mesteren klarte ikke helt å følge disse og hadde fortsatt en luke opp til teten, der Yemaneberhan Crippa også var oppe og viste seg frem.

Ved passering 4125 meter lå Filip som nummer 13 seks sekunder bak leder Kaya, Tønseth var fire plasser og ett sekund bak Filip. Andersen var nummer 47 og Svela nummer 51, som gjorde at Norge lå som nummer syv i lagkonkurransen. Luken økte ytterligere opp til medaljegruppen for Filip og Tønseth og medaljehåpet begynte å svinne hen. Etter 5625 meter hadde luken opp til tet økt til 15 sekunder og det norske laget lå på en sjetteplass.

Fremme i tet var det Kaya som dro og han hadde bare med seg Robel Fsiha og delvis Crippa. Runden etter lå Filip fortsatt som nummer 12, nå halvminuttet bak tet og det var klart at det ikke ble medalje. Tønseth hadde sluppet noen sekunder til den regjerende mesteren, men lå fortsatt på en meget sterk 15.plass. Andersen hadde falt til 52.plass, mens Svela nå var nummer 56 og det gjorde at Norge nå var nummer syv i lagkonkurransen.

Gullet ble en duell mellom Kaya og Fsiha, sistnevnte fikk svensk statsborgerskap for akkurat ett år siden og ble beste europeer i VM i terrengløp i Århus tidligere i år da han ble nummer 17. Både Filip og Tønseth hadde falt noen plasseringer på neste runde og det handlet nå om å bli topp 15–20 for begge to. På sisterunden satte Fsiha inn et rykk og fikk da en fin luke ned til Kaya, som gjorde at han etterhvert kunne løpe inn til et ganske suverent gull. Filip hadde en god avslutning, mens Tønseth tapte noen plasseringer til på sisterunden.

Narve løp seg opp

Tre norske utøvere stilte til start i U23-klassen for menn og Narve Gilje Nordås fra Sandnes var den som plasserte seg høyest oppe på resultatlisten med en fin 19. plass. En av årets store kometer løp et progressivt og bare løp der han stadig plukket løpere og han endte 58 sekunder bak gullet i sin debut i mesterskapet.

Emil Danielsson_5528.jpg

Narve Gilje Nordås. Foto: Decabild.

Runars Simen Halle Haugen fikk et litt tyngre underveis i løpet og ble nummer 32. Det er uansett gledelig å se Halle Haugen tilbake i god konkurranserytme og med en vinter uten skader blir det nok gode tider på tartanen i 2020. Den siste norske løperen var Askims Fredrik Sandvik og han ble nummer 78. Det norske laget plasserte seg som nummer 12, mens medaljevinnerne i lagkonkurransen ble Frankrike, Italia og Tyskland. Frankrike tok sitt tredje strake laggull i klassen, mens Tyskland tok sin første lagmedalje i denne klassen noensinne.

De norske karene plasserte seg bakre del av feltet etter et par minutters løping. Etter en runde lå Simen Halle Haugen som nummer 45, Narve Gilje Nordås som nummer 56 og Fredrik Sandvik som nummer 75. Elzan Bibic satte fart i teten og fikk med seg de to siste års vinner Jimmy Gressier. Halle Haugen hadde avansert til en 28.plass etter 2125 meter og var 13 sekunder bak lederen. Gilje Nordås var fem sekunder og 13 plasser bak Halle Haugen. Halvannen kilometer senere hadde Nordås avansert forbi Halle Haugen og det norske laget lå som nummer 12.

Tetgruppen bestod av Bibic, Gressier og spanske Abdessamad Oukhelfen. Like før passering en runde igjen dro Gressier til i en utforbakke og da måtte de to øvrige slippe. Franskmannen hadde full kontroll på gullet og ble historisk som første med tre individuelle gull i U23-klassen, i tillegg har han tre strake laggull, altså seks av seks mulige EM-gull i U23-klassen i EM i terrengløp. Gressier elsker EM-gull i U23-klassen da han også vant 5000 meter og 10 000 meter på bane i sommer. Bibic tok sølvet, mens Oukhelfen ble bronsevinner.

Orienteringsfenomenet Kasper Fosser fra Heming var forøvrig tatt ut til mesterskapet etter fine prestasjoner i NM og nordisk i høst, men måtte dessverre trekke seg grunnet et tretthetsbrudd.

Referat fra øvrige klasser.