ForanNM3.jpg
Fest setebeltene: Fredag starter Hovedmesterskapet 2016, også kalt NM!

”NM blir også en OL-test”

Påtroppende sportssjef Håvard Tjørhom skal ikke til Askøy og helgens NM. Men han har begynt å danne seg et bilde av situasjonen i Norsk Friidrett og liker det han har sett og hørt!

Påtroppende toppidrettssjef, Håvard Tjørhom, gleder seg til NM, selv om han ikke skal være tilstede på Askøy til helgen.

Mens Askøy gikk inn i den siste forberedelsesfasen, startet Håvard Tjørhom også sin siste forberedelsesfase, nemlig først å avvikle planlagt ferie på gamle alpine trakter i Nord-Italia, deretter å overta ansvaret etter Ronny Nilsen for å bringe Norsk Friidrett stadig høyere!

- Nei, det blir ikke NM på meg, for denne ferien var planlagt lenge før jeg skrev kontrakten med Norges Friidrettsforbund. Derimot var jeg med under EM i Amsterdam og det har selvsagt begynt å danne seg et visst inntrykk. Det var bra å komme med til EM og treffe trenere og utøvere. Vi hadde en stor tropp, men jeg fikk snakket med mange. Noen av dem kanskje mer enn med andre, sier Tjørhom til friidrett.no.

Tar tid å bygge

Han har også fått med seg de gode resultatene gjennom sommeren, nå senest fra junior-VM i Polen:

- Ja, jeg fulgte med via nettet og det var utrolig spennende, det som ble prestert der. Vi opplever mange gode resultater denne sommeren!

- Vi har en godt voksende underskog i Norsk Friidrett?

- Ja, og det blir en viktig del av jobben min å kunne forvalte den videre sammen med trenerne og bringe utøverne videre oppover mot seniornivå. Det tar tid å etablere seg på et slikt høyt nivå, sier Håvard, klok av erfaringene han høstet gjennom årene som sjef for alpinistene våre.

- Hva forventer du deg av NM på Askøy?

- Jeg tror de beste vil bruke mesterskapet til en OL-test, og mange bruker nok NM inn mot nettopp OL. Jeg forventer bra resultater i denne siste konkurransen for OL, og samtidig blir NM en spennende møteplass med gode resultater for alle de andre, som ikke skal til Rio.

Starter med UM i Sandnes

Håvard Tjørhom tiltrer formelt jobben i Norges Friidrettsforbund den 1. september.

- Og ja, det stemmer at det passer bra med UM i Sandnes på min første arbeidshelg. Jeg har allerede vært i kontakt med miljøet der i byen, ikke minst er jeg glad for at jeg kom tidlig i kontakt med ”Team Ingebrigtsen”.

... og  med London

- Bebuder du noen ”palassrevolusjon” når du tiltrer?

- Jeg tror at de resultatene som nå oppnås viser at det gjøres mye bra i Norsk Friidrett, og mye av arbeidet foregår ute i klubbene. Slik jeg ser det, blir det om å gjøre å bringe våre utøvere opp mot et høyest mulig internasjonalt nivå, og det ser seg selv at for å komme det, må det gjøres ”saker og ting”. Det er ikke sikkert at det blir gjort spesielt store forandringer, men jeg har jo gjort meg visse tanker ut fra det jeg erfarte under EM. Vi har masse god kompetanse på trenersiden og det er her jeg skal komme med mine innspill.

- VM neste år?

- Ja, London blir et viktig mesterskap og selv om jeg ikke har lagt noen konkrete planer, akter jeg å dra tidlig over for å møte arrangøren. Dernest får vi se om det kan bli aktuelt å legge en treningssamling også til London, sier Håvard Tjørhom.

Mens Isabelle Pedersen ble tildelt Kongepokalen under mesterskapet i Haugesund, var Karsten Warholm allerde på vei til ferie og fikk sin pokal under junior-NM i Byrkjelo.

Alle (nesten) stiller på Askøy

I utgangspunktet stiller hele OL-troppen på Askøy i helgens NM inkludert fjorårets to kongepokalvinnere, Isabelle Pedersen og Karsten Warholm. Og det blir garantert gode, tette og tøffe dueller i en rekke av øvelsene. Som for eksempel damenes 800 meter eller tre bla’ Ingebrigtsen på herrenes 1500 meter. Det blir også anledning til å hylle vår ferske gulljente fra junior-VM, Beatrice Nedberge Llano.

En som ikke stiller opp i mesterskapet, er fjorårets beste på 200 meter, Even Meinseth:

”Evens skade var verre enn først antatt. MR-undersøkelsen viste begynnende tretthetsbrudd i bekkenet”, sier pappa Frank Otto til Agderposten. ”Han har derfor nettopp begynt opptreingen til neste sesong med styrkeøvelser for det skadeutsatte stedet, og han starter med lett løping om to-tre uker.

- Even kommer ikke til å delta på stevner i år, men han er veldig klar på å komme sterkt tilbake neste år, sier pappa Meinseth til avisen.

Viktige linker

Slik gikk det i Haugesund ifjor:

https://www.friidrett.no/globalassets/aktivitet/statistikk/norske-mesterskap/nm2015.pdf

Link til elektronisk NM-program:

http://nmfriidrett2016.no/publikum/programbladet/

Link til NMs hjemmeside:

http://nmfriidrett2016.no/