eminne19-2cc.jpg
Martin Roe. Foto: Eirik Førde

Martin Roe nummer fire i Italia

Martin Roe ble nummer fire i tikampen under Multistars i Italia i helgen med 7917 poeng. Forholdene var ikke helt topp og når Roe sin form heller ikke var super ble det litt bak norsk rekord. Men alt i alt en fin gjennomkjøring.

Multistars:
Martin Roe fra Fri endte på en fjerdeplass i tikamp under Multistars i italienske Lana med 7917 poeng. Resultatet er hans sjette beste noensinne, men litt bak målet om å komme seg over 8000 poeng. Banen er rapportert å være treig og søndag var det ikke forhold til de helt store prestasjonene med kaldt vær og regn.
Fire av utøverne hadde bedre pers enn Roe sine 8228 poeng, som han klarte under Multistars i fjor, men bare en utøver kom seg over 8000 poeng i år og det var tsjekkiske Jan Dolezal med 8117 poeng. Roe fikk forøvrig bestemannspremie for 7.44 i lengde, delt med vinneren på 110 meter hekk Yuma Maruyama.

- Det var en ekstremt kald dag i dag. Jeg hadde en veldig tung kropp med lite overskudd, sa Roe etter konkurransen.

- Det var alt i alt greit å gjennomføre, men jeg føler selv det er den tyngste tikampen jeg har gått. Det var vanskelig å holde fokus. Nå skal jeg få overskudd og mer power til Götzis, sa Roe som skulle bruke konkurransen som gjennomkjøring.

Andre dag av tikampen ble åpnet med 110 meter hekk, en av Roe sine svakeste øvelser. Han løp på 15.29 (-0.3), hans femte beste løp på distansen noensinne, men litt bak persen på 15.15 fra VM i London i 2017 og Multistars i fjor. Småbarnsfaren hadde falt til en sjetteplass etter øvelsen, men med gode muligheter til å klatre utover dagen.

- Det var et greit hekkeløp, men det ble litt tungt på slutten.

I diskos ble det nok en øvelsesseier til Roe, hans tredje i løpet av konkurransen, da han kastet 47.26, snaue to meter bak persen på 49.19. Han gikk opp til en fjerdeplass sammenlagt og var 181 poeng bak det han hadde da han satte sin norske rekord i tikamp i fjor.

- Diskos var veldig bra, så det tar jeg med meg videre.

Roe har imponert i stav i vinter og det var håp om at utendørspersen på 4.80 kunne bli forbedret, det ble den dessverre ikke da han endte på 4.65 etter å ha hatt tre riv på 4.75. Roe lå fortsatt på en fjerdeplass med 6507 poeng og hadde fortsatt gode muligheter til en pallplass.

- Stav var litt det samme som de andre øvelsene. Formen er egentlig veldig bra, men beina løper ikke i tilløpet og jeg hadde null overskudd til å gjøre det bra, var den brutale dommen fra Roe.

Spyd er en sterk øvelse for Roe, men grunnet en trøblete skulder har han ikke fått trent kast den siste tiden. Det bar øvelsen preg av med kastserien: 57.30, 59.98 og 57.66, et stykke bak 66.64 som han kastet under Multistars i fjor. Roe sikret uansett nok poeng til å avansere til en andreplass sammenlagt, men han måtte senke persen på 1500 meter til under 4:30 for å klare over 8000 poeng. På 1500 meter løp syvendemannen fra årets EM innendørs inn til 4:41.36.

Om de to avsluttende øvelsene synes Roe det var fint at skulderen overlevde spydkonkurransen og at 1500 meter var bra i to runder, før kroppen sa takk for seg.

Neste tikamp for mannen fra Trengereid blir Hypo-Meeting i østerrikske Götzis siste helgen i mai og med fintuning av formen er nok et resultat opp mot pers og norsk rekord mulig.

Multistars ble forøvrig arrangert for 32.gang og er blant de mest kjente mangekampstevnene. Det er en del av IAAF Combined Events Challenge, sammen med fire andre mangekapstevner, i tillegg kommer Pan American, European Cup, det amerikanske mesterskapet og VM. Roe ble nummer tre i fjor i Combined Events Challenge, der poengsummen totalt i de tre beste stevnene man er med i er tellende. Topp åtte får pengepremier der totalvinneren får 30 000 dollar.

Oppsummering av dag en

Martin Roe har gjort en fin første dag av tikampen under Multistars i Lana i Italia. Fri-utøveren har rasket med seg 4073 poeng og ligger på en fjerdeplass. Roe bruker konkurransen som en gjennomkjøring for å komme i gang med sesongen og fjorårets sjettemann i EM i Berlin vant Multistars i fjor da han satte norsk rekord med 8228 poeng og han ligger 144 poeng bak dette skjemaet. Roe ligger med andre ord an til å prestere godt over 8000 poeng.

- Det var en grei første dag, men jeg føler ikke overskuddet er der etter sykdommen for bare to uker siden. Jeg har hatt masse hard trening etter det, sa Roe til Friidrett1 lørdag kveld.

- Jeg satser på en god andre dag og over 8000 poeng. Så satser jeg på å være 100 prosent frisk igjen til Götzis. Det er bare å kline til på hekk i ni grader og regn i morgen tidlig, sa Roe om morgendagen, forholdene bør han være godt vant med.

Roe åpnet med 11.03 (-0.9) på 100 meter, litt bak persen på 10.79 og 10.82, som han hadde under Multistars i fjor. Ni av utøverne som deltok har pers under 11 sekunder, noe ingen klarte nå, og det tyder på at banen i den sydtirolske byen ikke er rask. Stevnet har forøvrig blitt arrangert i Firenze i mange år, men flyttet til Lana før årets utgave.

- Det var merkelig at det var så dårlige tider, følte selv det gikk fort.

Roe tok forøvrig ledelsen etter første øvelse. I lengde leverte Roe en jevn serie med 7.39 (-0.3), 7.44 (-0.4) og 7.33 (1.2). Også her var han litt bak sin pers utendørs på 7.61 og resultatet fra i fjor på 7.53. Han vant øvelsen og styrket sin ledelse.

Neste øvelse ut i tikamp er kule og der noterte Roe 14.66 som sitt beste resultat, en snau meter bak pers, men det holdt til fortsatt ledelse.

- Kule var litt som forventet, etter skulderproblemer siden Glasgow har jeg ikke fått trent noe kast eller den styrketreningen jeg burde hatt.

I høyde endte Roe på 1.92, identisk med resultatet fra Multistars i fjor, men han hadde tre gode forsøk på 1.95 i følge mor og trener Ingunn Gatland Jacobsen. Roe hadde falt til en tredjeplass sammenlagt før femte, og siste øvelse på dag en, 400 meter. Der løp Roe over målstreken på 50.33. Resultater.