adobe-spark-post (96).png
Lene Retzius. Foto: Bildbyrån

Norsk rekord av Lene Retzius og tredjeplass for Norge

Siste dag av European Team Championships fikk en forrykende start for Norge da Lene Retzius herjet i Sandneshallen og forbedret den norske rekorden i stav. De norske utøverne leverte fint med totalt fire seire på søndag og Norge ble nummer tre totalt i lag-EM. Se også hva ellers som har skjedd denne helga.

Norge tok totalt 269 poeng. Portugal tok en ganske klar seier med 302 poeng, mens Hviterussland ble nummer to med 281 poeng. Alt i alt leverte Norge et godt mesterskap og opprykk var knalltøft med tanke på at bare ett land rykket opp grunnet omlegging av lag-EM fra neste utgave i 2021.

Totalt hadde Norge ni seire i mesterskapet, dessverre er nivået litt for ujevnt og man har noen for svake øvelser til at man kan være blant Europas åtte beste friidrettsnasjoner.

Forhåndsomtale
Nettsiden til stevnet
Norges sin tropp
Tidsskjema og resultater
Stream

Seier med fall

Tom Erling Kårbø vant 3000 meter hinder med fall på tiden 8:52.00 og tok Norge sin første seier for dagen. Dette var tredje opptreden til Kårbø i lag-EM og det er den første seieren til Norge på hinder i Europacupen siden Karoline Bjerkeli Grøvdal vant i Banska Bystrica i 2006, på herresiden må vi tilbake til Jim Svenøy sin seier i Vaasa i 2001 for å vinne sist en nordmann vant.

tom.jpg

Tom Erling Kårbø. Foto: Bildbyrån.

- Det er litt vondt i kneet, for jeg dunket det rett i hinderet. Jeg tror jeg kommer til å være sår et par dager, men tror ikke jeg ødela noe. Jeg trodde jeg skulle treffe med andre foten og måtte ombestemme meg i siste liten, dermed ble det bom, forklarte Kårbø fallet til NRK.

- Jeg følte meg veldig bra og det at jeg kan vinne med fall lover veldig bra, sa Kårbø, som har løpt på 8:29.70 i år og vært nære persen på 8:29.41 og VM-kravet på 8:29.00. Han får et nytt forsøk til å løpe under 8:29 i Gøteborg på fredag.

André Pereira fra Portugal tok på seg drajobben og det ble en liten luke fra Pereira og Clement Deflandre fra Belgia ned til Kårbø. Stord-løperen tettet denne luken elegant og første 1000 meter ble passert på 3:01. Farten økte litt på den andre kilometeren og 2000 meter ble passert på 6:00, med Kårbø i tredjeposisjon. Da to runder gjenstod tok Kårbø teten og økte farten, slik at feltet strakk ut. Han passerte hinderne på en vakker måte og hadde en god luke til resten av løperne da det ringte for en runde igjen. Passeringen av første hinder på siste runde var ikke like vakker og Kårbø falt. Han kom seg raskt opp igjen og holdt luken til resten av feltet. Han hadde full kontroll på seieren og vant med drøyt halvannet sekund.

Spenning i diskos

Ola Stunes Isene var favoritt i diskos ettersom han hadde beste årsbeste. Sturla-kasteren, som er nummer fire i Europa i år med persen på 67.78, leverte sterkt allerede i første omgang med 64.22. Han tok da ledelsen med nærmere to meter. Det ble ugyldig og så 60.11 i de to neste omgangene og Stunes Isene lå fortsatt i tet.

ola.jpg

Ola Stunes Isene. Foto: Bildbyrån.

Philip Milanov fra Belgia hadde kommet seg opp til andreplass før siste omgang med 63.22. Der kastet Milanov årsbeste 64.73 og tok over ledelsen. Stunes Isene hadde presset på seg i konkurransens siste kast. Han leverte et fint kast som målte 64.80 og dermed vant fjorårets EM-finalist med knapp margin i sin debut i lag-EM. Sist en norsk mann vant diskos i Europacupen var Svein Inge Valvik i Bergen i 1996, mens Grete Etholm vant i Reykjavik i 2004.

- Det var helt fantastisk og jeg fikk kjempemotivasjon å se Tom Erling vinne med fall. Jeg ble nesten litt for motivert av det og gikk inn i ringen i tredje omgang med gåsehud. Det å klare å prestere når man har presset på seg er noe jeg tar med meg videre og den beste måten å vinne på er slik jeg gjorde nå, sa Stunes Isene til NRK.

Sondre Guttormsen var favoritt i stav og han innfridde så absolutt. Vidar-karen, som ble nummer fire under U23-EM for en måned siden og har forbedret den norske rekorden til 5.80 i sommer, kom seg over 5.51 og vant Norge sin første seier i stav i Europacupen siden Benjamin Jensen i 2005.

Guttormsen var utøveren som gikk sist inn i konkurransen. Han valgte å åpne på 5.36 og da var seks mann ute av konkurransen. Guttormsen kom seg greit over 5.36 i sitt første hopp i Sandneshallen. Guttormsen stod over 5.41 og 5.46, på den førstnevnte høyden rev Rutger Koppelaar fra Nederland, som har perset til 5.71 i år, seg ut.

Da Guttormsen skulle gjøre sitt neste hopp, på 5.51, lå han som nummer tre og det var bare han og belgiske Ben Broeders igjen i konkurransen. Guttormsen kom seg over i første forsøk, mens Broeders stod over. Sistnevnte valgte å hoppe på 5.56 og da han rev i alle sine tre forsøk var seieren sikret for Vidar-hopperen. Guttormsen valgte å prøve seg på 5.61, men der ble det tre riv.

staff.jpg

Sara Dorthea Jensen, Amalie Iuel, Line Kloster og Elisabeth Slettum. Foto: Bildbyrån.

Det norske laget på 4x400 meter for kvinner så sterkt ut med Sara Dorthea Jensen fra Kristiansand, Elisabeth Slettum fra Skjalg, Line Kloster fra Vidar og Amalie Iuel fra Tyrving på de fire etappene.

Jensen leverte en fin førsteetappe og ga pinnen til Slettum. Hun lå på fjerdeplass da utøverne gikk inn til listen og hun holdt denne plasseringen gjennom etappen. Kloster overtok pinnen og gikk opp på andreplass inn i siste sving. Det ble litt tyngre på oppløpet, men Iuel fikk pinnen på tredjeplass. Iuel plukket den lille luken frem til tet de første 200 meterne og ut på oppløpet lå hun som nummer tre. Den norske rekordholderen på langhekk var sterkest på oppløpet og løp inn til seier på 3:33.69. Norge vant da totalt og var snaue to sekunder bak den norske rekorden på 3:31.79 fra EM i 2016, der Jensen og Kloster var på laget. Sist Norge vant 4x400 meter i Europacupen var i 2008.

Flere topp 3-plasseringer

Stav for kvinner skulle egentlig blitt arrangert lørdag, men grunnet regnvær ble øvelsen flyttet til kl. 10:00 søndag og også flyttet inn i Sandneshallen, det samme ble herrenes stavkonkurranse.

Lene Retzius hoppet for Norge og gjorde unna sin første innendørskonkurranse for året ettersom hun ikke hadde noen sesong i vinter. Det var stor spredning i nivå og konkurransen åpnet på 2.61, mens Retzius gikk inn på 4.01, og da var allerede fire konkurrenter ute av konkurransen. BUL-hopperen kom seg over sin åpningshøyde i første forsøk og valgte deretter å stå over neste høyde 4.11. Da listen ble flyttet opp på 4.21 var seks utøvere fortsatt igjen i konkurransen og Retzius spratt greit over i første forsøk.

Listen ble så flyttet opp til 4.26, men der stod den norske rekordholderen over. På 4.31 skulle tre av de fem gjenværende i konkurransen i aksjon, en av disse var Retzius. Hun viste meget fin form og kom seg også over denne høyden i første forsøk, noe også de to øvrige som hoppet klarte. Retzius valgte å stå over 4.36, og da listen ble flyttet opp på 4.41 var det fire utøvere igjen i konkurransen ettersom belgiske Fanny Smets trakk seg etter å ha kommet over 4.36.

adobe-spark-post (97).png

Lene Retzius. Foto: Bildbyrån.

Retzius kom seg over 4.41 i første forsøk og dermed tangerte hun den norske innendørsrekorden til Cathrine Larsåsen fra 2012 og sørget for at hun hadde hoppet sin nest beste konkurranse noensinne. Retzius stod over 4.46 og hoppet deretter på 4.51, som er centimeteren over det hun hoppet da hun satte norsk rekord utendørs under Clean Air Games i fjor. Retzius viste helt fantastisk form søndag formiddag og spratt også over den høyden i første forsøk. Dermed var norsk rekord et faktum for kvinnen som hadde en årsbeste på 4.36 før ETCH, hun viste med andre ord en strålende evne til å prestere når det gjelder.

- Jeg er utrolig fornøyd med å heve rekorden med en centimeter. Det er fortsatt detaljer jeg kan forbedre, men det kan jeg ikke tenke så mye på i dag, sa Retzius til NRK etter å ha prestert den beste plasseringen av en kvinnelig stavhopper fra Norge i Europacupen siden Christine Kurth sin andreplass i Riga i 2001.

Killiana Heymans fra Nederland og favoritten Iryna Zhuk fra Hviterussland var de to øvrige som var igjen i konkurransen, men ettersom de stod over 4.51 var Retzius i tet. På 4.56, som er identisk med årets VM-krav, kom bare Zhuk seg over og dermed endte Retzius på en fin andreplass, mens den hviterussiske rekordholderen vant. Kvinnen som bor i Sveits sikret seg flere plusspoeng og åpnet dagen på en strålende måte for Norge.

henrik.jpg

Henrik Ingebrigtsen. Foto: Bildbyrån.

Henrik Ingebrigtsen ble nummer to på 3000 meter med 8:09.72 i sitt første løp i lag-EM siden 2014. Isaac Kimeli hadde kontroll på seieren og vant drøye halvsekundet foran Sandnes-karen.

- Jeg får noen positive og noen negative svar. Jeg er klar over at jeg har mye å gå på på fart og det får jeg kjenne i dag, at jeg ikke helt har toppfarten. Det er ikke så mye som skal til før jeg kunne gitt vinneren kamp. Jeg føler meg bra og at formen er bra, men jeg har ikke fått trent som jeg ville de siste dagene. Tidligere i uken var det liten sannsynlighet for at jeg skulle stille grunnet en hamstring, men den kjentes bra ut nå. Jeg skulle gjerne tatt seieren, men løpet var litt slik jeg håpet på, sa Henrik til NRK etter en runde rundt banen der han tok seg god tid til publikum.

Henrik la seg i andreposisjon fra start av og første 1000 meter ble passert på bedagelige 2:50. Han falt etterhvert et par plasser bak i feltet, men han var våken og avanserte litt da feltet klumpet seg sammen. Andre kilometer gikk på 2:47, det var da fortsatt ikke noe høyt tempo. Farten økte litt etter dette og Henrik var i tet da 600 meter gjenstod, skulder til skulder med Isaac Kimeli. Da det ringte for en runde igjen gikk Henrik opp i tet. Kimeli tok tilbake teten da 300 meter gjenstod. I siste sving fikk Kimeli førsteposisjonen og belgieren spurtet inn til seier, mens Henrik måtte jobbe for andreplassen.

tonje.jpg

Tonje Angelsen. Foto: Bildbyrån.

I høyde ble Tonje Angelsen nummer tre med 1.88. Tjalve-hopperen, som har en årsbeste på 1.91, sikret da ett plusspoeng sett opp mot årsbeste i sitt sjette lag-EM. Vinneren ble som ventet Karyna Taranda fra Hviterussland. Kvinnen som har hoppet 2.00 i år, vant med 1.92.

Trønderen åpnet sin konkurranse på 1.70 og kom seg greit over i første forsøk. Det samme klarte hun i 1.75, der hun såvidt var borti listen. Neste høyde var 1.79 og også der klarte hun høyden i første forsøk, nå med god klaring. På 1.82 måtte Angelsen ta to tilløp på første forsøk, der hun rev. I andre forsøk stemte det bedre og hun fløy greit over. På 1.85 var det en uhyre snill list og heldigvis ble den liggende, slik at EM-sølvvinneren fra 2012 kom seg over i første forsøk.

Neste høyde var 1.88 og der rev Angelsen i sine to første forsøk. Hun valgte deretter å flytte sitt siste forsøk opp på 1.90, men det ble riv også der.

To fjerdeplasser på korthekk

Vladimir Vukicevic fra Vidar gjorde jobben på 110 meter hekk i sin femte europacup. Han hadde femte beste årsbeste og ble nummer fire med 14.09 (-1.3), 23 hundredeler bak hans norske årsbeste. Vinneren ble Vitali Parakhonka fra Hviterussland med 13.73.

vladi.jpg

Vladimir Vukicevic. Foto: Bildbyrån. 

- Jeg samler egentlig ikke på fjerdeplasser, men dette var greit. Jeg begynte sesongen litt seint og føler jeg har mer å gå på. Formen nærmer seg sakte, men sikkert, sa Vukicevic til NRK.

bella3.jpg

Isabelle Pedersen. Foto: Bildbyrån.

Også på 100 meter hekk ble det fjerdeplass til Norge, da med Isabelle Pedersen. BUL-løperen leverte som forventet plasseringsmessig og etter en fin start løp hun inn til 13.45 (-1.1). Den tidligere U20- og U18-verdensmesteren sliter fortsatt litt som følge av to fall tidligere i sesongen, forhåpentligvis kommer formen etterhvert og i tide til VM i Doha. Hvis ikke blir det nok en meget revansjesugen bergenseren til OL-sesongen neste år.

Vinneren ble Nadine Visser fra Nederland med 12.98 og slo da regjerende europamester fra Elvira Herman fra Hviterussland med 17 hundredeler.

slettum2.jpg

Elisabeth Slettum. Foto: Bildbyrån.

Elisabeth Slettum gjorde et solid løp på 200 meter da hun sikret en fjerdeplass med 24.45 (-2.2). Slettum sikret noen plusspoeng sett opp mot årsbeste i det som var hennes åttende Europacup for Norge. Vinneren ble Lorene Dorcas Bazolo fra Portugal med 23.78 etter at favoritten Jamile Samuel fra Nederland ikke stilte til start.

- Jeg er veldig fornøyd med plasseringen. Løpet gikk egentlig veldig fint, det var kjempegøy å løpe her med så god stemning på tribunen, sa Skjalg-løperen.

hove2.jpg

Mathias Hove Johansen. Foto: Bildbyrån.

Mathias Hove Johansen var den eneste utøveren i finalen på 200 meter som hadde årsbeste og pers som ikke var under 21 sekunder. Skjalg-løperen kjempet knallhardt om syvendeplassen og klarte å slå Gediminas Truskauskas fra Litauen med noen tusendeler og ble nummer syv med 21.55 (-2.0). Vinneren Christopher Garia fra Nederland gjorde et solid løp da han vant på 20.85.

- Det er kjempegøy å få til å slå en mann. Dette er første gang jeg løper individuelt for Norge på seniornivå og dette er noe jeg håper jeg får gjøre i mange år fremover, sa rogalendingen like etter løpet.

Litt under pari på mellomdistanse

Markus Einan hadde fjerde beste årsbeste av deltakerne på 800 meter og burde sånn sett sikre godt med poeng for Norge. Ull/Kisa-løperen la seg i bakre del av feltet på førsterunden. Einan avanserte før passering 400 meter og måtte langt ut i siste sving. Det ble et tungt oppløp og han løp i mål på en syvendeplass med 1:50.99. Vinneren ble ungarske Balazs Vindics og han ble eneste som løp under 1:50 da han noterte 1:49.62.

einan.jpg

Markus Einan. Foto: Bildbyrån.

- Jeg gikk inn med innstilling om at jeg skulle gjøre mitt beste og det var det jeg gjorde, så jeg er fornøyd. Jeg var litt feig halvveis og fikk en litt dårlig posisjon ut på sisterunden. Det var utrolig deilig å være med på et lag, sa Einan til NRK.

- Jeg er utrolig takknemlig for at jeg fikk være med her i dag.

Karro15.jpg

Karoline Bjerkeli Grøvdal. Foto: Bildbyrån.

Karoline Bjerkeli Grøvdal la i vei på sin andre distanse for helgen da hun stilte på 1500 meter. Som på 3000 meter, der hun vant, gikk det meeeget rolig underveis og 400 meter ble passert på 1:27. Det fortsatte i bedagelig tempo også på andrerunden og 800 meter ble gjort unna på 2:55, med Bjerkeli Grøvdal liggende midt i feltet. Da klokken ringte ble farten satt opp og det ble mye dytting, som gjorde at Grøvdal lå nesten bakerst da 300 meter gjenstod. Feltet strakk ut og Tjalve-løperen ble liggende i bakre del av feltet. Det svarte ikke helt på slutten og hun løp i mål til en åttendeplass med 4:53.78. Daryia Barysevich fra Hviterussland vant på 4:50.60 og sørget for at Hviterussland fortsatte sin klatring mot teten.

- Det var et veldig merkelig løp og vanskelig å løpe. Jeg ble veldig sperret inne og kom rett og slett ikke ut før farten økte. Det var et rotete løp og jeg føler jeg egentlig ikke fikk startet. Det var et litt dårlig taktisk løp, sa Bjerkeli Grøvdal til NRK.

odal.jpg

Oda Utsi Onstad. Foto: Bildbyrån.

Oda Utsi Onstad åpnet med 6.16 (1.3) i lengde og lå på en delt femteplass etter første omgang. I andre omgang ble det ugyldig før hun økte til 6.18 (2.6) i tredje omgang. Kvinnen som representerer Norna-Salhus endte på en sjetteplass og hun får absolutt godkjent for sin opptreden i Sandnes. Hviterussland tok nok en seier, da til regjerende EM-sølvvinner innendørs Nastassia Mironchyk-Ivanova etter hopp på 6.76 (3.1).

Henrik Flåtnes, som gjorde sin andre trestegkonkurranse for året, åpnet med 15.23 (0.0), som absolutt var habilt med tanke på at han perset til 15.46 da han tok NM-gull forrige helg. I andre omgang ble det 14.16 (2.9) og finalisten fra årets U20-EM i lengde lå som nummer syv etter andre omgang. Det ble ugyldig i tredje omgang og Tønsberg-hopperen endte som nummer åtte, akkurat som forventet ut fra årsbeste at han hadde tre mann bak seg. Vinneren ble som ventet dobbelt VM-sølvvinner Pedro Pablo Pichardo fra Portugal med 16.98 (1.8).

maria.jpg

Maria Sagnes Wågan. Foto: Bildbyrån.

Maria Sagnes Wågan fra Tjalve ble nummer åtte på 5000 meter med 16:33.49, som er drøye fire sekunder bak hennes årsbeste. Dette må absolutt sies å være godkjent med tanke på et løp som gikk i rykk og napp, og der hun måtte løpe alene en del av løpet.

- Det var et tungt løp, men det hjalp at det var så mye publikum som heiet, sa Tjalve-løperen til NRK.

Wågan la seg i bakre del av feltet der første kilometer gikk på 3:20. Fionnuala McCormack fra Irland valgte å løpe opp i tet og farten økte, som førte til at feltet delte seg i to puljer og trønderen var i pulje to, der hun etterhvert tok på seg drajobben. Like før passering 2000 meter hadde Sagnes Wågan fått en luke til de tre bakerste løperne. Farten gikk ned i tetgruppen da McCormack ikke ville dra lengre og Sagnes Wågan fikk tettet luken, det samme gjorde resten av feltet.

3000 meter ble passert på 9:59 og farten økte da McCormack løp opp i tet. Wågan bet seg fast bakerst i tetgruppen og hadde tre utøvere bak seg. Da fire runder gjenstod måtte Sagnes Wågan slippe og hun ble liggende alene resten av løpet. Vinneren ble Roxana Barca fra Romania med tiden 15:59.66 etter en rask siste 1000 meter.

kule.jpg

Mona Ekroll Jaidi. Foto: Bildbyrån.

Mona Ekroll Jaidi åpnet med 12.79 i kule og lå som nummer ni etter første omgang. Hun fulgte opp med 12.60 og 12.95, dermed ble det en tiendeplass til kvinnen som representerer Norna-Salhus. Vinneren ble Aliona Dubitskaya fra Hviterussland med 18.78.

spydh.jpg

Alexander Skorpen. Foto: Bildbyrån.

Alexander Skorpen var Norge sin representant i spyd og han åpnet med 59.15, før han økte til 61.11 i andre omgang. Halden-kasteren avsluttet sin konkurranse med 59.51 og ble nummer elleve. Edis Matusevicius fra Litauen vant konkurransen med 82.35.

staffgu.jpg

Fredrik Øvereng, Joachim Sandberg, Markus Einan og Luca Thompson. Foto: Bildbyrån.

Siste øvelse var 4x400 meter for menn. De utvalgte på det norske laget var Joachim Sandberg fra Tjalve, Luca Thompson fra BUL, Fredrik Øvereng fra Overhalla og Markus Einan fra Ull/Kisa. Som ventet ble det for tøft for det unge norske laget å henge med i teten. De endte som nummer seks i heatet og ni totalt. Det var trøbbel med tidene i det andre heatet og ingen lag har foreløpig fått offisiell tid.

Da løperne løp inn til listen etter 500 meter lå Norge og Thompson som nummer seks. Øvereng hadde to karer like foran seg ut på sin etappe, han dro forbi en av disse på bortre langside og kom seg forbi Hviterussland i siste sving. Einan la seg bakerst i en pulje på fire ut på siste etappe. Han klarte ikke å komme seg forbi noen av disse på sin etappe og dermed ble det en sjetteplass i andreheatet. Tyrkia og Nederland var suverene og Yasmani Copello sikret seieren for Tyrkia.

Det var også nordmenn i aksjon øvrige steder enn i Sandnes denne helgen.

Norgeslekene:
Ull/Kisas Amalie Sæten gjorde et solid løp på 1500 meter under Norgeslekene lørdag kveld. Hun fikk drahjelp fra treningsvenninnen Malin Edland fra Tjalve og holdt farten fint opp på slutten. Sørlendingen løp over målstreken på 4:20.48, som er årsbeste og snaue to sekunder bak persen fra i fjor. Runars Ina Halle Haugen og Andrea Modin Engesæth fulgte på de neste plassene med 4:27.30 og 4:28.18. Førstnevnte perset med nærmere fem sekunder og er nummer 15 i Norge gjennom alle tider i 16-årsklassen.

På 5000 meter fikk Ådne Andersen god harehjelp og Dimna-løperen løp inn til 14:22.57. Med det  vant han med nærmere minuttet og var drøye sekundet bak persen fra Universiaden.

Høyde ble vunnet av Skis Caroline Fleischer med 1.73, tre centimeter bedre enn Tyrvings Hedvig Kallåk. Fleischer sitt resultat er hennes beste utendørs siden 2017, mens Kallåk tangerte sin utendørspers fra Tjalvelekene og bare 14 norske jenter i 15-årsklassen har hoppet høyere noensinne.

Herrenes 1500 meter ble vunnet av Runars unge Abdullahi Dahir Rabi med 3:54.88, snaue tre sekunder foran et annet stort talent, Tobias Grønstad fra BUL.

EYOF-mester i tikamp Sander Aae Skotheim fra Koll valgte å stille i G18/19 i spyd og vant med 59.34 i sin første konkurranse med 800g-spydet.

Ålesund har fått opp et bra talent i Lovise Skarbøvik Andresen. Hun vant 80 meter hekk (76,2cm) i J15 med 11.79 (2.1), som er to tideler bak persen fra Världsungdomsspelen. Den personlige rekorden har ført Skarbøvik Andresen inn som nummer åtte i J15 gjennom alle tider. Hun løp senere 100 meter hekk og vant seniorklassen med 14.73 (1.2), 29 hundredeler bak persen fra NM, som bare er ni hundredeler bak Kristi Strømmen Kjerpeset sin aldersrekord. Resultater.

British Milers Club Trafford: 
BULs Sigrid Jervell Våg ble nummer seks på 1500 meter med 4:19.51 og den norske mesteren på distansen de tre siste årene var snaue sekundet bak sin årsbeste på 4:18.80 fra Heusden. Resultater.

Folgefonna Opp:
Det var lagt inn Norgescup i motbakkeløp under Folgefonna Opp i helgen og der vant Karoline Holsen Kyte fra Førde og Torstein Tengsareid fra Skjalg de to seniorklassene. Begge var suverene og vant med 3:31 til nummer to.