anlegg705.jpg
Anlegget på Hornnes er ikke som alle andre. Foto: Kalle Glomsaker

Et friidrettsanlegg til ettertanke

Tirsdag 19. september inviterte Evje og Hornnes kommune til offisiell åpning av den interkommunale friidrettsbanen på Hornnes. Den ikke helt ukjente treneren Olav Magne Tveitå har vært primus motor for å få realisert et anlegg som skiller seg ut fra det vanlige.

For på grunn av sine særegne kvaliteter har anlegget allerede fått mye oppmerksomhet både i inn- og utland. Vi har fått Olav Magne til å ta oss med på en rundtur.

Olav Magne Tveitå ble tildelt kommunens kulturpris i forbindelse med åpningen. Foto: Kalle Glomsaker.


- Dette er hva vi har fått til, sier Olav Magne:

* Seks baner samt en myk bane (bane syv). Denne har et ca 3,5 cm mykt dekke pluss et 1 cm litt stivere dekke på toppen.

Les også: Innviet ny friidrettsbane på Hornnes

* 240 meter varmekabler i bane fire. Stoppmadrass i denne banen. Også lagt varmekabler inn i startgarasjen i bane fire.

* Den myke banen (bildet over) har merking på alle distanser fra 60 meter til 10 000 meter pluss for hver 1000-meter fra 1000 til 5000 meter.

* Varmeelementer i tre hjørner av banen. Fire elementer i startgarasjen hvor man har utstyr og overhastighetsmaskin.

 

* Fem diskosringer, hvorav to med godkjent bur. De tre andre ringene har flyttbart bur.

* Gapahuk for diskos med to varmeelementer og kastnett. Her er det også kamerafeste for tidtakeranlegg på motsatt side. Her er montert tidtakerskap som er kablet opp mot tidtakerbua slik at man kan sitte der og ta tidene. Kapasiteten er meget høy og kan visst romme større tv-produksjoner. Det er ikke noe jeg bestilte, men vi hadde en ivrig datamann.

* To kuleringer.

* To lengdegroper på innsiden av banen, og to på utsiden. Oppvarmingsflate ca 40x80 meter ved siden av banen. Den ene lengdegropen er i enden av den myke banen. Separate tilløp for tresteg og lengde på indre bane.

* Tre spydtilløp

* Oppmerking for alle sprintdistanser til og med 200 meter, inkludert alle hekkedistanser på begge sider (også 150 meter).

* Metermerking av alle tilløp begge veier: lengde, tresteg, stav og spyd.

* Tre elektriske kummer på indre bane.

* Optisk vindmåler; Ikke bare på sprint, men også i hopp.

* Toetasjes tidtakerbu med blant annet kastutstyr i første etasje. Hekker, spenstkasser og annet utstyr står i garasjen ved starten for 100 meter for enkelt å kunne trilles ut. Vi er svært godt utstyrt med friidrettsutstyr og hjelpemidler. Langt mer treningsutstyr enn jeg har sett på noen annen friidrettsbane. Eksempelvis bosco-plattform, flere tidtakersystemer for trening (to kablet med doble fotoceller og to trådløse med enkle celler) og svært mye kastredskaper. Systematisk stavbank bestående av ca 30 staver satt opp av Nordic. Alt fra små staver til 5 meter-staver.

* Innendørs håndballhall ved siden av banen. Topp allsidig vektstudio med stor kapasitet på olympiske løft ved siden av banen. Idrettsfysio tilgjengelig for utøvere i treningssenteret.

* For øvrig ca 14-15 lamper med led belysning rundt banen og godt høyttaleranlegg med trådløse mikrofoner.

- Vi er godt fornøyde, sier Tveitå.