COVER.jpg
Familie, trenere og sleggekolleger jublende bak Beatrice Nedberge Llano som sørget for bronse i Bydgoszcz lørdag kveld. Foto: Thore-Erik THoresen.

Sølv og bronse toppet lørdagen i U23-EM

Sølvet til Karsten Warholm var en topp prestasjon. Likevel kom bronsen til Beatrice Nedberge Llano som lyn fra klar himmel på EM-arenaen i Bydgoszcz. Her får du tredje dag av årets EM U23.

Ingen skulle tro på medalje etter at Beatrice kastet dødt i første forsøk, og så vidt kom seg over 63 meter i andre. Men med 65.41 i tredje omgang sikret hun seg tre kast til, og i fjerde forsøk satt det: 66.74.
Utenfor gjerdet sto trenere, støtteapparat og familie og bet negler:
- Hun er like langt fra gull som fra åttendeplass. Beatrice har overprestert, konkluderte sleggebasen Jørund Årdal.

Da så den ene av konkurrentene etter den andre feilet ble det likevel bruk for et norsk flagg.
- Men var det nødvendig å gjøre det så spennende?
- Da jeg skulle kaste for tredje gang var jeg «dritnervøs», men jeg gikk i ringen med de samme neglene som jeg hadde under junior-VM i fjor, forklarte Beatrice på en kveld da alt var «gøyt» og ordene kom trillende.

- Så du en slik konkurranse komme?
- Nei, det gjorde jeg ikke. Jeg har aldri vært med i et mesterskap hvor jeg har åpnet så dårlig. Og så med et dødt kast i tillegg. Men etter andre omgang var det et «vinn eller forsvinn». Jeg hadde ingen ting å tape, og selv om jeg ikke greide å pynte på persen, henger en medalje likevel mye høyere.
Sa Beatrice og forsvant i køen av gratulanter med klar bergensdialekt.

 

Karsten Warholm med sølvmedaljen sin.

Mange forventet gull til Karsten Warholm på 400-meteren, men slovaken Luka Janezic ble for stek og vant på 45.33 mot Warholms 45.75. Trøsten var fattig, men besto i at Karsten fikk revansj på dansken Benjamin Vedel, som slo ham i junior-EM for to år siden.
Åpningen på de første 200 var rett og slett for brutal til å kunne holde helt inn. Etter løpet var Karsten fullstendig utslått de første minuttene, signaler på at han var helt i kjelleren på jakt etter de siste kreftene.
- Bena var tunge, så jeg måtte satse alt på en hard åpning. Men jeg er fornøyd med sølvet og løpet. Jeg ga alt jeg kunne og en skal aldri være redd for å feile. Jeg lærer fremdeles noe, og jeg har fremdeles stor glede av dette livet. Jeg visste selvsagt at det ville bli tunge dager, for 400 er en tøff distanse. Derfor er sølv bra «i en B-øvelse», mente Karsten.

Jonathan på fjerde
Etter en fantastisk semifinale med ny norsk U23-rekord, som han for andre gang tok fra John Ertzgaard, ble finalen på 200 tung for Jonathan Quarcoo. Til slutt ble det fjerdeplass, 1ett tidel fra bronsen. Og med 20.39 fra semifinalen opp mot finalens vinnertid på 20.33 på Jan Volko fra Slovakia.
- Jeg bommet litt i starten, og dermed stresset jeg meg gjennom svingen. Jeg hadde rett og slett ikke noe mer å gi på oppløpet, beklaget Jonathan.
- Tanken var rett og slett tom.


Fremst i køen av de andre norske lyspunktene var tangeringen av U23-rekorden med 4.35 og sjetteplass på Lene Retzius i stavfinalen.
- Både tangering av rekorden og ny pers. Jo jeg er fornøyd med helgen jeg, strålte Lene.
På 5000 meteren kom Sigurd Ruud Skjesett inn til trettendeplass på 14.34.44 etter å ha vært godt med i feltet helt til de to siste rundene.

 

Lene Retzius strålte under regnbuen på EM-stadion etter sin norske rekordytangering.

Selvsagt skulle Sven Martin Skagestad og Ola Stunes Isene til søndagens diskosfinale. Førstnevnte satte skapet skikkelig på plass med 60.93 i første forsøk, før han tuslet fornøyd ut av stadion med dagens lengste kast. Ola fikk opp 55.42 som beste, og med kvalifiseringsgrensen på 57.50, ble det noen timers venting. Men med det tiende beste kastet, var også han i finalen.
- Dette er vel noe av moroen med idrett, sukket Ola. Bak seg har han fjorårets akillesskade og årets benbrudd. I det aller første stevnet på Byrkjelo ble det benbrudd og syv uker på krykker.
- Jeg tok EM-kravet før sykehuset hadde godkjent kasting. Forbundet hadde en annen dato enn sykehuset, så jeg måtte bare ta det kravet. For hit skulle jeg, slo Ola fast.53.50
Nadia Akpana Assa nøyde seg med ett lengdehopp. 6.33 var ti centimeter over kvalgrensen. Sigrid Borges første spydkast gikk utenfor sektor, det andre, 53.50, var finalebilletten hennes.
- Finalen er både forrett, hovedrett og dessert! Godt å være ferdig med «oppvasken» først, lo Sigrid.