Stian Hovind Angermund forsvarte VM-gullet fra 2022

Stian Hovind Angermund fra Varegg Fleridrett sto for den beste norske prestasjonen under årets World Mountain and Trial Running Championships i Østerrike. Angermund leverte en strålende prestasjon da han forsvarte VM-gullet i short trail fra Thailand i 2022. Her er vår samleside fra mesterskapet.

05. juni 2023

Av Henrik Aasbø og Morten Olsen
Share on XShare on FacebookShare on LinkedInShare via Email

Arrangementets nettside.
Tidsskjema.
Resultater.
Team Manual.

Lørdag:
Tøff avslutning på VM i Østerrike

Det ble en tøff avslutning for flere av de norske løperne under World Mountain and Trail Running i østerrikske Innsbruck lørdag. Ida Waldal fikk beste norske plassering med sin tiendeplass i juniorklassen.

Lørdag åpnet Karoline Holsen Kyte friskt på den avsluttende opp- og nedøvelsen men fikk det tungt mot slutten og havnet på 28. plass, 8.37 bak den amerikanske vinneren Grayson Murphy som tidligere i mesterskapet tok bronse i motbakkeløpet.
I classic up & down ble det svensk sølv ved Tove Alexandersson og bronse til Joyce Muthoni fra Kenya. Både i opp og ned og i motbakke ser vi en stadig sterkere afrikansk kontingent i teten.
Lørdag løp Nora Markhus inn til en 31. plass, 8.53 bak vinneren, mens Eli Anne Dvergsdal ikke kom til start på grunn av sykdom.

Åpnet friskt

I herreklassen var det Johan Bugge som åpnet friskt og han var en stund helt oppe på syvendeplass. Etterhvert gikk det noe tyngre men han ble klart beste norske løper i herreklassen med en 17.  plass, 4.37 bak vinneren – noe som er sterkt i dette selskapet.
Øvelsen ble vunnet av Ugandas Leonard Chemutai, kun åtte sekunder foran kenyanske Ombogo Kiriago Philemon. På tredje kom Filimon Abraham fra Tyskland. Det var fem afrikanere blant topp ti.
Halfdan-Emil Færø havnet på 74. plass, 11.31 bak gullet. Harald Kårbø endte på 91. plass og var 13.16 bak.
Joel Dyrhovden startet ikke på grunn av sykdom.

- Ikke helt der hun var

Ida Waldal ble nummer ti i juniorklassen og dermed beste plasserte norske løper da mesterskapet lørdag ble avsluttet med den såkalte classic up & down, også kalt mountain classic. Kjært barn, også videre.
Juniorene løp en 7,5 kilometer kupert løype med 374 høydemeter.
I mål var Waldal 1 minutt og 46 sekunder bak vinneren; britiske Rebecca Flaherty. Ines Herault fra Spania sikret seg sølvmedaljen mens bronsemedaljen gikk til Lucia Arnoldo fra Italia.

I fjor gikk Ida Waldal helt til topps i EM både i motbakkeløpet og i opp og ned-øvelsen. I år hadde hun ti europeiske juniorer foran seg i sistnevnte øvelse. Dette kan jo ha å gjøre både med formen til Waldal, nivået på de andre jentene og løypas beskaffenhet.
- Ida gjorde et godt løp i en juniorklasse med godt nivå. Men hun er kanskje ikke helt der hun var i fjor, tror Torun Øvergaard Aarvik, leder i NFIFs motbakkeløpsutvalg.

OK pluss

Hun gir den norske troppen karakteren OK pluss etter gullmedaljen til Stian Hovind Angermund i short trail og ellers god innsats på ultra, spesielt for damene.
- Men den siste øvelsen kanskje var litt under det vi hadde håpet på, innrømmer hun.
- Merker dere at nye nasjoner kommer til og at nivået blir høyere, eller er det stort sett de samme nasjonene som dominerer?
- Det er mye de samme nasjonene som dominerer men afrikanerne kommer stadig sterkere – spesielt på de korte distansene, oppsummerer Torun Øvergaard Aarvik. Resultater.

IMG_3467.jpg

Mari Klakegg Fenre passerer drikkestasjon etter 43 kilometer. Foto: Per Espen Fjeld.

Fredag:
Herr og fru Fenre beste norske i long trail

- Jeg sang og koste meg hele veien i fantastiske omgivelser, sier en strålende glad Mari Klakegg Fenre (36) etter en sterk åttendeplass i VM terrengultra. Ektemannen Thomas Dahl Fenre ble beste nordmann i herreklassen.
- Jeg er så strålende fornøyd og så takknemlig for å ha fått med meg denne opplevelsen. Det var en fantastisk løype, fantastiske fjell og god support. Jeg er bare så glad for å få lov å reise med dette laget, sier Mari Fenre.
Sånn kan det også høres ut etter at man har gjennomført 86,9 kilometer i terrenget rundt Innsbruck, med 6500 høydemeter og 6920 meter nedover.
- Ja, man må gjøre det til en fin tur når man får lov til å være med på dette, sier Fenre. Som også uttrykker stor glede over at hennes ektemann, Tobias Dahl Fenre, ble beste nordmann i herreklassen.

Kunne begynne å avansere

Fru Fenre åpnet noe forsiktig, og etter to mil lå hun på rundt 20. plass. Deretter begynte hun å avansere. Hun var helt oppe på sjetteplass på toppene, men tapte noe nedover igjen.
- Jeg er glad i at det går bratt oppover, men ikke så god teknisk nedover. Det er noe jeg må bli bedre på og jeg tenkte underveis at dette er god trening på å løpe nedover.
Hun kom litt dårlig ut i starten, og ble en stund liggende i kø på smale stier, men etter hvert kunne hun begynne å avansere.
Til slutt endte hun opp med en sterk åttendeplass med tiden 12:00.57.

- Slenger meg med
- Hva gjør dette for satsingen videre?
- Jeg tar en dag om gangen. Jeg liker å trene og så slenger jeg meg med på et løp nå og da. Neste nå blir i Spania om en måned.
- Hva med flere VM?
- Jeg kunne gjerne tenke meg det, men nå er det jo to år til neste gang, da.
- Så det er ikke sånn at du begynner å tenke på muligheter for medalje, da?
- Det hadde vært gøy det! Men det gikk over all forventning i dag, og lenger enn det har jeg ikke tenkt, sier Mari Klakegg Fenre.

Det var Marion Delespierre fra Frankrike som vant kvinneklassen på tiden 11:22.31, 6.43 foran tyske Katharina Hartmuth. Bronsemedaljen gikk til franske Manon Bohard Cailler, 11.51 bak gullet.
Sara-Rebekka Færø Linde gjorde også et meget sterkt løp og endte på 14. plass. Med tiden 12:16.21 var hun 53.50 bak den franske vinneren. På 39. plass finner vi Elisabeth Borgersen med tiden 13:30.46, mens Therese Dahl Årvik ble nummer 50 med 13:49.35.

Best av norske menn

Tobias Dahl Fenre ble altså best av de norske mennene da han løp inn til en sterk 18. plass med tiden 10:37.30. Han åpnet meget hardt – antakelig litt for hardt – og i mål var han 44.31 bak vinneren.

Amund Kjøllmoen Steien ble nest beste nordmann på 29. plass, 1:10.32 bak vinneren. Regjerende norsk mester, Didrik Grytbak Hermansen, som har tre topp ti-plasseringer i denne øvelsen fra tidligere VM hadde ikke sin beste dag i løypa, og endte på 42. plass, 1:28.47 bak vinneren. På 51. plass finner vi Erland Åkra Eldrup, 1.49.25 bak vinneren.

Benjamin Roubiol fra Frankrike vant mennenes klasse på tiden 9:52.59, og var 7 minutter og 47 sekunder foran italienske Andreas Reiterer. Peter Fraño fra Slovakia sikret seg bronsemedaljen, 9.11 bak gullvinneren. Resultater.

Torsdag:
Nytt VM-gull til Stian Hovind Angermund

- Nå er jeg både glad og sliten og sitter her og dikker masse vann, smiler Stian Hovind Angermund (36) like etter at han torsdag forsvarte sitt gull på short trail under VM i Østerrike.
Etter 45,2 kilometer i både sol og regn, 3132 høydemeter og 2719 meter nedover på underlag som snø, skog, stein og asfalt, kunne han strålende fornøyd juble over et nytt VM-gull.
Han vant også denne distansen under VM i Thailand i fjor.
Mens han tyller i seg vann i håp om snart å få gjort unna antidopingtesten forteller han om ei løype som var langt tøffere enn den i fjor. Noe varierende sekundering bidro til at han aldri kunne føle seg helt trygg på at dette gikk veien.

Økte forspranget

Her er en kort oppsummering av utviklingen i løpet:
Etter 16,5 kilometer hadde Stian fått et forsprang sammen med briten Thomas Roach. Det skulle vise seg at det stort sett ble disse to det kom til å handle om.
Ved passering 23,4 kilometer var Stian alene i tet og briten var over minuttet bak. Forspranget økte i løypas lengste stigning og etter 30,8 kilometer var avstanden 2:37.
I nedoverbakkene tok briten noe innpå, og ved inngangen til siste stigning var avstanden dem imellom på under to minutter. Men i den siste stigningen økte forspranget igjen.
Stian holdt greit unna nedover mot mål selv om han først helt mot slutten følte seg trygg, og med vinnertiden 4:19.00 etter 45,2 tøffe kilometer ble seiermarginen til slutt på 2 minutter og 18 sekunder. Italienske Luca del Pero tok bronsemedaljen over tre minutter bak gullet.

- Tilnærmet full kontroll

- Vi er selvfølgelig kjempefornøyde med dagen. Det Stian gjør er helt rått og han hadde vel også tilnærmet full kontroll, mener sportssjef Erlend Slokvik, som sto ved cirka 35 kilometer.
Anders Johnny Kjærevik løp seg stadig oppover utover i løpet og kom inn til en sterk 20. plass, 23.03 bak vinneren. På 48. plass finner vi Jonas Hesthaug, vel 37 minutter bak Stian.
Sebastian Krogvig brøt løpet.

Mens motbakkeløpet dagen før ble dominert av afrikanere, ble beste afrikaner i short trail, en sørafrikaner, nummer 72.

Sterkeste kort i kvinneklassen

Sylvia Nordskar var på forhånd regnet som Norges sterkeste kort i kvinneklassen; ikke minst etter flott innsats og fjerdeplass i en tøff fjellmaraton i Spania en liten måned før VM.
Og hun innfridde.
Hun lå niendeplass etter 20,5 kilometer, men var over ti minutter bak ledende Judith Wyder fra Sveits.
I løypas lengste stigning løp Sylvia seg opp på åttendeplass, men tapte mye nedover mot mål og endte til slutt på 13. plass, 28.13 bak vinneren.
- Sylvia tapte litt nedover, men ellers var det et bra løp. Når man er med og kjemper om en plass blant topp ti, da gjør man et godt løp, sier Slokvik.
Ida Amelie Eid Robsahm løp inn til en fin 36. plass, 49.10 bak gullet, mens Eli Anne Dvergsdal brøt løpet.

I gullkampen var det lenge spennende. Judith Wyder som hadde ledet store deler av løpet, ble tatt igjen av franske Clementine Geoffray. Mot slutten var sistnevnte suveren, og vant med to minutters margin. Det ble sveitsisk også på tredjeplass ved Therese Leboeuf som var 16:17 bak vinneren i mål. Resultater.

IMG_3446.jpg

Karoline Holsen Kyte. Foto: Torun Øvergaard Aarvik.

Onsdag:
Karoline Holsen Kyte beste norske: 
- Jeg er kjempefornøyd

Karoline Holsen Kyte (30) ble beste norske løper med niendeplass under VM i motbakkeløping i Østerrike onsdag. Johan Bugge (32) kom på 21. plass i herreklassen.
- Dette var langt bedre enn jeg hadde våget å håpe på. OK, jeg hadde vel en slags drøm om en plass blant de ti beste, men turte knapt å håpe på det. Jeg ville vært godt fornøyd med en plass blant de 20 beste, sier Holsen Kyte til friidrett.no like etter løpet. Hun fikk tiden 51:51.
- Så når det blir niendeplass da er jeg veldig godt fornøyd, sier Førde-løperen, som leverte den sterke VM-prestasjonen bare fem måneder etter at hun nedkom med en datter.
Pappaen til den lille jenta, Halfdan-Emil Færø, kom for øvrig å mål til en 39. plass i mennenes løp.

- Fiksa det bratte greit

Karoline Holsen Kyte kan nesten sies å være bedre desto brattere det blir. Derfor lå hun litt bak de beste på de første 800 meterne nede i landsbyen Stubai. Da stigningen begynte avanserte hun noen plasser, mens på et slakere parti omtrent midtveis tok hun det litt med ro, etter eget utsagn.
- Men så avanserte du i det aller bratteste partiet mot slutten?
- Ja, jeg fiksa det bratte greit i dag, smiler hun strålende fornøyd.
I kvinneklassen ble det, ikke helt uventet, hjemmeseier til østerrikske Andrea Mayr på tiden 48.14. Kenyanske Philaries Jeruto Kisang tok sølv med 48.51, mens amerikanske Grayson Murphy sikret seg bronse på tiden 49.22.
Karoline Holsen Kyte løper også den såkalte opp og ned-øvelsen på lørdag, og regnes for å ha minst like gode muligheter for å hevde seg der.
Norges nest beste i kvinneklassen i onsdagens motbakke-VM ble Nora Markhus med en 35. plass med tiden 55.21. Ida Waldal ble nummer 61 på 59.00.

- Knallhardt å hevde seg

I herreklassen ble det ikke uventet afrikansk dominans, i det Kenya og Uganda delte på de fire første plassene.
Patrick Kipngeno tok sitt andre VM-gull på tiden 40.18. Deretter fulgte Levi Kiprotich fra Uganda med 41.51 og Josphat Kiprotich fra Kenya med 42.04.
Beste norske ble Johan Bugge fra Eidsvåg med en 21. plass på tiden 44.25.
- At det ble afrikansk dominans er som forventet. De har virkelig tatt opp denne sporten nå, og det blir knallhardt å hevde seg. Vi hadde kanskje håpet på en topp 20-plassering for Bugge, men en 21. plass var ikke langt unna, og det må vi si oss fornøyd med, sier sportssjef Erlend Slokvik i friidrettsforbundet.
- Og prestasjonen til Karoline må jo sies å være meget bra, understreker han.
Andre norske plasseringer i herreklassen: Halfdan-Emil Færø på 39. plass med 46.38, Harald Kårbø på 46. med 47.41 og Joel Dyrhovden på 78. med tiden 50.25. Resultater.

Den norske troppen med resultater fra mesterskapet:

Motbakke kvinner - onsdag 7. juni:
Karoline Holsen Kyte, Førde IL: Nummer 9 med 51:51.
Nora Markhus, Stord IL: Nummer 35 med 55:21.
Ida Waldal, Hommelvik IL: Nummer 61 med 59:00.

Motbakke herrer - onsdag 7. juni:
Johan Bugge, Eidsvåg IL: Nummer 21 med 44:25.
Halfdan Emil Færø, Varegg Fleridrett: Nummer 39 med 46:38.
Harald Kårbø, Stord IL: Nummer 46 med 47:41.
Joel Dyrhovden, Samnanger IL: Nummer 78 med 50:25.

Short trail 45 km kvinner - torsdag 8. juni:
Sylvia Nordskar, SK Vidar: Nummer 13 med 5:21.25.
Ida Amelie Robsahm, SK Vidar: Nummer 36 med 5:42.22.
Eli Anne Dvergsdal, Fana IL: Brøt løpet.

Short trail 45 km herrer - torsdag 8. juni:
Stian Hovind Angermund, Varegg Fleridrett: Verdensmester med 4:19.00.
Anders Johnny Kjærevik, BFG Bergen Løpeklubb: Nummer 20 med 4:42.03.
Jonas Hesthaug, Eidsdal IL: Nummer 48 med 4:56.33.
Sebastian Krogvig, Romsdal Randoneklubb: Brøt løpet.

Long trail herrer (86,9 km) - fredag 9. juni:
Tobias Dahl Fenre, Siljan IL: Nummer 18 med 10:37.30.
Aasmund Kjøllmoen Steien, FIK Ren Eng: Nummer 29 med 11:03.31.
Erland Eldrup, Bodø Bauta løpeklukbb: Nummer 51 med 11:22.44.
Didrik Grytbak Hermansen, Romerike Ultraløperklubb: Nummer 42 med 11:41.26. 

Long trail kvinner (86,9 km) - fredag 9. juni:
Mari Klakegg Fenre, Siljan IL: Nummer åtte med 12:00.57.
Sara-Rebekka Færø Linde, Varegg Fleridrett: Nummer fjorten med 12:16.21.
Elisabeth Borgersen, Torpo IL: Nummer 39 med 13:30.36.
Therese Dahl Årvik, Oslo Politiets IL: Nummer 50 med 13:49.35.

Classic up/down kvinner U20 - lørdag 10. juni:
Ida Waldal, Hommelvik IL: Nummer 10 med 35.06

Classic up/down kvinner - lørdag 10. juni:
Karoline Holsen Kyte, Førde IL: Nummer 28 med 1:13.06.
Nora Markhus, Stord IL: Nummer 31 med 1:13.22.
Eli Anne Dvergsdal, Fana IL: Startet ikke.

Up/down herrer - lørdag 10. juni:
Johan Bugge, Eidsvåg IL: Nummer 16 med 1:00.51.
Halfdan Emil Færø, Varegg Fleridrett: Nummer 73 med 1:07.45.
Harald Kårbø, Stord IL: Nummer 90 med 1:09.30.
Joel Dyrhovden, Samnanger IL: Startet ikke.

Vår forhåndsvurdering:

Norge stiller et sterkt lag og har håp om å være med i medaljekampene.

Men den kampen blir tøff. Over 1100 utøvere fra mer enn 60 nasjoner er påmeldt til årets World Mountain and Trail Running Championships som er den andre utgave av mesterskapet.
Det er ingen tvil om at dette er øvelser som øker i popularitet.

Dermed heves også nivået.

Motbakkeløpene er første post på programmet, onsdag 7. juni. Dagen etter, torsdag, er det short trail eller 45-kilometer, fredag long trail (80 kilometer), mens det hele avsluttes lørdag med mountain classic, den såkalte «opp og ned».

- Vi stiller med en veldig stor tropp i år og noen av de har jo gjort det meget godt før. Så jeg har forhåpninger om at de skal være med og kjempe om medalje i et par av konkurransene, og at enda flere kan kjempe seg inn blant topp 20, sier sportssjef Erlend Slokvik i friidrettsforbundet.

Han skal selv være til stede de to første konkurransedagene.

- Dette mesterskapet er et stort mål for mange av de norske deltakerne og jeg vet at de har forberedt seg godt. Men det begynner å bli tøff konkurranse også i disse øvelsene og mesterskapene. Så det skal mye til for å hevde seg helt i toppen, sier Slokvik.

En av dem som tidligere har vist at han hevder seg i toppen og som sportssjefen helt sikkert har i tankene når han håper på medalje er selvfølgelig Stian Hovind Angermund.
Han stiller til start i Østerrike som tittelforsvarer etter at han i Thailand i fjor tok en suveren seier i short trail.

Steiner og røtter

Motbakkeløpet i Stubai er på 7 kilometer og løperne skal opp 1020 meter til mål på 2003 meter over havet.
Etter en flat første kilometer inne i landsbyen, der det viktigste blir å skaffe seg en god posisjon, kommer den tøffeste delen fra en til tre kilometer der løperne skal opp 155 høydemeter langs en smal sti.
Deretter følger et slakere parti med en bredere trase og der det er lettere å avansere. Den siste kilometeren er brattere igjen. Mot slutten er det også noen smale stier som går i sikk-sakk, med både steiner og røtter som krevende utfordringer.

Fantastisk fjellterreng

Også de to trail-løpene byr på varierte utfordringer. Short trail er på 45,2 kilometer, og der skal løperne forsere til sammen 3132 høydemeter med start i Innsbruck og mål nede i Stubaidalen.
Det er også 2719 meter med nedstigning og de siste seks kilometerne byr på en tøff og teknisk utforbakke der løperne skal ned 1400 meter fra 2399 meter over havet.

Siste oppdatering på arrangørens hjemmeside forteller at det lange «opp- og nedløpet» er på 84,9 kilometer, for å være helt nøyaktig. Her er det 5554 høydemeter å forsere og 5966 meter utfor. Også her er det start i Innsbruck og mål i Stubai etter noen lange «omveier». Her er det tøffe stigninger fra etter fire kilometer og opp til ti, fra 18 opp til 25 (høyeste topp på 2516 moh) og fra cirka 68 til 75 kilometer.

Etter det går det stort sett nedover helt til mål.

Trail-løpene i Tyrol går delvis i fantastisk fjellterreng, og delvis på smale stier med masse røtter.

- Sterkt lag på short trail

Torun Øvergaard Aarvik, leder i NFIFs motbakkeløpsutvalg, er også i år en del av støtteapparatet rundt de norske utøverne og trekker naturlig nok frem Stian Hovind Angermund som det kanskje største norske håpet. Men i tillegg nevner hun både Sebastian Krogvik og flere andre som meget sterke utøvere på short trail.
- Vi stillet et sterkt lag der, så det hadde vært veldig artig om vi kunne tatt medalje i lagkonkurransen, sier Øvergaard Aarvik.
- Karoline Holsen Kyte er en annen sterk løper som vi håper kan være inne blant topp ti. Hun har jo vært helt oppe på fjerdeplass tidligere så hvis hun virkelig har dagen og alt stemmer kan hun kanskje være med og kjempe om medalje, håper Torun Øvergaard Aarvik.

Unge Ida Waldal blir selvfølgelig også en spennende start i sitt første seniormesterskap. I fjor vant hun U20-klassen i EM.

Noen av konkurransene i Østerrike går helt opp til 2500 meters høyde men hun tror likevel ikke at høyden ville spille noen stor rolle.

- Nei, jeg tror ikke at høyden blir en stor faktor. De er der oppe i såpass kort tid. Men store deler foregår jo i mellomhøyde så det blir litt spennende å se hvor store utslag det vil gi, sier Torun Øvergaard Aarvik.

- Den beste vinner

VM er naturlig nok sesongens store mål for de beste løperne og en av dem som har forberedt seg aller best, er Didrik Hermansen. Han skal gi seg i kast med 84,9 bratte kilometer. Han har nettopp vært i Østerrike og trent i VM-området; på leting etter formen som han selv sier det.

- Fant du den?

- Ja da, den er der uti skogen den. Og så er det jo et fantastisk område å løpe i med topper på over 2000 meter med utsikt til topper over 3000, sier han entusiastisk.

- Det er noen lange og tøffe motbakker, og minst like lange utforbakker.

- Hva liker du best?

- Jeg har nok min styrke nedover og på flatene. Det går noe tyngre oppover, innrømmer Didrik Hermansen. Som fra før har tre plasseringer blant topp ti; som nummer ti, ti og ni. Og har sikkert merket seg at løypa avsluttes med over tusen høydemeter ned mot mål.

- Målet i år er en ny topp ti-plassering. Og en ting er sikkert her: Den beste vinner, konkluderer Didrik Hermansen.