1 2015MaratonNM.JPG
Årets norske maratonmestre: Ebrahim Abdulaziz og Marthe Myhre.

Historisk NM-seier – til begge i Trondheim

SK Vidars Marthe Katrine Myhre ble lørdag den første kvinnelige vinner av et maraton-NM i Trondheim. Ebrahim Abdulaziz fra Strindheim vant sitt første NM-gull.

 

Med den ærverdige domkirken som bakteppe, gjør "Maraton-Marthe" Myhre en stilig entre inn til tidenes første NM-gull i maraton til en kvinne i Trondheim. Under en dobbeltvinner" lørdag: Ebrahim Abdulaziz vant ikke bare NM-gullet, han vant også 37 årsklassen!

For fjerde gang ble det arrangert et norsk mesterskap i maraton i Trondheim, og siden de tre første gangene var uten kvinnelig deltagelse, var Marthe Katrine den aller første kvinnelige gullvinner der i byen.
- Jeg bruker bare Marthe. Marthe Katrine høres så høytidelig ut, lo skolelæreren fra Gjøvik fornøyd med dagen og sin egen innsats. Vinnertiden hennes ble 2.49.04, mens sølvet gikk til Fride Vullum-Bruer 2.28 minutter bak. De to løp sammen i første del av løpet, men så kom Marthes maraton-krefter og erfaring til sin rett.
Ebrahim Abdulaziz satte ny løyperekord for Trondheim maraton med 2.25.49. Gjennom store deler av første halvdel holdt han sammen med daglig leder i Sør-Trøndelag Friidrettskrets, Selsbakks Ola Sakshaug, men da Ebrahim skrudde opp farten, maktet hverken Sakshaug eller SK Vidars Kenneth Smeby å holde samme tempo. De ankom henholdsvis 8.10 og 10.02 minutter bak vinneren.

Stor dag for lange løp i Trondheim
I tillegg til de rundt 300 som startet på den hele maratondistansen, var det nærmere 2000 som løp halvmaraton. Alt i alt, med alle distanser og tilbud, anslo arrangøren at de hadde nærmere 3200 sprekinger i alle aldre ute i byens gater.
Arrangøren, Nidelv Friidrett og Midtnorge-Sør Bedriftidrettskrets, kunne skilte med selveste ordfører Rita Ottervik som starter for NM-distansen, en start som gikk under perfekte forhold; lettskyet, kjølig frisk høstluft og av og til et lett dryss med yr over forsamlingen.
Fra start på Torget bar det ut Kongens gate, forbi statuen av to av byens kjente menn, skøytelegenden "Hjallis"og den gamle Rosenborg- og felespilleren Arve Tellefsen, over Den gamle Bybro – som de fleste vet ble bygget i 1681! – opp langs Nidelvens bredd til friidrettsanlegget på Øya, så ned langs Nidelvens andre bredd, under Domkirkens mektige murer og tilbake til Torget.
Kort sagt et løypekart som i seg selv var en ode til arrangørbyen!

Holdt følge lenge
De holdt lenge følge i tet, de tre i herreklassen og de to i kvinneklassen. Da Ebrahim Abdulaziz takket for seg og la ut på den siste av i alt fire sløyfer, var Ola Sakshaug 4.55 bak. Luken åpnet seg ytterligere på de siste ti kilometerne, og altså til slutt ble differansen 8.10. Da hadde samtidig Kenneth Smeby måttet se Sakshaug gå fra.
Marthe Myhre hadde, da hun la ut på sisterunden, en luke på 1.14 til Fride, og den luken ble doblet på de siste ti.
- Dette var mitt fjerde maratonløp totalt, og det andre i år, meldte Ebrahim etter ankomst. Han mente løypa var bra og han brukte den første runden til å føle seg frem. Tidligere i år eritreeren med tre års botid i Norge, opp i Hovedmesterskapet i Haugesund med en syvendeplass på 10.000 meter på CV’en.
Liker seg på maraton
- Jeg skal løpe neste maraton i Eindhoven 11. oktober, men før det stiller jeg opp på halvmaraton i Oslo. For mitt vedkommende ble det mye sikk-sakk-løping blant halvmaratonløperne, og en del trening i grøfteløping. Men jeg likte løypa og hadde det veldig gøy, sa Marthe Myhre etterpå. Samtidig understreket hun hvor imponert hun var over Frides innsats.
- Det var vel maratonløp nummer elleve eller tolv, mente Marthe og sa seg enig i at alle gode ting er tre; dette var hennes tredje NM-gull på maratondistansen. Hun jobber og bor hjemme på Gjøvik, mens hun få gode råd av både Jack Waitz og Tone Hjalmarsen i SK Vidar.
I en alder av 30 og som lærer i realfag, setter Marthe seg realistiske mål. Neste år er det EM i Amsterdam med kun halvmaraton og OL i Rio, og et startnummer der kan være et realistisk mål for en lærer i realfag.
Arrangørens hjemmeside med alt av resultater:
http://www.springtrondheim.no/?page_id=2476