Herrer.jpg
Ferdinand Kvan Edman (302) og Tjalve er årets vinner av Lagserien for menn. Foto: Eirik Førde.

Tyrving og Tjalve til topps i årets Lagserie

Tyrvings kvinner og Tjalves herrer er vinnere av årets Lagserie. Tyrving gjentar seieren fra 2015, mens Tjalve med ett unntak vunnet hvert år siden 2006. I andredivisjon gikk Skjalgs kvinner og Ranheim til topps, mens Ranheims kvinner og Ask gikk til topps i tredjedivisjon.

Lagserien har tradisjoner helt tilbake til 1950. I dag er lagserien delt inn i tre divisjoner, og kort fortalt settes resultater fra utøvere innen en klubb sammen til et lag basert på noen enkle regler og prinsipper som du kan lese mer om her.

Sluttstillingen for Lagserien 2018 ble slik:

Førstedivisjon kvinner:

Det var i år en usedvanlig jevn kamp mellom Tyrving og Tjalve, men til slutt trakk Tyrving det lengste strået med en seiersmargin på knappe 25 poeng. Dette er andre gang Tyrving vinner kvinnenes serie, og seieren kom som følge av at de var noe bedre enn Tjalve på de valgfrie øvelsene.
Norna-Salhus leverte sin beste prestasjon noensinne, og sikret seg bronsen. Norna-Salhus har en god bredde, og er faktisk beste klubb på de valgfrie øvelsene. Gular rykker en plass fram fra i fjor og passerer BUL. Primært er det en større bredde som gjør at Gular har tatt tilbake fjerdeplassen. Også Sandnes har en god bredde med en poengsum på de valgfrie øvelsene som holder høyt nivå. De matcher derimot ikke lagene foran på de obligatoriske øvelsene.
Bak de seks beste var alle mer eller mindre involvert i jevn bunnstrid. Selsbakk mobiliserer alltid godt med mange sene høststevner i Trondheim, og gjør sin beste plassering noensinne i toppdivisjonen. Bækkelaget var debutant på toppnivået, og leverte en flott seriesesong. De var kun en siste obligatorisk øvelse fra å bryte grensen på 20.000 poeng. Urædd er også flinke til å mobilisere, og sikret fornyet plass sammen med nyopprykkede Tyrving 2.
Steinkjer hadde også en fin serieinnspurt med sene høststevner. Dessverre holdt det ikke helt for den nordtrønderske klubben denne gang. Sørild er preget av at flere av fjorårets utøvere ikke har konkurrert i år, og rykker nå ned etter tre år på toppnivå. Sturla merket godt at flere av deres beste utøvere skiftet klubb, og må også ta et steg ned sammen med Haugesund som ikke klarte å holde seg fast i toppdivisjonen etter seks år på høyeste nivå.

Førstedivisjon menn:

Selv om Tjalve var langt bak sin fantastiske poengrekord fra 2016 på hele 27.383 poeng, vant de likevel klart med en seiersmargin på nesten 1.000 poeng. Tyrving knuser sin poengrekord med over 1.000 poeng, og sikrer seg sølv og sin beste plassering noensinne med et jevnt og godt lag. Bronsen går til Norna-Salhus som er den klubben som er nærmest Tjalve på de obligatoriske øvelsene, men som i år slet betydelig med bredden og de valgfrie øvelsene.
Det var svært jevnt i kampen om bronsen. Gular rykker opp to plasser fra i fjor, og var nær ved å bli best i byen. Sandnes er best av alle på de valgfrie øvelsene, men har ikke bredde nok i øvelsesregisteret til å matche de beste klubbene på de obligatoriske. Gneist leverer nok en god sesong og sikret Bergen tre lag blant de seks beste akkurat som i fjor. Ikke nok med det, Fana som nyopprykket lag sikret seg en flott syvende plass i sin debutsesong i den øverste divisjonen.
Orion blir nummer åtte for fjerde året på rad, og har nå seks kontinuerlige sesonger på toppnivå.
Nedrykkskampen var også svært jevn hos mennene. Skjalg har hatt en heistilværelse med opp- og nedrykk annethvert år siden 2014, men denne gang berget de plassen i en svært jevn poengstrid akkurat som Tønsberg som har hatt omtrent den samme heistilværelsen.
Det ble dermed Tjalve 2 som rykker ned etter fire år i toppen. Det samme gjør Ullensaker/Kisa som har blitt noe bedre på de tekniske øvelsene, men som mangler den gode bredden i løp som de hadde da de var som best med niendeplasser og godt over 21.000 poeng i 2013 og 2014.
Også Haugesund rykker ned etter tre år på øverste nivå sammen med Gloppen som også er et av disse heislagene med stadige opp- og nedrykk.

Andredivisjon kvinner:

Årets andredivisjon for kvinner preges av at de nyopprykkede lagene dominerte stort og hvor hele tre av dem rykker videre opp, samtidig som de nedrykkede lagene preget bunnstriden med to av dem i ytterligere nedrykk.
Skjalg vinner divisjonen med en solid poengsum, den tredje beste noensinne, og sikrer retur til toppdivisjonen for første gang siden 2014. Skjalg har lange tradisjoner på toppnivå, og var som best nummer fem i 2003.
Fredrikstad har pendlet litt mellom første og andre i de seneste årene, og sikret seg et opprykk med god margin. Det var svært jevnt om de to siste plassene. Stjørdal vant 3. divisjon i fjor, har tidligere mange år bak seg i på nivå to, men vil i 2019 debutere på toppnivået. Med dette sikret klubben nordtrøndersk deltagelse også til neste år til tross for Steinkjers nedrykk. Også Dimna blir debutant i øverste divisjon i 2019. Opprykket sikret de med fattige ni poengs margin til Sandvin etter at begge arrangerte sene høststevner.
Nittedal forbedret seg fint fra i fjor, men klarte ikke helt å blande seg inn i kampen om opprykk. Heller ikke Larvik klarte det, men klubben var tross alt den eneste av de som rykket ned fra toppen i fjor som ikke var direkte innblandet i bunnstriden i år. Fri og Lillehammer holder seg for tredje år på rad på et nivå midt på tabellen. Gneist var siste lag som berget plassen.
Oslo mister to lag i divisjonen. Både Tjalve 2 og Vidar rykker ned. Tjalve 2 har som regel vært på nivå tre, mens Vidar vant toppdivisjonen så sent som i 2012 og har aldri vært lavere enn andredivisjon.
Ski har to sesonger på det midterste nivået nå, og merket godt at Caroline Flesicher ikke deltok på banen. Strindheim har betydelige mindre bredde enn på sitt beste, og hadde ingen mulighet til å forsvare plassen denne gang.

Andredivisjon menn:

Hos mennene var det mer slik det pleier å være. Lagene som rykker ned er med i tetstriden, mens de nyopprykkede lagene sliter. Men ett unntak var det; Ranheim vinner som nyopprykket lag med en god poengsum. Trondheimsklubben har utvilsomt mye godt på gang, og det skal bli spennende å se hvordan de klarer seg på øverste nivå til neste år.
Stord har også hatt en god sesong, og returnerer til toppen etter tre år på nivå to. Nittedal og Dimna rykker begge opp umiddelbart etter nedrykk. Og Dimna er et godt eksempel på hva seriemobilisering kan gi av resultater. Dagen før seriesesongen ble avsluttet lå klubben på nedrykksplass, men deres stevne 30. oktober førte klubben rett opp. Dermed rykker Dimna opp til toppen med både kvinnelaget og herrelaget.
Den tradisjonsrike klubben BUL mobiliserte derimot ikke, og mistet opprykket på det, tre øvelser til gode som de hadde. Akkurat som for deres kvinnelag har Fri lagt seg til på midten med herrelaget. For femte året på rad ender de mellom fem og syv.
Noe av det samme gjelder Steinkjer. Dette var fjerde året med plassering mellom seks og ni. Osterøy viser noe framgang fra i fjor, og berget plassen med relativt god margin. Det samme gjelder Moss, mens Ås i sin debutsesong sikret plassen med fattige 20 poeng etter flott seriefokus gjennom hele sesongen.
Sturla derimot rykker ned til nivå tre for første gang siden 2013. Siden 2011 har klubben enten rykket opp eller ned mellom de tre divisjonene. Strindheim klarte ikke å holde plassen i sin debutsesong på nivå to. Lillehammer har lang erfaring fra denne divisjonen, men klarte heller ikke de å holde plassen etter fjorårets opprykk. Akkurat som for kvinner rykker Vidar ned med sitt herrelag, og det blir første gang på nivå tre for klubben siden 2010.

Tredjedivisjon kvinner:

Det er et rekordhøyt nivå i kvinnenes tredjedivisjon. Både Ranheim og Ullensaker/Kisa noterer poengsummer over tidligere poengrekord for divisjonen. Begge disse klubbene presterer så godt at muligheten for nytt opprykk i 2019 bør være store. Også Fana leverer veldig godt, og sikret opprykket med god margin. Laksevåg sikret at Bergen får to nye lag i midtdivisjonen neste år, og var den eneste av klubben av de som rykket ned som klarte umiddelbar retur, selv om også de andre tre av disse klarte seg godt.

Tredjedivisjon menn:

Mennenes tredjedivisjon preges av de raske returer. Hele tre av de fire som rykket ned rykker rett opp igjen. Ask vinner divisjonen etter en jevn kamp med Moelven. Begge disse klubbene har lang erfaring fra nivå to, og leverer poengsummer som lover godt for å mestre dette nivået 2019. Det samme gjelder Herkules og Tyrving 2, og særlig Herkules har et stort potensial ettersom de rykket opp med kun 18 tellende resultater.

Samleside med historikk og statutter for Lagserien.

Detaljert oversikt over første og andredivisjon
Detaljert oversikt over tredjedivisjon kvinner med kretsvis oversikt
Detaljert oversikt over tredjedivisjon menn med kretsvis oversikt.