6EFE1AAF-4C73-46F2-803E-03096F71A1D6.PNG
Sondre Nordstad Moen

Sondre Norstad Moen med sterk tid på maraton

Sondre Nordstad Moen fullførte sitt første maraton på et par år og løp inn til den neste beste tiden av en nordmann noensinne etter å ha åpnet tøft første halvdel av løpet.

Sondre Nordstad Moen åpnet knalltøft under Valencia Marathon søndag morgen da han la seg i tetgruppen som la ut i fart godt ned på 2:03-tallet. Han holdt denne gruppen i godt over halve løpet, men måtte deretter slippe tetfeltet og fikk det tyngre siste milen. Nordstad Moen unngikk å sprekke og løp i mål på sterke 2:06.17 og ble nummer syv i det råsterke feltet i Valencia.

Tiden til Vidar-løperen er 29 sekunder bak hans norske bestenotering og det er også bare det andre løpet under 2:10 av en nordmann noensinne. Til opplysning har ingen utøvere født i Europa løpt raskere på maraton noensinne og bare tre løpere med europeisk pass, utenom Nordstad Moen, har løpt raskere tidligere. Tiden er også langt under det internasjonale OL-kravet på 2:11.30 og det viser at etter et drøyt halvår med kontinuitet i treningen er Nordstad Moen oppe på et utrolig høyt nivå og det blir meget spennende å se hva han får til i Tokyo neste år.

Vinneren ble Kinde Atanaw Alayew fra Etiopia som løp på 2:03.52 og satte løyperekord i sin debut på distansen. Kaan Kigen Özbilen ble første mann med europeisk pass som løp under 2:05 da han ble nummer to på 2:04.16 og han smadret Mo Farah sin europarekord med hele 55 sekunder.

Sterk første halvdel

Sondre Nordstad Moen åpnet fint med 14:42 på første 5 kilometer. Han lå i bakre del av tetfeltet ved passering 10 kilometer. Det var tre harer som skulle holde 2:03-fart, altså i fart til en god del bedre tid enn Moen sin norske rekord og den europeiske rekorden. Milen ble passert på 29:18 av trønderen og farten hadde da økt litt. Det fortsatte i omtrent samme fart for Moen, som fortsatt lå på halen av tetfeltet, med passering 43:59 på 15 kilometer og da i fart til godt under 2:04.

Opp mot passering halvveis gikk kilometertidene litt ujevnt i alt fra 2:52 til 3:00 og Moen passerte 21,097 meter på 1:01.59, fortsatt i fart til europeiske rekord og en vanvittig sterk tid. Passering 25 kilometer ble gjort på 1:13.34 og fortsatt var det tre harer i tet med 12 mann bak som hadde kontakt i tetfeltet, som nå hadde strukket seg litt lengre ut enn tidligere. Farten hadde gått litt ned og Moen begynte å bevege seg oppover i feltet, før han igjen falt bakerst i tetfeltet, som hadde mistet noen løpere opp til neste passering.

Passering 30 kilometer ble gjort unna på 1:28.21 og farten hadde da økt litt. Like etter denne passeringen måtte den norske rekordholderen på 10 000 meter, 1 times løp, 20 000 meter og mannen med de norske bestenoteringene på halvmaraton og maraton gi en liten luke til tetfeltet, etter at teten løp de to siste kilometerne på 2:53 og 2:52. Ved passering 31 kilometer ga den siste haren seg og tetgruppen bestod nå av åtte mann, med Moen litt bak disse. Neste kilometer gikk på 2:59 av teten og da var Moen oppe i feltet igjen.

Kaan Kigen Özbilen, som løper for Tyrkia, tok deretter over teten og økte farten for å ikke tape tid mot europarekorden, dette gjorde at Moen måtte slippe teten og han kom aldri opp igjen. Dessverre fikk trønderen det tungt etter dette og han passerte 35 kilometer på 1:43.43 og var nå i en fart til rundt pers, men med nedadgående fart. Som i de to halvmaratonene trønderen har løpt denne sesongen gikk det litt tungt mot slutten og han passerte 40 kilometer på 1:59.18. Han plukket et par løpere mot slutten og løp inn til en meget habil tid.

Moen hadde et valg mellom å legge seg i tetgruppen som la ut i 2:03-fart og gruppe to som la ut i 2:06-fart. Han skal virkelig ha kudos for forsøket og får han ytterligere kontinuitet i treningen neste år vil han ha gode muligheter til å holde helt inn.

Nordstad Moen sin pers er fortsatt på 2:05.48 fra Fukuoka i desember 2017 og det var da europarekord og er fortsatt norsk bestenotering. Tiden gjør forøvrig at han er den raskeste løperen født utenfor Afrika noensinne på den legendariske distansen.

BULs Julestemne:
På BUL sitt Julestemne i Bærum Idrettspark vant June Sæbøe Tveit fra Norna-Salhus og Jørgen Kåshagen fra Moelven 600 meter med henholdsvis 1:38.12 og 1:20.70. Sistnevnte tid er den syvende beste av en nordmann på distansen innendørs noensinne. Resultater.