kwbis202.jpg
God grunn til å juble for Karsten og Norsk friidrett. Foto: Eirik Førde

Rekordkveld på Bislett på torsdag

Impossible Games ble en strålende suksess med flere norske rekorder, to europarekorder og en verdensbestenotering. De norske friidrettsstjernene, ledet an av Jakob Ingebrigtsen, Karsten Warholm og  Sondre Nordstad Moen, viste at de er i meget god form med fantastiske løp. I tillegg imponerte utøvere som Therese Johaug og Marcus Thomsen.

Nettsiden til stevnet
Resultater

Warholm i kjempeslag

Karsten Warholm fortsatte der han slapp i 2019. I sitt første løp for året dundret han inn til 33.78 på 300 meter hekk. Med dette løp Dimna-karen på den beste tiden på distansen i verden noensinne. Warholm hadde selv tidligere løpt på 34.26 innendørs, mens verdensbestenoteringen utendørs var på 34.48. Den tidligere norske bestenoteringen lød forøvrig på 35.68 og innehaver var Øyvind Strømmen Kjerpeset.

Warholm løp et bunnsolid løp og viste at treningsjobben er gjort strålende før denne sesongen. Det blir en litt søkt sammenligning, men farten hans på 300 meter hekk tilsvarer 45.04 på 400 meter hekk, verdensrekorden på 46.78 er med andre ord innenfor rekkevidde. Bare ti nordmenn, Warholm inkludert, har løpt raskere enn tiden på 300 meter uten hekker.

- Det var godt å kjenne på, dette var sykt. Det var litt morsomt for Leif Olav sa jeg kunne slå den rekorden med over et halvt sekund, men det trodde jeg ikke. Da Leif sa det ga det meg litt troen og dette er så nydelig, sa Warholm til NRK like etter målgang.

To europarekorder

Det var en spesiell kamp mellom Team Ingebrigtsen og Team Cheruiyot på 2000 meter. Sistnevnte løp i Nairobi for noen dager siden og det var dårlige forhold da de gjorde løpet med regn og vind, noe som gjorde at de gode tidene ble vanskelige. Jakob Ingebrigtsen stjal showet med fantastiske 4:50.01 og Sandnes-karen, som enda ikke har fylt 20 år, slettet legenden Steve Cram sin europeiske rekord. Ingebrigtsen satte norsk rekord med over elleve sekunder og er verdens sjette raskeste på distansen noensinne.

De to øvrige Ingebrigtsene Henrik og Filip løp også meget solid med 4:53.72 og 4:56.91. Tre blad Ingebrigtsen er da topp 3 i Norge gjennom alle tider. Det var imponerende løp av begge to og spesielt Filip, som løp bare 45 minutter etter at han sikret seg en norsk rekord på 1000 meter. Disse tre var de raskeste totalt da Timothy Cheruiyot var best av kenyanerne med 5:03.05, mens de to andre som kom i mål var Edwin Melly med 5:13.12 og Elijah Manangoi med 5:18.63. Det ble da soleklar seier til Team Ingebrigtsen.

Ull/Kisas Per Svela og Sandnes-løper Narve Gilje Nordås, som trener med teamet, var harer og Svela ble «brukt» først med 58.9 på 400 meter og han holdt omtrent halvveis. Narve Gilje Nordås tok over og måtte slippe lyset litt, som gikk i 4:50-fart. Nordås holdt meget fint måtte slippe Jakob og Henrik forbi seg etter rundt 1300 meter. Nordås løp videre og passerte 1500 meter på vel 3:42, som er klart bedre enn hans pers på distansen. Henrik lå i rygg på Jakob da det ringte for en runde igjen, men Jakob hadde en meget solid sisterunden og dro i fra storebror.

Filip Ingebrigtsen la i vei på 1000 meter med mål om å ta Vebjørn Rodal sin norske rekord. Han løp inn til 2:16.46 og slettet dermed Rodal sin gamle rekord på 2:16.78. Sandnes-karen hadde med seg brødrene Thomas og Andreas Roth som harer foran seg og Håkon Mushom som skulle bite seg fast i ryggen så lenge som mulig. Første 400 meter ble passert på rundt 54, med 800 meter-passering på 1:48, der Thomas måtte gi seg og Mushom hadde sluppet. Filip stod distansen bra og sikret seg dermed sin tredje norske rekord utendørs.

Sondre Nordstad Moen løp utrolig sterkt på 25 000 meter. Vidar-løperen løp de 62,5 rundene på 1:12:46.5 og satte med det en soleklar europarekord på distansen. Trønderen gikk offensivt ut og satset på den europeiske rekorden på en times løp, men dette ble litt for tøft. Nordstad Moen satte norsk rekord på times løp underveis, en rekord han hadde tidligere fra 2014. Hans gamle treningspartner Sindre Buraas var hare frem til 8200 meter og etter dette måtte Nordstad Moen, som er steinhard i hodet, gjøre jobben alene. Dette gjorde han på en strålende måte og viste at han er i bunnsolid form.

Therese Johaug imponerte på 10 000 meter og løp inn til 31:40. Ren-Eng-løperen fulgte lysharen til det gjenstod noen runder og løp rundetidene godt nedover. Hun forbedret sin personlige rekord fra NM i fjor med rundt 40 sekunder og tiden er under det som har vært VM-krav på distansen. Johaug er fjerde beste norske kvinne på milen noensinne.

Flere norske rekorder

Isabelle Pedersen og Line Kloster var Norge sin duo på 200 meter hekk, en uvanlig distanse som sjeldent blir løpt. Kloster var den klart sterkeste og løp inn til 26.11. Med dette satte hun en ganske klar norsk rekord og Vidar-løperen passet som ventet bra på denne distansen der hun hadde den klart sterkeste avslutningen i løpet. Finnene Nooralotta Neziri og Annimari Korte ble nummer to og tre med 26.65 og 26.70. BUL-løper Pedersen bommet kraftig på en hekk på oppløpet og ble nummer fire med 28.11

Svenske Mondo Duplantis tok som ventet seieren i stav med 5.86, som er et solid resultat i sesongåpning av verdensrekordholderen. Franske Renaud Lavillenie hoppet i sin egen hage for noen dager siden og leverte også fint med 5.81 etter å ha hatt en del riv underveis. Fanas Pål Haugen Lillefosse gjorde en sterk konkurranse, faktisk hans beste utendørs noensinne da han hoppet 5.61. Med dette forbedret den regjerende U20- og U18-europamesteren sin utendørspers med ni centimeter. Bergenseren gikk inn på 5.36 og kom seg over i første forsøk, før han trengte to forsøk på 5.51. På rekordhøyden 5.61 spratt han over i første forsøk, før det ble stopp på 5.71.

For å få tre utøvere i feltet på Bislett var Simen Guttormsen hentet inn etter skadeforfallet til sin storebror Sondre. Vidar-hopperen kom seg over åpningshøyden på 5.01, som var årsbeste med en centimeter, før han også spratt over 5.21 i første forsøk og var da bare ni centimeter bak fjorårets pers.

Strålende konkurranse av Thomsen

Marcus Thomsen leverte en meget solid prestasjon i kuleringen. Han vant konkurransen med 21.03. Tjalve-karen åpnet med 20.61 og da var fjorårets utendørspers et faktum. Han økte til 20.98 til andre omgang, før det ble 20.86 i tredje omgang. I fjerde omgang ble det 21.03 og dermed over 21 meter utendørs for første gang. I det to siste omgangene ble det 20.86 og 20.70. Den tidligere U20-europamesteren hadde alle sine seks støt over sin gamle utendørspers, noe som er råsterkt i sesongåpningen. Den norske rekorden på 21.22 lever nok farlig i løpet av året.

Svenske Wictor Petersson leverte også en solid konkurranse og forbedret sin utendørspers til 20.94 da han ble nummer to. Sven Martin Skagestad var også med i konkurransen og ble tredjemann med et lengstestøt på 17.15.

Det ble dobbelt svensk i diskos da den svenske verdensmesteren Daniel Ståhl kastet 65.92 i sin sesongåpning. Simon Pettersson pushet han godt med 64.54. Sturlas Ola Stunes Isene ble nummer tre med 61.85 og var snaue tre meter bak sin norske årsbeste. Sven Martin Skagestad fra Norna-Salhus ble fjerdemann med 60.38 og var en snau meter bak sin årsbeste.

Amalie Iuel møtte to meget meritterte løpere i Lea Sprunger og Sara Slott Petersen til dyst på 300 meter hekk. Tjalve-utøveren løp inn til 39.44 i sin sesongdebut på øvelsen og var da ni hundredeler bak sin pers fra 2018, og litt bak den norske rekorden til Line Kloster på 38.97. Med dette ble Iuel nummer to, bare to hundredeler bak vinneren Sara Slott Petersen, som litt overraskende vant. Sveitsiske Sprunger løp på 39.86 da hun ble nummer tre etter å ha åpnet tøffest.

Hedda Hynne og Selina Büchel duellerte på 600 meter, der de løp i hver sin bane hele veien. Tjalve-utøveren var den sterkeste og vant med 1:29.06 etter å ha hatt den sterkeste avslutningen på løpet. Hynne var like bak sin pers og heller ikke lagt bak den norske rekorden på 1:28.28. Løpet var absolutt solid av Hynne med tanke på at dette var sesongåpningen. Sveitseren Büchel løp på 1:30.10.

På 100 meter løp Salum Kashafali fra Norna-Salhus inn til seier på fine 10.59 (0.2) og han satte da en solid sesongbeste. Skjalgs Mathias Hove Johansen ble nummer to på 10.78, mens Christian Marthinussen fra Fana ble diskvalifisert.

Tjalves Karoline Bjerkeli Grøvdal måtte dessverre bryte 3000 meter etter å ha slitt med skade over en lengre periode.