Europas beste.JPG
Europas beste brødre. Foto: Eirik Førde

Filip lekte seg til gull

Filip Ingebrigtsen løp inn til EM-gull, med broder Henrik på bronseplass og nå ligger det an til Rio-tur for Filip, om Olympiatoppen vil. I tillegg ble det satt tre norske rekorder på en norsk superdag i Amsterdam.

Filip Ingebrigtsen løp inn til et sinnsykt EM-gull på 1500m. Broder Henrik fulgte opp med bronse. I følge road-to-rio.com ligger Filip an til å få invitasjon fra IAAF til OL i Rio da han er nr. 42 på distansen i kvalifiseringsperioden og 45 løpere skal sendes.

Brothers in arms
Foto: Eirik Førde

- Dette er helt sykt, var det første Filip sa til pressekorpset.

- Jeg har lagt en plan fra 2012 og frem til i dag og jeg lykkes virkelig. Jeg bestemte meg virkelig i fjor, da jeg var skadet. Det ble jobbet knallhardt og det var virkelig verdt det.

- Den følelsen jeg opplevde på oppløpet da ingen matchet meg var helt utrolig, en følelse jeg aldri har opplevd før, sa en strålende fornøyd Filip.

Gullgutten
Foto: Eirik Førde

Broder Henrik hadde i følge seg selv ikke sjans på gullet.

- Jeg tror jeg hadde sjanse på sølvet, men fikk en albue av nederlenderen like før mål og det ødela. 

- Det kunne ikke blitt så veldig mye bedre for Team Ingebrigtsen, 98 % perfekt, jeg kunne jo tatt sølvet. 

Henrik ble forøvrig historisk som første løper med tre EM-medaljer på 1500m, i tillegg er han nå mestvinnende nordmann i EM-historien i antall medaljer med gull fra 2012, sølv fra 2014 og bronse fra 2016. På de siste tre EM på 1500m har 44% av medaljene gått til  en viss familie Ingebrigtsen fra Sandnes.

Ja, du er europamester Filip
Foto: Eirik Førde

Tidene til Filip og Henrik er av akademisk interesse, men bør nevnes: 3.46.65 og 3.47.18.

Hedda Hynne, Strindheim, gjorde et godt løp på 800m. Hun tok kommandoen, kjørte hardt fra start og løp inn til en sterk pers 2.00.94 etter da å ha dratt hele veien. Det holdt til en syvendeplass og hun sørget for tidenes norske kvinnelige 800m-plassering i et EM.

Hedda viste imponerende mot i hennes finaledebut
Foto: Eirik Førde

- Jeg kunne nok fått en bedre plassering, men jeg hadde lyst å løpe fort og tenkte nok mer på tid enn på plassering, var Hedda sin dom etter løpet.

- Jeg vet jeg er bedre enn 2.00.94 og har bevist nok her i tre løp på EM, var svaret hennes på hvordan hun ser på OL-sjansene.

Hedda gjorde et strålende løp på 800m og hun har vist i EM at hun er en mesterskapsløper av rang, og absolutt har noe i Rio å gjøre.

Flere norske rekorder

Det ble satt hele tre norske rekorder under EM i Amsterdam på lørdag, og det allerede før Hedda Hynne og Team Ingebrigtsen hadde showet på Olympiastadion.

Amalie Iuel, Tyrving, sørget for "storeslem" i andre semifinale på 400m hekk. Med tiden 55.79 perset hun, satt norsk rekord, klarte OL-kravet med elleve hundredeler, sikret seg finaleplass og løp inn til tredje beste tid av en europeisk U23-utøver i år. Den norske rekorden hadde forøvrig stått i 33 år, så på tide at den ble slått!

Nå er det ingen tvil, Amalie har fått en signaturfeiring
Foto: Eirik Førde

-Det er kjempegøy å løpet på 55-tallet igjen. Jeg hadde et løp på 55 i fjor og det var deilig å få det til også i år. Det var utrolig kult å klare finale, norsk rekord og OL-kravet.

Amalie åpnet tøft og lå som nr. 2 ut på oppløpet. Hun hadde mye å kjøre med også på slutten og holdt distansen godt. 

Amalie på vei mot å slå en mosegrodd norsk rekord
Foto: Eirik Førde

- Det var teknisk mye å rydde på, men det er jeg fornøyd med. Jeg blir nesten litt lei meg av å løpe perfekte løp, for da er det mindre å hente. Jeg kjørte 15 steg til den 7.hekken og det fungerte bra. Det eneste jeg tenkte på i dag var antall steg, lød den litt mer tekniske analysen til Amalie.

Tiden var forøvrig den fjerde beste i semifinalene og det er bare å skrive inn kl. 17.05 søndag ettermiddag i kalenderen, da går finalen på 400m hekk for kvinner.

Forhåpentligvis kan dette bilde også brukes i morgen
Foto: Eirik Førde

Norsk rekord for Vladimir

Den fortjente du Vladimir!
Foto: Eirik Førde

Vidars Vladimir Vukicevic hadde en ikke altfor god start på 110m hekk, men hadde en avslutning som holder «topp europeisk klasse» og løp inn til 13.54, som er en forbedring av hans norske rekord på korthekken med ett hundredel.

- Jeg talte på det for noen dager siden og det er 1400-og noen dager siden jeg satt min siste rekord. Da jeg så pappa (Petar) ble jeg emosjonell, sa en strålende fornøyd Vladi.

-Jeg føler jeg la inn en god OL-søknad med å løpe såpass fort i vind -1.8.

Slik det er nå er status at han er syv hundredeler bak OL-kravet og ikke er inne topp 40, altså blant de som kan få invitasjon fra IAAF. På denne listen regnes også tider fra 2015 med, så det kan dukke opp en invitasjon i innboksen til sportssjef Ronny Nilsen på tirsdag. 

- Jeg må jobbe med akselerasjonen min og så lenge jeg brenner for dette hver dag jeg står opp, satser jeg videre.

Hardt arbeid over lang tid viser seg å bære frukter og om det ikke blir OL i år, kommer det en ny sjanse i Tokyo om fire år.

Beste på 19 år på 4x100m

Det norske herrelaget var i strålende humør etter å ha oppnådd den beste norske tiden på 4x100m siden den norske rekorden ble satt i 1997. Tiden til gutta var 39.35 og holdt til en 10.plass, imponerende med tanke på at de er ranket som nr. 20 i Europa. Det er også verdt å nevne at "vi" ble best i Norden, to hundredeler foran Sverige.

- Vi er veldig fornøyd, lød det samstemt fra Jonathan Quarcoo og Håkon Morken. 

Jonathan veksler til Håkon
Foto: Eirik Førde

Jaysuma Saidy Ndure var i strålende humør og det å løpe med den nye generasjonen var tydelig noe som falt i smak.

-Vi har aldri trent sammen, det bør vi begynne å gjøre.

Sistemann på laget var forøvrig Jonas Halonen, som løp en fin førsteetappe.

DNF på de norske kvinnene

Det gikk ikke like bra for de norske kvinnene på 4x100m. Det ble en bom på den andre vekslingen og laget kom seg aldri til mål.

Ida og Astrid
Foto: Eirik Førde

-Jeg vet ikke hva som skjedde, sa Vidars Astrid Mangen Cederkvist, som skulle løpt den tredje etappen.

-Det er sånt som skjer, stafett er gøy uansett, var dommen fra «moren» på laget, rutinerte Ezinne Okparaebo, som løper for BUL. De to siste på laget var Tyrvings Helene Rønningen og Sandnes-løper Ida Bakke Hansen.

Dagens første norske rekord var 4x400m for kvinner, den leser du om her.

Fullstendig resultatliste