lillefosse.jpg
Pål Haugen Lillefosse. Foto: Eirik Førde.

Flere strålende prestasjoner under NM dag to

Andre og siste dag av NM innendørs i Bærum Idrettspark er nå avsluttet og det ble en norsk rekord også på dag to da Oda Utsi Onstad hoppet 3.03 i lengde uten tilløp. Ellers imponerte Pål Haugen Lillefosse, Henriette Jæger og Isabelle Pedersen.

Nettsiden til mesterskapet
Resultater
NRKs sending
Arrangørens stream
NM-podcast
Oppsummering dag en

Fantastisk hopping av Pål Haugen Lillefosse

Pål Haugen Lillefosse fortsatte sin fantastiske innendørssesong i stav søndag ettermiddag. Han åpnet med å komme over 5.20 i første forsøk, før han trengte to forsøk på 5.40. Han spratt deretter over 5.55 i første forsøk, før listen ble lagt opp på 5.65. Han klarte denne høyden i andre forsøk og forbedret da sin norske juniorrekord innendørs med fem centimeter. Den regjerende U20-europamesteren fra Fana er oppe som verdens syvende beste junior i stav innendørs noensinne.

- Dette var det jeg hadde drømt om i natt. Det å komme til NM, som er det største innendørs for meg, og perse. Jeg kunne ikke vært mer fornøyd, sa Lillefosse.

Han prøvde seg deretter på 5.74, som ville vært norsk rekord innendørs, men det ble for høyt.

- Den viktigste grunnen til at det stemmer så bra for meg nå er at jeg har gått hele vinteren uten skader. Stavhoppingen kommer gjerne litt naturlig hvis kroppen fungerer. Mitt mål videre er å komme inn i konkurransene og håpe på pers. Jeg så at 5.65 ikke var helt rent og jeg har mer inne, avsluttet bergenseren.

Eirik Dolve fra Fana tok sin niende medalje i stav i NM innendørs da han tangerte sin årsbeste på 5.20 og ble sølvvinner. Bronsen sikret Tjalves Andreas Gjesdal seg ved å komme over 5.10.

Jæger leverte også på søndag

Henriette Jæger leverte og overrasket på 60 meter i går og fulgte opp på en strålende måte på 200 meter. Utøveren som er 16 år gammel, og løper for Aremark, tok sitt andre NM-gull i helgen med råsterke 23.55. Denne tiden er norsk juniorrekord innendørs og også under rekorden utendørs. Tiden er nest best i verden blant U20-utøvere og best av U18-utøvere denne sesongen.

jager.jpg

Henriette Jæger. Foto: Eirik Førde.

- Det var et fint løp, jeg hadde absolutt ikke forventet denne tiden. Jeg følte jeg lå et stykke bak i starten og tenkte jeg måtte kjøre på helt inn. Det er utrolig gøy å kjenne at treningen fungerer, sa en sliten Jæger like etter løpet.

Bare en norsk kvinne har løpt raskere på distansen innendørs og det er Helene Rønningen fra Tyrving, som ble dagens sølvvinner med 23.97. Hun har tidligere tre gullmedaljer i øvelsen innendørs. Bronsemedaljen gikk til Elisabeth Slettum fra Skjalg, som har hele seks NM-gull på 200 meter innendørs, med 24.07.

Angelsen mot gamle høyder

Tonje Angelsen viste meget fin form i Bærum søndag ettermidag. Tjalve-utøveren kom seg over 1.90 i høyde og hadde også gode forsøk på 1.93. Hun tok sitt sjette NM-gull i høyde innendørs og var bare en centimeter under sin mesterskapsrekord fra 2011. EM-sølvvinneren fra 2012 har ikke hoppet høyere innendørs enn 1.90 siden 2012, da hun satte innendørspers med 1.93. Det er liten tvil om at hun er på vei tilbake mot gamle høyder og da er OL i Tokyo absolutt realistisk.

angelsen.jpg

Tonje Angelsen. Foto: Eirik Førde.

- Dette var sinnsykt gøy. Det var stødig hopping og det er det som er fokuset innendørs. Jeg gjør ting likt i hvert hopp. Jeg har få ting jeg fokuserer på i hoppene og det gjør at jeg ikke har ti tanker i hodet samtidig når jeg skal hoppe, sa Angelsen.

- Jeg tar med meg selvtillit videre og det er i sånne konkurranser som dette man merker: shit, dette er gøy! Dette er livet! sa Angelsen som la til at hun absolutt har mer inne og det lover meget bra.

Katarina Mögenburg fra Tyrving ble sølvvinner med 1.81 og tok sin sjette NM-medalje i høyde innendørs. Bronsemedaljen sikret Madelen Haaheim Sveinungsen fra Sørild seg etter å ha kommet over 1.70 i første forsøk, og uten riv på tidligere høyder kom hun foran Thea Leirfall Bremset fra Stjørdal og Malin Støyva fra Norna-Salhus, som også kom seg over 1.70.

Kontrollert gull til Isabelle Pedersen

Isabelle Pedersen gjorde som ventet og vant gull på 60 meter hekk på tross av sykdom i uken som har vært. BUL-løperen var suveren da hun løp på 8.17 og tok sitt tredje NM-gull på øvelsen, det første siden 2013. Pedersen løp på 8.17 i både forsøk og finale, med det senket hun mesterskapsrekorden med fem hundredeler. Pedersen var elleve hundredeler bak sin årsbeste og viste at hun er i god form i starten av OL-året.

pedersen.jpg

Isabelle Pedersen. Foto: Eirik Førde.

- Jeg er fornøyd med å ha kommet meg gjennom to løp etter å ha slitt med sykdom hele denne uken og knapt klart å løpe over noen hekker i går. Det er veldig gøy å løpe her foran så mange kjente, sa en smørblid bergenseren.

Hun la til at hun er i rute mot sesongen og det blir veldig spennende å følge den norske rekordholderen på 100 meter hekk videre i årets sesong.

Lambertseters Andrea Rooth viste fin form gjennom dagen og sikret seg sølvmedaljen med 8.46, persforbedring med fem hundredeler. Martine Hjørnevik fra Norna-Salhus måtte ta til takke med bronse etter gull de to siste årene. Den tidligere U18-europamesteren løp på 8.60 og forbedret sin årsbeste fra forsøket med åtte hundredeler.

Norsk rekord i konkurransens første hopp

Oda Utsi Onstad stod over lengde og tresteg, men var til de grader tilstede under lengde uten tilløp. I konkurransens første hopp smalt Norna-Salhus-utøveren til med 3.03 og forbedret sin norgesrekord fra i fjor med fire centimeter. Utsi Onstad viste at kruttet ikke var brukt opp og hoppet 3.01 i andre omgang og 3.00 i tredje omgang.

onstad.jpg

Oda Utsi Onstad. Foto: Eirik Førde.

I fjerde omgang ble det nok en gang 3.03. I femte omgang hoppet Utsi Onstad 2.91, før hun avsluttet med 3.01. Utsi Onstad leverte en kruttsterk serie med hele fem hopp over hennes tidligere norgesrekord. Kvinnen fra Fagernes tok sitt 27 NM-gull individuelt og hun har elleve NM-gull i lengde uten tilløp.

Sølvvinner ble Gracia Kongolo fra Søndre Land med 2.70. Hun fikk da gå ett steg høyere opp på pallen enn hun har gjort de to siste årene. Sørilds Ingvild Meinseth ble bronsevinner med 2.65.

Flere fine prestasjoner

Vladimir Vukicevic leverte solid på 60 meter hekk. Han tok sitt fjerde NM-gull på distansen etter å ha løpt på 7.91, som er 21 hundredeler bak hans norske rekord.

- Det var et veldig bra løp og en god start på sesongen. Det var veldig kult at vi måtte løpe forsøk i NM, det er sjeldent. Jeg hadde en veldig dårlig start i finalen, men kom bra fra andre hekken og ut, det er det som gjelder for utendørs, sa Vidar-løperen.

- Jeg tar med meg at jeg var aggressiv fra andre hekken og at jeg må jobbe med starten. Det tar litt tid å få snerten når man er litt tungtrent. Jeg er i veldig god rute og trente meget bra fra oktober til januar.

Sems Håvard Becker var godt fornøyd med sølv på 8.39 og han perset med et drøyt halvsekund i løpet av dagen. Fanas Carl Erik Landsvik fra Fana ble bronsevinner etter å ha løpt på 8.53.

Mathias Hove Johansen viste hvem som var sjefen på 200 meter da han stormet inn til gull på 21.39, som gjør at han nå har 38 løp mellom 21.00 og 21.40 og to NM-gull på 200 meter innendørs.

- Det kjentes veldig bra ut underveis. Jeg kjente det var litt krappe svinger, men jeg følte at jeg taklet det greit. Det gikk veldig bra i 150 meter og så ble det tungt på slutten, sa Skjalg-løperen.

- Jeg hadde håpet på en bedre tid og trodde på pers, men jeg var nok litt sliten og anspent. Det var viktig å holde de to andre på pallen bak meg, det hadde vært nedtur å bli slått av de. Jeg føler jeg er i god rute, sa Hove Johansen som sikter seg inn mot 20.80, som er EM-kravet.

Filip Bøe fra Fana og Andreas Haara Bakketun fra Gular var begge i U20-EM i fjor, er gode kompiser og løp på lik tid i forsøket i går. De viste at de er uhyre jevne med å løpe på 21.56 og 21.57 i dag, som holdt til sølv- og bronsemedalje og innendørspers for begge to.

Kiplesund sikret seg lengdegull

Herrenes lengdekonkurranse tok aldri helt av og vinnerlengden til Ingar Kiplesund ble på 7.47. Tønsbergs Henrik Flåtnes, som var regjerende mester, tok sølvet med 7.33, mens Tjalves Marius Bull Hjeltnes ble bronsevinner med årsbeste 7.29.

kiplesund.jpg

Ingar Kiplesund. Foto: Eirik Førde.

- Det var en fin gjennomkjøring. Jeg vet at jeg ikke er i noe kjempeform og synes det var en stabil og grei serie. Det er mye å jobbe med, sa trønderen.

- Det mangler både litt fart og litt posisjoner i siste del inn mot planken. Det er veldig planlagt å ikke være i form nå, så jeg føler at jeg er i rute. 

Flere mellomdistanseøvelser 

På 800 meter tok Andreas Roth på seg drajobben for storebror Thomas. Første 400 meter ble passert på 53 og tre karer hang i rygg på Roth. Didrik Hexeberg Warlo hang som en klegg bak Thomas og på bortre langside tok Warlo over teten. Han dro i fra i siste sving og Tyrving-løperen løp inn til gull på innendørspers 1:49.87. Han har tatt stegene med bronse for to år siden, sølv i fjor og nå gull.

- Det var utrolig gøy å ta NM-gull og slå Thomas for første gang. Det er gøy å endelig kjempe om gull i NM, sa Warlo.

- Jeg har vært veldig bra på trening og følt meg veldig bra, så jeg hadde troen på at det kunne bli gull. Jeg visste at det kom til å bli vanskelig å slå Thomas, men jeg hadde håp og tro på at jeg kunne klare det. Det å være to tideler bak utendørspersen i sesongens første løp tyder på at jeg har enda mer inn. Jeg pleier alltid å spy etter løp, men det gjode jeg ikke i dag, sa norgesmesteren som får en ny mulighet til å løpe sub 1:49 allerede neste helg.

Leon Douglas fra BUL kjempet hardt om sølvmedaljen, men falt like før målstreken. Sølvet gikk da til Sigurd Tveit fra Kristiansand Løpeklubb med pers 1:50.77, mens Ull/Kisas Thomas Roth måtte ta til takke med bronsemedaljen med 1:51.06 og tok sin femte NM-medalje på øvelsen innendørs.

vedvik.jpg

Marius Vedvik. Foto: Eirik Førde.

På 3000 meter gikk det i bedagelig fart på første 1000 meter med passering på 2:58. Farten økte naturligvis etterhvert og på sisterunden stod det mellom de to tidligere trenings- og klubbkompisene Marius Vedvik fra Gular og Per Svela fra Ull/Kisa. Sistnevnte dro 180 meter av den siste runden, men på slutten viste Vedvik seg som den sterkeste og vant på 8:23.63, elleve hundredeler foran Svela og med en siste 1000 meter på rundt 2:34. Det ble også bronse til Gular, da til Bjørnar Sandnes Lillefosse som løp på 8:24.29.

- Det var veldig deilig med gull og stang inn i dag etter sølv og stang ut i går. Jeg løp kontrollert og greit i starten, hadde kun fokus på plassering og hadde en god avslutning på løpet. I tillegg var det kjekt å få to gode kamerater med opp på pallen, sa en glad førdianer.

På 1500 meter var det en kvinne som skilte seg ut på sisterunden og det var gårsdagens sølvvinner på 800 meter Malin Edland fra Tjalve. Hun løp på innendørspers 4:30.20 og ble da klar gullvinner, hennes første NM-medalje innendørs på 1500 meter. Sølvet løp unge Grethe Tyldum fra Steinkjer inn til med innendørspers 4:32.13, mens Kristine Lande Dommersnes fra Haugesund tok bronse fire tideler bak Tyldum. Tyldum er fortsatt junior og kravet til U20-VM på 4:28.00 er realistisk i løpet av året.

- Det var ikke en super tid, men det var en grei gjennomkjøring. Det går fremover og jeg føler treningen fungerer, sa Edland etter gullet.

Mesterskapet ble som vanlig avsluttet med 4x200 meter og Tjalve sitt lag bestående av Lakeri Ertzgaard, Kajsa Rooth, Sara Dorthea Jensen og Amalie Iuel vant på 1:39.09 og var drøye sekundet bak den norske rekorden. Fredrikstad ga Tjalve meget god kamp og ledet halvveis. De endte på sølvplass med 1:40.99, mens Helene Rønningen sikret bronse for Tyrving med en sterk avslutningsetappe.

På herresiden stilte bare to lag og det ble en Bergens-duell mellom Gular og Gneist. Gneist ledet etter førsteetappe, men så tok Gular over og Tor-Junor Vedde kunne løp over målstreken til gull på 1:28.96. Med seg på laget hadde han Sivert Sellevold, Andreas Haara Bakketun og Torbjørn Lysne. Gneist løp i mål på 1:29.98.

I lengde ble det en meget spennende duell om gullet. Ranheims Mia Guldteig Lien hoppet 5.97 i fjerde omgang og tok over ledelsen. Hun var i tet helt til konkurransens nest siste hopp. Da fløy Thale Leirfall Bremset fra Stjørdal 5.97 og lå i tet på bedre andrehopp. Guldteig Lien viste at hun har et sterkt konkurransehode på tross av sin unge alder og svarte med 5.97, som da holdt til hennes første NM-gull. Bronsemedaljen gikk til Lisa Wilker med 5.61.

Spennende høydekonkurranse

Høyde for menn utviklet seg til å bli en severdig og spennende konkurranse. Toralv Opsal fra Dimna og Vetle Raa Ellingsen fra Fana klarte alle sine høyder opp til 2.04 i første forsøk. De fikk også med seg Tjalves Abraham Sandvin Vogelsang over den høyden. Sistnevnte hopper i 17-årsklassen og stod før dagen med en pers innendørs på 1.90. Det siste tiåret har bare en norsk utøver i 17-årsklassen hoppet høyere innendørs, Karsten Warholm med 2.05 i 2013.

ellingsen.jpg

Vetle Raa Ellingsen. Foto: Eirik Førde.

På 2.08 spratt Vetle Raa Ellingsen over i andre forsøk og det viste seg å holde til å bli norgesmester da Opsal og Vogelsang rev i alle sine forsøk. Opsal forbedret forøvrig sin pers med fire centimeter, en pers han satte første gang utendørs i 2015 og som han tangerte innendørs i 2016 og forrige helg.

- NM er NM, men det er norgesmesterskapet utendørs som er hovedmålet i år. Jeg pleier ikke å hoppe så veldig bra innendørs, så det at jeg hopper så bra i år lover veldig bra for utendørs. Jeg er godt fornøyd med gullet, sa en fornøyd gullvinner etter konkurransen. Han prøvde seg på pershøyden 2.11, men det ble for høyt.

Dagens første norgesmester ble Joachim Peter Skjønhaug fra Bækkelaget i lengde uten tilløp etter å ha hoppet 3.34, som han oppnådde i første omgang. 

- Dette er helt sykt. Det er første gang jeg er med i et skikkelig friidrettsstevne, sa den nybakte norgesmesteren til Knut Skeie Solberg.

De to øvrige medaljevinnerne Eivind Kleven Hagen fra Fagernes og Kenneth Bjorvatn fra Birkenes hoppet begge 3.29, førstnevnte tok sølvet med bedre tredjehopp.

I herrenes juniorklasse ble det jevnt i øvelsen da fire centimeter skilte mellom medaljevinnerne. Snøggs Sondre Mork Kasin hoppet 3.09 i andre omgang og det holdt til gull. Askers lovende diskoskaster Vebjørn Sæten Skre ble sølvvinner med 3.06, mens Tjalves U20-bronsevinner i mangekamp Markus Rooth perset til 3.05 og endte opp med bronsemedalje.

Lisa Wilker forsvarte gullet fra i fjor i kvinnenes juniorklasse i lengde uten tilløp. Tingvoll-utøveren hoppet 2.66 og vant da et par centimeter foran Ester Holt fra Sturla, som forsvarte sin sølvmedalje fra fjorårets mesterskap. Mathilde Sofie Karlsen Klokseth fra Moss tok helgens andre medalje etter å ha sikret seg bronsemedaljen med 2.57. Det skilte forøvrig bare fem centimeter mellom tredje- og åttendeplassen.

Forsøk på korthekken

Første løpsøvelse for dagen var forsøksheat på 60 meter hekk. Vidars Vladimir Vukicevic vant lekende lett førsteheatet på 8.03 i sesongens første løp. Vinner av det andre heatet ble Sems Håvard Becker med pers 8.54.

Isabelle Pedersen har kommet seg over dammen fra USA og løp meget overbevisende inn til 8.17 i første forsøksheat. Andrea Rooth løp først over målstreken i det andre heatet med 8.51. Her løp Lovise Skarbøvik Andresen inn til sterke 8.60 i sitt debutløp med høye hekker. 

Det ble også arrangert kvalifisering i lengde for kvinner på starten av dagens program og det måtte hoppes 5.20 for å komme seg til finale. Ranheims Mia Guldteig Lien fløy lengst med 5.74.