Kiplesund 2015 Haugesund NM.JPG
Ingar Kiplesund i aksjon under NM Haugesund i fjor sommer.

Slo kretsrekord fra 1939

Ingar Kiplesund ble målt til 7.63 i lengdegropen i et stevne i Belgia lørdag. Dermed slettet han en nær 77 år gammel kretsrekord!

- Det er en helt sinnsyk lettelse at jeg klarte å slå rekorden i det første hoppet i hele år. Det er ganske utrolig egentlig, og selvsagt veldig gøy, sier Kiplesund til Adressavisen.

Med rekorden nådde Kiplesund samtidig sesongmålet i sitt første hopp. Nå løfter han blikket opp og frem mot neste barriere. Kun en nordmann - Kristen Fløgstad - har noensinne hoppet lenger enn åtte meter. Ingar blir gjerne den neste.

- Jeg kan ikke nøye meg med dette. Vi har jo også en norgesrekord som har stått en stund, og det er litt trist at det kun er en nordmann gjennom historien som har hoppet over åtte meter. Det er et naturlig mål, men jeg har god tid, sier han til avisen.

- Artig dag for meg i dag, da min elev, Ingar, avlivet en mosegrodd rekord fra 1939 i lengde. Vi snakker om Niels Uhlin Hansens kretsrekord på 7,54, meldte trener Frank Brissach umiddelbart etter at Ingar landet på 7,63 i Belgia.

Like etter kom Trondheim Friidretts Henrik Carstens med følgende beskjed:

- Vår Ingar Kiplesund hoppet 7,63 i Belgia i går og slettet kretsrekorden fra 1939 satt av Niels Uhlin Hansen. Begge var 20 år da de hoppet.

 7,54, som Uhlin Hansen oppnådde på Bislett den 10. september 1939, var norsk rekord. Den sto i 20 år, helt til Roar Berthelsen hoppet 7.62, også det på Bislett. Dagen var 25. august 1959.

PS:

Niels Uhlin Hansen ble utdannet i Kompani Linge i England . Høsten 1944 kom han så til Gauldalen. Oppgaven var å drive sabotasje mot Rørosbanen, som var en viktig transportåre for tyskerne. Dette var en del av det såkalte ”transportslaget”, der målet var å tvinge troppetransporter over på den mer sårbare sjøveien. I desember gjennomførte motstandsgruppene to større anslag mot jernbanen, kanskje de mest omfattende av sitt slag under krigen.

Men med hjelp av tysting og infiltrasjon kom tyskerne på sporet, og i et bakhold i nærheten av Singsås den 11. januar 1945 falt Nils Uhlin Hansen, sammen med Odd Husby fra Byåsen og Sigurd Haugen fra Narvik. De ble siden gravlagt i Singsås, der det også er reist en bauta over dem som falt under krigen i Øvre Gauldal. Både Nils Uhlin Hansen og Odd Husby er hedret med veinavn på Byåsen. (http://www.trondheim.no/nils-uhlin-hansen)