nminne18-3jakobxx.jpg
Jakob Ingebrigtsen på vei mot rekord. Foto: Eirik Førde

Jakob Ingebrigtsen med europeisk juniorrekord

Jakob Ingebrigtsen satte europarekord, Helene Rønningen satte norgesrekord, Martine Hjørnevik løp inn til årsbeste i verden og Oda Utsi Onstad slettet en 37 år gammel norsk bestenotering. Dette var bare noen av de mange strålende resultatene som ble oppnådd under andre dag av innendørs-NM. Det du trenger å vite finner du her.

Resultater NM innendørs 2018

Jakob Ingebrigtsen, Sandnes IL, løp inn til strålende 7.56.74 på 3000 meter og senket da den europeiske juniorrekorden på distansen innendørs med omlag åtte sekunder. Tiden er også en klar forbedring av mesterskapsrekorden og første gang Jakob er under åtte minutter. Videre er tiden en forbedring av Jakob sin egen norske juniorrekord innendørs med over 23 sekunder.

Se videointervju med Jakob

- Jeg er veldig fornøyd, endelig under åtte minutter. Også i dag var det litt tungt å ligge alene, skulle ønske at det var noen der som var med i teten. Det er godkjent dette, sa en fornøyd Jakob etter helgens andre europeisk juniorrekord innendørs, det ble også rekord på 1500 meter i går. Jakob var også fornøyd med å slå broder Henrik sin mesterskapsrekord.

- Jeg kan ikke la Henrik stå og godte seg der oppe, la Jakob til og nå er neste mål å slå Henrik sin seniorrekord innendørs på 1500 meter.

Jakob diskuterer med far og trener Gjert, som hadde en strålende helg med fem gull og en sølvmedalje for sine elever Jakob og Camilla Ziesler. Foto: Eirik Førde

Marius Vedvik tok på seg drajobben de to første rundene og deretter var det Jakob-show med unggutten fra Lura i ensom majestet. Første 1000 meter ble passert på høye 2.39, mens 2000 meter ble gjort unna på høye 5.39, altså i perfekt fart til sub-8. Som vanlig hadde Jakob en meget fin avslutning og kom i mål på rekordtiden 7.56.74.

Bak i feltet ble Vedvik etterhvert tatt igjen av IK Tjalves Sigurd Ruud Skjeseth, som sikret seg sølvet på 8.09.80. Regjerende mester Vedvik, Gular IL, fikk med seg bronse med 8.13.84.

Rønningen med smadring av norsk rekord

Helene Rønningen, Tyrving IL, løp et strålende løp på 200 meter og suste i mål på 23.41. Hun forbedret da sin norske innendørsrekord med hele 16 hundredeler og løp inn til årets nest beste tid i Europa.

Helene Rønningen. Foto: Eirik Førde

Se videointervju med Helene

- Det var skikkelig deilig. Jeg følte at jeg ikke tenkte, det bare fløt hele veien og jeg følte ikke at jeg stivnet noe veldig, sa en meget glad Rønningen etter helgens andre gull og det tredje NM-gullet på rad på distansen innendørs.

Det ble også pers på sølvvinner Astrid Mangen Cederkvist, Sandnes IL, med 23.77. Cederkvist har nå vunnet sølv bak Rønningen de tre siste årene. På bronseplass havnet unge Henriette Jæger, Aremark IF, med tiden 25.06. Jæger er bare 14 år gammel og var fem hundredeler bak persen hun satte i går, som førte henne inn topp 10 i Norge gjennom alle tider i 15-årsklassen.

Hjørnevik med årsbeste i verden

Martine Hjørnevik, Norna-Salhus IL, debuterte på 60 meter hekk med seniorhekker under forsøket. I finalen smalt hun til med strålende 8.36. Bergenseren født i 2001 satte da årsbeste i verden i U18-klassen og var bare to hundredeler bak Isabelle Pedersen sin norske juniorrekord, den har Hjørnevik også 2019 og 2020 på å slå. Det var ikke bare sett i lys av alder at prestasjonen til Hjørnevik var sterk, hun løp seg inn som sjette beste norske senior på distansen noensinne.

Martine Hjørnevik. Foto: Eirik Førde

Se videointervju med Martine

- Jeg hadde ikke forventet så bra. Jeg trodde at jeg kunne gi Agathe god kamp, men dette gikk mye bedre enn jeg hadde trodd. Jeg følte at jeg traff veldig bra på hekkene, sa Hjørnevik som nå satser på juniorhekker frem til U18-EM utendørs.

Hjørnevik dro med seg Agathe Holtan Wathne, Sandnes IL, til en bra tid. Den regjerende mesteren løp inn til 8.37 og perset da med to hundredeler. Bronsemedaljen gikk til Marie Skjæggestad, Tyrving IL, med 8.63. Dette var hennes tredje medalje i helgen og hun forbedret da persen for andre gang i dag (løp på 8.64 i forsøket).

Utsi Onstad slo bestenotering fra 1981

Oda Utsi Onstad, Norna-Salhus IL, har vært nære den norske bestenoteringen i lengde uten tilløp på 2.92 tidligere. Hun fikk først opp et hopp som tangerte bestenoteringen, før hun smalt til med 2.93 og sørget for at bestenoteringen til Annelin Mannes fra 1981 endelig ble slått.

Oda Utsi Onstad. Foto: Eirik Førde

- Det var kjempemoro å endelig ta rekorden. Jeg var veldig nære i fjor (en centimeter bak) og hadde litt troen på at jeg kunne hoppe så langt i år, sa Utsi Onstad som har hatt en meget god helg med to gull totalt, norsk bestenotering i lengde uten tilløp og bare ti centimeter bak norsk innendørsrekord i tresteg. Dette er forøvrig Utsi Onstad sitt niende NM-gull i lengde uten tilløp.

Årets komet i øvelsen Kristine Moberg fra Os Turnforening sikret seg sin første NM-medalje med sølv med 2.84, mens bronsen sikret Gracia Thiama Kongolo, Søndre Land IL, med perstangering 2.56.

Vukicevic med oppskriftsmessig seier

Vladimir Vukicevic, SK Vidar, tok som ventet gullet på 60 meter hekk, hans tredje NM-gull på distansen. Han løp i mål på 7.94, en tid han ikke var noe særlig fornøyd med.

- Poenget med hekk er å komme over hekkene og det klarte jeg bare såvidt i dag, var Vladis analyse av løpet.

- Jeg er veldig lite fornøyd med den tekniske gjennomføringen av løpet, men alt i alt er jeg glad for å ha sikret meg gull.

Vladimir Vukicevic. Foto: Eirik Førde

Vukicevic har vært meget jevn hittil i 2018 og har løpt på 7.81 et par ganger. Denne tiden er elleve hundredeler bak VM-kravet og 12 hundredeler bak den norske rekorden. Det blir flere løp sener i vinter for å klare kravet til innendørs-VM.

Vukicevic pendler nå mellom Frankrike og Norge. I Frankrike har han en god treningsgruppe å trene med og det blir spennende å følge utviklingen fremover.

Marcus Theodor Moen, Ullensaker/Kisa IL, løp sitt første løp med seniorhekker på distansen noensinne og suste inn til sølv på 8.11. Han løp seg da inn som 16. raskeste nordmann på distansen noensinne og er femte raskeste junior i Europa i år.

Bronsemedaljen løp IK Tjalves Martin Nikolai Kanestrøm seg til med pers 8.77. 

Norsk rekord på stafett

Som vanlig ble mesterskap avsluttet med 4x200 meter stafett for begge kjønn. Sandnes IL vant kvinneklassen på 1.37.96 og de forbedret da sin norske rekord fra i fjor. Dette er tredje innendørs-NM det blir satt norsk rekord på distansen. På laget løp Astrid Mangen Cederkvist, Agathe Holtan Wathne, Liv Storhaug og Vilde Humstad Aasmo.

Vilde Aasmo sikrer gull og norsk rekord for Sandnes. Foto: Eirik Førde

Også Tyrving sitt lag løp under den gamle norgesrekorden da de noterte 1.38.27. På det laget løp Helene Rønningen, Mari Drabløs, Maria Aaberg og Marie Skjæggestad. Bronsen sikret Dimna IL seg bronsemedaljen med 1.44.60.

I herreklassen stilte tre lag og to fikk gyldig resultat. Tyrving vant klart med 1.27.90 og på det laget løp Jonas Tapani Halonen, Jonatan Greni Bjerkaas, Samiel Gyedu og Syver Røinaas. Ranheim IL sikret seg sølv med 1.30.64.

Hove Johansen med pers

Mathias Hove Johansen, IL Skjalg, løp inn til gull på 200 meter på 21.31, som er en forbedring av hans pers innendørs med elleve hundredeler. Dette lover bra for den råsterke karen som har et mål om EM i Berlin i sommer på distansen.

- Hadde håpet på pers innendørs. Mesteparten av løpet var bra, men på inngangen av andre sving var jeg litt nærme streken og ble litt stresset, sa rogalendingen som har hatt en god treningsvinter.

Moelven ILs Carl Emil Kåshagen løp inn til sølv på 21.63, mens det ble bronse til Håkon Morken, Lillehammer IF, 16 hundredeler bak Kåshagen. Dette var Morken sin femte medalje i øvelsen under innendørs-NM.

Retzius forbedret norsk årsbeste

Som ventet ble det seier til Lene Retzius, IL i BUL, i stav. Hun sikret seg sitt tredje NM-gull innendørs da hun kom seg over 4.15. Dette er en forbedring av Retzius sin Lnorske årsbeste med ti centimeter. Hun prøvde seg på 4.30, som er identisk med hennes norske U23-rekord innendørs, men dette ble for høyt.

Lene Retzius. Foto: Eirik Førde

I år som i fjor ble det sølv til Hedda Marie Kjølberg Hauge, Ski IL Friidrett, da hun hoppet 3.80. Bronsen gikk til regjerende mester Birgitte Kjuus, Ullensaker/Kisa IL med 3.70.

Ziesler med helgens tredje gull

På 1500 meter var det Malin Edland, Larvik Turn & IF, som tok på seg drajobben, mens Camilla Ziesler, Sandnes IL, etterhvert gikk opp i tet. Det ble da en duo med Sigrid Jervell Våg, IL i BUL, i rygg på Ziesler. Jervell Våg prøvde å komme forbi på oppløpet, men Ziesler ble for sterk og tok sitt tredje gull for helgen.

Tiden ble fine 4.20.27 og Ziesler var da bare vel halvsekundet bak mesterskapsrekorden til Kristine Eikrem Engeset på 4.19.73 fra 2007.

Sigrid Jervell Våg og Camilla Ziesler. Foto: Eirik Førde

- Det var tungt, jeg merket løpene fra i går litt i beina. Jeg synes det er mye tyngre å løpe innendørs enn utendørs. Jeg er fornøyd med dette, sa Ziesler som knapt har ladet opp til helgen, bare med å roe litt ned på treningen den siste uken. 

Dette lover meget bra for utendørssesongen og under kyndig veiledning av trener Gjert Ingebrigtsen blir det spennende å følge Ziesler til sommeren. Hun kom seg forøvrig under kravet til sommerens U20-VM på 1500 meter under dagens løp og hun er Europas klart raskeste junior på distansen i år.

Jervell Våg sin tid ble 4.20.41, innendørspers med nesten 15 sekunder og nesten fem sekunder raskere enn hun har løpt utendørs. Maria Sagnes Wågan, Namdal løpeklubb, løp inn til bronse med innendørspers 4.25.93.

Roth med komfortabel seier

Thomas Roth, Ullensaker/Kisa IL, tok teten fra start av på 800 meter og så nesten aldri truet ut. Han åpnet førsterunden på ca 56 sekunder, noe som var litt roligere enn planlagt.

Thomas Roth. Foto: Eirik Førde

- Jeg er veldig fornøyd med gjennomføringen, men ville egentlig løpe litt raskere på førsterunden, sa Roth etter løpet.

Han kom i mål på 1.51.26 og sikret seg da sitt tredje NM-gull på distansen innendørs. Han har hatt en god treningsvinter og spesielt den aerobe kapasiteten er god.

Jakob Ingebrigtsen stilte opp bare noen timer etter 3000 meter. Han lå i tredjeposisjon og da Thomas Heggøy måtte gi en luke til Roth ble det for tøft for Jakob å tette denne. Ingebrigtsen løp inn til 1.52.01 og forbedret da sin innendørspers med 90 hundredeler. Tyrving ILs Didrik Hexeberg Warlo løp inn til bronse på 1.53.17 i sin debut på distansen innendørs.

Favorittseire i kappgang

Favorittene Merete Helgheim, Gloppen Friidrettslag og Fredrik Vaeng Røtnes, BUL-Tromsø, tok teten allerede fra start og de gikk begge inn til soleklare gullmedaljer i kappgang. Helgheim kom i mål på 13.42.22 på 3000 meter, fire tideler bedre enn hennes vinnertid fra i fjor. Bak henne ble det en fin duell om sølvet og der gikk Laksevåg TILs Siri Gamst Glittenberg seirende ut med pers 15.17.45. Fride Møller Flatin, Dimna IL, får med seg bronsemedalje hjem til Ulsteinvik etter å ha gått på 15.21.93, hun forsvarte da sin posisjon fra i fjor.

Fredrik Vaeng Røtnes kom i mål på 21.56.69 etter å ha gått 5000 meter og var ikke helt fornøyd med tiden.

Fredrik Vaeng Røtnes. Foto: Eirik Førde

- Det ble litt tyngre enn jeg hadde ønsket. Jeg har ikke trent så mye på å gå i denne farten her. Jeg åpnet i riktig fart, men det kom vel mye syre, sa nordlendingen som studerer i London. 

Han har slitt med en liten skade frem mot jul og måtte da trene alternativt. Den siste måneden har han fått gått kappgang og nå er blikket rettet mot 1.25.00, som er EM-kravet på 20 kilometer.

IK Tjalves Tobias Lømo gikk inn til sølv på pers 25.15.34, mens mesterskapets yngste herreutøver Benjamin Bjørnstad, Sturla IF, fikk bronse med 26.32.80 i sin debut på distansen.

Mangekjemper vant høyde

I herrenes høydekonkurranse hoppet alle tre medaljevinnerne 2.06. Det måtte da bli avgjort på riv på tidligere høyder og der var Vik ILs mangekjemper Henrik Holmberg best da han ikke rev noen av høydene før 2.09. Sølvmedaljen gikk til Frederik Jahr, Tyrving IL, mens Fana ILs Erlend Bolstad Raa måtte nøye seg med bronse etter å ha hatt et riv allerede på sin åpningshøyde 1.90. Resultatet er perstangering for Holmberg, innendørspers for Jahr og innendørspers og perstangering "overall" for Bolstad Raa.

- Jeg er fornøyd. Jeg begynte med mangekamp da jeg var 22 år og har tatt ti medaljer i NM i ulike øvelser og nå fikk jeg mitt første gull. Det var høyde jeg begynte med og som fikk meg inn i friidretten og nå er ringen på en måte sluttet med gull i øvelsen, sa en fornøyd Holmberg som selvfølgelig var glad for å slå spesialistene.

Henrik Holmberg. Foto: Eirik Førde

Mannen fra Vik har nå flyttet hjem til hjembygden og med tilrettelagte arbeidstider har han mulighet til å trene bra og det blir veldig spennende å se hva han får til i mangekamp i sommer og der siktes det nok mot en poengsum på godt over 7000 poeng. EM-kravet i tikamp lyder forøvrig på 7850 poeng.

Lund tangerte pers

Erik Lund, IL i BUL, gjorde en sterk trestegkonkurranse på tross av litt skadeplager i vinter. Han hoppet 15.22, tangerte da sin pers og forsvarte gullet fra i fjor.

- Jeg er veldig fornøyd. Hadde ikke forventet så gode lengder etter lite hopptrening i vinter, sa en glad Lund som nå har en ankel som fungerte uten problemer og kunne trykke til sånn han ville i hoppene.

Det skilte bare en centimeter mellom sølv- og bronsevinnerne Erlend Bolstad Raa, Fana IL, og Henrik Flåtnes, Tønsberg FIK. Førstnevnte var best med innendørspers 14.69. Også Flåtnes satte innendørspers med 14.68 og han er da inne på en delt femteplass i G17 gjennom alle tider.

Irgens med lengdegull

Kvinnenes lengdekonkurranse ble vunnet av allsidige Hanne Berit Irgens, Sandnes IL. Hun har hatt fin fremgang i lengde denne vinteren og hoppet nå 5.88.

- Jeg er fornøyd med at jeg vant, men det var litt tunge hopp. Målet var å komme seg over 6 meter, sa Irgens.

Gular ILs Live Haugstad Hilton hoppet 5.71 og fikk da sølv, mens Thale Leirfall Bremset, Stjørdal FIK, fikk med seg bronse med 5.60.

Wiborg tilbake med gull

Thomas Wiborg, Herkules Friidrett, har slitt med skader i et par år, men var gledelig tilbake i lengde uten tilløp. Han sikret seg sitt sjette NM-gull i øvelsen med et lengstehopp på 3.32. Diskoskjempen Ola Stunes Isene, Sturla IF, sikret seg sin andre sølvmedalje i hopp uten tilløp for helgen da han hoppet 3.24. Bronsemedaljen gikk til Tønsberg FIKs Reider Bergh Moss med 3.20.

Fire utøvere fikk bestemannspremier

Etter siste løper hadde løpt over målstreken ble det delt ut bestemmanspremier til disse utøøverne:

Løp kvinner: Helene Rønningen 23.41
Løp menn: Karsten Warholm 45.59
Teknisk kvinner: Oda Utsi Onstad 13.49
Teknisk menn: Eirik Dolve 5.50

Fine tider på korthekk

Allerede i forsøket på 60 meter hekk for kvinner ble det notert fine tider. Martine Hjørnevik, Norna-Salhus IL, debuterte med seniorhekker på distansen med 8.56 og ungjenten løp seg da rett inn topp 20 i Norge gjennom alle tider. I det andre heatet vant Agathe Holtan Wathne, Sandnes IL, på årsbeste 8.48.

Øvereng best i lengde uten tilløp

Den første medaljeøvelsen for dagen var lengde uten tilløp for menn junior. Der vant Overhalla ILs Fredrik Øvereng med 3.13 og han var da centimeteren foran sølvvinner Alexander Nyberget, Askim IF. Alle tre medaljevinnerne var over tre meter, bronsen gikk til Atcha Prommetta, Moss IL, med 3.06.

Øvereng lå forøvrig på bronseplass før siste omgang, der han da fikk opp 3.13 og sikret seg gullet.

- Jeg er fornøyd, sa Øvereng, som synes at sølvet og 48.79 på 400 meter i går var artigere enn dagens gull. Til sommeren blir nok 47.20 en gyllen tid for Øvereng, det er nemlig kravet til sommerens junior-VM.

I kvinner junior i øvelsen vant allsidige Tone Sandtorv Brakedal, Stord IL, 2.65. Hun hadde da fire centimeter klaring ned til sølvvinner Marie Skjæggestad, Tyrving IL. Regjerende mester Ester Holt, Sturla IF, fikk med seg bronse med 2.61.