Jakob Ingebrigtsen_.jpg
Jakob Ingebrigtsen spurtbeseirer Samuel Tefera og setter ny juniorverdensrekord på 1500 meter. Foto: Decabild.

Jakob slo Tefera og forbedret verdensrekorden

Jakob Ingebrigtsen forbedret juniorverdensrekorden på 1500 meter innendørs da han vant distansen i Düsseldorf i kveld med tiden 3:36.02, foran den nybakte verdensrekordholderen for senior Samuel Tefera. Filip Ingebrigtsen ble nummer tre på ny personlig rekord 3:38.62.

1500-meteren var den store øvelsen under kveldens IAAF-stevne i Düsseldorf. Og forventningene var høye foran duellen mellom Jakob Ingebrigtsen og den nybakte verdensrekordholderen for senior Samuel Tefera, som løp på 3:31.04 i Birmingham sist helg.

Jakob Ingebrigtsen2.jpg

Samuel Tefera med Jakob Ingebrigtsen i rygg. I mål var det omvendt. I bakgrunnen Filip Ingebrigtsen. Foto: Decabild.

Anført av fartsholderne Bram Som og Adam Czerwinski ble det passert 400 meter på 56.14, 800 meter på 1:54.44 før Tefera tok tet og passerte 1200 meter på 2:53.45. I spurten hadde imidlertid etioperen lite å stille opp med mot Jakob, som passerte målstreken 32 hundredeler foran Tefera. 

Hør intervju med Jakob [IAAF].

Dermed forbedret Sandnes-løperen sin rekordtid fra Bærum med 19 hundredeler, det er ny nordisk innendørsrekord og dermed også ny norsk innendørsrekord. Jakob er også nummer fem på verdensstatistikken innendørs denne sesongen og tiden er den femtende beste innendørs av en europeer noen sinne. Det var også første gang Tefera ble slått innendørs på distansen.

Jakob Ingebrigtsen vant superduellen [TV2].

- Han bryter barrierer [NRK].

På tredjeplass fulgte broder Filip Ingebrigtsen med 3:38.62, som er ny personlig rekord og en tid som bringer ham forbi storebror Henrik og opp på en andreplass innendørs i Norge gjennom alle tider.

- Han kunne løpt mye fortere. Han ventet at Tefera skulle sette større fart, men behøvde bare spurte ham ned på oppløpet. Det gikk overraskende lett, sa trenerpappa Gjert Ingebrigtsen til Stavanger Aftenblad like etter løpet.

Til friidrett.no supplerer Gjert:
- Det litt spesielle er at Tefera kommer hit med en fersk verdensrekord og blir parkert av Jakob. Dette ser veldig lovende ut med tanke på det som skal skje videre i 2019.

Tidligere på kvelden i Düsseldorf hadde Astrid Mangen Ingebrigtsen fra Sandnes tangert sin årsbeste på 60 meter med 7.53, og debutert på 400 meter med 55.35, som gir henne en femtendeplass på distansen innendørs gjennom alle tider.

Resultater fra Düsseldorf.

Under EM-kravet

I Leikvanghallen løp Per Svela fra Gular i kveld 3000-meteren på 7:58.07, som er under EM-kravet på 8:05.00. Men Norge kan kun stille med tre utøvere i hver øvelse i Glasgow - og tre blad Ingebrigtsen har siktet seg inn på denne distansen. Det er imidlertid mulig å melde på fire løpere, men kun tre av disse kan starte. Svelas tid er for øvrig den niende beste i Norge innendørs gjennom alle tider.
Pål Haugen Lillefosse fra Fana endte på 5.40 i sitt siste forsøk på å greie EM-kravet i stav på 5.65. Det var hans neste høyde etter 5.40, men til tross for to gode forsøk gikk det ikke.

Martin Roe fra Fri viste nok en gang fin form i stav, og mangekjemperen økte persen til 4.90, noe som lover godt før syvkampen i Glasgow neste helg.

Martine Hjørnevik fra Norna-Salhus fikk seg to løp på 60 meter hekk og norgesmesteren noterte 8.48 i første løp og 8.50 i det andre. Hennes årsbeste er 8.38, som er hundredelet bak persen fra i fjor.