_63A3369EF.jpg
Det etterhvert så velkjente Henriksen-brølet. Foto: Eirik Førde

Eivind Henriksen tangerte mesterskapsrekorden

Dag to av Hovedmesterskapet i friidrett i Byrkjelo ble dessverre preget av voldsom vind og regn. Utøverne var likevel blide og gjorde sitt beste, noe som førte til flere fine resultater, blant annet tangering av mesterskapsrekord i slegge av Eivind Henriksen.

Nettsiden til stevnet
Resultater

Henriksen med dagens første gull

Eivind Henriksen fra Tjalve åpnet med banerekord 73.86 i første omgang i slegge og fortsatte da sin meget stabile sesong i det som var dagens første finale. I den andre omgangen kastet han langt, men sleggen traff tartandekket. Heldigvis var det ingen utøvere i nærheten av nedslagspunktet, slik at det ikke ble noen skader. Det ble dødt også i tredje omgang på femtemannen fra årets EM. Etter tre omganger ledet naturligvis Henriksen, mens hjemmeyndlingen Thomas Mardal fra Gloppen lå som nummer to med 68.61.

I fjerde omgang økte Mardal til 70.01, mens Henriksen forbedret sin banerekord til 74.27. Lengden er tangering av hans mesterskapsrekord fra i fjor. I femte omgang ble det dødt for Henriksen, før han avsluttet med 73.17. Norgesrekordholderen sikret seg sin niende strake NM-tittel og totalt sin 12. NM-medalje i slegge.

- Det var ikke noe særlig å kaste i de forholdene som var her, men det var ganske bra. Jeg kjente at jeg hadde mye inne, men det var ikke lett å få de virkelig lange lengdene. Jeg kjenner at jeg godt kunne kastet 76 meter om det hadde klaffet, men jeg ble kald og motvind er ingen fordel, sa Henriksen. 

Sølvet gikk til Mardal, hans første NM-medalje for senior. Det ble også bronse til Gloppen med Evald Osnes Devik som kastet 60.53, også han sikret seg sin første medalje.

Full kontroll for Jakob

Jakob Ingebrigtsen hadde full kontroll på gullet på 1500 meter. Det gikk rolig på førsterunden og deretter gikk Jakob opp i tet. Da det kom noen enorme vindkast la han seg bak igjen i feltet. På ett tidspunkt blåste det så mye at det kom en paraply ut i banen like foran løperne. Da 300 meter gjenstod smalt Jakob til med en langspurt. Ferdinand Kvan Edman hang på til det gjenstod 150 meter, da måtte han gi tapt.

Jakob Ingebrigtsen. Foto: Eirik Førde.

Jakob løp inn til sitt andre strake gull på distansen på 4.03.54, mens Tjalve-løper Kvan Edman tok sølv, som i fjor, på 4.06.44. Bronsevinner ble Gulars Mats Hauge. Han hadde en meget sterk avslutning og kunne løpe inn til sin første NM-medalje på 4.07.41.

- Jeg så meg tilbake et par ganger for å følge med hvor Ferdinand lå, men jeg følte at jeg hadde god kontroll og hadde et ekstra gir ut på oppløpet, sa Jakob om avslutningen av løpet til TV2.

- Det var mye motvind på oppløpet, så det var ikke "bare bare" å løpe fort der. Jeg synes det er stort å ta NM-gull og det henger høyt. Jeg må takke for de som stiller opp og heier, det betyr mye, sa den sympatiske 17-åringen.

Amalie Iuel (tv) og Sara Dorthea Jensen. Foto: Eirik Førde.

Det ble litt forsinkelser før 400 meter grunnet regn og kraftig vind. Da startskuddet gikk for kvinnenes 400 meter ble det en duell mellom Amalie Iuel fra Tyrving og Sara Dorthea Jensen fra Kristiansand om gullet. Førstnevnte viste seg som den sterkeste og forsvarte gullet fra i fjor. EM-deltakeren på langhekk noterte tiden 54.68 og var da 23 hundredeler foran Jensen, som også tok sølv for to år siden. Bronsemedaljen løp Strindheims Hedda Hynne inn til på 56.41.

- Det er veldig stas å ta gullet, selvom det ikke ble noen kjempetid, sa norgesrekordholder Iuel.

- Jeg synes det er fantastisk at publikum stiller opp. Man må nesten bare takle forholdene på riktig måte, jeg kunne ikke la det ødelegge løpet. 

På herrenes 400 meter kjempet Dimnas Karsten Warholm seg inn til sitt andre gull for helgen på 47.32. Dette er hans femte strake NM-gull på distansen og han er den første som klarer dette på 400 meter for menn i NM-historien, som strekker seg tilbake til 1903.

- Det var litt vanskelig i dag, men jeg gjorde det beste ut av det. Jeg koste meg og det var veldig kjekt å stille opp, sa Europas femte raskeste 400 meter-løper hittil i år til NRK etter løpet.

- Det var et litt "safe" løp. Jeg hadde veldig lyst til å forsvare gullet fra i fjor og det var jeg veldig innstilt på. Jeg løp nesten med alt tøyet mitt på for å prøve å holde varmen og ikke bli skadet. Det var hekken jeg satset på og jeg tok ut alt i går.

Sølvmedaljen løp Skjalgs Mike Lubsen inn til på 48.24, mens junioren Fredrik Øvereng fra Overhalla løp inn til bronsemedalje på 48.83. Begge disse sikret seg sine første NM-medaljer for senior utendørs på distansen og Øvereng var bare 14 hundredeler bak sin pers, som han satte innendørs i vinter.

Borge med gull på fint resultat

Sigrid Borge smalt til med 60.70 i første omgang i spyd og sikret seg med dette tittelen som norgesmester. Osterøy-kasteren fikk deretter tre døde, så stod hun over en omgang før det ble dødt i siste. EM-finalisten fra Berlin vant NM for tredje år på rad og kastet over 60 meter for andre år på rad, noe som er første gang siden Trine Hattestad klarte det i 1999 og 2000. Resultatet må absolutt sies å være bra under voldsomme forhold i Byrkjelo.

Sigrid Borge. Foto: Eirik Førde.

- Målet var å ta gullet i første kast og så fikk jeg heller gjøre som jeg gjorde i de siste kastene. Det var vått og kaldt og det var veldig godt å få ut et såpass bra kast, sa Borge.

- Jeg skal være fornøyd med dette.

Tre andre utøvere kastet over 50 meter og best av disse var Tyrvings Ane Dahlen med 51.91, under meteren bak pers. Hun steg dermed ett hakk høyere opp på pallen enn i fjor. Bronsevinner, med hennes tredje NM-medalje, ble Kristina Kristianslund fra Bækkelaget med 50.93.

Haukenes med god konkurranse

Håvard Haukenes fra Norna-Salhus gikk en jevn og god 5000 meter kappgang og sikret seg sitt andre strake NM-gull med tiden 19.41.20, som er hans tredje beste tid på distansen noensinne. 

Håvard Haukenes. Foto: Eirik Førde.

- Det var en ganske grei konkurranse. Når 50 kilometer fra Berlin fortsatt er ganske "fresh" er det en ganske god tid. Jeg hadde en intervalløkt på tirsdag og den kjente jeg fortsatt ganske godt. Jeg måtte trene veldig, veldig rolig de siste dagene, sa bergenseren som ble nummer fire i Berlin og nå retter blikket mot Kina, der han skal gå en 3-dagers Tour i midten av september.

Sølvmedaljen sikret Tobias Lømo fra Tjalve seg på 24.24.63, drøye ni sekunder bak pers.

På kvinnenes 3000 meter kappgang vant, i år som i fjor, Merete Helgheim fra Gloppen. Hun gikk inn på 13.55.77, fem sekunder bedre enn tiden fra i fjor. 

- Det gikk omtrent som planlagt. Jeg er godt fornøyd med gull på hjemmebane. Jeg hadde lagt opp til omtrent denne tiden og hadde ikke noe særlig mer å gå på, sa Helgheim.

Sølvet sikret Siri Gamst Glittenberg fra Laksevåg seg med 14.51.79, snaue tre sekunder foran Dimnas Fride Møller Flatin. Glittenberg forbedret sin pers, det samme gjorde Møller Flatin.

Kårbø unngikk 9-tallet

- Det var viktig å ikke se 9-tallet, sa vinner av 3000 meter hinder Tom Erling Kårbø.

Stord-løperen satte som ventet fart og han fikk med seg to karer fra start, men etterhvert slapp Abuljaleel Hir fra Selsbakk og Ådne Andersen fra Dimna måtte også gi tapt mot Kårbø drøyt halvveis i løpet. Kårbø løp inn til 8.58.49 og EM-finalisten sikret seg sin femte NM-tittel på hinder og totalt sin tiende medalje.

Tom Erling Kårbø. Foto: Eirik Førde.

- Det var et helt greit løp. Det var tunge forhold og jeg prøvde å løpe jevnt i en grei fart. Jeg føler det har gått greit etter Berlin. Det er kjekt å løpe konkurranser når jeg er i god form og jeg har fått et par rolige dager etter EM, sa den sympatiske løperen.

Andersen brøt løpet etter å ha blitt tatt igjen av de to øvrige deltakerne og det ble sølv til Hir på 9.16.51, mens Askims Fredrik Sandvik ble bronsevinner på 9.25.05. Hir sikret seg sin første NM-medalje, mens Sandvik forsvarte bronsemedaljen fra Sandnes.

Jervell Våg dobbeltvinner

Sigrid Jervell Våg fra BUL tok sitt andre gull for helgen og sørget for å bli mesterskapets foreløpig dronning. Trønderen vant 1500 meter på 4.31.14 og forsvarte gullet fra i fjor. 

- Det er fullklaff med to gull, sa en strålende fornøyd Jervell Våg til Norsk Friidrett på Instagram.

Sigrid Jervell Våg. Foto: Eirik Førde.

- 5000 meter var tøffere for psyken og 1500 meter er mer hjemmebane. Jeg er veldig glad i 1500 meter, men det var litt utenfor komfortsonen med det været vi fikk. Jeg hadde to gull litt i bakhodet før mesterskapet.

Tessa Frenay fra Halden tok på seg drajobben og fem kvinner var igjen i tetgruppen da en runde gjenstod. Ut på oppløpet stod medaljekampen mellom Jervell Våg, hennes klubbvenninne Yngvild Elvemo og Christina Maria Toogood fra Sandnes. Jervell Våg var sterkest og Elvemo sørget for dobbelt for bondeungdomslaget fra Oslo ved å løpe inn til 4.31.75, hennes første NM-medalje på distansen. Christina Maria Toogood fra Sandnes tok også sin første NM-medalje på distansen utendørs med 4.32.77.

Kiplesund revansjerte seg

I herrenes trestegkonkurranse var Jesper Vestbø fra Tjalve i ledelsen etter første omgang med 14.50 (+3.7). I andre omgang overtok Vestbøs klubbkamerat Sindre Almsengen ledelsen med 14.65 (+3.9). I tredje omgang fikk Ingar Kiplesund, som hadde hele +7.3 i vind i første omgang, endelig godkjent vind (+1.6) og han hoppet 14.69, persforbedring med 25 centimeter. Trønderen ledet da etter tre omganger.

Vestbø hoppet 14.70 (+2.7) i femte omgang og fikk da ha ledelsen i noen minutter til Kiplesund hoppet 14.83 (+2.1). Dette ble vinnerhoppet og Kiplesund fikk en liten revansje fra lengde i går.

Ingar Kiplesund. Foto: Eirik Førde.

- Det var gøy å vinne. Det var godt å komme inn i en konkurranse uten forventninger etter at det gikk dårlig i lengde i går. Jeg har visst at jeg var i god form og det er gøy med pers og gull. Jeg visste jeg kunne hoppe langt, men jeg kunne ikke forvente pers med tanke på at jeg ikke har hoppet tresteg på to år, sa Kiplesund, som nå flytter hjem igjen til Trondheim etter noen måneder i USA, etter sin første NM-medalje i tresteg.

Regjerende mester Jesper Vestbø sikret seg sølvmedaljen, hans fjerde strake NM-medalje i tresteg utendørs, mens Sindre Almsengen fikk bronse. Almsengen tok sin ellevte NM-medalje i øvelsen utendørs.

Oda Utsi Onstad. Foto: Eirik Førde.

Mesterskapets andre dag ble avsluttet med lengde for kvinner. Oda Utsi Onstad fra Norna-Salhus sikret seg sin åttende NM-medalje i øvelsen da hun vant gull på 6.25 (+3.0) i tredje omgang. Hun hoppet de tre første omgangene og i tillegg til vinnerhoppet hadde hun 6.08 (+1.8) og dødt, mens hun stod over de tre siste omgangene. Gullet var Utsi Onstad sitt første i lengde utendørs i NM noensinne og hun forøvrig tok sin første medalje som 16-åring i 2006.

Ranheims stjerneskudd Kristina Stensvoll Reppe hoppet inn sin første NM-medalje med sølv med 6.00 (+4.2). Ålesunds allsidige Sigrid Kleive sikret seg bronsemedalje med 5.72 (+4.6). Kleive var forøvrig centimeteren foran Ranheims 14-åring Mia Guldteig Lien. De to var utrolig jevne der begge to også hadde to hopp på 5.66.

Karoline måtte stå over hinder

Karoline Bjerkeli Grøvdal fra Tjalve måtte stå over 3000 meter hinder grunnet sykdommen hun slet med før EM. Den blusset dessverre opp igjen etter bronsemedaljen i Berlin og hun måtte stå over NM. Delphine Poirot fra BUL var eneste deltaker og sikret seg NM-gull på 11.29.46.

Filip enkelt til finale

Som ventet tok Filip Ingebrigtsen fra Sandnes seg greit til finale på 800 meter. Han vant første forsøksheat på 1.53.35.

- Jeg er ikke helt frisk, men det kjennes bedre ut dag for dag. Forhåpentligvis er det enda bedre i morgen og da går jeg for gull, sa tidenes sjette raskeste 1500 meter-løper i Europa.

Det ble favorittseire også i de to andre forsøksheatene ved Ull/Kisa-duoen Markus Einan og Thomas Roth på henholdsvis 1.55.74 og 1.59.73.

Dagen startet med forsøksheat på 200 meter. For herrene var det fire heat og dermed ble det semifinale på øvelsen. Vinnerne i forsøksheatene var Jonathan Quarcoo fra Orion (22.31/-2.8), Mathias Hove Johansen fra Skjalg (22.26/-0.4), Even Pettersen fra Trondheim (22.72/-3.8) og Muhammed Dodou Jatta fra Norna-Salhus (22.33/-4.1). Ellers verdt å merke seg at tikjemper Martin Roe fra Fri tok seg til semifinale etter tredjeplass i det fjerde heatet.

Semifinalene ble vunnet av Jonthan Greni Bjerkaas fra Tyrving (21.99/-3.7) og Jonathan Quarcoo fra Orion (21.64/-0.5).

For kvinnene var det tre heat og de to beste i hvert heat, pluss de to beste tidene, gikk til finale. Vinnerne av heatene var Ingvild Meinseth fra Sørild (25.69/-4.6), Line Kloster fra Vidar (25.34/-3.1) og Christine Bjelland Jensen fra Gular (25.03/-3.6).

Stav for menn utsatt

Stavfinalen for menn ble utsatt fra lørdag til søndag grunnet værforholdene.