SøndagNMAskøyPokal.JPG
To glade kongepokalvinnere etter en god NM-helg på Askøy: Line Kloster fra SK Vidar og Karsten Warholm, Dimna.

Kongepokalene til Line og Karsten

Stor spenning ble utløst etter en hektisk og kvalitetsmessig meget god NM-helg på Askøy: Kongepokalene ble tildelt Line Kloster og Karsten Warholm for 400 meter henholdsvis uten og med hekker. Forbundets gullmedalje tildelt Karoline Bjerkeli Grøvdal!

Line har vært en av forgrunnsfigurene gjennom mesterskapet. Lørdag løp hun en suveren 400 meter og søndag fulgte hun opp med sølv på 100 meter hekk bak Isabelle Pedersen.

Karstens lørdag ble spesiell med «håndtatt kjempetid» på 400 meteren. Symbolsk nok avsluttet begge kongepokalvinnerne med stafettgull!

- Dette blir den nye kosebamsen min, stotret en tydelig tårerørt Line frem etter seremonien. – Jeg hadde ikke drømt om noe slikt før helgen. Denne skal få en egen hylle hjemme hos meg, kom det fra den stolte vinneren.

- Jeg sov veldig godt natt til søndag etter alt det som skjedde lørdag, sa Karsten. Han fikk Kongens sølv for andre år på rad, men for første gang var han tilstede ved utdelingen etter at han i fjor prioriterte «guttetur» til Gdansk.

- En kongehelg, sa Karsten. Hans sisteetappe på stafetten ble målt til 45,9!

Stilstudie av Vladimir Vukicevic over siste hekken.

Gull opp og i mente for Vladimir

Søndagen ble innledet med at Vladimir Vukicevic innkasserte hekkegull nummer syv på 13,91 under ikke spesielt gode forhold. Og det skulle bli enda mer gull på Vladimir, om enn indirekte:

Norges Friidrettsforbunds gullmedalje for aktiv idrett for 2015 ble tildelt hans samboer, Karoline Bjerkeli Grøvdal, som har en lang merittliste og listen ble toppet på tampen av fjoråret med EM-bronsen i terrengløp.

- Karoline har sagt at hun gjerne mottar medaljen selv og ved en spesiell anledning, opplyste generalsekretær Kjetil Hildeskor. Ellers kunne jo Vladimir ha tatt den med.

Enda mer gull til Vladimir, også dette indirekte: Storesøster Christina ble forrige søndag mamma til en sønn!

- Han skal hete Demian Demidov, og han gir livet mitt enda et nytt perspektiv, understrekt onkel «Vladi», som lovet at neste år går han for nummer åtte og ny mesterskapsrekord i Sandnes. Hvilket betyr under 13,85!

Isabelle Pedersens seier på 100 meter hekk ga omtrent like lav odds som den på Jays-seier på 200.

Mer korthekk:

13,36 og motvind 1.9 ble allikevel gull til Isabelle Pedersen.

-Om dette kan holde til kongepokal? Nei, var beskjeden fra «Bella», som fikk pokalen i Haugesund i fjor. – Her er det kalt og ille forhold, noe som tilsier ikke spesielt god tider. Noen generalprøve foran OL kan det neppe kalles, heller en sur søndagstrening.

Her overrasket Line Kloster med sølvet på knallsterke 13,54.

- Jeg har lyst til å satse på innendørs-EM til vinteren, derfor satser jeg innendørs!

Gleder seg til Rio

Jays var ikke den eneste olympieren på «Plaskøy» søndag som sendte tankene i retning Rio.

21,01 med 1.3 imot gjorde Jays «veldig godt fornøyd.

- Jo, jeg har hatt det gøy hele helgen her borte, med mange lovende, unge og raske ungdommer, sa BUL-sprinteren og så seg rundt. Ikke minst gledet det ham og mange andre at Orions Jonathan Quarcoo omsider fikk vist sine egenskaper og tok sølvet etter fredagens startnekt på den halve distansen.

Helene Rønningen vant sin 200 meter på 23,98, tett presset av Ida Bakke Hansen, som «slo inn» 3/100bak Tyrving-jenta.

- Jeg følte at jeg løp med litt lavere skuldre. Jeg skulle ikke stresse og følte at jeg traff veldig bra ut av svingen, meldte Helene.

3/100 skilte mellom Helene Rønningen og Ida Bakke Hansen på 200. Under vinner Filip Ingebrigtsen 800 meteren i en skog av Ullensaker/Kisa-løpere.

Savnet kubaneren

800 meteren var imøtesett med stor forventning helt siden de dramatiske semifinalene lørdag. Dessverre kom Yeimer Lopez Garcia aldri til start. Det gjorde til gjengjeld fire spreke karer fra Ullensaker/Kisa, som hadde funnet det passende å legge klubbmesterskapet sitt til Askøy. At tre av de fire plasserte seg på plassene fra sølv til 4. forteller mye om det arbeidet som nedlegges der i gården. Men… Filip Ingebrigtsen var uimotståelig og vant enkelt på 1.52,09. At de nevnte fire splittet «Team Ingebrigtsen» var i seg selv en prestisjetung seier, men uansett må vi la oss imponere av 15-åringen Jakob, som herjer med langt mer eldre løper.

Andreas Roth tok sølvet på 1.52,58, mens Markus Einar ankom til bronse 4/10 senere.

- Nå gleder jeg meg til OL, sa Filip og syntes det var «dritkjedelig» at Lopez ikke kom til start. Nå skal Henrik og Filip samle det de kan av overskudd til de neste store oppgavene. Og etterpå møtte medaljevinnerne «selveste» Vebjørn Rodal, som søndag kunne markere 20 årsdagen for OL-gullet i Atlanta.

Favorittseier hos kvinnene ved Yngvild Elvemo inn til 2.07,43 og hvor Ida Fillingsnes spurtet inn til sølv, slått med 52/100.

… og ellers…

* I høydesvingen ble det gull til Brede Raa Ellingsen på 2.07

* Grete Etholm tok sitt NM-gull nummer 16 på rad i diskos og mangler nå ett på å utligne samlingen til Mette Bergmann… Gjett om hvem som stiller i Sandnes neste år!

* Sven Martin Skagestad tok gullet i kule på 18.18.

* På stafetten for damer satte SK Vidar norsk rekord på 2.08 blank ved kvartetten Karin Busch, Astrid Mangen Cederkvist, Line Kloster og Yngvild Elvemo.

*Dimna vant herrestafetten på 1.54,01 etter fantometappen av Karsten Warholm. Onar Apelseth, Nicolas Masters og Toralv Opsal førte pinnen frem til kongepokalvinneren.

Øverst svever Brede Raa Ellingsen ned til gull i hpyde. Over to av søndagens sterkeste, Grete Etholm og Sven Martin Skagestad. Under jubler både Vidars jenter og Dimnas gutter for stafettgull.

Godkjent som mesterskapsrekord

Karsten Warholms 45,8 på lørdagens 400 meter ble dagen etter NM godkjent som ny mesterskapsrekord (Se egen sak).

For øvrig blir vinnertiden til Snorre Holtan Løken på 1500 meter lørdag også satt i historisk perspektiv:

4.01,00 som Snorre vant på, er den første vinnertiden på denne distansen over fire minutter siden siste verdenskrig! Og vi må helt tilbake til 1938 for å vinne en svakere vinnertid. Den gang gikk gullet til Hans Lehne, Ready, på 4.02,5. Samtidig skal vi ikke lenger tilbake enn til 2011 da Hans Kristian Fløystad vant på 3.59,36.

PS:

Søndagens forsøk på 100 meter hekk utgår etter at to av de påmeldte trekker seg. Finalen gå «på skjema» kl. 12.10.