AskøyFredag4 Ezinne Jays.JPG
Reprise av NM i Haugesund med gull på 100 meteren til Ezinne Okparaebo og Jays.

Ezinne med en hånd på Kongepokalen

11,58 i motvind 2.1 av Ezinne Okparaebo gir henne den ene hånden på kvinnenes kongepokal etter første NM-dag. Beatrice Nedberge Llano har en lillefinger på pokalen.

Så tett var finishen mellom Jays og Kashafali på 100 meteren.

Det var Ezinnes 12. strake NM-gull på 100 meteren, og hun sikret seg tittelen på en som vanlig overbevisende måte. Og etter at formiddagens heat og semifinale gikk i frisk motvind, med 12,05 i -3.8, var det adskillig snillene forhold i finalen 11,58  -2.1!:

- Mye bedre nå, nikket Ezinne seg enig og det var spesielt avslutningen på løpet hun var best fornøyd med.

Noen minutter senere ankom klubbkamerat Jays til sitt sjette-NM-gull på 100, og dermed ble det en velkjent scene med BUL = gull i NM.

10,52 på Jays, som fikk Salumu Kashafali stadig nærmere etter hvert som heat ble til semifinale og så finale.

- Løpet mitt var greit nok, for jeg er her for å trene og løpe, var beskjeden fra OL-fareren, som trolig setter mer inn på en tid på 200 som kan gi bedre odds opp mot Kongepokalen.

Beatrice Nedberge Llano har overtatt sleggetronen, men Mona Holm Solberg henger fortsatt med i buret og presset det beste ut av juniorverdensmesteren. Under svever Ingar Kiplesund som vanlig litt skjevt inn for landng i lengdegropen.

Treg ring, her også

For vår ferske juniorverdensmester Beatrice Nedberge Llano fikk hun tidlig en vekkeklokke i form av gullgrossisten Mona Holm Solbergs innledning med 62.04 og 64.28. Da kom Beatrice voldsomt og kronet verket med 65.48, som bringer henne langt inn i diskusjonen om hvem som skal få Kongens sølv søndag.

- Gøy med ukens andre gullmedalje, strålte Beatrice, som fikk vist seg frem for hjemmepublikummet.

- Men ringen her på Askøy var omtrent like treg som den i Polen. Derfor trengte jeg disse første kastene for å komme inn i rytmen og finne frem krigeren i meg!

Ingar langt med Amund like bak

I lengdegropen fikk Ingar Kiplesund opp sterke 7.64 (+2.4) og dermed er det han som ligger best an på herresiden når det skal diskuteres kongepokal ut fra fredagens resultater. Nå fikk han følge langt på vei mot pallen av Amund Sjursen og hans 7.59.

- Det viktigste var gullet denne gang, men jeg er fornøyd med en stabil serie, selv om jeg naturlig vis helst hadde sett at vinnerhoppet var enda lenger, kom det fra en fornøyd Kiplesund.

Selvsagt handler mye om Karsten Warholm når det skal snakkes kongepokal etter fredagen, men 50,72 burde nok ha vært på den andre siden av 50-tallet.

- Jeg får ikke nok trøkk, men greide det jeg skulle. 400 meteren uten hekker lørdag kan bli veldig viktig for mitt vedkommende dersom jeg tenker plassering og kongepokal, men det er ikke aktuelt å løpe 200, sa Karsten.

Amalie Iuel markerte seg selvsagt på sin 400 hekk, som hun vant på 57,06.

- Mitt aller første NM-gull, så da må jeg være fornøyd, sa Amalie, som var fattige 14/100 fra å ta med seg mesterskapsrekorden Hilde Fredriksen satte i Trondheim i 1983 på kjøpet. Men 56,92 står fremdeles det neste året.

 – Jeg håper det blir bedre forhold i Rio, sukket Amalie, som fikk aftenens mest ufyselige regnbyge over seg inn mot mål og senere mot seierspallen.

Favorittene gikk inn på 400 meter hekk med Karsten Warholm og Amalie Iuel som "runners up" i kampen om kongepokalene.

Lett blanding og en protest

Dette 13. norske mesterskapet på Askøy gled greit og velregissert avgårde dagen og kvelden igjennom. Ett minus, som rammet Orion og resulterte i en protest, førte til at klubben ikke fikk med seg sine to deltagere på 100 meteren etter at man «trodde» det var krysset av da klubbens representant signerte for konvolutten med startnumrene. Det gjorde det ikke, og i det hele var det en del treg avkryssing, ble det meldt. Protesten ble ikke tatt til følge.

Kappgjengerne viste solid OL-form med Erik Tysse inn på 19.15.33 på 5000 meteren sin etter å ha hatt følge med Håvard Haukenes helt til 400 meter gjensto.

- Jeg er utrolig godt fornøyd og tiden er virkelig bra. Jeg skulle «gå til» og Håvard fikk beskjed om å henge seg på.

Rundt banen hadde han søster, trenersvoger og mamma til å peppe seg opp. Og som vanlig ble det gull til Merete Helgheim på kvinnenes 3000.

I stav gikk Lene Retzius til topps med 4.10. Her delte Ida Beate Østhus og Cathrine Larsåsen sølvet med 3.80. Tonje Angelsen vant høyde på 1.80, mens en annen OL-klar, Sven Martin Skagestad, vant diskos på 61.50, Marius Vedvik – som skal debutere på maraton i Oslo i september - vant 5000 på 14.19,63. Her vant Aurora Dybedokken gullet hos jentene etter å ha holdt følge med Live Solheimdal helt til 200 meter gjensto.

- Jeg er ikke så sliten som ham, så jeg legger meg ikke ned ved siden av Erik Tysse, lo Merete Helgheim. Under: Sikre gullmedaljer til Lene Retzius og Sven Martin Skagestad, som kamuflerer seg bak sitt favorittredskap. Helt nederst: Så blir Marius Vedvik nåtr han vinner NM-gull på 5000!

 

PS:

To dager før NM startet var det ikke mindre enn 41 klubber som ikke hadde betalt startkontingent. Dette førte til travle tider ved betalingsterminalene, men senest timen før første start, var det fremdeles over 10 klubber som sto til rest med startkontingenten. Og arrangøren delte ikke ut et eneste startnummer uten at det var registrert innbetaling!

Og resultatene finner du her:

http://nmfriidrett2016.no/resultater/