IMG_2024-03-30-135309.jpg
Karoline Bjerkeli Grøvdal. Arkivfoto: Decabild.

- Dette var det tøffeste løpet jeg noen gang har løpt

- Dette tror jeg er det tøffeste løpet jeg noen gang har løpt, sier Karoline Bjerkeli Grøvdal etter fjortendeplassen i lørdagens terreng-VM i Beograd.

Resultater og løpsanalyse VM terrengløp kvinner.
Resultater alle klasser.

Etter ti kilometer i den modifiserte parken i den serbiske hovedstaden var det bare kenyansk-fødte Daisy Jepkemei, som nå løper for Kazakhstan, som var foran Karoline av løpere som ikke representerer Kenya, Etiopia og Uganda.
Og bak seg hadde hun seks løpere fra disse tre totaltdominerende nasjonene; tre fra Uganda, to fra Etiopia og ei fra Kenya - nasjonen som la beslag på de fem fremste plassene.

- I banemesterskap kan hver nasjon stille med tre løpere. Her kan de stille med seks. I tillegg har terreng-VM enorm status. Jeg pratet med vinneren Beatrice Chebet før start, og hun sa at dette var det viktigste løpet for henne i år, sier Karoline til friidrett.no, i et forsøk på å sette kvaliteten på og betydningen av dette mesterskapet i perspektiv.

Derfor er Karolines prestasjon enorm. Og måten hun leverte på vitner om smartness av høyeste klasse.

Fra VM-nei til "fryktelig tungt løp" for Grøvdal - NRK.

- Jeg hadde håpet på topp ti. Eller kanskje drømt om det på en optimal dag. Men i dag leverte jeg et så smart løp som mulig. Det var tøffe forhold, med 27 grader når vi gikk til start, noe jeg ikke er helt vant til akkurat nå. I tillegg er det som sagt et skyhøyt nivå.

- Jeg skjønte ut fra start at dette kom til å bli et tøft løp. Det gikk fort, og jeg vurderte det tidlig dithen at det for min del kom til å dreie seg om å disponere løpet perfekt for å få en best mulig plassering. Og det følte jeg at jeg gjorde.
- Jeg måtte jobbe litt med meg selv da jeg valgte å slippe teten, men det var et smart valg jeg gjorde, sier hun.

Slik oppsummerer Anders Huun Monsen løpet på friidrett1:

Karoline Bjerkeli Grøvdal ble nummer fjorten i verdensmesterskapet i terrengløp i serbiske Beograd på lørdag. Tjalve-løperen løp 10 kilometer på 32:49, var beste europeer og beste ikke-afrikanskfødte løper. Grøvdal hang med i teten fra start av, men måtte slippe tetgruppen da høyballene som var lagt ut i løypen skulle forseres. Hun lå lenge på en 20. plass, men leverte som vanlig en god avslutning og plukket flere plasser på sisterunden.

Som vanlig i dette mesterskapet ble det total afrikansk og kenyansk dominans. Beatrice Chebet vant på 31:05 etter å ha vært overlegen i avslutningen og bak henne fulgte fire landsvenninner. Sist en utøver med europeisk pass fikk en bedre plassering i kvinneklassen i VM i terrengløp enn Bjerkeli Grøvdal var i 2010 og sist en utøver født i Europa fikk en bedre plassering i dette mesterskapet var da britiske Kathy Butler ble nummer elleve i Brussel for 20 år siden.

Bjerkeli Grøvdal hadde nok kanskje håpet å havne noen plasser høyere opp på resultatlisten, men skal være fornøyd med plasseringen første gang hun kom seg i mål i VM i terrengløp, hun brøt i 2010. Hun uttalte etter løpet at det var hennes tyngste løp noensinne.

Den triple europamesteren skulle i utgangspunktet ikke deltatt, men valgte å kaste seg med og gjorde lurt i det. Sist en norsk utøver fikk en bedre plassering i seniorklassen i VM i terrengløp var John Halvorsen med tiendeplass i 1989, Jakob Ingebrigtsen ble nummer tolv i juniorklassen for fem år siden.