Lakeri Ertzgaard. Foto: Decabild.

Norge tok elleve gull i nordisk mesterskap

De norske utøverne sikret seg elleve seire under helgens nordiske mesterskap i Malmö. Henriette Jæger var den store norske beholdningen i et mesterskap der Henrik Flåtnes og flere kastere også leverte bra.

Malin Nyfors, 800 meter 2:05.20.
Lovise Skarbøvik Andresen, 100 meter hekk 13.26/-1.1.
4x100 meter kvinner, 45.29. Laget besto av Vilde Aasmo, Ingvild Meinseth, Marte Pettersen og Maren Bakke Amundsen.

X finner du en rekke intervjuer.

Ellevilt løp av Jæger
Henriette Jæger stod for det nordiske mesterskapets største norske prestasjon da hun dundret inn til 22.58 (+1.8) på 200 meter. Hun forbedret da den norske rekorden utendørs med hele 45 hundredeler og var bare hundredelet bak OL-kravet. Tiden gjør at Jæger er fjerde beste europeer på øvelsen i år og nummer to i Norden gjennom alle tider.

Slo tilbake etter klokkeflause - arrangørren legger seg flat - NRK.

Det som gjør løpet til Aremark-løperen enda mer imponerende er at dette var dagens andre løp etter at tidtakeranlegget slo seg vrang og det første løpet ikke ble tidtatt, trolig var det løpet en tidel eller to saktere enn løp to. Jæger viste at formen er strålende og det blir utrolig spennende å se hennes første 400 meter utendørs for året, hun løper 300 meter under Trond Mohn Games på onsdag.

Historiske jenter; Sigrid Borge og Marie-Therese Obst. Foto: Morten Olsen, Norges Friidretstforbund.

Historisk dobbel
Mesterskapet åpnet på en meget fin måte for Norge da både Sigrid Borge og Marie-Therese Obst kastet over 60 meter i spyd, for første gang noensinne skjedde dette med to norske kvinner i samme konkurranse. De to klubbvenninnene plasserte seg som nummer en og to.
Borge tok seieren og fikk opp konkurransens lengste kast allerede i første omgang med 60.94, som er årsbeste og siden 2019 har hun bare hatt en konkurranse med lengre kast, 66.50 i Halle for ett år siden. Obst viste nok en gang stabil og god kasting med 60.61.

Så åttetallet for første gang
Henrik Flåtnes fikk for første gang i karrieren fly over åtte meter i lengde. Karen fra Tønsberg hoppet 8.02w i den tredje omgangen. Dessverre var vinden akkurat litt for sterk (+2.4) til at hoppet er gyldig. Flåtnes leverte en meget solid serie med fem hopp over 7.80 og han satte en pen årsbeste med 7.90 (+1.1).
Flåtnes er fjerde norske utøver som hopper over åtte meter i lengde i historien.
Ingar Bratseth-Kiplesund har den norske rekorden med 8.21, Kristen Fløgstad hadde den norske rekorden i en årrekke med 8.02 og Finn Bendixen hopper 8.06 i medvind 2.6 i 1973. Flåtnes ble nummer to i konkurransen, Daniel Ingi Egilsson fra Island hoppet nasjonsrekord 8.21 (+1.7). Tjalves Marius Bull Hjeltnes ble nummer fire med 7.63w (+2.8).
Fanas Kitty Friele Faye ble nummer to i stav med 4.20.

Rotete løp
Amalie Iuel løp det hun selv mener var et rotete løp på 400 meter hekk. Tjalve-utøveren tok seieren og klokken stoppet på 55.78, som absolutt er en fin tid, men 89 hundredeler bak tiden hun løp på i Kenya.

Første løp under 46 sekunder
På 400 meter uten hekker så Andreas Grimerud 45-tallet for første gang da han vant på 45.90. Utøveren fra 400 meter-klubben Moelven vant øvelsen og er tredje nordmann gjennom alle tider som løper sub 46. Han var halvsekundet bak kravet til EM.

Kastere imponerte
Marcus Thomsen fra Norna-Salhus leverte nok en sterk konkurranse i kule med 20.82. Han tok en klar seier, var 23 centimeter bak årsbeste og hadde totalt tre støt over 20.50. Med virkelig fullklaff kan nok støt godt over 21 meter være mulig for U20-europamesteren fra 2017.
En annen kaster som leverte sterkt var Gloppens Thomas Mardal i slegge. Han kastet 76.02, forbedret årsbeste med 26 centimeter og viser stabilitet på et høyt nivå. Sturlas Ola Stunes Isene kastet 60.07 og ble nummer to i diskos.

Dobbelt på hekk
Lovise Skarbøvik Andresen fra Dimna forbedret sin personlige rekord på 100 meter hekk til 13.18 (+0.6) i forsøket på øvelsen. Martine Hjørnevik løp inn til sin klart beste tid i karrieren med 13.21w. Dessverre for utøveren for Norna-Salhus viste vindmåleren 2.3 og tiden er da ikke godkjent som personlig rekord.
Vinden hadde snudd til finalen (-1.1), men Skarbøvik Andresen løp nok en gang fort med 13.26 og tok seieren, Hjørnevik ble nummer to med 13.46.

Flere løp fort
Tjalves Lakeri Ertzgaard tok seieren på 400 meter med 52.77, bare syv hundredeler bak pers. Hennes klubbvenninne Laura van der Veen satte fin pers med 54.09 og ble nummer seks totalt.
Det ble også Tjalve-seier på 800 meter for kvinner. Malin Ingeborg Nyfors løp på 2:05.20 og slo det tidligere vidunderbarnet Anita Hinriksdottir med 22 hundredeler. Pernille Karlsen Antonsen fra Norna-Salhus tok en fin tredjeplass med pers 2:05.43.
Vidars Vladimir Vukicevic ble nummer to i finalen på 110 meter hekk med 13.97 (1.9), det var lagt inn et ekstraløp og Vukicevic ble nummer to også i det løpet, da med 13.76 (-0.9).
Det ble jevnt om seieren på 1500 meter for begge kjønn.
Ingeborg Østgård ble nummer to med 4:19.74, seks tideler bak den islandske vinneren Anita Hinriksdottir.
Det ble norsk seier for menn. Kristiansands Sigurd Tveit løp på 3:44.54 og hadde kontroll på seieren på oppløpet.
Malin Edland fra Tjalve ble nummer to og Live Solheimdal fra Steinkjer nummer tre på 5000 meter med 16:01.88 og 16:04.32, personlig rekord for begge.

Fikk pinnen rundt
Norges lag bestående av Vilde Humstad Aasmo fra Tjalve, Ingvild Meinseth fra Sørild, Marte Pettersen fra Tjalve og Maren Bakke Amundsen fra Tjalve var eneste lag som kom i mål på 4x100 meter for kvinner da de løp på 45.29.
Norge sitt lag på 4x400 meter for menn ble nummer to med 3:11.04, på laget løp Fredrik Gullachsen fra Norna-Salhus, Andreas Grimerud, Leon Douglas fra BUL og Andreas Haara Bakketun fra Gular, som vanlig løp sistnevnte en sterk ankeretappe.

BULs Kasper Sagen åpnet sesongen med å kaste 76.12 i spyd og han ble da nummer fem.