IMG_5538.jpg
Karoline Bjerkeli Grøvdal. Foto: Bildbyrån.

Strålende norsk kveld under Oslo Bislett Games

Bislett Games 2024 er historie og det ble et meget fint stevne med norske rekorder til Henriette Jæger og Karoline Bjerkeli Grøvdal og seier til Jakob Asserson Ingebrigtsen etter et uhyre spennende oppløp. Det du trenger å vite om stevnet finner du her.

Nettside Oslo Diamond League.

Resultater.

Bislett-kvelden øvelse for øvelse:

Jakob Asserson Ingebrigtsen var, som i Eugene, ikke like defensiv de første 200 meterne som vi har sett han før og han var i tredjeposisjon etter 250 meter. Det ble en liten luke fra han og opp til harene etter førsterunden, som hare Zan Rudolf passerte på 54.90. Narve lå i bakre del av feltet der det ble litt knuffing, mens Jakob dro feltet med passering 800 meter på 1:52.5, seks tideler bak det han passerte på under tilsvarende løp i fjor. Han passerte da på 2:33.0 da en runde gjenstod, nå viste klokken 2:34.8 og han var fortsatt i tet, mens Narve slet bakerst i gruppen. 

Jakob hadde Timothy Cheruiyot i rygg og klarte å stå i mot forsøk inn mot siste sving. På oppløpet hadde verdensmesteren fra 2019 størst fart og så ut til å ta seieren, men den klart beste løperen på distansen de siste årene tok et stup over mål og med verdensårsbeste 3:29.74 slo han Cheruiyot med tre hundredeler. Narve Gilje Nordås mistet en sko tidlig i løpet og det ble umulig å løpe fort, han ble nummer 13 med 3:34.86. Så får vi håpe at han ikke pådro seg noen skader med å ha løpt lenge uten sko.

Andreplass til Warholm

Karsten Warholm åpnet som vanlig knalltøft på 400 meter hekk, men brasilianske Alison dos Santos ville absolutt ikke gi seieren til Warholm på hjemmebane. Karsten løp en god siste sving og hadde ledelsen ut på oppløpet. Han måtte over med høyre fot på den nest siste hekken og mistet da både fart og rytme. Dimna-karen slo borti den nest siste hekken og da klarte han ikke stå i mot dos Santos.

Verdensmesteren fra 2022 vant på meget sterke 46.63, som er årsbeste i verden. Warholm ble klokket inn på 46.70, bare fire ganger tidligere har han løpt fortere og tiden er identisk med det han åpnet med under supersesongen i 2021. 

To vestlendinger var på plass i feltet og skulle takle forholdene med regn og at det var litt kjølig, Andreas Haara Bakketun fra Gular hadde fått plass i bane en etter at en utøver hadde trukket seg. Bakketun ble nummer syv med 51.32, 35 hundredeler bak persen fra NM i 2019, da han satte den gjeldende norske U20-rekorden.

Rekord-Jæger slo til igjen

Henriette Jæger fortsatte sin strålende rekke med å sette rekorder. Aremark-utøveren åpnet hovedstevnet med å løpe 400 meter på 50.81 og det holdt til en sjetteplass i Diamond League-øvelsen. Jæger forbedret den norske rekorden hun satte i fjor med 22 hundredeler, hun klarte OL-kravet og er nummer syv i Europa utendørs i år. Jæger stod distansen bra og med en litt tøffere åpning kan vi nok se en tid langt ned på 50-tallet, kanskje allerede hvis hun løper øvelsen under EM som åpner neste uke.

Det var høyt nivå på øvelsen med de tre medaljevinnerne fra fjorårets VM til start. Regjerende verdensmester Marileidy Paulino fra Den dominikanske republikk vant på 49.30, som er årsbeste i verden utendørs. Natalia Kaczmarek fra Polen løp på seg et ganske klart favorittstempel før EM med 49.80 og andreplass.

Norsk rekord av Bjerkeli Grøvdal

Karoline Bjerkeli Grøvdal ville ikke være noe svakere enn Jæger og med 8:27.02 satte hun en klar norsk rekord på distansen. Tjalve-utøveren slettet da den 45 år gamle norgesrekorden til Grete Waitz på 8:31.75. Grøvdal løp under den rekorden for noen år siden, men den tiden var ikke godkjent som rekord da hun løp med mannlige løpere. Grøvdal er nå nummer 15 i Europa gjennom alle tider og viste at hun skal kjempe om medaljer i EM i Roma. Georgia Griffith fra Australia vant med oseansk rekord 8:24.20.

Det var lagt opp til en fart på 8:30 og haren Sarah Billings fikk tidlig en luke, Karoline Bjerkeli Grøvdal la seg midt i feltet. Feltet løp etterhvert inn haren og første kilometer ble løpt på 2:50. Det gikk omtrent i samme fart på den andre kilometeren med passering 2000 meter på 5:40, Grøvdal lå fortsatt midt i tetfeltet. Da det ringte for en runde igjen var hun oppe i tet sammen med Jessica Hull fra Australia. Det stoppet litt for Grøvdal på bortre langside og hun var nummer fem inn i siste sving, en plassering hun holdt hele veien inn.

Sterk plassering av Iuel

Amalie Iuel leverte en bra oppløpsside og ble nummer fire på 400 meter hekk med 55.50, Tjalve-løperen var da vel halvsekundet bak årsbeste. Iuel har ikke helt klart å komme ned mot tiden hun åpnet sesongen med i Nairobi, men hun er stabil midt på 55-tallet og plutselig kan superløpet komme. Rushell Clayton fra Jamaica vant med 54.02.

Europarekord på 400 meter

Matthew Hudson-Smith fra Storbritannia løp kruttsterkt på 400 meter og vant med 44.07, med det forbedret han europarekorden han satte i fjor med 19 hundredeler. Moelvens Håvard Bentdal Ingvaldsen endte på en syvendeplass med 45.41. Fjorårets gjennombruddsmann forbedret årsbeste fra sesongåpningen i Marseille forrige uke med fire hundredeler og han vil nok ha ytterligere formstigning under europamesterskapet i Roma.

Grønstad tok OL-kravet

Tobias Grønstad har vist meget bra form i sesonginnledningen med to norske bestenoteringer på 600 meter og flere sterke løp på 800 meter. Tjalve-karen løp et strålende løp torsdag kveld og vant 800 meter med 1:44.67. Han perset da med 39 hundredeler, forsterket posisjonen som nummer tre i Norge gjennom alle tider, avanserte til en åttendeplass i Europa i år og ikke minst klarte han OL-kravet. Grønstad så rett og slett meget sterk ut der han dro siste del av løpet og det blir uhyre spennende å se hva han kan få til i EM.

Hele fire mann kom seg sub 1:45 i det som ikke var en diamantøvelse, noe som er meget sterkt. Ole Jakob Høsteland Solbu fra Ås ble nummer seks med 1:45.80, bare 25 hundredeler bak pers. Kristiansands Sigurd Tveit fikk testet farten litt igjen etter å ha gått opp i distanse og han ble nummer åtte med 1:46.70.

Det var ønsket fart til 1:44.5 på lysharen og den sterke haren Zan Rudolf var hentet inn. Grønstad la seg i rygg på sloveneren og det gikk som planlagt med passering 49.83 på 400 meter. Rudolf ga seg etter 500 meter og da måtte Grønstad gjøre jobben selv, noe han tidligere har gjort på en god måte. Han klarte å holde farten oppe meget bra selv, med 1:17.44 på 600 meter. Grønstad dro litt i fra resten av feltet ut av siste sving og vant med 16 hundredeler til nederlandske Ryan Clarke.

To nordmenn i tekniske Diamond League-øvelser

Simen Guttormsen åpnet stavkonkurransen og det var dessverre med riv i første forsøk på 5.42, før han kom seg over i andre forsøk. På 5.52 gjentok han oppskriften med mislykket i første forsøk og over listen i andre forsøk. Det ble riv i første forsøk på 5.62, før han var uhyre nære å komme seg over i andre forsøk og det ble også riv i tredje forsøk. Vidar-utøveren endte på en åttendeplass og sikret seg plusspoeng på ranking, slik at han nå akkurat er inne på ranking til OL. KC Lighfoot fra USA vant med 5.82.

Ola Stunes Isene åpnet med ugyldig i første omgang i diskos, før det ble 59.01 i andre omgang. Det ble fine 62.36 i tredje omgang på Isene, bra i vindstille forhold. Sturla-karen forbedret årsbeste med åtte centimeter og sikret seg tre nye kast. Det ble ugyldig i fjerde omgang og så trakk han seg fra konkurransen slik flere andre gjorde grunnet våt ring. Verdensrekordholer Mykolas Alekna kastet 70.91 i andre omgang og satte da stevnerekord, han slettet faren Virgilijus sin fra 2007.

Nære verdensrekord 

Det gikk, som planlagt, fort fra start av på 5000 meter med 2:33 på første kilometer. De norske løperne la seg bak i feltet, Awet Kibrab var eneste som hadde noenlunde kontakt med resten av feltet. Teten passerte 2000 meter på 5:07 og lå da på skjema. Kibrab lå for seg selv, et par sekunder foran Per Svela, Brian Fay og Ferdinand Kvan Edman. Kibrab ble hentet inn av gruppen og de lå samlet på passering 3000 meter på 8:03, der passerte teten på 7:41, de løp som planlagt gradvis fortere.

Svela tok mye av drajobben i den bakerste gruppen. Regnet kom mot slutten av løpet og Yomif Kejelcha dro feltet gjennom på 10:42 da to runder gjenstod og bak hadde Ferdinand Kvan Edman og Svela rykket fra Fay og Kibrab. Hagos Gebrhiwet fra Etiopia leverte en ellevill avslutningsrunde på 54.99 og vant med 12:36.73, bare vel sekundet bak verdensrekorden og tidenes nest beste tid på 5000 meter.

Hele 13 mann kom seg under 13 minutter og det ble satt seks nasjonsrekorder, blant disse var svenske Andreas Almgren med 12:50.94. Det var altså et av tidenes løp på 5000 meter. Tjalves Ferdinand Kvan Edman ble beste nordmann med 13:23.66 og en 16.plass. Kvan Edman perset med over 15 sekunder i sitt første løp på distansen på tre år og er nummer 16 i Norge gjennom alle tider. Per Svela fra Ull/Kisa havnet på plassen bak med 13:25.70, mens Ull/Kisa-løper Awet Kibrab ble nummer 18 med 13:44.52.

Skarbøvik Andresen bekreftet nivået

Lovise Skarbøvik Andresen har løftet seg til et nytt nivå i år og løper stabilt på lave 13-tallet på 100 meter hekk. Dimna-løperen vant øvelsen på 13.03 (0.3), bare tre hundredeler bak persen fra Trond Mohn Games. Martine Hjørnevik fra Norna-Salhus, som tok gull i U18-EM i 2018, får meget fortjent igjen for å ha jobbet seg gjennom flere tyngre år og perset nå til 13.26. Selma Ims fra Sandnes sesongåpnet på korthekken med pers 13.57 og under kravet til U20-VM.

Nyfors med sterkt løp

Lysharen på 800 meter for kvinner var satt på fart til 2:02 og haren Veera Perälä fra Finland var vel ivrig fra start, slik at det ble en luke ned til feltet. Nina Vukovic fra Kroatia tok på seg drajobben i feltet og passerte 400 meter på rundt minuttet. Farten hadde roet seg en del og opp mot 500 meter tok Malin Ingeborg Nyfors teten i feltet. Hun passerte haren på bortre langside og passerte 600 meter på 1:31-tallet.

Tjalve-løperen dro fra feltet i siste sving og løp inn til seier på 2:02.62, persforbedring med 22 hundredeler og hun avanserte to plasser til en åttendeplass på alle-tiders-statistikken i Norge. Pernille Karlsen Antonsen fra Norna-Salhus gjorde nok et fint løp med fjerdeplass og 2:04.43, dermed ble persrekken på brutt på tre løp.

Fredrikstads Nora Kollerød Wold forbedret persen med over sekundet til 2:05.88. Skjalgs 400 meter-komet fra i fjor Line Safaa Al-Saiddi løp årets første løp og ble nummer ni med 2:07.03, pers med 72 hundredeler, under kravet til U20-VM og topp 15 i J18 i Norge gjennom alle tider.

Flere øvelser før hovedstevnet

Salum Ageze Kashafali har slitt med en skade og ikke helt vært på nivået han var på i fjor. Under dagens løp viste karen fra Norna-Salhus at han nærmer seg toppnivå da han vant 100 meter para på 10.56 (0.7), årsbeste med hele 20 hundredeler. Kashafali tok bronse under para-VM i Kobe i Japan for ti dager siden og for fem dager siden løp han Eugene i USA, med andre ord ingen optimal oppladning til dagens løp. Vegard Dragsund Sverd fra Norna-Salhus ble nummer fire med 11.23.

Andreas Grimerud stod som ventet 200 meter best og Moelven-karen vant med 21.20 (-0.1), forbedring av persen han satte i helgen med to hundredeler. Han ble presset hele veien av Tjalves Kenny Emi Tijani-Ajayi, som ble nummer to med 21.23, tre hundredeler bak årsbeste og syv hundredeler bak pers.

Lengde for menn var eneste "nasjonale" tekniske øvelse, med tre nordmenn og tre svensker på start. Sander Aae Skotheim fra Tjalve tok ledelsen i første omgang med 7.55 (0.4), før det ble ugyldig i de fire neste omgangene og så avsluttet han med 7.49 (1.0) i siste omgang. Skotheim tok seieren i lengde, Tønsbergs Sebastian Berntsen ble nummer tre med 7.31 (1.8).

Sæten med sterk avslutning

Det var planlagt fart til 4:08 på 1500 meter for kvinner og tidligere EM-medaljør på 800 meter Lovisa Lindh var hare. Tjalves Ingeborg Østgård var offensiv og la seg i rygg på Lindh, med Amalie Sæten fra Ull/Kisa, Wilma Bekkemoen Torbiörnsson fra Ull/Kisa og Malin Hoelsveen fra Raufoss som fulgte deretter. 800 meter ble passert på 2:11.89 av Lindh og det var en liten luke ned til Østgård og Sæten, som igjen hadde en luke videre ned til Torbiörnsson. 

Østgård dro gjennom passering 1100 meter på 3:04, det var da muligheter for solide tider. Anne Gine Løvnes fra Tjalve løp seg opp på tredjeplass og inn i siste sving tok Sæten tetposisjon, sørlendingen dro på og fikk en liten luke ut på oppløpet. Sæten var suveren på oppløpet og vant på årsbeste 4:09.54, Østgård ble nummer to med 4:11.16.

Hoelsveen leverte en sterk avslutning og ble nummer tre med 4:12.17, forbedring av persen fra hun tok NM-bronse for to år siden med tre sekunder. Den norske U20-rekorden til Kristine Eikrem Engeset fra 2007 på 4:09.40 kan nevnes og kanskje utfordres utover året. Hoelsveen klarte kravet til U20-VM og er tredje beste europeiske U20-utøver i år, nummer to på den listen Bekkemoen Torbiörnsson ble nummer åtte i dag med 4:16.07. Løvnes ble nummer fire med 4:12.88, like bak pers. Tjalve-løperne Selma Løchen Engdahl og Malin Edland kom seg begge sub 4:15 for første gang med 4:14.48 og 4:14.84.

På 1500 meter tok Stefan Nillessen fra Nederland, som ble U23-europamester på øvelsen i fjor, seieren for menn på 3:36.93. Håkon Moe Berg fra Kyrksæterøra ble som ventet beste nordmann med 3:38.65 og en tredjeplass. Han var vel sekundet bak pers og karen som fyller 18 år om en måneds tid løp sitt fjerde løp sub 3:40 i år. Ingen øvrige nordmenn kom seg ned på 3:30-tallet, Tjalves Mikkel Blikstad Thomassen forbedret persen han satte forrige uke på 3:42.39 med 44 hundredeler da han ble nummer syv.

Lysharen var stilt inn til 3:35. Kristian Bråthen Børve tok på seg harejobben og passerte 400 meter på 56.9. Det var blitt en lang rekke bak fjorårets EYOF-gullvinner som ga seg etter 650 meters løping. Nillessen tok deretter over drajobben og passerte 800 meter på 1:56. Moe Berg var eneste nordmann som hadde heng på tetgruppen da 600 meter gjenstod. Det ringte med 2:40 på klokken og Moe Berg lå på fjerdeplass. Han avanserte en plass ut på bortre langside og holdt den plassen inn.

Flere EM-uttatte løp 400 meter

På den nasjonale 400 meteren løp hele tre norske kvinner som for få timer siden ble tatt ut til EM. Elisabeth Slettum åpnet tøft og hadde en god ledelse ut på oppløpet. Skjalg-løperen fikk godt med laktat siste del av oppløpet, men klarte å krysse målstreken først på 54.03, veteranen som skal løpe 400 meter hekk i EM var snaue sekundet bak pers. 4x400 meter-uttatte Linn Oppegaard fra Moss og Laura van der Veen fra Tjalve ble henholdsvis nummer tre med årsbeste 54.52 og nummer fire med 54.57.

Hareids Borghild Oline Holstad imponerte i sin første sesong som 400 meter-løper i fjor og løp sesongens første utendørsløp i dag. Hun leverte meget bra med 54.88, satte pers med 25 hundredeler og klarte kravet til U20-VM. Hun er også inne på en solid syvendeplass i J18 i Norge gjennom alle tider.

På 100 meter åpnet Ingvild Meinseth sterkest, fjorårets VM-deltaker på 200 meter Christine Bjelland Jensen fra Norna-Salhus kom sterkt på slutten og tok seieren med 11.78 (0.0), tre hundredeler foran Sørild-løper Meinseth, som satte årsbeste.

Stevnet er i gang

Stevnet ble åpnet med 4x100 meter mixed U18 og det var de tre klubbene som utgjør Bislettalliansen og som arrangerer stevnet BUL, Vidar og Tjalve som deltok, med to lag hver. Det var gutter på de to første etappene og deretter to jenter, BUL 1 tok en klar seier på 45.77.

Den første individuelle øvelsen i stevnet var 400 meter nasjonal øvelse for menn. Fredrik Gullachsen fra Norna-Salhus åpnet tøft og på tross av at han fikk det tøft mot slutten holdt han unna og tok seieren på 47.74, årsbeste med hundredelet og 16 hundredeler bak persen fra 2020. Leon Douglas fra BUL leverte et bra oppløp og ble nummer to med årsbeste 48.10.

100 meter kvinner:

Iben Carnhed, Norge.
Pernille Sina Lund, Norge.
Malin Furuhaug, Norge.
Nora Aune, Norge.
Marte Pettersen, Norge.
Vilde Humstad Aasmo, Norge.
Hannah Rebekah Murai-Ubby, Norge.
Ingvild Meinseth, Norge.
Christine Bjelland Jensen, Norge.
Maren Bakke Amundsen, Norge.
Amalie Grande Bjørnstad, Norge.
Emma Fatu Suhonen, Finland.
Famke Persson, Sverige.
Claudine Njarasoa, Madagaskar.   
Ida-Louise Øverland, Norge.
Ali Smith, USA.

100 meter hekk kvinner:

Lovise Skarbøvik Andresen, Norge.
Selma Ims, Norge.
Ida Eikeng, Norge.
Ingrid Pernille Rismark, Norge.
Martine Kolbeinshavn  Hjørnevik, Norge.
Julia Wennersten, Sverige.
Sidoni Fiandantsoa, Madagaskar.
Lisa Wilker, Norge.

1500 meter kvinner:

Anne Gine Løvnes, Norge.
Marte Hovland, Norge.
Grethe Tyldum, Norge.
Wilma Anna Bekkemoen Torbiörnsson, Norge.
Sara Busic, Norge.
Ingeborg Østgård, Norge.
Malin Edland, Norge.
Thea Charlotte Knutsen, Norge.
Sigrid Alvik, Norge.
Selma Løchen  Engdahl, Norge.
Kristine Lande  Dommersnes, Norge.
Amalie Manshaus Sæten, Norge.
Ida Kraft, Sverige.
Elin Brinck, Sverige.
Karolina Jarosova, Tsjekkia.
Malin Hoelsveen, Norge.
Lovisa Lindh, Sverige - fartsholder.

400 meter kvinner:

Lilje Lopes Patey, Norge.
Laura Tietje Johanna van der Veen, Norge.
Linn Oppegaard, Norge.
Borghild Oline Holstad, Norge.
Anna Krab Scheibelein, Danmark.
Elisabeth Slettum, Norge.
Linnea  Frobe, Sverige.
Marlen Elisabeth Johansson Aakre, Norge.

800 meter kvinner:

Anniken Årebrot, Norge.
Line Safaa Al-Saiddi, Norge.
Solveig Cristina Hernandez Vråle, Norge.
Pernille Karlsen Antonsen, Norge.
Amanda Marie Grefstad Frøynes, Norge.
Nora Kollerød Wold, Norge
Malin Ingeborg Nyfors, Norge.
Lovisa Bivstedt, Sverige.
Nina Vukovic, Kroatia.
Shanie Landen, Israel.
Veera Perala, Finland - fartsholder.

1500 meter menn:

Kjetil Brenno Gagnås, Norge.
Mikkel Blikstad Thomassen, Norge.
Håkon Moe Berg, Norge.
August Da Silva Sveen, Norge.
Kristoffer Sagli, Norge.
Kristian Bråthen Børve, Norge.
Andreas Fjeld Halvorsen, Norge.
Esten Hansen-Møllerud Hauen, Norge.
Moa Abounnachat Bollerød, Norge.
Sennay Fissehatsion, Eritrea.
Joel Ibler Lillesø, Danmark.
Kevin Kamenschak, Østerrike.
Robin van Riel, Nederland. 
Stefan  Nillessen, Nederland.
Kane Elliott, Storbritannia.
Rick van Riel, Nederland.
Juan Zijderlan, Nederland.
Abdullahi Dahir Rabi, Norge.

200 meter menn:

Christian Mensah, Norge.
Didrik Bråten, Norge.
Even Meinseth, Norge.
Jonas Berggård Skåden, Norge.
Kenny Emi Tijani-Ajayi, Norge.
Mathias Hove Johansen, Norge.
Øyvind Strømmen Kjerpeset, Norge.
Andreas Grimerud, Norge.

400 meter menn:

Fredrik Haavardtun Gullachsen, Norge.
Tobias Johansen, Norge.
Leon Samuel Douglas  Mjaaland, Norge.
Sindre Strønstad-Løseth, Norge.
Andreas Haara Bakketun, Norge.
Koshuke Ikeda, Japan.
Jeroen  Persson, Sverige.
Hadrien Piengeon, Belgia.

800 meter menn:

Sigurd Tveit, Norge.
Benjamin Åberg, Sverige.
Ville Lampinen, Finland.
Mark English, Irland.
Ryan Clarke, Nederland.
Tobias Grønstad, Norge.
Žan Rudolf, Slovenia.
Ole Jakob Høsteland Solbu, Norge.
Tony van Diepen, Nerderland.
Guy Learmonth, Storbritannia
Fithawi Zaid, Eritrea.

Lengde menn:

Marius Bull Hjeltnes, Norge.
Sander Aae Skotheim, Norge.
Sebastian Berntsen, Norge.
Samuel Ekelund, Sverige.
Niklas Wall, Sverige
Joakim Hellbratt, Sverige.