IMG_4549.jpg
Henriette Jæger. Foto: Bildbyrån.

Bare å glede seg til Bislett Games i 2024

Da er det endelig klart hvilke øvelser som utgjør Oslo Bislett Games torsdag 30. mai 2024. Og la det være sagt med en gang. Her vil det bli servert en meny spekket med norske høydepunkter.

- Har du ikke sikret deg billett er det løp og kjøp. For dette vil du definitivt ikke gå glipp av.
- Det er noe for enhver interesse og for de aller fleste av de største norske profilene, sier stevnedirektør for Oslo Bislett Games, Steinar Hoen.

Med og uten hekker

400 meter står på programmet. For begge kjønn og både med og uten hekker.
Uten hekker blir det en ny mulighet for Håvard Bentdal Ingvaldsen, som fikk sitt store gjennombrudd nettopp under årets stevne.
Og på kvinnesiden lover Hoen en startplass til Henriette Jæger, som i likhet med Ingvaldsen forbedret den norske rekorden på distansen i 2023.

- Dette var en kjempekul nyhet og en fin julepresang, sier Jæger.
- Jeg har alltid drømt om å delta på Bislett Games. Selv om jeg har løpt i forøvelsene er det noe annet å delta i selve Diamond League-stevnet. Med det nivået som er på 400 meter for kvinner om dagen blir dette et skikkelig tøft løp. Det blir garantert et av årets høydepunkt for min del og jeg har allerede begynt å glede meg, sier hun.

Med hekker snakker vi naturligvis om Karsten Warholm.

Warholm sesongåpner på Bislett i OL-sesongen - NRK 20. desember.

- Og vi håper på Femke Bol blant jentene, sammen med blant andre vår egen Line Kloster. Og så blir det spennende å se om Amalie Iuel kan komme tilbake i tide til å møte verdenseliten i slutten av mai, sier Hoen.

Mange muligheter

- På mellomdistansene blir det for kvinnene lagt opp til gode løp for Hedda Hynne på 800 meter og Karoline Bjerkeli Grøvdal på 3000 meter.
Sistnevnte løp under Grete Waitz sin norske rekord under pandemien, men på grunn av mannlige harer og ikke godkjente sko står fortsatt Grete med rekorden på 8:31.75 – mot Karolines 8:30.84 pandemi-løp og godkjente 8:33.47.

For gutta er det mange muligheter. Jakob Ingebrigtsen og Narve Gilje Nordås må i løpet av våren ta valget om 1500 eller 3000/5000 meter (ikke avklart hvilke av de to øvelsene som vil bli stå på programmet).
For Henrik Børkja Ingebrigtsen og Magnus Tuv Myhre er vel sistnevnte mest aktuelt.

- Og her er det flere norske løpere som kan være aktuelle. Forhåpentligvis kommer også Filip Ingebrigtsen tilbake, sier Hoen – som også har de to siste verdensmesterne på 1500 meter, britene Jake Wightman og Josh Kerr, på ønskelista.

Fest i svingene

- I Søndre sving tar vi sikte på å by opp til stav-fest, slik vi i Nordre sving byr opp til ditto i diskos.

- Armand Duplantis topper startlista i stav, og får blant andre med seg den norske trioen Sondre Guttormsen, Pål Haugen Lillefosse og Simen Guttormsen.

- I diskos for menn bygger vi også rundt en svenske, sier Hoen – som har Daniel Ståhl som et av flere trekkplastre.
- Og for begge kjønn tror jeg vi skal samle en strålende bukett av toppkastere.

- Med Diamond League i Stockholm tre dager senere legger vi opp til noen synergier med svenskene, og bygger opp noen øvelser sammen. Ved bruk av hurtigtog mellom byene, i tillegg til at all transport i Oslo er elektrisk, er våre klimagassutslipp relatert til transport og reiser de laveste i Wanda Diamond League-serien, sier han.

Toppnavn på sprint

- Selv om det har vært mye snakk om norske utøvere blir årets stevne også stappet med internasjonale toppnavn, fortsetter Hoen.

- I en OL-sesong er jo en øvelse som 100 meter en av de mest fokuserte, og vi håper å kunne by på minst en av de potensielle aktørene til kampen i Paris om tittelen verdens raskeste. Mer har vi imidlertid ikke budsjett til å love, så ærlig må jeg være, sier han.

Nesten optimalt

- Vi landet nesten optimalt, sier Hoen avslutningsvis.
Og legger trykk på nesten.

- Som regel får vi lagt alle brikkene akkurat slik vi ønsker, men i år fikk vi ikke til alt. Etter å ha hatt slegge for menn på programmet de siste to årene lot det seg ikke gjøre for 2024 ettersom vi er tildelt diskos både for menn og kvinner. Logistikken gjør at vi heller ikke får lagt inn slegge i forkant. Og det er synd, sier Hoen.

- Vi ønsket også å ha lengde for menn som Diamond League-øvelse, men i motsetning til problemstillingen i slegge får vi lagt inn denne som en nasjonal forøvelse, avslutter han.

Wanda Diamond League – Oslo Bislett Games 2024:

Øvelser menn: 100 meter, 400 meter, 1500 meter, 3000/5000 meter, 400 meter hekk, tresteg, stav og diskos. Nasjonal forøvelse: lengde.

Øvelser kvinner: 200 meter, 400 meter, 800 meter, 3000 meter, 400 meter hekk og diskos.