Esten Hansen-Møllerud Hauen (135) og Vebjørn Hovdejord (138) . Foto: Decabild.

Norge klart beste nasjon under nordisk terreng

Nordisk mesterskap i terrengløp ble arrangert i Kristiansand på søndag og de norske løperne herjet på hjemmebane. Det ble hele fire norske gullmedaljer, der man vant tre av fire lagkonkurranser, noe som sørget for at Norge ble beste nasjon under mesterskapet.

Resultater nordisk mesterskap terrengløp.

De norske juniorene herjet og det ble fire karer først for menn. Ren-Engs Esten Hansen-Møllerud Hauen viste frem sin sedvanlige avslutning og med 21:12.9 på 6 kilometer vant han sekundet foran Snøggs , som dro nærmest hele løpet. Ull/Kisa Andreas Fjeld Halvorsen fulgte på den neste plassen vel ti sekunder bak gullvinneren og var da to sekunder foran klubbkompis Simen Gløgård Stensrud. Mikkel Blikstad Thomassen fra Tjalve og Didrik Røssum Jensen fra Nittedal ble nummer ti og elleve i nordisk. Norge tok naturligvis et klart gull i lagkonkurransen og forsvarte gullet fra i fjor, foran Sverige og Danmark.

Det ble satt god fart på førsterunden for menn junior, Vebjørn Hovedjord dro da en runde var passert og åtte mann hadde noenlunde kontakt, fire av disse var med på det norske laget og en var norsk klubbløper. Som i kvinnenes juniorklasse hadde en løper noenlunde tettet luken opp til tetgruppen etter to runder, Hovdejord dro fortsatt og Andreas Fjeld Halvorsen lå i rygg. På tredjerunden hadde det dannet seg et norsk tog på fire løpere, som hadde fått en liten luke ned til femtemann Karl Ottfalk fra Sverige. Hovdejord fortsatte å dra i bra tempo og ut på oppløpet stod det mellom han og Hauen, men som vanlig hadde sistnevnte en storslagen avslutning og ble nordisk mester.

Medaljefest også for kvinnene

Den første nordiske mesteren ble det danske stortalentet Sofia Thøgersen da hun løp 6 kilometer på 24:51.6 og vant kvinner junior, vel sekundet foran regjerende mester Ingeborg Østgård fra Ren-Eng. Det ble også bronsemedalje til Norge, da Runars Ina Halle Haugen var få tideler bak Østgård. De norske kvinnene dro store deler av løpet, men klarte ikke svare på avslutningen til Thøgersen, som ble europeisk U18-mester på 3000 meter i sommer. Runars Maren Halle Haugen ble nummer fem og sørget for at det norske laget tok et klart gull i lagkonkurransen foran Sverige og Finland. Vidars Anna Marie Nordengen Sirevåg ble nummer åtte og Viks Marte Hovland nummer 13.

Allerede på førsterunden hadde det sprukket godt opp da Ina Halle Haugen dro med Thøgersen og Østgård i rygg. Tetgruppen bestod av åtte løpere og alle de fem norske var en del av denne gruppen. Etter tre kilometer dro Østgård og gruppen var nå økt med en løper, de fem norske lå fortsatt med i gruppen. Flere løpere måtte slippe på den tredje runden og da en drøy kilometer gjenstod av løpet var fire løpere fortsatt en del av tetgruppen, Østgård og Ina Halle Haugen ledet an. Thøgersen hadde sikret seg en liten luke ut på oppløpet og hadde kontroll på gullet.

Det ble finske seier i kvinneklassen da Nathalie Blomqvist løp 9 kilometer på 37:03 og vant fem sekunder foran Kristine Meinert Rød fra Oppegård. Også i denne klassen ble det flere norske medaljer da Strindheims Hanne Mjøen Maridal løp inn til bronsemedalje 18 sekunder bak Blomqvist. Den siste norske løperen som startet var Gneists Eli Anne Dvergsdal, som ble nummer syv, og hun var da med å bidra til at det ble norsk laggull foran Finland og Danmark.

Det sprakk opp etter bare noen hundre meters løping, finske Nathalie Blomqvist dro og Hanne Mjøen Maridal og Kristine Meinert Rød hang seg på. Disse tre holdt noenlunde sammen i teten da to av seks runder var løpt, finnen var vel sekundet foran de to norske. Halvveis ble passert på 18:50.4 av Blomqvist og nå var Meinert Rød halvsekundet bak, mens Mjøen Maridal hadde måtte gi en ganske stor luke, og hun fikk straks kontakt med en gruppe på tre løpere. Meinert Rød hadde tatt over drajobben på fjerderunden, med Blomqvist i rygg, mens Mjøen Maridal var en del av en gruppe på fire som skulle kjempe om bronsemedaljen. Rød dro også da en runde gjenstod, men på sisterunden ble finnen for sterk for debutanten fra Norge. Mjøen Maridal dro fra gruppen hun lå i på den nest siste runden og hadde full kontroll på siste plass på podiet.

Orienteringsløper tok bronse

Mohammed Abootarabi og Max Peter Bjemer sørget for at det ble Sverige som tok gull- og sølvmedaljen i menn senior. Bronsemedaljen i nordisk gikk til Hemings Kasper Fosser, 17 sekunder bak vinneren. Verdens beste orienteringsløper fikk da medalje etter at han ble nummer fire for tre år siden. Den tredje raskeste løperen var faktisk Senay Fissehatsion, som løp som klubbløper og var 15 sekunder bak vinneren. Mathias Flak fra Steinkjer og Even Brøndbo Dahl fra Orion ble nummer fem og seks i nordisk, som gjorde at det norske laget tok sølv, Sverige vant og Danmark tok bronsen. De øvrige på det norske laget, Ibrahim Buras fra Tjalve og Ull/Kisa-duoen Erik Udø Pedersen og Awet Nftalem Kibrab, tok plassene åtte, ni og ti.

Det var to klubbløpere fra Ull/Kisa i Merih Solomon Hailemicheal og Senay Fissehatsion som dro feltet etter en runde. En runde senere var Max Peter Bjemer i tet og bare fire karer hadde kontakt med tetgruppen. Tetgruppen bestod av Bejmer, Fissehatson, Abootarabi og Fosser halvveis. Abootarabi hadde opparbeidet seg en liten luke på den neste runden og denne luken økte på den nest siste runden, da hadde Bejmer kvittet seg med de to øvrige. Det ble svensk dobbeltseier, mens Fissehatsion hadde kontroll på Fosser mot slutten.