IMG_0627.jpg
Ida Waldal er i dobbelt forstand «over skyene» etter seieren i EM motbakkeløping. Foto: Daniel Kvalvik.

Ida Waldal tok helgas andre EM-gull i motbakke

Søndag fulgte Ida Waldal opp fredagens gull i motbakke-EM. Hun tok sin andre gullmedalje for helga da hun knuste konkurrentene i det klassiske opp og ned-løpet i El Paso på den spanske øya La Palma.

Informasjon om mesterskapet

Resultater

Stream

1EE59172-9695-4EDA-AE0B-A93FF06C1676.png

Søndag fulgte Ida Waldal opp fredagens gull i motbakke-EM. Hun tok sin andre gullmedalje for helga da hun knuste konkurrentene i det klassiske opp og ned-løpet.

Ved første mellomtid, etter 2,7 kilometer, var Ida ett sekund bak britiske Eve Whitaker. Disse to hadde allerede fått noen sekunder på resten av feltet.
Men denne gang visste Ida Waldal akkurat hvor målet var, slik at hun fikk tatt ut alle kreftene.
- Det var nok i motbakkene jeg gjorde det. Jeg er best oppover og ikke så god til å løpe nedover. Jeg fryktet hele tiden at den britiske jenta skulle ta meg igjen. Jeg trodde hun var like bak meg, sier gulljenta.
Hun var overrasket da hun i mål oppdaget at hun var 56 sekunder foran britiske Whitaker, som igjen var seks sekunder foran italienske Axelle Vicari som var nærmest Ida på fredag og som denne gang kom sterkt mot slutten.

- Det ga mersmak

Juniorklassene (U20) løp 5,4 kilometer, med totalt 309 høydemeter fordelt på to runder. Dermed viste Ida at hun ikke bare er god oppover, hun ser ut til å være minst like god nedover.
- Hva tenker du etter det du har prestert denne helgen?
- Jo, det ga jo mersmak, dette.
- Hva er neste mål nå?
- Det blir 25 kilometer under Stranda Fjord Trail Race i begynnelsen av august, som er en del av Golden Trail World Series.
- Og da er det snart VM i Thailand også?
- Ja, det er det vel, ja…
Sier hun litt overrasket. Hun hadde ikke merket av det i kalenderen sin.
- Hva tenker du om det?
- Jo, jeg har jo lyst. Hvis jeg blir tatt ut, sier Ida Waldal.

- Var revansjesugen

Halfdan-Emil Færø (31) ble beste nordmann i herreklassen med en sterk ellevteplass. Med tiden 1:09.14 var han 3:12 bak vinneren, franske Sylvain Cachard.
- Jeg er veldig godt fornøyd med løpet i dag. Jeg var litt skuffet etter fredagens løp, og var derfor revansjesugen i dag, forteller Færø
- Jeg tapte en del nedover, spesielt første gang nedover. Jeg klarte meg best på de flatere og ikke så bratte partiene, men tapte i de bratteste delene, både opp og ned.
- Jeg er nok ikke tøff nok ennå i de bratteste partiene nedover, sier Halfdan-Emil Færø, som bare har satset motbakkeløping i et par år.
Dette var hans første internasjonale mesterskap, og han sier han er meget motivert for videre satsing, spesielt mot neste års EM i Østerrike.

- Kan bli bedre

- Men nivået nedover i Europa er tøft?
- Ja, vi har på mange måter fått en realitetssjekk denne helga. Spesielt de fra alpelandene er gode. Men både Stian (Dahl Sommerseth) og jeg debuterte i et internasjonalt mesterskap her, og er godt fornøyd med henholdsvis trettende og ellevteplass. Vi håper begge to at vi kan bli enda bedre med videre satsing, sier Halfdan-Emil Færø.
Løypa for seniorene var på 17,4, kilometer der de skulle forsere 858 høydemeter. Etter å ha klatret opp fra 644 til 1100 meter, skulle de ned igjen til 832 meter, før de igjen klatret opp til 1100 og avsluttet ned mot mål 644 meter over havet.
Stian Dahl Sommerseth endte søndag som nummer seksten med tiden 1:10.10, Joel Dyrhovden på 33. med 1:15.07, mens Anders Jacobsen Sommer måtte bryte løpet etter krampe i beina under nedoverløpingen.

Konkurranseglad

Om det er flatt eller bratte bakker ser ikke ut til å ha så mye å si for konkurranseglade Annie Bersagel. Hun tok medalje på 10.000 meter (bane) under hoved-NM i Stjørdal forrige helg. Denne helga løp hun både motbakkeløpet og opp og ned i EM.
I søndagens klassiske opp og ned ble hun beste norske kvinne på tyvendeplass, 7:48 bak vinneren, sveitsiske Maude Mathys, som også vant på fredag.
Søndag ble Anita Lilleskare nummer 27, 10:02 bak vinneren. Nora Markhus kom på 31. plass, 12:24 bak og Ingvild Sangesland på 35. plass, 14:14 bak Mathys.

- Kjempefornøyd

I fredagens motbakkeløp havnet det norske herrelaget på femteplass i lagkonkurransen, som ble vunnet av Italia foran Sveits.
I kvinneklassen var det Storbritannia som vant foran Sveits, mens Norge her havnet på åttendeplass.
Lagleder Torun Øvergaard Aarvik oppsummerer EM-helga på denne måten:
- Vi er kjempefornøyd med at vi sitter igjen med to gull. For seniorene gikk det omtrent som ventet. Vi hadde håpet på plasseringer blant de ti beste, og Halfdan-Emil var bare to sekunder unna på søndag. Og Stian tok en fin trettendeplass fredag.

- Det er mulig

- Felles for dem begge var at de hadde en litt bedre følelse under løpet søndag. Både de to, og flere andre, er debutanter og det var nok mange som hadde litt høye skuldre og kjente på presset da de sto på startstreken.
- Nå har de fått sett hvor lista ligger og opplevd hvor fort det faktisk løpes. Da skjønner de også hvor gode de har vært de som har tatt medalje før, men dermed ser de også at det er mulig.
- Men rutine og erfaring er viktig. Det har alle fått litt mer av nå, avslutter Torun Øvergaard Aarvik.
Medaljestatistikken etter mesterskapet viser at Norge med sine to gull havnet på femteplass. Italia topper med 11 medaljer, hvorav fire gull.

imagelzw4.png

18-årige Ida Waldal løp seg helt til topps – i dobbelt forstand – da hun fredag vant U20-klassen under europamesterskapet i motbakkeløping i Spania. Seniorene fikk det tøffere.

Med tiden 37:02 var Hommelvik-jenta klart raskest opp den 5,29 kilometer lange løypa, med en stigning på 788 høydemeter.
Nærmest henne fulgte italienske Axelle Vicari, 28 sekunder bak, mens britiske Charlotte Rawstron tok den siste plassen på pallen, nesten to minutter bak Ida.
Som faktisk ikke fikk tatt ut alt, til tross for seieren.

- Visste ikke hvor målet var

- Det ble et litt rart løp. Jeg løp stort sett jevnt og kontrollert, og visste ikke nøyaktig hvor målet var før jeg plutselig var i mål. Jeg så et skilt om at det var 500 meter igjen, men visste ikke helt hvordan terrenget var mot slutten. Om det var bratt eller litt flatere.
- Så du vant, men fikk ikke tatt ut alt?
- Nei, jeg gjorde egentlig ikke det. Da jeg kom i mål var jeg ikke helt sånn sliten at jeg bare måtte legge meg ned. Så jeg hadde nok litt mer igjen, beskriver ungjenta til friidrett.no, i det hun akkurat har kommet ut etter dopingkontroll.

Aktiv og allsidig

Det var lenge jevnt mellom henne og sølvvinner Vicari, men på den siste kilometeren fikk Waldal et forsprang. Uten altså å ta ut alt.
- Overrasket over at du vant?
- Ja, veldig, for jeg visste jo ingenting om konkurrentene, sier Waldal, som med dette løpet debuterte internasjonalt som motbakkeløper.
Hun har nettopp fylt 18, og satser både sommer og vinter. Fra før av har hun to EM-gull i randonnée, og er til daglig elev ved Meråker videregående, der hun går på langrenn toppidrett.
Hun viste sitt potensial som motbakkeløper allerede under NM i Sauda tidligere i år, der hun var første kvinne i mål. Men på grunn av sin unge alder måtte hun konkurrere i juniorklassen.

- Skikkelig bra

- Kommer du til å fortsette å satse på alle tre idrettene?
- Ja, jeg gjør nok det. Dette var kjempeartig, men jeg vil fortsette å kombinere. Jeg trives med det, sier Ida Waldal, nybakt europamester.
Også Torun Øvergaard Aarvik, leder for den norske troppen under EM, er imponert over det Waldal presterte fredag.
- Det der var et skikkelig bra løp, og her er vi både glad og rørt etter det hun presterte. Det var aller første gang hun var med, og var selvfølgelig spent på nivået. Så dette var veldig gledelig.

Beste nordmann

I herrenes seniorklasse var det norgesmester Stian Dahl Sommerseth som ble klart beste nordmann på trettendeplass med tiden 46:46. Med det var han ett minutt og 58 sekunder bak vinneren, italienske Cesare Maestri.
- Løpet til Stian var knallbra, sier Øvergaard Aarvik.
- Det er både tøft og jevnt i toppen av seniorklassene, og Stian var under to minutter bak den ganske suverene vinneren. Så dette var et meget godt løp, forsikrer hun.
På attendeplass finner vi Halfdan-Emil Færø, 3:14 bak vinneren. Joel Dyrhovden ble nummer 32, 5:27 bak vinneren og Anders Jacobsen Sommer nummer 37, 6:47 minutter bak.

- Vi er bortskjemte

Også i kvinner senior var det den regjerende norgesmester som hevdet seg best. Annie Bersagel ble nummer femten med tiden 55:56, 4:15 bak vinneren, sveitsiske Maude Mathys.
Anita Lilleskare endte på 29. plass med tiden 59:33, etter å ha løpt seg opp flere plasser mot slutten. Nora Markhus ble nummer 35 med 60:28 og Ingvild Sangesland 37 med tiden 63:46.
- En femtendeplass er bra i dette selskapet. Vi er litt bortskjemte i motbakkesammenheng i og med at vi tidligere har hatt noen stjerner. Det er tøft å hevde seg i toppen, og det var et meget bra løp av Annie.
- De andre norske presterte vel omtrent som forventet, sier Torun Øvergaard Aarvik.

1443AF20-3E3A-449B-98B6-42F08F1C0F53.png

De norske deltakerne deltar i Uphill Mountain Race fredag 1. juli og Up&Down Mountain Race søndag 3. juli. Totalt er det påmeldt 283 løpere fra 24 land til mesterskapet.

Kvinner senior:
Annie Bersagel, IK Tjalve
Nora Markhus, Stord IL
Anita Iversen Lilleskare, BFG Bergen Løpeklubb
Ingvild Sangesland, Vindbjart IL

Kvinner U20:
Ida Waldal, Hommelvik IL

Menn senior:
Stian Dahl Sommerseth, Tromsø Løpeklubb
Halfdan Emil Færø, Varegg Fleridrett
Joel Dyrhovden, Samnanger IL
Anders Jacobsen Sommer, Varegg Fleridrett

63D47A22-889E-4EFF-BB0A-0AC4B6CDD5EF.png

Norge håper på medalje i motbakke-EM

- Konkurransen er hard, og Norge er en lilleputt i denne sammenheng. Men vi har bitt bra fra oss tidligere, og kanskje kan vi ta en medalje, håper Torun Øvergaard Aarvik foran EM i motbakkeløp, eller European Athletics Off Road Running Championships som det offisielt heter, som starter i i spanske El Paso i dag.
Torun Øvergaard Aarvik er leder for den norske EM-troppen, assistert av Daniel Kvalvik. 
Øvergaard Aarvik tror de norske sjansene for medalje er størst i lagkonkurransen. Her er det de tre beste fra hver nasjon som teller.
- Individuelt håper vi å få en løper eller to inn blant de ti beste. Eller kanskje til og med medalje ...
- Men sjansene for en plass på pallen er nok best i lagkonkurransen.

Norge er en lilleputt

- For vi må innse at vi er en lilleputt i denne sammenheng. Det er «hårda bud», for motbakkeløping er mye større lenger sør i Europa.
- Italia stiller for eksempel med en tropp på 34 løpere i dette mesterskapet, der noen av disse er spesialister på motbakke mens andre løper bare opp og ned på søndag. En annen storhet er Storbritannia, som stiller med 29 løpere, sier hun.

Tidligere medaljer

Mesterskapet foregår i og omkring El Paso på øya La Palma, som er den nordvestligste av Kanariøyene. Her kan de spanske arrangørene «friste» med ei løype som for elite senior (menn og kvinner) er 8,85 kilometer lang, med 997 høydemeter og målgang på 1580 meters høyde over havet.

Tidligere har lilleputtene fra Norge hevdet seg godt i europamesterskapene i motbakkeløp. Johan Bugge har tatt gull som senior, Stian Øvergaard Aarvik gull som junior og sølv som senior, Eli Anne Dvergsdal sølv som senior.
Men i år er altså ingen av disse med.

Favorisere de løpssterke

Bildene på arrangørens hjemmeside kan tyde på at det er fine stier og småveier å løpe på, noe som sannsynligvis vil favorisere de mest løpssterke utøverne.
Her hjemme er vi vant til litt mer kronglete stier med steiner og røtter.
Arrangørene lover likevel at underlaget er variert med stier som er både breie og smale, underlag av både steiner og barnåler og naturlig nok en fantastisk utsikt på toppen.
Ikke minst under søndagens «opp og ned» kommer det nok til å bli stor fart.
- Det er i motbakkeløpet på fredag vi har best muligheter til å hevde oss. Mange av de store nasjonene stiller med veldig løpssterke utøvere, som blir tøffe å ha med å gjøre under søndagens opp og ned-løp, innser Torun Øvergaard Aarvik.