Karoline Bjerkeli Grøvdal. Foto: Bildbyrån.

To junior-rekorder i sterk norsk kvinnelig løpshelg

Norsk juniorrekord til Andrea Rooth på 100 meter hekk, norsk juniorrekord på 4x400 meter stafett for jenter og sterke løp av Karoline Bjerkeli Grøvdal og Hedda Hynne topper helga. Og i Jølster ble NM maraton arrangert.

Helgas eneste norske mesterskap gikk av stabelen i Jølster på lørdag, der maratonløperne ble møtt av svært varme forhold.
Strindheims Ebrahim Abdulaziz tok et klart gull i herreklassen med 2:19:51, foran Øyvind Sundby fra Tjalve med 2:29.43 og Frode Stenberg fra Lørenskog med 2:30.53.
Kvinneklassen ble vunnet av Silje Eklund fra Skreia med 2:49:28, fulgt av Asta Ellingvåg fra Oslostudentene med 3:01.08 og Maryna Novik fra Klypetussen med 3:02.08.
På 10 kilometer vant Jølsters Eivind Øygard med 29:23, hele 45 sekunder foran Gulars Marius Vedvik. Resultater.

Årsbeste av Hynne ...

Hedda Hynne viste klar formstigning på 800 meter under Diamond League i Stockholm søndag ettermiddag da hun løp på 1:59.82 og ble nummer syv. Tjalve-løperen forbedret sin norske årsbeste fra Bislett med nærmere to sekunder. Dette var hennes tredje beste løp noensinne i et kvinnefelt, men hun har et sterkere løp i miksfelt. Det er gledelig å se at Hynne begynner å finne formen og det er grunn til å ha tro på planen hun og trener Erik Sakshaug har lagt frem mot de olympiske lekene i Tokyo.
- Det er magisk og strålende å løpe under to minutter. Jeg vet jeg har mer å gå på, og det var veldig godt å løpe på 1.59. Jeg slet litt med en fot i ukene før Bislett og måtte gjøre noen justeringer på programmet. Men jeg ser at det begynner å løsne nå. Jeg skal trene en periode fremover og så skal det bli enda bedre i Tokyo, sa hun til SVT etter løpet.

- Trodde skade skulle knuse OL-drømmen [NRK].

Hynne la seg bakerst i det sterke feltet fra start av og hun passerte 400 meter på 58-tallet, teten løp fort med 56.84 på førsterunden. Hynne lå bakerst i feltet ved passering 600 meter, men løp forbi en løper i siste sving og kjempet i rygg på svenske Lovisa Lindh på oppløpet. Cubanske Rose Mary Almanza vant på sterke 1:56.28, 16 hundredeler foran Natoya Goule fra Jamaica. Britiske Kelly Hodgkinson smadret sin egne europeiske U20-rekord da hun ble nummer fire med 1:57.51. Lindh slo forøvrig Hynne med seks hundredeler.

... og pers av Grøvdal

Karoline Bjerkeli Grøvdal ble nummer fem på 1500-meteren i Stockholm, i en øvelse som ikke hadde status som Diamond League-øvelse. Tjalve-løperen løp inn til 4:03.07 og forbedret persen fra tilsvarende stevne i 2018 med to og et halvt sekund.
Hun forsterker dermed sin posisjon som tredje raskeste norske kvinne på distansen noensinne, ikke langt bak Ingvill Måkestad Bovims 4:02.20 og Grete Waitz sin norgesrekord på 4:00.55 fra 1978.

- Jeg tenkte hele tiden at dett er idiotisk [NRK].

Grøvdal er åttende raskeste europeer på 1500 meter i år. Ull/Kisas Amalie Sæten hadde en fin avslutning på løpet og ble nummer ni med 4:10.00, drøye sekundet bak persen hun satte tidligere i sesongen.
- Det var litt uvant å løpe 1500 meter med tanke på posisjonering, men jeg er veldig fornøyd med tiden. Løpet viser at formen er bra, sa Grøvdal til SVT etter løpet.
Grøvdal la seg til midt i feltet, mens Sæten lå i bakre del. Førsterunden ble løpt på 63.58 av teten. Grøvdal lå i tetgruppen og var oppe på en fjerdeplass da 800 meter ble passert på 2:09.68, litt bak planen som skulle være til 4:00-fart. Grøvdal lå store deler av løpet på skulderen til de andre løperne og måtte ut i bane to på sisterunden der flere av løperne i teten hadde en bedre avslutning, vinneren ble Diribe Welteji fra Etiopia på 4:00.68. Resultater.

Rooth innledet rekordhelgen

Andrea Rooth løp inn til fantastiske 13.11/+0.4 på 100 meter hekk i tyske Mannheim lørdag. Lambertseter-utøveren perset med hele 19 hundredeler og slettet Isabelle Pedersens norske juniorrekord på 13.21 fra 2011. Rooth forsterker sin posisjon som femte raskeste norske kvinne på distansen noensinne. I U20-klassen i år er hun nummer fire i verden og nummer to i Europa. Hun er faktisk på en delt syvendeplass i U20-klassen i Europa gjennom alle tider. Løpet kan ses her. Rooth løp forøvrig solid også i forsøket med 13.41/-0.1.

BULs Elea Jørstad Bock ble nummer fem i A-finalen med 13.89, hennes andre pers for dagen etter 13.93/+1.4 i forsøket. Hun perset totalt med hele 21 hundredeler i løpet av dagen. Vidars Vilde Marstein vant B-finalen med pers 13.94/-0.1, der ble Tjalves Kajsa Rooth nummer seks med 14.37. Rooth løp på 14.14 i forsøket, der Marstein perset til 14.02/+1.8. Kravet til U20-EM er forøvrig på 13.97 og Norge har nå fem utøvere som har klart det kravet.

Norsk U20-rekord også på søndag

Stevnet i Mannheim ble avsluttet med at Norge vant 4×400 meter på norsk U20-rekord 3:37.50, en forbedring av rekorden fra 2015 med 89 hundredeler. På laget løp Nora Haugen, Sigrid Kongssund Amlie, Andrea Rooth og Lakeri Ertzgaard.
Tiden er også under den norsk U23-rekorden fra 2016.
Det kan nevnes at under U20-EM for to år siden gikk bronsemedaljen på 3:37.13, det var jevnt med fem lag fra andre- til sjetteplass på 3:37.06-3:37.69. I mesterskapet for fire år siden løp bronsevinner Storbritannia på 3:33.68, mens i 2015 ble Norge nummer fire på 3:38.98, bronsevinner Russland løp på 3:37.57.
Norge har da en medaljemulighet i mesterskapet i Tallinn om et par uker, det er da ekstra synd at Henriette Jæger er skadet og må stå over.
Det norske herrelaget med Andreas Grimerud, Ole Jakob Høsteland Solbu, Jonas Andre Ose og Håvard Bentdal Ingvaldsen ble nummer tre med 3:19.44.

Sterk serie av Kvalvåg

Tjalves Hedda Kronstrand Kvalvåg leverte en sterk serie i tresteg da hun vant med 13.33/+0.9. Før helgen sto hun med utendørspers 13.00 og innendørspers på 13.10. Hun åpnet på lørdag med 13.10/-0.3, deretter ble det da 13.27/-0.5 og så ugyldig. Hun hoppet deretter 13.14/0.0 og 13.19/+1.6 før hun avsluttet med 13.33. Hun var bare tre centimeter bak den norske U20-rekorden til Mia Haave fra 2008 og er inne på en niendeplass i U20-klassen i verden i år. Hun er femte beste U20-utøver i Europa i år, noe som lover godt før U20-EM om et par uker.

Flere norske seiere

Ole Jakob Høsteland Solbu fra Ås vant 800 meter på 1:49.06 og dette var hans nest raskeste løp i karrieren.
Det ble også norsk seier i diskos på søndag da Brandbus Lotta Flatum kastet 49.94. Dette er hennes tredje beste resultat denne sesongen, men litt bak hennes norske U20-rekord på 53.42. Flatum hadde to gyldige kast som målte 49.94 og 49.00.
Tjalves Lakeri Ertzgaard ble nummer tre på 400 meter med årsbeste 54.24, 28 hundredeler bak pers. Sigrid Kongssund Amlie fra Moelven ble nummer syv med 55.17, mens Nora Haugen fra Sandnes løp på 55.32 da hun ble nummer ni. Amlie perset med 74 hundredeler og klarte kravet til U20-EM. Ranheims Sigrid Bjørnsdatter Wahlberg løp inn til tredjeplass på 800 meter med 2:07.66.

Nytt løp under 47 sekunder

Moelvens Maren Bakke Amundsen perset til 11.94/+0.8 under forsøket på 100 meter på lørdag og var fire hundredeler bak kravet til U20-EM. Hun ble nummer fem i B-finalen med 12.13/-0.4. På den doble distansen ble hun nummer seks med 24.55/+1.9. Hennes klubbkompiser Håvard Bentdal Ingvaldsen og Andreas Grimerud stilte på 400 meter på lørdag. Førstnevnte fortsatte sin imponerende løping med seier på 46.93 og da pers med hundredelet. Han er niende beste U20-utøver i Europa i år. Grimerud ble nummer fem med 48.15, hans nest raskeste løp på distansen noensinne.

Det var lagt inn et ekstraløp på 100 meter hekk på søndag og der ble det dobbelt norsk. BULs Elea Jørstad Bock løp på 13.89/-0.8 og vant 14 hundredeler foran Vidars Vilde Marstein. Jørstad Bock tangerte persen fra i går og har hatt en strålende helg med hele tre løp godt under den tidligere persen på 14.10. Dimnas Jonas Andre Ose var 13 hundredeler bak persen på 200 meter da han løp på 22.00/+1.2 og ble nummer ni totalt. Niendeplass ble det også til Sørilds Madelen Haaheim Sveinungsen i høyde med 1.73.

Andrea Rooth leverte strålende på lørdag, men på søndag ble hun dessverre disket på 400 meter hekk etter en tyvstart.

Breviks Sarah-Christine Mikkelsen ble nummer seks i slegge med 57.69, snaue to meter bak pers.
Fanas Kitty Friele Faye kom seg over sin åpningshøyde i stav 3.70 i andre forsøk. Hun var deretter offensiv og valgte å hoppe på 4.00, som er identisk med kravet til U20-EM og 14 centimeter høyere enn hun noensinne har hoppet. Det ble for høyt og hun rev ut på den høyden. Resultater.

Øvrige stevner

Søndagens Vindsprint levde opp til navnet da det var mye vind i Sandnes. Orions Jonathan Quarcoo vant «prestisjeduellen» mot Skjalgs Mathias Hove Johansen på 200 meter. Førstnevnte løp på 21.03/+1.3, var ni hundredeler bak årsbeste og 14 hundredeler foran Hove Johansen. Det var medvind på hele 4.7 i forsøket på 100 meter og Mathias Hove Johansen løp på 10.61. Han vant finalen med 10.50w/+2.5. Sarpsborgs Magdeli Støten vant første løp på 100 meter hekk på 13.93w/+2.6 og løp det andre løpet på 13.95/+1.5, årsbeste og hundredelet bak pers. Junioren Thomas Strønstad-Løseth fra Gneist vant 400 meter på 48.99. Tjalves Joachim Sandberg fikk seg to løp på 110 meter hekk og løp på 14.58w/+2.3 og 14.79/+1.2. Skjalgs Vienna Søyland Dahle vant 1500 meter på pers 4:25.99. Resultater.

Ull/Kisas Per Svela ble nummer ni på 5000 meter under KBC Nacht på lørdag med 13:32.97, årsbeste med nærmere fire sekunder og nøyaktig ni sekunder bak persen fra i fjor. Resultater.

Det ble arrangert flere diskosstevner på Hornnes stadion i helgen og Askers Elisabeth Thon Rosvold kastet 50.28 på fredag og 50.12 på søndag. Hennes årsbeste er 50.37, mens persen fra i fjor er 52.48.

Under Gular-sprinten på onsdag løp klubbens Andreas Haara Bakketun 300 meter på 33.85. Han forbedret persen fra 2019 med to hundredeler. Hans klubbkompis Tor-Junor Vedde ble toer med 34.27 i debuten på distansen og han er inne topp 30 i Norge gjennom alle tider.