IMG_8436.JPG
Elise Sanden Søvik fra Tjalve. Foto: Bildbyrån.

Tjalve til topps i begge Lagseriene

Tjalve gikk til topps både i kvinne- og herreklassen i årets Lagserie, og satte ny poengrekord i begge klasser. Også 2021-sesongen ble noe preget av covid-19, om enn ikke i like stor grad som året før. I lys av dette har det vært et år med mange sterke prestasjoner.

Skulle du ha spørsmål er det bare å kontakte Bjørge Pedersen. Vi tar for ordens skyld forbehold for feil og mangler.

All historikk samlet på ett sted

Serieutvalget har samlet all historikk fra 2003-2021 i et regneark. Her kan man se de beste lagene i de ulike divisjonene år for år, all-time best-lister både samlet og hver krets og en oversikt over alle lag år for år sortert pr. krets.

Så til sluttstillingen for 2021.

Førstedivisjon menn:
Tjalve helt suverene med åttende seier på rad og en fantastisk poengrekord.

H1.jpeg

Tjalve har vært helt suverene i årets serie, og oppnådde den høyeste poengsummen noensinne etter at nåværende regelverk og poengtabell ble iverksatt i 2003. Tjalve vinner for åttende år på rad, og for sekstende gang totalt av de nitten årene. Den gamle rekorden på 27.383 fra 2016 ble slått med hele 355 poeng.
Sandnes og Gneist forsvarer sine pallplasser fra i fjor. Det var jevnere mellom dem i år, og først på slutten sikret Sandnes sølv. Det er spesielt på de valgfrie øvelsene Sandnes er sterkere. Her holder de nesten Tjalve-nivå. Gneist oppnådde sin beste poengsum noensinne. og er for andre året på rad best av lagene fra Bergen.
Etter en liten dupp i fjor viser Tyrving seg sterkere i år igjen, og Tønsberg oppnår sin beste plassering noensinne. De nyopprykkede lagene klarte seg fint. Det er ikke ofte at tre av dem klarer å fornye plassen.
I bunnstriden mobiliserte Nittedal mot slutten, og berget med det plassen på bekostning av Tjalve 2 som ofte har en heistilværelse mellom de øverste divisjonene. Både Dimna og Fana rykker ned etter noen år i toppen, mens Vidar hadde for få resultater til å klare seg.

Førstedivisjon kvinner:
Tjalve suveren vinner på soleklar poengrekord.

K1.JPG

Tjalve er omtrent like suverene i kvinneklassen, og forbedrer sin egen poengrekord med hele 771 poeng. Tjalve har vunnet tre år på rad og femten av de siste nitten årene. Tyrving leverer også alltid godt, og har nå ni år på rad med sølv eller bedre og med seirene i 2015 og 2018 som de absolutte høydepunkt. Årets positive overraskelse må likevel sies å være Skjalg. De kom for første gang på pallen, og forbedret lagets poengrekord helt tilbake i 2003 med stor margin.
Bak pallen viste BUL fin fremgang fra i fjor, og også Norna-Salhus, Stjørdal og Fredrikstad berget plassen med god margin. Men bak disse var det hektisk stevneaktivitet de siste dagene av seriesesongen, og det ga effekt for både Ranheim, Nittedal og Dimna som alle klatret over nedrykksstreken. Dermed måtte tre av de fire nyopprykkede lagene ta veien ned på nivå to sammen med Gneist.

Andredivisjon menn:
Gular til topps, og tre av de fire lagene som rykket ned i fjor rykker opp.

H2.JPG

Etter to år på nivå to er Gular nå klar for øverste nivå igjen, og poengsummen er den femte beste noensinne i divisjonen. De tre andre lagene som rykker opp returnerer etter forrige års nedrykk. Nyopprykkede Osterøy var definitivt med i kampen, men endte noen poeng bak Ask.
Midtsjiktet består av lag som også plasserte seg der i fjor, og det betyr at tre av lagene som rykket opp må ned igjen. Sammen med Ås som rykker ned etter fire år i divisjonen. Avstanden mellom topp og bunn var uvanlig stor i år. Poengsummen som Haugesund reddet plassen med villa ha medført nedrykk i alle andre år.

Andredivisjon kvinner:
Raske returer tilbake til toppen.

K2.JPG

Også i kvinnenes andredivisjon ble det raske returer til toppen for tre av lagene som rykket ned året før. Best av dem var Sandnes, som vinner på den nest bedre poengsummen noensinne i divisjonen. Med dette laget har Sandnes gode muligheter til å hevde seg veldig godt i toppdivisjonen neste år. Tønsberg rykket opp for andre året på rad, og vil debutere i toppdivisjonen neste år. Dermed vil Vestfold-klubben ha lag på øverste nivå både for kvinner og menn.
Som for mennene var det stor avstand mellom topp og bunn, men for kvinnene klarte de fleste av de nyopprykkede lagene seg.

Tredjedivisjon menn:
Gamle og nye lag rykker opp.

H3.jpg

Det er en blanding av gamle og nye lag som rykker opp. Lillehammer, som vinner ganske suverent på den sjette beste poengsummen noensinne, har mange år på høyere nivåer, senest i 2018. Hind derimot har aldri vært i de to øverste divisjonene, og det er gledelig at et lag fra Troms rykker opp. Det samme gjelder Sandvin som neste år skal gi Sturla kamp om å være kretsens beste herrelag. Det siste laget som rykker opp er Moss, og de har som Lillehammer flere år på de to øverste nivåene. 
Antall lag over minimumsgrensen på 5.000 er noe ned i år, fra 141 til 133 lag.

Tredjedivisjon kvinner:
Kristiansand vant suverent.

K3.JPG

Etter tre år i tredjedivisjon er Kristiansand igjen klare for et høyere nivå. Og det har de god erfaring med ettersom de har mange år på det helt øverste nivået. I 2013 var de så høyt oppe som på femteplass i førstedivisjon. Sturla rykker rett opp igjen, og drammensklubben var helt oppe på åttendeplass i den øverste divisjonen i 2017. BUL-Tromsø sikret Troms et opprykk også i kvinneklassen. BUL-Tromsø har flere år på nivå to tidligere. Det siste laget som rykker opp er Asker. Også de har erfaring høyere opp, selv om vi må helt tilbake til 2009 for å finne seneste gang.
Antall lag over minimumsgrensen på 5.000 er gledelig opp fra 101 i fjor til 114 i år.

Første- og andredivisjon 2021.

Tredjedivisjon menn 2021.

Tredjedivisjon kvinner 2021.