Bjørnar Sandnes Lillefosse. Foto: Eirik Førde.

Tre av tre i terrenget for Bjørnar Lillefosse

NM og UM i terrengløp lang løype ble arrangert i Frognerparken på søndag. Det ble et fint mesterskap med store felt og god løping under litt våte forhold i hovedstaden.

Link til stream på direktesport.no
Link til mesterskapets nettside

I herreklassen vant Gulars Bjørnar Sandnes Lillefosse et ganske klart gull da han løp ti kilometer på 30:28. Legestudenten fra Strandebarm sikret seg da sin tredje NM-tittel på en drøy uke etter at han vant både individuelt og stafett under kort løype i Bergen forrige helg. Lillefosse dro siste halvdel av løpet og hadde god kontroll på seieren på sisterunden. Ull/Kisas Senay Fissehatsion var den som hang med lengst og tok sølvmedaljen elleve sekunder bak Lillefosse. Dette var Fissehatsions fjerde medalje i NM terrengløp lang løype og han løp forøvrig 5 kilometer på 14:22 under Rekordløpet Lier i går. Hemings Kasper Fosser ble bronsevinner og hadde en solid avslutning, som gjorde at han bare var to sekunder bak sølvet.

Halfdan-Emil Færø fra Varegg gjorde som sin kjæreste Karoline Holsen Kyte og tok på seg drajobben på førsterunden. Ti mann hadde kontakt etter førsterunden som ble passert på 6:16. Fjellørnens Thomas Fremo tok over drajobben på andrerunden og da fire kilometer ble passert på 12:26 bestod tetgruppen fortsatt av ti løpere. Bjørnar Sandnes Lillefosse bestemte seg deretter for å ta teten og da slet flere løpere med å holde følge. Da to runder gjenstod viste klokken 18:26 og Senay Fissehatsion var den eneste som holdt følge, mens årets verdenscuppvinner i orientering Kasper Fosser jobbet med å tette luken. Han klarte det utfor, men måtte gi slipp ikke lenge etter. Lillefosse og Fissehatsion holdt sammen i tet da fire runder var løpt på 24:27. Lillefosse viste seg som den klart sterkeste på sisterunden og løp inn til nok et NM-gull.

Første gull for Theisen

Karoline Holsen Kyte satte god fart fra start i kvinnenes seniorklasse og hadde en liten luke allerede etter et drøy minutts løping. I gruppen bak henne hadde fem utøvere kontakt. Opp mot passering en runde hadde gruppen bak Kyte sprukket opp og Mathilde Theisen passerte sekundet bak lederen, mens Ine Bakken var nummer tre, to sekunder bak den sterke motbakkeløperen.

Mathilde Theisen. Foto: Eirik Førde.

De tre dannet en tetgruppen på andrerunden og passerte etter to runder på 13:59, de var dermed 15 sekunder foran fjerde kvinne Kristine Eikrem Engeset. Kyte fortsatte å dra på sisterunden og i bakkene mot slutten av runden slet Bakken med å holde følge.
Theisen hadde mye krefter igjen og var helt overlegen på slutten av løpet. OSI-løperen kunne løpe inn til sitt første NM-gull og kronet med det sin kometkarriere med et foreløpig høydepunkt. Hun løp på 21:13 og vant elleve sekunder foran Bakken. Gular-løperen klarte å mobilisere mot slutten og løp inn til sin tredje NM-medalje på en drøy uke etter at hun tok to gull forrige helg. Førdes Holsen Kyte leverte også et fint løp og ble belønnet med bronsemedalje to sekunder bak Bakken. Hun tok forøvrig også bronse i 2017, mens de to andre på pallen tok sine første NM-medaljer i terrengløp lang løype.

Bunnsolid av Østgård

Ingeborg Østgård viste seg som den klart sterkeste på slutten av 4 kilometeren i kvinnenes juniorklasse. Ren-Eng-løperen fortsatte sin ypperlige sesong med å bli norsk juniormester etter å ha løpt på 13:47 og hun vant da seks sekunder foran «erkerival» Ina Halle Haugen fra Runar. Bronsemedaljen i denne klassen gikk også til Runar, Mari Roligheten Ruud var elleve sekunder bak gullvinner Østgård.

Ingeborg Østgård. Foto: Eirik Førde.

Mari Roligheten Ruud tok på seg drajobben og dro store deler av løpet, der passering halvveis etter en runde ble gjort på 6:55. Hun hadde de to største favorittene Ina Halle Haugen og Ingeborg Østgård i rygg, mens også Sara Busic og Anna Marie Nordengen Sirevåg hang med lenge. Mot slutten av løpet smadret Østgård tetfeltet og kunne løpe inn til et forholdsvis klart gull.

Abdullahi Dahi Rabi fra Runar var som ventet den som satte farten i juniorklassen for menn. Feltet strakk seg tidlig ut og allerede før fire minutter var løpt hadde han fått en liten luke. Da den første av tre runder i det 6 kilometer lange løpet var unnagjort ledet han med ni sekunder ned til en gruppe bestående av åtte løpere. Etter to runder hadde luken blitt redusert til seks sekunder og fem mann hadde noenlunde kontakt med gruppen som jaktet Rabi. Luken krympet ytterligere ut på sisterunden der Philip Massacand fra Gneist, Esten Hansen-Møllerud Hauen fra Ren-Eng og Mathias Vanem Aas fra Steinkjer var de som jaktet på lederen.

Abdullahi Dahi Rabi. Foto: Eirik Førde.

Rabi viste seg å ha disponert løpet bra og hadde noenlunde kontroll på gullet da han krysset målstreken på 18:39. Det ble tøff kamp om de øvrige medaljene og Hansen-Møllerud Hauen viste nok en gang sine sterke avslutningsegenskaper og tok sølvet bare sekundet bak Dahir Rabi. Vanem Aas ble bronsevinner to sekunder bak vinneren og holdt akkurat unna for Aures Kristoffer Sagli, som hadde en sterk avslutning på løpet. Massacand ble nummer fem tre sekunder bak gullet.

15-åringer imponerte

Vidars Anna Marie Nordengen Sirevåg imponerte da hun ble tredje beste jente totalt og vant da J17. Også i J15 var det utøvere som imponerte og løp fort. Malin Søtorp Solberg fra Sarpsborg løp på 14:10, hadde femte beste tid totalt av jentene, og vant UM-gull åtte sekunder foran Alma Kolberg Hakonardottir fra Verdal. Ungdomsmester i J16 ble Ingeborg Roll Mosland fra Oppsal etter å ha løpt på 15:50.

Også UM-klassene for gutter, 15, 16 og 17 år løp 4 kilometer og der var det en kar i den yngste klassen som løp raskest. Guis Kristian Bråthen Børve har imponert på tartanen i år og viste på søndag at han også er solid når underlaget er tøffere og løypeprofilen mer kupert. Han lå i tetgruppen fra start av, men var den klart sterkeste på andrerunden og løp inn til gull på 12:49. Han vant da G15 23 sekunder foran Sturlas Nahom Tesfalem, mens Dagfinn Gjerstad fra Osterøy tok bronse etter å ha løpt 28 sekunder saktere enn gullvinneren. I G16 ble det en spennende spurtduell mellom Ole Daniel Prigge fra Nybrott og Filip Skari fra Nittedal, der førstnevnte tok gullet. G17 ble vunnet av Sindre Swan Moland fra BUL-Tromsø på 13:20. Resultater.