warholmsf400mh.jpg
Karsten Warholm og Rai Benjamin. Foto: Bildbyrån.

Karsten Warholm til finale på 400 meter hekk

Karsten Warholm var eneste nordmann i aksjon under søndagens friidrettsøvelser i Tokyo. Og Dimna-løperen gjorde jobben. Han vant sitt semifinaleheat på 400 meter hekk og er klar for finalen natt til tirsdag.

summary400hsf.jpg

400 meter hekk menn semifinale
Karsten Warholm, Dimna IL.
Klar for finale tirsdag 05:20. 1sf/47.30.
ForhåndsomtaleStatistikk.

Karsten vant semifinale-duellen mot sin antatt sterkeste konkurrent, amerikaneren Rai Benjamin, men vi ble ikke noe klokere av det løpet med tanke på hva som venter i finalen. Det som er klart er at det blir en fantastisk finale, der alle de fem store de siste årene er med. For i tillegg til Warholm og Benjamin kvalifiserte også Alison dos Santos, Abderrahman Samba og Kyron McMaster seg. Det er bare å sette klokka på vekking natt til tirsdag, da også brødrene Jakob og Filip Ingebrigtsen skal i aksjon i forsøket på 1500 meter noen timer før Karsten skal ut i finale. Forsøkene deres starter 02:05. Lukter hjemmekontor for mange den tirsdagen.
Warholm opprettholdt med denne seieren sin ubeseirede rekke, som er på 32 løp, og sist han ikke vant var 8. september 2018. Tiden var den klart raskeste som er løpt på i semifinale i OL noensinne. Den tidligere rekorden var 47.62.
Warholm slo erkerivalen, men advares: Så skummelt god ut [NRK].


Øvrige finaler:

03:35 Kule kvinner.
12:10 Høyde menn.
13:15 Tresteg kvinner.
14:50 100 meter menn.

Forhåndsomtale av søndagens norske utøvere:

Karsten Warholm - fra friidrett1 sin OL-bibel: Karsten Warholmer en av landets aller mest folkekjære utøvere og er rangert som verdens beste mannlige friidrettsutøver.
Dimna-karen viste seg tidlig som et allsidig og stort talent. Han tok sin første NM-tittel allerede i 2013, som 17-åring, da på 110 meter hekk. På den tiden var han mangekjemper og det året ble han U18-verdensmester i åttekamp. Året etter ble han nummer ti i tikamp under U20-VM og under UM debuterte han på 400 meter hekk, han hadde tidligere løpt 300 meter hekk.
Det året fikk han også sin debut i et internasjonalt mesterskap da han røk ut i forsøket på 400 meter under EM i Zürich.
2015 ble hektisk for Dimna-karen der han tok sølv både på 400 meter og tikamp under U20-EM, i tillegg ble han norsk mester på 400 meter hekk for første gang.
Warholm flyttet etterhvert til Oslo og begynte å trene under legenden Leif Olav Alnes. Planen var fortsatt mangekamp, men dreiet mer mot langhekk og han la etterhvert mangekampen på hyllen.
I 2016 slo han virkelig gjennom internasjonalt med norsk rekord på langhekken og sjetteplass under EM i Amsterdam. Han fikk også OL-debuten i Rio der han imponerte med norsk rekord 48.49 i forsøket og han kom seg til semifinale.
I 2017 kom hans første Diamond League-seier på Bislett og sesongen ble kronet med at han tok et fenomenalt VM-gull i London og flyttet den norske rekorden til 48.22 på tampen av sesongen.
Neste sesong ble litt tyngre med tanke på resultater da andre utøvere hadde løftet seg, men han barberte den norske rekorden til 47.64 og ble europamester i Berlin, der han også var i finalen på 400 meter. 
2019 ble en ellevill sesong der Warholm krysset målstreken først i alle 17 løpene han løp uten- og innendørs. Han forsvarte VM-gullet, ble europamester innendørs da han tangerte europarekorden på 400 meter og perset til 46.92 på langhekken. I fjor lot han seg ikke stoppe av pandemien og fikk nok en ubeseiret sesong. Han løp tidenes nest raskeste løp på 400 meter hekk med 46.87 og seilte opp som en av de største friidrettstjernene i verden. Warholm har fylt 25 år og har allerede en rikholdig CV med to VM-gull, to EM-gull og 14 Diamond League-seire.
Warholm åpnet sesongen i starten av juni med en 300 meter hekk på Bislett, han løp der på 33.26 og forbedret sin verdensbestenotering kraftig. Det har vært få starter på han i år, første 400 meter hekk ble unnagjort under Bislett Games. Presset var på Warholm før stevnets siste øvelse og det var naturligvis mye snakk om Kevin Youngs verdensrekord på 46.78 fra 1992. Warholm leverte så til de grader varene og dundret inn til 46.70 og verdensrekord. Han ble da åttende nordmann til å sette verdensrekord i friidrett, første siden Trine Hattestad i 2000 og første mannlige løper siden Audun Boysen.
Han løp i Monaco åtte dager senere og viste at formen absolutt var tilstede med stevnerekord 47.08. Warholm har åtte av de 16 raskeste tidene på langhekken gjennom alle tider. Han har altså tre løp i beina utendørs denne sesongen. Teamet har vist at de er gode på å prikke form og har nok god kontroll før mesterskapet.
Warholm er ubeseiret på sine 30 siste konkurranser og sist han ikke krysset målstreken først var under Continental Cup i Ostrava 08. september 2018 og Warholm har altså tatt steg hver eneste sesong frem til i år. Han kommer til å få knalltøff kamp og kommer til OL som en av friidrettens største stjerner, noe som fører til ekstra press. Han har tidligere vist at han takler slikt press og han er favoritt til å bli olympisk mester. Han har før denne sesongen fokusert mest på avslutningen av løpene med å løpe lengre intervaller og ha mer volum på øktene. Han passerte 300 meter på 33.7 på Bislett og vil nok ha en ledelse ut på oppløpet. Det blir da spennende å se hvor mye ledelse konkurrentene tørr å gi Warholm og hvor bra Warholm står oppløpet. friidrett1 sin OL-bibel har ytterligere informasjon om de største favorittene i øvelsen.