Historie

Historien om Lerøy-lekene

Donald Duck-lekene, Telenorlekene, NCC-lekene, PEAB-lekene og Bendit-lekene. Kjært barn har mange navn. Her kan du lese historien om det tradisjonsrike friidrettsstevne med røtter tilbake til 1968!

De aller første Donald Duck-lekene i friidrett anno 1968 ble ansett som et rent prøveprosjekt. Prosjektet var så vellykket at det allerede året etter var inne i mer faste former og med ingen ringere enn Hennes daværende Kongelige Høyhet Kronprinsesse Sonja som lekenes høye beskytter!

Arrangementet i 1968 ble avoldt i Kongsberg. Kongsberg hadde da allerede i flere år hatt tilsvarende leker i slalåm vinterstid. Nå mente ukebladet Hjemmet (les: Donald Duck) og Norges Friidrettsforbund at det var på tide å forsøke seg også med en sommeridrett.

”Til fremme for friidrett blant barn og ungdom” var lekenes motto, ”og det som skjedde de to dagene, viste fullt ut at det er dekning for dette”, skrev Oslo-avisen Morgenposten, som spanderte en helsides reportasje på de første lekene.

Satset 80.000 kroner

De første årene var Donald Duck-lekene for aldersklassene 11 og 12, noe som senere ble tilpasset regelverket til Norges Idrettsforbund for barneidrett.

Ukebladet Hjemmet skal ha satset omkring 80.000 kroner på de aller første Donald Duck-lekene. Friidrettsforbundets ledere med formann Per Sonerud og viseformann Alf R. Bjercke, som var tilstede på Kongsberg var, etter sigende, så begeistret at de på flekken sa seg villige til å satse et tilsvarende beløp for å få med 9- og 10-åringene et annet år!

400 deltagere

”Det er på denne måten rekrutteringen skal skje”, skrev Morgenposten og omtalte lekene som en gedigen suksess for de over 400 som stilte opp i de forskjellige øvelsene på rødstubben i Kongsberg idrettspark. I tillegg til gull – sølv og bronse til de tre beste, fikk samtlige som deltok en egen minnemedalje og diplom, noe som naturlig nok bidro til at barna trivdes og ble mange opplevelser rikere.

En av opplevelsene for deltagerne var en egen barnetime i Kongsberg kino med daværende ”barnetimeonkel” Helge Sverre Nesheim som populær gjest!

33 kretser deltok

Tilbake i 1968 besto Friidretts-Norge av intet mindre enn 33 kretser. Senere er kretser som Aust-Finmark, Follo, Fosen og Namdal blitt borte sammen med en rekke andre. Men de sendte alle sine utøvere til Kongsberg i september 1968!

Selveste Aftenposten registrerte lekene som ”en stor suksess” der alle var med på å representere sine kretser ”på en verdig måte”! Dette skrev avisens utsendte medarbeider, Tom Blohm, som avslutning på sin fyldige omtale:

”Dette var friidrettsrekrutter som vi sikkert får høre fra fremover”.

Og han konstaterte at Akershus ble beste krets foran Vestfold.

Avis.jpg
Avisutklipp fra de første lekene i 1968. 

Vant 1. øvelse

Vi har funnet mange gamle helter fra Donald Duck-lekene. Blant annet han som vant øvelse nummer 1, terrengløp gutter 12 år!

- Jeg husker at vi allerede året i forveien hadde hørt at det skulle komme et slikt arrangement for oss yngste. Det var i en tid hvor det alltid handlet om å konkurrere. Som på ”Storsletta” ved Tanum, hvor også klubben min, Tyrving, ble stiftet.

Bak Toralf Bølgen på resultatlisten for terrengløpet på Kongsberg den 8. september 1968 finner vi kjente navn både på åttende- og 21-plass! Førstnevnte kom fra Tomrefjord i Romsdal, navn: Bjørn Rune Gjelsten, slått med 2,4 sekund av Toralf Bølgen!

- Jeg husker de første Donald Duck-lekene utrolig godt, sier Gjelsten idag. Det var aller første gang han ble tatt ut til å representere Romsdal Friidrettskrets.

- Tidligere på året hadde jeg deltatt i Hovedlandsrennet på ski nede i Arendal og var utrolig stolt over å bli tatt ut til friidrettslekene på Kongsberg.

I likhet med Toralf Bølgen, ble det nye piggsko også på Bjørn Rune, Adidas modell Tokyo! Han kan fremdeles både ”se og lukte dem” for seg. Turen til Kongsberg fra Tomrefjord gikk med tog fra Åndalsnes til Oslo via Dombås, deretter nytt tog fra Oslo til Kongsberg.

- Det var aller første gang jeg var i Oslo! Men jeg var litt bekymret for terrengløpet, for jeg likte meg bedre på lengre distanser. 600 meter ble for kort for meg. I tillegg kom en annen bekymring, for jeg ble togsyk! Men jeg kan fremdeles se for meg løypa; vi løp inn i en liten skog, og jeg ble litt skuffet over at jeg ikke vant, bortskjemt som jeg var med seirene hjemme på Møre.

På 21. plass i terrengløpet kom en gutt han senere skulle jobbe mye med. Kjell Inge Røkke, som løp for Olymp/Molde og ble slått med 5,3 sekunder av sin senere kompanjong.

Via sin sekretær sier Røkke at ”det var stort å løpe og konkurrere med de store gutta på Kongsberg”.

- Jeg har bare gode minner fra Donald Duck-lekene, forteller Kjell Inge, som startet å drive idrett hjemme i Molde i syv års alderen og holdt på ”i mange år fremover”.

Og i likhet med Bjørn Rune Gjelsten, var det også første gang Kjell Inge kom til Oslo.

- Stasjonsbygningen i Oslo var den høyeste bygningen jeg hadde sett. Året etter tok vi fly, minnes Røkke. Han stilte faktisk opp i de første Donald Duck-lekene i en alder av ni i 11 årsklassen og som tiåring i 12 årsklassen året etter!

Forste vinnerne.jpg

Kongsberg 1968

Program fra 1977.jpg

Programblad fra 1974