henrik2tilfinale.jpg
Eivind Henriksen er klar for OL-finalen etter norsk rekord i kvalifiseringen. Foto: Bildbyrån.

Norsk rekord og finale for Eivind Henriksen

Eivind Henriksen dro til med 78.79 og ny norsk rekord i første omgang av slegge-kvalifiseringen natt til mandag og kvalifiserte seg automatisk til onsdagens finale. På kvinnenes 5000 meter ble Karoline Bjerkeli Grøvdal nummer fjorten i finalen. Amalie Iuel ble slått ut i en dramatisk semifinale på 400 meter hekk, mens Lene Retzius ikke gikk videre fra kvalifiseringen i stav. Vi oppsummerer den norske friidretts-mandagen.

Se også: Alt du trenger å vite om friidrettsøvelsene i OL.

Slegge menn kvalifisering
Eivind Henriksen, IK Tjalve.
Direkte kvalifisert for finalen onsdag 13:15 med ny norsk rekord 78.79.
ForhåndsomtaleStatistikk.
Dette var uhyre sterkt. "The big man" bare gjorde det. Gikk i ringen og kastet slegga 78.79 i første omgang av kvalifiseringen. Norsk rekord med 54 centimeter og godt over det automatiske finalekravet på 77.50. Nummer ti på årets verdensstatistikk. Sist en norsk sleggekaster var i OL-finale var da Sverre Strandli ble nummer elleve i 1960.
- Jeg kjente det umiddelbart [VG].

retziusstavkval.jpg

Lene Retzius. Foto: Bildbyrån.

Stav kvinner kvalifisering
Lene Onsrud Retzius, IL i BUL.
Utslått. 24=/4.25.
ForhåndsomtaleStatistikk.
Lene gikk inn i kvalifiseringen på 4.25, en høyde hun tok i andre forsøk. På neste høyde 4.40 ble det imidlertid tre riv. 

iuelsemifinale400h.jpg

Amalie Iuel. Foto: Bildbyrån.

400 meter hekk kvinner semifinale
Amalie Iuel, IK Tjalve.
Utslått. 8sf/57.61.
ForhåndsomtaleStatistikk.
Amalie fikk registrert tjuvstart, men fikk etter en liten diskusjon medhold av dommerne og fikk likevel starte. Løp greit i starten i det ufyselige regnværet, men var sjanseløs på slutten og havnet sist i heatet med 57.61.
Amalie Iuel i hekkedrama [VG].

karrofi5000.jpg

Karoline Bjerkeli Grøvdal. Foto: Bildbyrån.

5000 meter kvinner finale
Karoline Bjerkeli Grøvdal, IK Tjalve.
14/15:09.37.
Passeringstider.
ForhåndsomtaleStatistikk.
Karoline hang greit med gjennom passering 1000 meter på 3:03.0 og 2000 meter på 6:03.5. Men ved passering 3000 meter på 9:08.4 var hun et godt stykke bak. Dette bare økte til passering 4000 meter på 12:14.1 før hun avsluttet med en siste kilometer på drøyt 2.55 og kom i mål på 15:09.37, godt bak persen hun satte under Bislett Games på 14:47.67.
- Jeg vet ikke hva som skjedde [VG].

Øvrige finaler:
03:20 Lengde menn.
04:50 100 meter hekk kvinner.
13:00 Diskos kvinner.
14:15 3000 meter hinder menn.

Forhåndsomtale av mandagens norske utøvere:

Eivind Henriksen - fra friidrett1 sin OL-bibel: Eivind Henriksen har vært landets fremste sleggekaster i en årrekke. Tjalve-utøveren var et stort talent i juniorklassene og har totalt ni aldersrekorder, faktisk en i diskos fra han var 13 år, resten i slegge.
Han var med i U20-EM allerede som 17-åring, men røk ut i kvalifiseringen. I 2009 var han med i både diskos og slegge i U20-EM. Han leverte meget sterkt i slegge og ble nummer fire. Han har også deltakelse i U23-EM og U20- og U18-VM. i sistnevnte mesterskap ble han nummer ni i 2007 og han har tatt de siste elleve NM-gullene i slegge.
30-åringen satte sin første norgesrekord allerede i 2011 da han kastet 74.59 og fortsatte fremgangen året etter med 75.57. Under OL i London ble han nummer 14 og var bare syv centimeter bak finaleplass.
I årene som fulgte slet han med skader, slik at det var vanskelig å få fremgang. Han kastet likevel over 70 meter i alle årene som fulgte. Han fikk EM-deltakelse i 2014, men røk ut i kvalifiseringen. Det samme gjorde han i Amsterdam i 2016, men han kom seg ikke til VM de årene.
Det var først i 2018 han virkelig kom seg opp på et nytt nivå. Da slapp skadene taket litt og han fikk god kontinuitet i treningen. Den sesongen forbedret han den norske rekorden flere ganger og ble nummer fem under EM i Berlin, da han forbedret den norske rekorden til 76.86. Han fortsatte fremgangen i 2019 og kastet 78.25 i Tyskland i starten av juni. Han hadde et solid nivå gjennom hele den sesongen og tok en sterk sjetteplass under VM i Doha.
Henriksen leverte solid også under fjorårets sesong, med 76.40 som sitt lengste kast. Tjalve-utøveren åpnet årets sesong på en fremragende måte med 77.38. Han forbedret årsbeste til 77.70 i Byrkjelo 22. mai og med dette er han nummer 21 i verden i år.
Han har ikke vært helt i toppform de siste konkurransene og i «generalprøven» før OL i Ungarn 5. juli kastet han 74.69. Han har tidligere vist at han kan heve seg til store anledninger og forhåpentligvis gjør han det også her.
Hvis han kaster opp mot sitt beste og kanskje forbedrer den norske rekorden vil han være med i medaljekampen og det er lite som hadde vært mer fortjent enn om Henriksen kunne fått med seg edelt metall fra lekene i Tokyo.
Den beste norske plasseringen i slegge i OL er Sverre Strandlis syvendeplass under mesterskapet i Helsinki i 1952, han ble også nummer åtte i Melbourne fire år senere. friidrett1 sin OL-bibel har ytterligere informasjon om de største favorittene i øvelsen.

Lene Retzius - fra friidrett1 sin OL-bibel: Lene Retzius har fått plass i stav. Utøveren som representerer BUL har hoppet 4.50 i år og kvalifiserte seg til lekene på ranking. Hun lå som nummer 33 på rankingen da fristen gikk ut og så ut som at hun da akkurat ikke var blant de 32 som fikk OL-plass. Men da en utøver trakk seg ble det plass for Retzius.
Retzius er den norske kvinnen som har hoppet høyest i stav både innen- og utendørs. Hun har den norske rekorden med 4.51 fra European Athletics Team Championships i Sandnes i 2019, en konkurranse som ble hoppet innendørs. Utendørs har hun som nevnt 4.50, som hun også hoppet under Clean Air Games i 2018.
Retzius har lenge vært et stort talent og markerte seg i de aldersbestemte klassene. Hun har aldersrekorden i stav i J15 og J18. Hun fikk den globale mesterskapsedebuten for Norge i 2013 under U18-VM i Donetsk. Hun kom seg der til finalen og ble nummer åtte.
Året etter kom Retzius seg over fire meter for første gang i karrieren og hun deltok i U20-VM. I 2015 var det klart for U20-EM og nok en finale for kvinnen som opprinnelig representerte Moelven og hun ble nummer ti i Eskilstuna. Det ble en ny EM-finale i 2017 da hun ble nummer seks i U23-EM. 
Debuten i seniormesterskap kom i EM i Berlin i 2018, der hun røk ut i kvalifiseringen. Retzius flyttet etterhvert til Sveits for å bo og trene. Hun fikk uttelling for det i 2019 da hun fikk VM-debuten i Doha. Hun røk der ut i kvalifiseringen, men fikk med seg god erfaring.
Denne sesongen har kvinnen som har vunnet fem NM-gull i øvelsen utendørs og tre innendørs vist en fin stabilitet. Hennes svakeste resultat er riktignok 4.15, men det var under ETCH der det er en håpløs regel med maks fire riv totalt. Hun har ikke hoppet høyere utendørs siden 2018 enn det hun har gjort i år. Det kan ikke forventes at hun kommer seg til finalen, men det er ikke utenkelig om hun klarer å flytte den norske rekorden. Hun blir den første norske kvinnen til å delta i stav i OL. friidrett1 sin OL-bibel har ytterligere informasjon om de største favorittene i øvelsen.

Amalie Iuel - fra friidrett1 sin OL-bibel: Amalie Iuel gjør sin andre OL-opptreden på 400 meter hekk. Det var en liten «kamp» for å få Iuel til å bli norsk statsborger, heldigvis ble dette ordnet like før U23-EM i 2015.
Hun er født i Danmark, men bodde mesteparten av barndommen i Norge før hun har bodd i mange land og prøvd friidrett i flere ulike land. Hun var visstnok meget nære å gi opp norsk statsborgerskap, men heldigvis gikk det i orden.
Iuel har en allsidig bakgrunn og har hatt den norske innendørsrekorden i femkamp, Henriette Jæger slettet den rekorden i vinter. Iuel har solide perser som 1.84 i høyde og 6.04 i lengde.
Hun begynte etterhvert å løpe 400 meter hekk og ble nummer fem i U23-EM for seks år siden. Det året løp hun persen ned til 55.92. Hun flyttet til USA for å studere på USC og hadde fin fremgang der.
I 2015 fikk hun sin VM-debut, men røk ut i forsøket der. Året etter markerte hun seg med å bli nummer seks under EM og hun fikk sin OL-debut i Rio. Hun røk ut i forsøket, men fikk med seg verdifull erfaring og den sesongen senket hun persen til 55.79.
Hennes andre opptreden i VM kom i London og også der røk hun ut i forsøket. Hun hadde fortsatt fremgangen også den sesongen med pers 55.38 i starten av april. Denne sesongen satte hun også det som er norsk rekord på 400 meter med 51.81.
Etter endte studier i USA kom hun seg tilbake til Norge. Det var et knalltøft treningsregime på USC og hun slet med flere småskader. Hun gikk inn i Team Alnes og begynte å tilpasse seg nye treningsmetoder. Fremgangen fortsatte med å forbedre persen til 55.26 i 2018 og som følge av solid tid gikk hun rett inn i semifinale under EM i Berlin. Hun ble totalt nummer elleve der og sikret seg da en solid plassering.
Under VM i Doha ga treningen virkelig avkastning med 54.72 og norsk rekord i forsøket, før hun røk ut i semifinalen. Hun viste da at hun hadde tatt nok et steg opp mot verdenstoppen. I fjor ble den første sesongen siden 2013 at hun ikke forbedret sin personlige rekord, men hun løp absolutt solid med 55.27.
Denne sesongen løp hun et løp innendørs, 37.51 på 300 meter og satte da norsk bestenotering på øvelsen. Utendørs har hun gjort to løp i år, hun åpnet med 56.62 under vindfulle forhold på Bislett under Boysen Memorial i midten av juni. Under Bislett Games viste hun at formen helt klart er stigende med 55.04, da hun ble nummer fire. Denne tiden er hennes tredje beste noensinne, bare de to løpene i VM i Doha er bedre av en norsk kvinne noensinne.
Iuels årsbeste er 19. beste i verden i år og hun har 16. beste årsbeste av deltakerne i Tokyo. En semifinaleplass bør da være et naturlig mål, men med tanke på nivåhevingen øvelsen har fått de siste årene må hun nok senke den norske rekorden med flere tideler om det skal bli finale. friidrett1 sin OL-bibel har ytterligere informasjon om de største favorittene i øvelsen.

Karoline Bjerkeli Grøvdal - fra friidrett1 sin OL-bibel: Karoline Bjerkeli Grøvdalvar tidlig sett på som et av våre aller ypperste utholdenhetstalenter da hun var i norgestoppen i langrenn i et sterkt 1990-kull der blant annet Ingvild Flugstad Østberg og Maiken Caspersen Falla var blant konkurrentene og hun satte samtidig aldersrekorder i friidrett.
Jenta fra Isfjorden markerte seg tidlig på 3000 meter hinder og ble som 16-åring nummer fem i U20-VM. Året etter tok hun gull på hinder under U20-EM og bronse under U18-VM. Hun løp da inn til U20-europarekord på 9:33.19, en tid som stod til Gesa Felicitas Krause løp på 9:32.74 i 2011.
Etter dette slet hun med spiseforstyrrelser, noe hun har vært åpen om, og hun fikk sin VM-debut i Osaka. To år senere ble hun kåret til Årets Rising Star i europeiske friidrett etter to gull i U20-EM og gull i U20-klassen i EM i terrengløp.
Grøvdal deltok under EM i Barcelona i 2010, og i 2012 kom OL-debuten da hun røk ut i forsøket på 5000 meter. Året etter kom hun seg til finalen på samme distanse under VM i Moskva. Hun ble der nummer tretten og fikk samme plassering under EM året etter.
I 2015 perset hun til 15:15.18 på 5000 meter og røk ut i forsøket på VM. Hun fikk seg en opptur det året med bronse under EM i terrengløp. Året etter fikk hun et løft med bronse på 10 000 meter under EM i Amsterdam og to topp-10-plasseringer under OL i Rio med syvendeplass på 5000 meter med 14:57.53 og niendeplass på 10 000 meter med 31:14.07, pers på begge distanser. Hun hadde, sammen med Håvard Haukenes, beste friidrettsplassering i Brasil. Det ble ikke klaff under VM året etter, men hun fikk med seg nok en bronse fra EM i terrengløp. Før 2018-sesongen ble fokuset mer dreid mot hinder og det resulterte i EM-bronse i Berlin. I 2019 ble det en 13. plass på hinder under VM og hun perset til 14:51.66 på 5000 meter samme år.
I fjor slet Grøvdal i starten av sesongen og la om treningen med bektraktelig færre løpte kilometer i uken og mer alternativ trening. Dette ga resultater og hun løp inn til strålende 30:32 på 10 kilometer under Hytteplanmila. Hun har fortsatt fremgangen denne sesongen, først med 14:39 på det som viste seg å være like under 5 kilometer rundt Maarud Gård. Deretter klarte hun OL-kravet på milen med bravur med 30:50.84 på Bislett. 
Grøvdal har løpt raskere enn noensinne i alle løpene hun har stilt i denne sesongen og perset til 14:47.67 på 5000 meter under Bislett Games. Det er ikke langt ned til Ingrid Kristiansens norgesrekord på 14:37.33og den kan ryke her. Bjerkeli Grøvdal har både blitt bedre kondisjonsmessig og viste med pers 4:03.07 på 1500 meter i Stockholm at farten er solid. Tjalve-løperen som totalt har syv EM-medaljer på seniornivå bør kunne ha muligheter til å forbedre syvendeplassen fra fem år siden og det blir spennende å se hvilken tid hun kan løp på om det blir satt fart. Beste norske plassering på 5000 meter i OL er nettopp syvendeplassen til Grøvdal, Per Halle har også syvendeplass på 5000 meter fra OL. friidrett1 sin OL-bibel har ytterligere informasjon om de største favorittene i øvelsen.